• No results found

3. Undersökningar av problemprojekten

3.8 En ny agenda för projektering

Förutsättningar

Fastighetsansvariga inom Örebro kommun hade konstaterat behovet av beskrivningar över inre och yttre miljökonflikter i byggprojekt. Därför hade man tagit initiativ och medverkat till att utarbeta en miljömanual för byggsektorn. Avsikten med manualen var att den skulle användas vid beskrivningar för god miljö och resurshushållning i ett krets-loppsperspektiv. Manualens användning syftade till att vara ett hjälpmedel och ett stöd för styrning och kontroll av miljökrav i byggprojekt för brukare, byggare och förvaltare. Inom kommunen avsåg man att fortlöpande tillämpa manualen i konkreta projekt. Ma-nualen skulle vara styrmedel och referens för såväl tidigt fattade beslut som genomföran-det av åtgärder i byggprojektets olika förlopp. Ledande representanter för kommunen hade uttalat behovet av att utveckla planeringen och fastighetsförvaltningen med krav på miljö- och livscykelförlopp.

Samarbetet mellan kommunen och högskolorna innebar att använda byggprojekt som metod för att tillämpa och pröva miljömanualen i verkliga fall. Det fanns ett behov av att beskriva hur miljökrav bearbetades på ett systematiskt sätt vid projektering och förvalt-ning. Det handlade också om hur kunskap av händelseförlopp och miljöfakta kunde be-skrivas för att bli ett redskap i planerings-, bygg- och förvaltningsprocesser. Miljömanua-len skulle vara en vägledning för deltagare i projekt vid valet av miljökrav med utgångs-punkt från såväl gällande lagar och föreskrifter som forskningsresultat.

Manualen redovisade översiktligt det kretslopp som ett byggnadsverk bör genomgå, från uppbyggnad till rivning. Det gällde användningen av material och energiflöden, såväl de naturliga som konstgjorda. I manualen framhölls betydelsen av en fungerande kvalitets-styrning, som inte alltid var lätthanterlig. Orsaker till problem då byggnader och anlägg-ningar hade använts kunde bero på utformningen, olämpliga konstruktioner eller materi-alval men också brister vid drift och underhåll av exempelvis installationer. Avsikten med manualen var att den skulle användas för att hushålla med resurser vid planering och pro-jektering men också då byggnader och anläggningar skulle rivas.

Manualens uppbyggnad tog fasta på 1) principer om hållbar utveckling, 2) kretslopps-principen, 3) försiktighetskretslopps-principen, 4) substitutionsprincipen samt 5) miljöskalan132. Miljömanualen syftar till en hållbar utveckling och inbegriper utvecklingsprocesser så att dessa på ett rättvist sätt tillgodoser kommande generationers behov av en god miljö. Kretsloppsprincipen sammanfattas så att vad som återvinns i naturen skall på ett uthålligt sätt kunna användas, återanvändas, återvinnas eller slutligen omhändertas med minsta möjliga resursförbrukning utan att naturen skadas.

129

Försiktighetsprincipen uttrycks så, att man skall alltid välja det säkra före det osäkra, det vill säga om vetenskapliga belägg för en produkts, en verksamhets eller ett materials mil-jöfarlighet saknas skall enbart misstanken räcka och mer miljömässigt beprövade lösning-ar väljas.

Substitutionsprincipen formuleras så, att miljömässigt dåliga material, produkter och lösningar skall alltid ersättas med mer miljöanpassade alternativ då dessa är funktions- och kvalitetsmässigt likvärdiga.

Miljöskalan innebär att produkter hanteras i en viss ordning så att man föredrar en mi-nimering av till exempel restprodukter före återbruk, därefter materialåtervinning, däref-ter förbränning och i sista hand deponering.

Tillämpningen av miljömanualen förutsatte en produktbestämning och en framställning av byggnadsverk. Problemprojektet skulle därför använda byggprojekt som metod i full-skaleförsök.

