• No results found

Det här kapitlet ger en översikt av ESET NOD32 Antivirus och de grundläggande inställningarna.

3.1 Användargränssnittets utformning och lägen Huvudfönstret i ESET NOD32 Antivirus är uppdelat i två delar.

I den vänstra delen finns den användarvänliga huvudmenyn.

Huvudprogramfönstret till höger är främst avsett för att visa information och innehållet beror på vad som väljs i huvudmenyn.

Här följer en beskrivning av alternativen på huvudmenyn:

Skyddsstatus – Information om ESET Smart Securitys skyddsstatus i ett användarvänligt format. När avancerat läge är aktiverat visas statusen för alla skyddsmoduler. Du kan visa aktuell status för en modul genom att klicka på den.

Genomsökning av datorn – Här kan användaren konfigurera och starta en genomsökning av datorn.

Uppdatering – Öppnar uppdateringsmodulen som hanterar programuppdateringar av virussignaturdatabasen.

Inställningar – Markera det här alternativet om du vill justera datorns säkerhetsnivå. Om avancerat läge har aktiverats visas undermenyerna för modulen Skydd mot virus och spionprogram.

Verktyg – Det här alternativet finns bara tillgängligt i avancerat läge.

Här kan du komma åt Loggfiler, Karantän och Schemaläggaren.

Hjälp och support – Markera det här alternativet för att komma åt hjälpfiler, ESET:s kunskapsbas, ESET:s webbplats samt få tillgång till formulär för supportfrågor till kundtjänst.

Du kan växla mellan standardläge och avancerat läge

i användargränssnittet för ESET NOD32 Antivirus. Längst ned i vänstra hörnet av huvudfönstret för ESET NOD32 Antivirus finns länken Visa.

Om du klickar på den här länken kan du välja visningsläge.

I standardläget kan du komma åt de funktioner som krävs för vanligt förekommande åtgärder. Här visas inga av de avancerade alternativen.

Om du växlar till avancerat läge läggs alternativet Verktyg till på huvudmenyn. Med alternativet Verktyg kan användaren komma åt Schemaläggaren, Karantän eller se loggfilerna för ESET NOD32 Antivirus.

Obs! De övriga instruktionerna i den här guiden gäller avancerat läge.

3.1.1 Kontrollera systemdriften

Klicka på det här alternativet längst upp på huvudmenyn om du vill visa Skyddsstatus. Undermenyn Antivirusskydd och antispionprogram visas då och en statussammanfattning om åtgärderna i ESET NOD32 Antivirus visas i huvudprogramfönstret.

Klicka på Antivirusskydd och antispionprogram så visas de olika skyddsmodulernas status i huvudprogramfönstret.

Om de aktiverade modulerna fungerar som de ska visas en grön bock bredvid dem. Om en modul inte fungerar korrekt visas ett rött utropstecken eller en orange meddelandeikon bredvid den och ytterligare information om modulen visas längst upp i fönstret. Här visas också ett förslag på hur problemet kan lösas. Om du vill ändra status för enskilda moduler går du till Inställningar i huvudmenyn och klickar på önskad modul.

3.1.2 Vad ska man göra om programmet inte fungerar som det ska?

Om ESET NOD32 Antivirus upptäcker ett problem i någon av skyddsmodulerna rapporteras det i fönstret Skyddsstatus. En möjlig lösning presenteras också.

Om det inte går att lösa problemet med hjälp av listan över kända problem och lösningar klickar du på Hjälp och support för att komma åt hjälpfilerna eller för att söka i kunskapsbasen. Om du inte hittar en lösning på problemet kan du skicka en suppportfråga till ESET:s kundtjänst. Med utgångspunkt från dessa uppgifter kan våra specialister snabbt ge svar på dina frågor och ge råd om hur problemet kan lösas.

3.2 Inställning av uppdateringar

Att uppdatera virussignaturdatabasen och programkomponenterna är avgörande för att få ett heltäckande skydd mot skadlig kod.

Var noggrann vad gäller inställning och genomförande av uppdateringarna. Välj Uppdatering från huvudmenyn och klicka på Uppdatera virussignaturdatabasen i huvudprogramfönstret för att kontrollera om det finns någon ny uppdatering av databasen.

Inställning av användarnamn och lösenord… visar en dialogruta där användarnamnet och lösenordet du fick vid köpet ska anges.

Om du angav användarnamn och lösenord under installationen av ESET NOD32 Antivirus blir du inte uppmanad att ange dem här.

I fönstret Avancerade inställningar (tryck på F5 för att öppna det) finns andra mer detaljerade uppdateringsalternativ. Rullgardinsmenyn Uppdateringsserver: ska ha inställningen Välj automatiskt. Om du vill konfigurera avancerade uppdateringsalternativ, bland annat uppdateringsläge, proxyserveråtkomst, åtkomst till uppdateringar på en lokal server samt kopieskapande av virussignaturer (ESET NOD32 Antivirus Business Edition), klickar du på knappen Inställningar….

3.3 Inställning av proxyserver

Om anslutningen till Internet går via en proxyserver i ett system som använder ESET Smart Security, måste detta anges under Avancerade inställningar (F5). Du kan komma åt konfigurationsfönstret

Proxyserver genom att klicka på Övrigt > Proxyserver från trädet för avancerade inställningar. Markera kryssrutan Använd proxyserver och ange IP-adress och port för proxyservern tillsammans med dess autentiseringsuppgifter.

Om den här informationen inte finns tillgänglig kan du försöka identifiera proxyserverinställningarna för ESET NOD32 Antivirus automatiskt genom att klicka på knappen Identifiera proxyserver.

Obs! Alternativen för proxyserver kan vara olika för olika uppdateringsprofiler. I så fall konfigurerar du proxyservern under avancerade uppdateringsinställningar.

3.4 Inställningsskydd

Inställningarna för ESET NOD32 Antivirus kan vara mycket viktiga för att upprätthålla din organisations säkerhetsprinciper.

Oauktoriserade ändringar kan eventuellt utsätta systemets stabilitet och skydd för fara. Om du vill ange ett lösenord för att skydda inställningsparametrarna väljer du följande alternativ med utgångspunkt från huvudmenyn Inställningar > Öppna hela trädet för avancerade inställningar… > Användargränssnitt >

Inställningsskydd och klickar på knappen Ange lösenord….

Ange ett lösenord, bekräfta det genom att skriva det igen och klicka på OK. Det här lösenordet krävs för att göra ändringar i inställningarna för ESET NOD32 Antivirus i framtiden.

Related documents