• No results found

4. Arbeta med ESET NOD32 Antivirus

4.2 Uppdatera programmet

En förutsättning för att ESET Smart Security ska ge maximalt skydd är att systemet uppdateras regelbundet. Uppdateringsmodulen ser till att programmet alltid är aktuellt. Det sker på två sätt: genom att uppdatera virussignaturdatabasen och genom att uppdatera alla systemkomponenter.

Du hittar information om aktuell uppdateringsstatus genom att klicka på Uppdatering. Där hittar du även information om den aktuella versionen av virussignaturdatabasen och om den behöver uppdateras. Du har också tillgång till alternativet för att aktivera uppdateringen omedelbart – Uppdatera virussignaturdatabasen – samt till grundläggande inställningsalternativ för uppdatering, t.ex. användarnamn och lösenord för åtkomst till ESET:s uppdateringsservrar.

Informationsfönstret innehåller också uppgifter som datum och tid för den senaste uppdateringen samt virussignaturdatabasens nummer. Numret är också en aktiv länk till ESET:s webbplats. Där visas alla signaturer som har lagts till i uppdateringen.

Obs! Användarnamnet och lösenordet tillhandahålls av ESET efter att du har köpt ESET Smart Security.

4.2.1 Inställning av uppdateringar

Avsnittet med inställningar för uppdatering anger information om uppdateringskällan, t.ex. uppdateringsservrar och autentiseringsdata

nätverkstrafikbelastningen. Inställningsalternativen för uppdatering finns under trädet Avancerade inställningsalternativ (F5), under Uppdatera.

De befintliga uppdateringsservrarna finns under Uppdateringsserver:

på rullgardinsmenyn. Om du vill lägga till en ny uppdateringsserver klickar du på Redigera… under Uppdateringsinställningar för vald profil och klickar sedan på knappen Lägg till.

Autentiseringen för uppdateringsservrarna sker med det Användarnamn och Lösenord som ESET skapade och skickade till dig efter att du köpte produktlicensen.

4.2.1.1 Uppdateringsprofiler

Det går att skapa användardefinierade uppdateringsprofiler för flera uppdateringskonfigurationer som kan användas för särskilda uppdateringsaktiviteter. Att skapa olika uppdateringsprofiler är särskilt användbart för mobila användare, eftersom de använder skiftande Internetanslutningar. Genom att ändra

uppdateringsaktiviteten kan mobila användare ange att en alternativ profil ska användas om det inte går att uppdatera programmet med konfigurationen i Min profil.

Rullgardinsmenyn Vald profil visar den aktuella profilen. Som standard visas alternativet Min profil. Du skapar en ny profil genom att klicka på knappen Profiler… och sedan på Lägg till…. Ange sedan ett eget Profilnamn. När du skapar en ny profil kan du kopiera inställningar från en befintlig profil genom att välja den under Kopiera inställningar från profil: på rullgardinsmenyn.

I profilinställningarna kan du ange vilken uppdateringsserver programmet ska ansluta till och hämta uppdateringar från. Alla servrar i listan över tillgängliga servrar kan väljas, och det går även att lägga till en ny server. De befintliga uppdateringsservrarna finns under

4.2.1.2 Avancerade uppdateringsinställningar

Om du vill se Avancerade uppdateringsinställningar klickar du på knappen Inställningar…. Alternativen för avancerade uppdateringsinställningar omfattar konfiguration av Uppdateringsläge, HTTP-proxy, LAN och Spegel.

4.2.1.2.1 Uppdateringsläge

Fliken Uppdateringsläge innehåller alternativ för programkomponentuppdateringen.

I avsnittet Uppdatering av programkomponenter visas tre alternativ:

Uppdatera aldrig programkomponenter

Uppdatera alltid programkomponenter

Fråga innan programkomponenter hämtas

Om du väljer alternativet Uppdatera aldrig programkomponenter hämtas inte nya uppdateringar av programkomponenter efter att ESET utger dem, och ingen uppdatering av programkomponenter görs på datorn. Alternativet Uppdatera alltid programkomponenter betyder att programkomponentuppdateringarna utförs varje gång en ny uppdatering finns tillgänglig på ESET:s uppdateringsservrar, och att programkomponenterna uppgraderas till den hämtade versionen.