Program för problemprojektet

Problemprojektets syfte var att pröva miljömanualen och dagordningar i byggprocesser. Det skulle omfatta rutiner, dokumentationer och samverkansformer för projektmöten. Projekteringsprocessens långsiktiga betydelse och inverkan på byggnader och anläggning-ar innefattade anläggning-arbetsmiljö för brukanläggning-are, bygganläggning-are och underhållspersonal. Problemprojektet innebar metodutveckling och hade målen: i) att föreslå och pröva samverkansformer och dagordningar för styrgrupps- och projektgruppsmöten, ii) att beskriva användningen av miljömanualen i byggprocessens skeden, iii) att utveckla och utvärdera projekteringsme-toder för bearbetningen av miljörelaterad information i pågående byggprojekt.

Avsikten var att manualen skulle användas som medel för att pröva informationsrutiner och i dokument bestämma byggnaders miljöegenskaper. Möten, som plats för samverkan, skulle uppmärksamma hur miljökunskap förmedlades, omvandlades och fördes vidare i byggprojekt.

Örebro kommun hade mot bakgrund av sina erfarenheter, som fastighetsägare och bygg-herre och i termer av hållbar utveckling, ambitionen att leda byggprojekt efter manualens intentioner. Med utgångspunkt från problemprojektets syften hade man bestämt att ge-nomföra en ombyggnadsprocess för att pröva tillämpningen av byggsektorns miljö-manual. Uppgiften att pröva och precisera principerna för regleringen av miljöval omfat-tade undersökningar av informationsutbytet främst mellan konsulter och beställare. Det var främst upphandlingar och projekteringsskedet inom planerings-, bygg- och förvalt-ningsprocessen som var föremål för deltagarnas användning av bra miljöval.

Problemprojektet organiserades i samverkan med Örebro Kommunfastigheter, ÖKF, som hade beslutat att byggsektorns miljömanual skulle användas i egna byggprojekt.

Lokalförsörjningsförvaltningen Centrum i Göteborg, LFF, prövade först miljömanualen i en mindre omfattning på Kungsladugårdsskolan i Göteborg. Erfarenheterna från den

130

avgränsade metodstudien innehöll synpunkter som var av betydelse för ombyggnadspro-jektet i Södermalmshemmet i Örebro.

Projektledarna i de bägge byggprojekten organiserade produktbestämningen med upp-handlingar, programskede och projekteringsskede. För ombyggnaden av Kungsladugårds-skolan hade Stadskansliet beviljat 1,4 miljoner kronor för en mindre upprustning av loka-ler utefter en korridor på ett våningsplan. De beviljade medlen innebar ett begränsat val av förslag till åtgärder. Programarbetet hade beställts av Stadsdelsförvaltningen Majorna, SDF, med LFF som uppdragstagare, hyresvärd och förvaltare. SDF var hyresgäst med en fastighetsansvarig för hyresgästens räkning. Brukarna var personalen på skolan med rek-tor, lärare och vaktmästare. LFF utsåg projektledaren som var uppdragsgivare till projek-törerna som efter programarbetet blev uppdragstagare för projekteringen. I programar-betet deltog projektledaren, brukarna, fastighetsansvarige och en projektör som hade anli-tats som generalkonsult. Södermalmshemmet ägdes av Örebro kommun och förvaltades av Örebro kommunfastigheter, ÖKF. Anläggningen bestod av tre huskroppar med fem till sex våningar för bostäder och vårdlokaler. Dessa var sammanlänkade av en låg bygg-nad i ett plan. Ombyggbygg-nadskostbygg-naderna hade beräknats till 56 miljoner kronor. FFNS Arkitekter blev uppdragstagare för att utreda och kostnadsberäkna ombyggnadsförslaget tillsammans med en programgrupp. Den bestod av ombud för beställaren, företrädare för personalen vid Södrmalmshemmet och representanter för kommundelsnämnden som var ansvariga för verksamheten med äldreboendet. Programarbetet hade pågått under 1998 från maj och avslutades med ett principförslag i december. Arkitekten utarbetade därefter ett förfrågningsunderlag för upphandling av konsulter.

