• No results found

4. Empiri

4.2 Den nya försörjningskedjan

Fallföretaget har sålt vandalrör i stål under 2010 – talet med viss framgång. Detta har uppmärksammats av större företag som specialiserar sig på produkter i stål, och dessa företag har därför börjat producera liknande varianter av vandalrör. Fallföretaget som är ett relativt litet företag behöver därför vara innovativa och ständigt förbättra sina

produkter för att kunna konkurrera med de stora företagen.

Den senaste innovationen är en ny produktvariant där vandalröret skall produceras i aluminium samt en ändring i design av fästen och hur fästena sitter fast i bak på

vandalröret (se bilaga 1). Detta gör produkten lättare i vikt och därför lättare att hantera och installera för slutkunden.

4.2.1 Lövsilen

Lövsilen är en produkt som fallföretaget säljer och som kommer att bli en del av det nya vandalröret i aluminium. Leverantören av lövsilen benämns i denna studie som

leverantör 7. Lövsilen är gjord av pressgjuten aluminium och fallföretaget har investerat i en gjutningsmodell som används vid produktion. Idag säljs denna produkt i nio olika kulörer och visas till höger i figur 10.

Figur 10: I figuren presenteras prototypen av vandalröret i aluminium samt lövsilen, som är markerad som del 1. Del 2 är galler-silen och del 3 är aluminiumröret. Källa: vid ett studiebesök hos fallföretaget (03/05 – 21 Upplands Väsby).

4.2.2 Flödet i den nya försörjningskedjan

Den försörjningskedja som illustreras i figur 11 har konstruerats av den ansvarige på fallföretaget. Produktinnovationen har lett till att materialet och designen på produkten har förändrats. Konsekvensen av detta är att vissa processer i produktionen har

förändrats. Trots detta har försörjningskedjan i figur 11 några gemensamma leverantörer med den befintliga försörjningskedjan (se figur 9).

I den befintliga försörjningskedjan levererar leverantör 1 kapade stålrör i önskad längd.

I den nya försörjningskedjan för produktinnovationen är leverantör 1:s uppgift snarlik, förändringen är kopplat till materialet och formen på röret som kapats. Ytterligare en process har adderats till leverantörens verksamhet, detta är en produktion av fästen till produktinnovationen (se bilaga 1).

Leverantör 5 ingår i de båda försörjningskedjorna, leverantörens uppgift i den nya

lackera produkten efter kundens önskemål. Enligt respondenten från fallföretaget kan leverantör 5 få ytterligare en uppgift i samband med den nuvarande lackeringen. Denna uppgift i produktionen skulle då vara att montera galler-silen (se del 2 i figur 10) i lövsilen.

Leverantör 7 i den nya försörjningskedjan har varit fallföretagets leverantör av lövsilen.

Leverantören har därmed en tidigare relation med fallföretaget och inkluderas i den nya försörjningskedjan på grund av att de är producenter av lövsilen.

Leverantör 8 har tidigare en relation med fallföretaget då de har levererat komponenter till produkter som inte presenteras i denna studie. Leverantör 8 inkluderas som en ersättare till galler-sil produktionen som utförs av leverantör 2 i den befintliga försörjningskedjan.

Komponenterna från leverantör 4, leverantör 7 och leverantör 8 lagerförs hos fallföretaget i den nya försörjningskedjan. Därefter levereras dessa komponenter till leverantör 6 som tillsammans med komponenter från leverantör 1 färdigställer

produkten. Den ihop svetsade produkten levereras till leverantör 5, som sedan levereras till fallföretaget för att lagerföras (se figur 11).

Figur 11: Figuren är en illustration av den nya produktvariantens tänkta försörjningskedja.

Konstruerad utifrån intervju med ansvarig från fallföretaget. Källa: Intervju med respondent från fallföretaget (20/04 – 21).

4.2.3 Identifierade utmaningar i den nya försörjningskedjan

De svagheter som identifierats av fallföretaget är liknande de som återfinns i den

befintliga försörjningskedjan (se figur 9). Utmaningen är långa ledtider, där leverantör 7 och leverantör 8 har de två längsta leveranstiderna. Fallföretaget har identifierat detta problem eftersom kundbasen kräver en produkt med kort leveranstid.

Resonemanget kring att lagerföra komponenterna från leverantör 7 och leverantör 8 innan de levereras till leverantör 6 är enligt fallföretaget dels på grund av de långa

ledtiderna. Leverantör 7 kan garantera en leverans till fallföretaget inom 12 till 15 veckor och leveranstiden för leverantör 8 är 10 till 12 veckor.

Leverantör 7 kräver även att fallföretaget beställer stora kvantiteter per ordertillfälle.

Detta innebär att fallföretaget måste beställa minst 3500 enheter för att leverantören skall leverera. Detta beror på, enligt fallföretaget, den stora processkostnaden som leverantör 7 har. Ytterligare en orsak till att lagerföra komponenterna från leverantör 7 och leverantör 8 är att dessa kan användas utanför försörjningskedjan illustrerad i figur 11. Lövsilen (se del 1 i figur 10) säljs idag som en individuell produkt, galler-silen (se del 2 i figur 10) är en komponent som kan användas till lövsilen och vandalröret i stål.

De stora orderkvantiteterna i kombination med de långa ledtiderna har inneburit att fallföretaget valt att lagerföra komponenterna för att få en större kontroll på flödet av till leverantör 6. En större kontroll på detta flöde ger den nya försörjningskedjan

möjligheten att vara mer flexibel och därmed förmågan att snabbare kunna anpassa sig efter en möjlig varierande efterfråga, menar respondenten från fallföretaget.

4.2.4 Möjligheter i den nya försörjningskedjan

De möjligheter som fallföretaget identifierat i försörjningskedjan är kopplat till det nya materialet som används. I och med att innovationen tillverkas av aluminium blir

produkten lättare att kapa samt svetsa. Detta kombinerat med en standardiserad längd på aluminiumröret förutser respondenten från fallföretaget att ledtiden från leverantör 1 till leverantör 6 kommer att halveras.

4.2.5 Sourcing alternativ

Fallföretaget har diskuterat att ta över processer från sina leverantörer. Den process som fallföretaget mest troligen kan implementera i sin egen verksamhet är svetsning av aluminiumröret på lövsilen, vilket är tänkt att utföras av leverantör 6. Respondenten från fallföretaget menar att vid en eventuell ”in-sourcing” skulle investeringar i verktyg och anställda med specifik kompetens behöva göras.

Related documents