Välj det tredje alternativet, Fråga innan programkomponenter hämtas, om du vill att programmet ska be dig bekräfta att programkomponentuppdateringar ska hämtas när de finns tillgängliga. I så fall visas en dialogruta med information om de tillgängliga programkomponentuppdateringarna och du kan välja att bekräfta eller neka installationen. Om du bekräftar hämtas uppdateringarna och de nya programkomponenterna installeras.

Standardalternativet för uppdatering av programkomponenter är Fråga innan programkomponenter hämtas.

Standardalternativet för omstart är Erbjud omstart av datorn vid behov. Vilka alternativ för programkomponentuppdateringar på fliken Uppdateringsläge som passar bäst varierar mellan olika datorer, eftersom inställningarna görs där. Lägg märke till att det finns skillnader mellan arbetsstationer och servrar. Om du startar om servern automatiskt efter en programuppgradering kan du orsaka allvarliga skador.

4.2.1.2.2 Proxyserver

Gör så här om du vill se proxyserveralternativ för uppdateringsprofilen:

Klicka på Uppdatera i trädet för avancerade inställningar (F5) och klicka sedan på knappen Inställningar… till höger om Avancerade uppdateringsinställningar. Klicka på fliken HTTP-proxy och välj ett av följande tre alternativ:

Använd globala inställningar för proxyserver

Använd inte proxyserver

Anslutning via en proxyserver

▪ (anslutningen definieras av

anslutningsegenskaperna)

Om du väljer alternativet Använd globala inställningar för proxyserver används alla konfigurationsalternativ för proxyserver som redan har angetts i grenen Övrigt > Proxyserver i trädet med avancerade inställningar.

Välj Använd inte proxyserver om du vill ställa in att ingen proxyserver ska användas för att uppdatera ESET Smart Security.

Välj Anslutning via en proxyserver om du vill använda en proxyserver vid uppdatering av ESET NOD32 Antivirus som skiljer sig från den som har angetts i de globala inställningarna (Övrigt > Proxyserver).

I så fall måste du göra följande inställningar: Proxyserverns adress och kommunikationsport, samt Användarnamn och Lösenord för proxyservern om det krävs.

Alternativet bör också väljas om proxyservern inte är globalt inställd,

nätverksanslutning. I de flesta fall har ett lokalt systemkonto inte tillräcklig behörighet till speglingsmappen (som innehåller kopior av uppdateringsfiler). Om så är fallet ska du ange användarnamn och lösenord i avsnittet uppdateringsinställningar eller ange ett konto under vilket programmet kan komma åt uppdateringsservern (Spegel).

Du konfigurerar ett sådant konto genom att växla till fliken LAN.

Under Anslut till LAN som hittar du alternativen Systemkonto (standard), Aktuell användare och Angiven användare.

Markera alternativet Systemkonto så att systemkontot används för autentisering. I vanliga fall utförs ingen autentisering om inga autentiseringsuppgifter har angetts i huvudavsnittet för uppdateringsinställningar.

Kontrollera att programmet autentiserar sig med hjälp av det aktuella användarkontot genom att välja Aktuell användare. Denna lösning innebär att programmet inte kan ansluta till uppdateringsservern om ingen användare är inloggad.

Välj Angiven användare om du vill att programmet ska använda ett visst användarkonto för autentisering.

Standardalternativet för LAN-anslutning är Systemkonto.

Varning:

När antingen Aktuell användare eller Angiven användare har aktiverats kan ett fel uppstå om programidentiteten ändras till önskad användare. Därför rekommenderar vi att uppgifterna om LAN-autentisering förs in i huvudavsnittet för uppdateringsinställningar. I avsnittet för uppdateringsinställningar ska autentiseringsuppgifterna anges på följande sätt: domän_namn\

användare (om det är en arbetsgrupp, ange arbetsgrupp_namn\

namn) och användarens lösenord. Då krävs ingen autentisering vid uppdatering från HTTP-versionen av den lokala servern.

4.2.1.2.4 Skapa uppdateringskopior – spegling

Med ESET NOD32 Antivirus Business Edition kan användaren skapa kopior av uppdateringsfiler, som kan användas för att uppdatera andra arbetsstationer i nätverket. Genom att uppdatera klientarbetsstationer från en spegling kan man optimera

för ESET Smart Security Business Edition) i avsnittet Avancerade uppdateringsinställningar (gå till trädet för avancerade inställningar, tryck på F5 och klicka på Uppdatera. Klicka på knappen Inställningar…

bredvid Avancerade uppdateringsinställningar och välj fliken Spegel).