BYGGSEKTORNS MILJÖMANUAL

Miljömanualen syftade till att vara en praktisk kunskapskälla för systematiska undersök-ningar av miljöparametrar. Den skulle också vara en vägledning för valet av miljökrav. Med utgångspunkten från det hållbara samhällsbygget var avsikten att manualen skulle utgöra ett hjälpmedel för deltagarna i byggprojekt. Manualens sammanställning av miljö-krav redovisades i särskilda faktablad som översiktligt indelades efter rubrikerna:

1) lokalisering, 2) gestaltning, 3) material, produkter, system, 4) funktioner, 5) byggpro-duktion, 6) drift och underhåll, 7) verksamhet.

Faktabladens uppgifter om tekniska och ekonomiska konsekvenser av olika miljöval angav två kravnivåer. Normkraven motsvarade krav i föreskrifter eller yrkesmässig praxis. Bra miljöval motsvarade ett högre krav på miljöutformningen. Faktabladen angav också en ”hållbar riktning” för valet av krav, som sträckte sig längre än bra miljöval. Avsikten var att deltagare i en produktbestämning själva skulle kunna bedöma nya produkter och produktionsmetoder för ett mer hållbart samhälle. Valet av material och produkter hade en mycket sammansatt karaktär. Det fordrades kunskaper om och förtrogenhet med material och produkter med krav på deras innehåll och praktiska användning. Med fak-tabladen som underlag skulle kraven i byggprojektet för respektive miljöparameter redo-visas. Miljökraven sammanställdes på så kallade menyblad. Varje konsult skulle för varje miljöparameter identifiera bra miljöval för varje material, produkt, system och funktion som skulle ingå bygghandlingen och i förekommande fall redovisa avvikelser från bra

131

miljöval. Varje avvikelse skulle kommenteras, som till exempel att en köksinredning inte skulle klara bra miljöval med avseende på emissionsfaktorn.

Genomförande

Metodstudien vid Kungsladugårdsskolan gällde en mindre ombyggnad där miljömanua-lens användning omfattade 20 parametrar på bra miljöval. På Södermalmshemmet prö-vades manualen i två etapper. Den första omfattade 16 miljöparametrar för invändiga ytskikt och rumskompletteringar. Den andra etappen omfattade 98 av manualens 140 parametrar.

Exempel på menyblad med projektörens verifiering av miljöval i bygghandlingarna för ombyggnadsprojektet. Källa: Bergqvist L G, Rönn M, 2000, sid 54.

UPPHANDLING AV KONSULTER

Beställare och projektledare för respektive ombyggnadsprojekt utgick från sedvanliga an-visningar för upphandlingen av konsulter med vissa tillägg för miljömanualens använd-ning.

För Kungsladugårdsskolan hade projektledaren kompletterat anbudsinfordran med en information att LFF deltog i forskningsprojektet som behandlade miljöfrågor i byggpro-jekt. Kompletteringen framhöll att konsulterna skulle utarbeta handlingar som var anpas-sade till miljömanualen. Anpassningen till manualen skulle redovisas på projekterings- och byggmöten. Entreprenören skulle i samband med slutbesiktning överlämna en miljö-deklaration till beställaren med verifieringar av de valda miljökraven från manualen. I en komplettering av anbudsinfordran hänvisade projektledaren till fyra allmänna miljökrav

132

med avseende på riskavfall, städning, arbetsmiljöplan samt att miljökraven skulle bearbe-tas under entreprenadarbetet i samverkan med entreprenören, beställaren och forskare. Upphandlingen av konsulter för projekteringen av Södermalmshemmet omfattade ett förfrågningsunderlag med administrativa föreskrifter. ÖKF hade i förfrågningsunderlaget enbart hänvisat till beställarens önskemål om att projekteringen skulle genomföras med en miljöanpassning. Beställarens avsikt att utgå från bra miljöval bestämdes senare. För-frågningsunderlaget ställdes till arkitekter, konstruktörer, VVS-konsulter, el- och telekon-sulter, markkonsult samt storkökskonsult för etapp två av ombyggnaden. En särskild konsult fick i uppdrag av beställaren att ansvara för samordningen av projekteringsupp-draget i CAD-system. Byggprojektet skulle genomföras som en generalentreprenad. För upphandlingen av projektörerna efterfrågades en väl förtrogenhet med kvalitetssäkring inom det egna fackområdet.

PROJEKTERING FÖR KUNGSLADUGÅRDSSKOLAN

LFF hade föreslagit en mindre ombyggnad inom Kungsladugårdsskolan som tillämp-ningsobjekt för att pröva användningen av miljömanualen. Med bland annat utflyttning-en av utflyttning-en gymnasiesärskola för multihandikappade ungdomar hade behovet av ombygg-nadsåtgärder av klassrum utefter en korridor på första våningsplanet uppkommit inom skolan.

Kungsladugårdsskolan utvecklades till att bli en F-9 skola. Det innebar att verksamheten omfattade förskola och årskurserna ett till och med nio med barn i åldrarna 6-16 år. Den första etappen hade skett under 1997 på skolans första våning där ett lag med sexåringar flyttade in tillsammans med två andra grupper i lågstadiet. Den andra ombyggnadsetap-pen under 1998 innefattade de kvarvarande lokalerna på första våningsplanet. Stads-kansliet hade efter en utredning fastställt de ekonomiska förutsättningarna för LFF att leda projektet. De anslagna medlen bestämde ombyggnadsåtgärdernas omfattning. För-ändringen omfattade en ombyggnad från särskolelokaler, gymnastiksal, omklädning och träslöjd till lokaler för fyra grundskoleenheter. Uppdraget omfattade viss rivning, bygg-nads- och installationsarbeten samt inredning. Ett första förslag hade inneburit att enbart halva våningsplanet skulle byggas om. Personalen hade förväntat sig att kunna ta del av hela våningsplanet under hösten och man föredrog därför hellre en sparsam ombyggnad som gällde alla lokaler istället för en större upprustning av halva våningsplanet. Det hade annars medfört att resterande lokaler inte skulle kunna brukas förrän ett år senare.

Inom problemprojektet diskuterades förutsättningarna och projektledaren fick uppdraget att välja de faktablad med miljökrav som projektörerna skulle använda. Generalkonsulten samordnade konsultarbetet att utarbeta byggdelsbeskrivning, rumsbeskrivning och miljö-anpassning och upprättade därefter anbudshandlingar för ombyggnadsprojektet. Spörs-målet diskuterades under möten med en dagordning som särskilt skulle uppmärksamma bra miljöval. Konsulterna utarbetade åtgärder för fönstersnickerier, tekniska beskrivningar med avseende på elanläggningar för belysning, kraft och motordrift samt teletekniska anläggningar. VVS-konsult utarbetade tekniska beskrivningar för ventilationsanläggning-en och för röranläggningar. Anbudshandlingarna innehöll också ventilationsanläggning-en redovisning av ventilationsanläggning-en utförd asbestinventering.

133

Byggdelsbeskrivningen upprättades enligt BSAB-systemet, produkttabell 2 med hänvis-ningar till HUS AMA 83. Rumsbeskrivningen innefattade ”Rivning, håltagning, demon-tering”, ”Stomme, stomkomplettering, återmondemon-tering”, ”Ytskikt, rumskomplettering”. Miljöanpassningen redovisades med menybladen enligt manualen. Redovisningen omfat-tade endast tillförda material, sakvaror och utföranden vilket angavs som en ”vald nivå”. I bilagor redovisades byggvarudeklarationer och teknisk information.

MILJÖVAL I PROJEKTERINGEN

Rumsbeskrivningen i anbudshandlingarna angav för hemklassrummet att vissa väggar, träreglar, fästen, samt att vissa ytskikt på väggar skulle rivas. Skrivtavla, klädkrok, dörrar och undertak med bärverk skulle demonteras. Dörrarna skulle återmonteras i andra rum. Öppning efter en riven dörr skulle sättas igen, golvet lagas och undergolvet jämnas av efter rivning. Vägg och tak skulle lagas med puts. Samtliga väggar skulle rengöras, lagas och målas. Ett nytt undertak skulle sättas upp och en ny linoleummatta läggas. Rummet kompletterades med nya sockellister där dessa saknades.

Med avseende på golv i hemklassrummet skulle åtgärderna bestå av att det befintliga gol-vet skulle rivas, undergolgol-vet jämnas av och att en ny linoleummatta läggas. En befintlig köksinredning skulle bli kvar i rummet, vilket skulle kompletteras med ett nytt högskåp, nya mörkläggningsgardiner och en ny skrivtavla jämte nytt skensystem i taket.

Miljömanualens användning för byte av golvytskikt i hemklassrummet innebar att de material som skulle bearbetas utgjordes av en befintlig linoleummatta, avjämningsmassa, lim och en ny linoleummatta. Faktabladen för golvytskikt omfattade:

1) restproduktminimering, 2) restproduktanvändning, 3) byggfukt och emissioner, 4) avjämningsmassor, 5) montering demontering, 6) emissioner, 7) städbarhet, 8) halksä-kerhet 9) slitstyrka. Som exempel kan nämnas:

Byggfukt och emissioner. Golvmaterial av linoleum är känsliga för fuktpåverkan. Vid läggning av

golvmaterial på underlag av betong föreligger risk att det kritiska fukttillståndet för lim och mattor över-skrides. Ett bra miljöval för läggning av mattor anger den relativa fuktigheten till fem procent lägre än vad Hus AMA anger. Avjämningsmassa med bindemedel av aluminatcement föreslås istället för portlandsce-ment. På snabbtorkande betong kan problem uppstå även vid lägre relativ fuktighet. Betongens täthet gör att vattnet kan kvarstanna så länge att emissioner kan uppstå från mjukgörare och lim. Torkning av ytan eller en avjämningsmassa avhjälper detta.

Avjämningsmassor. Gemensamt för alla utredda skadefall av flytspackel är sambandet mellan fukt och

alkalisk miljö. För att minska risken för alkalisk nedbrytning av limskikt och matta kan aluminatbaserad avjämningsmassa användas. Ett bra miljöval inbegriper en typgodkänd lågalkalisk avjämningsmassa utan kasein eller en massa som förhindrar att alkali från betong når mattlim och matta. Avjämningsmassans tjocklek bör vara fem till tio mm. Tjockare skikt bör betraktas och behandlas som en pågjutning.

Montering demontering. Det är normalt att en linoleummatta hellimmas. Den bör fogtätas med

smält-tråd om våtstädningsmaskin används. En hellimmad linoleummatta måste vid byte rivas.133

I konsulternas byggdelsbeskrivning för rivning och demontering av ytskikt på golv före-skrevs hur lagning av golv och avjämning av undergolv skulle utföras. För läggning av ny

134

linoleummatta och komplettering av matta angavs också vilket mattfabrikat som skulle användas. I en bilaga återfanns ett produktblad om linoleummatta. Konsulterna redovi-sade under fyra punkter på menybladen valet av miljö för golv. För restprodukminimering-en angavs allmänt att det var mycket litet utbyte av byggdelar i omprojekteringrestprodukminimering-en. Käll-sortering av restprodukter skulle ske enligt Renovas rekommendationer. Före beläggning-en med linoleum skulle golvet jämnas av med ROT-spackel beläggning-enligt Hus AMA. För mon-tering av golvytskikt i hemklassrummet hade man valt en ny linoleummatta.

DAGORDNING FÖR PROJEKTERING

Problemprojektet använde ombyggnadsprojektet som metod för att tillämpa miljömanua-len och utveckla dagordningen som medel för projektbestämningen. Dagordningen an-vändes för att utveckla rutiner i sättet att hantera miljöfrågor.

Protokollen numreras i löpande följd. Senaste pro-tokoll skall redovisa alla aktuella olösta frågor. Be-slut som fattas mellan sammanträden dokumenteras i nästkommande ordinarie mötesprotokoll.

Projekt Protokoll nr Datum Plats Närvarande Dagordning: l. PROTOKOLL Protokolljustering 2. KOMMANDE MÖTE 3. PROJEKTADMINISTRATION Projektadministration Distributionslista Ritningsformat Ritningsskalor

Projektbenämning, datering och dyligt 4. SAMRÅD OCH SAMVERKAN Beställare

Brukare Konsulter Entreprenörer Myndigheter

Grannar och berörda enl PBL 5. PR0GRAM Arkitekturprogram Verksamhetsprogram Arbetsmiljöprogram Miljöprogram Lokalprogram Tekniskt program

Förvaltningsprogram, drift och underhåll

6. PROJEKTERING, livscykeldesign A

K VVS E

Styr och övervakning Mark Akustik Geoteknik Beskrivning Övriga Samordning Granskning

7. INREDNING, UTRUSTNING, livscykeldesign 8. KOSTNADSSTYRNING, livscykelekonomi Kalkyl

Alternativ - bra miljöval Avvikelser Avstämning 9. TIDPLAN 10. PRODUKTION Administrativa föreskrifter Arbetsmiljöplan Entreprenadform Pågående verksamhet Ersättningslokaler Byggandet 11. TILLKOMMANDE ARBETSUPPGIFTER 12. KRETSLOPPSANPASSAD FÖRVALTNING Gröna hyresavtal Avtalsfrågor

13. ÖVRIGA FRÅGOR

Figuren visar en principiell dagordning för projekteringsmöten, som tillämpades med mindre förändringar för ombyggnaden vid Kungsladugårdsskolan. Källa: Bergqvist L G, Rönn M, Skogsberg I, 1998, sid 16.

135

Uppgiften handlade om hur miljöfrågor skulle beskrivas, bearbetas och utvecklas i ett samtal under planerings-, bygg- och förvaltningsprocessen. Ur ett projekteringsmetodiskt synsätt prövades dagordningen särskilt för hanteringen av miljömanualen under produkt-bestämningen. Under 1997 hade en första dagordning upprättats för projektet då stan-dardkrav och bra miljöval skulle bearbetas för elanläggningar inom en skola. För om-byggnadsprojektet vid Kungsladugårdsskolan anpassades dagordningen till LFF:s dagord-ning för konsultmöten för att därefter användas vid projekteringsmöten med konsulter och brukare.

PRODUKTBESTÄMNING MED MILJÖMANUAL FÖR KUNGSLADUGÅRDSSKOLAN

Miljömanualens användning för ombyggnadsarbeten inom Kungsladugårdsskolan avslu-tades med en enkät och ett seminarium tillsammans med beställare, konsult och entre-prenör. Mot bakgrund av deltagarnas färdigheter i och förtrogenhet med byggprojekt uppmärksammades olika brister i miljömanualens hantering under produktbestämningen och genomförandet av ombyggnaden.

Konsulterna och entreprenören hade inte haft tillgång till hela miljömanualen. Introdukt-ionen av manualen hade inte varit tillräcklig. Man hade inte haft genomgångar av meny-bladen och vilka krav på bra miljöval som skulle ingå i uppdraget. Verifieringen av re-spektive avvikelser från bra miljöval borde ha antecknats på menybladen för rere-spektive miljöparameter. Konsulterna rekommenderade att menybladen skulle sammanställas i de tidiga skedena av produktbestämningen. För ombyggnadsprojektet borde också invente-ringar och rivningar under programskedet särskilt ha beskrivits utifrån bra miljöval. Det begränsade ekonomiska utrymmet hade bidragit till att konsulterna ersatte bra miljö-val med normkraven. Avvikelser från bra miljömiljö-val hade förekommit som inte hade blivit dokumenterade på menyblad och godkända av projektledaren i protokoll från projekte-rings- och byggmöten. Man framförde farhågor om att bra miljöval skulle kunna medföra ökade projekteringskostnader och att kostnaden för entreprenörens verifiering av bra mil-jöval skulle öka vid byte till något likvärdigt av material eller produkt.

I ombyggnadsprojektet hade inga speciella rutiner för verifiering använts. Valda meny-blad ingick vid upphandlingen av konsultgruppen tillsammans med krav på att entrepre-nören skulle verifiera utförandet. Erfarenheterna visade att det inte var ett tillräckligt för-faringssätt. Avjämningsmaterialet i undergolvet hade inte kontrollerats med avseende på bra miljöval. Det gjordes ingen verifiering av utförandet av projektör och entreprenör. En förklaring var bland annat att menybladen inte hade förts in i byggnadsbeskrivningen som var ett dokument som entreprenören skulle rätta sig efter.

Exempel på hur kunskap om befintliga förhållanden hade saknats under produktbestäm-ningen kom till uttryck vid bytet av golvytskikt. Projektörerna hade inte uppmärksammat att det fanns olika nivåer på befintliga golv. Efter rivning av en vägg mellan två klassrum