Första steget i att konfigurera spegling är att markera kryssrutan Skapa spegling av uppdateringar. När du markerar alternativet aktiveras andra speglingsalternativ, gällande åtkomst till uppdateringsfiler och sökvägen till de speglade filerna.

Metoderna för aktivering av spegling beskrivs mer i detalj i nästa kapitel, ”Olika sätt att få åtkomst till speglingen”. Observera att det finns två grundläggande metoder för att komma åt speglingen – mappen med uppdateringsfiler kan visas som en spegling som en delad nätverksmapp, eller en spegling som en HTTP-server.

Du anger i vilken mapp uppdateringsfilerna för speglingen ska sparas i avsnittet Mapp där speglade filer lagras. Klicka på Mapp…

och bläddra till önskad mapp på den lokala datorn eller en delad nätverksmapp. Om det krävs autentisering för mappen måste du ange autentiseringsuppgifter i fälten Användarnamn och Lösenord.

Användarnamn och lösenord ska anges i formatet Domän/Användare eller Arbetsgrupp/Användare. Kom ihåg att ange motsvarande lösenord.

När du anger detaljerade inställningar för speglingen kan du även ange språkversion för uppdateringskopior. Språkversionsinställningarna finns i avsnittet Filer – Tillgängliga versioner.

4.2.1.2.4.1 Uppdatera från speglingen

Det finns två grundläggande metoder för att komma åt speglingen – mappen med uppdateringsfiler kan visas som en spegling som en delad nätverksmapp, eller en spegling som en HTTP-server.

Komma åt speglingen via en intern HTTP-server Detta är standardinställningen i den fördefinierade

programkonfigurationen. För att tillåta åtkomst till speglingen via HTTP-servern ska du navigera till Avancerade uppdateringsinställningar (fliken Spegel) och välja alternativet Skapa spegling av uppdateringar.

I avsnittet Avancerade inställningar på fliken Spegel kan du ange

av användarnamn och lösenord. Med alternativet NTLM tillämpas en säker kodningsmetod. Användaren som skapats för arbetsstationen där uppdateringsfilerna lagras används för autentisering.

Standardinställningen är NONE vilket innebär att det inte krävs någon autentisering för att få tillgång till uppdateringsfilerna.

Varning:

Om du vill att uppdateringsfilerna ska vara tillgängliga via HTTP-servern måste mappen Spegel finnas på samma dator som den instans av ESET NOD32 Antivirus som skapade mappen.

När speglingen har konfigurerats ska du lägga till en ny

uppdateringsserver i formatet http://IP-adress_till_servern:2221 på arbetsstationerna. Gör på följande sätt:

öppna

Avancerade inställningar för ESET NOD32 Antivirus och klicka på grenen Uppdatera

klicka på

Redigera… till höger om rullgardinsmenyn

Uppdateringsserver och lägg till en ny server i följande format:

http://IP-adress_till_servern:2221.

välj den -nytillagda servern i listan över uppdateringsservrar.

Komma åt speglingen via systemresurser

Först måste en delad mapp skapas på en lokal enhet eller nätverksenhet.

Användaren som ska spara uppdateringsfiler i mappen ska tilldelas skrivbehörighet till mappen med speglingen, och användarna som ska utnyttja mappen till att uppdatera ESET NOD32 Antivirus ska tilldelas läsbehörighet till den.

Fortsätt sedan med att konfigurera åtkomsten till speglingen i avsnittet Avancerade uppdateringsinställningar (fliken Spegel) genom att avmarkera alternativet Tillhandahåll uppdateringsfiler via intern HTTP-server. Alternativet är som standard markerat.

Om den delade mappen finns på en annan dator i nätverket måste du ange autentisering för åtkomst till den datorn. För att ange autentisering öppnar du Avancerade inställningar för ESET NOD32 Antivirus (F5) och klickar på grenen Uppdatera. Klicka på knappen Inställningar… och sedan på fliken LAN. Inställningen är densamma som för uppdatering, vilket beskrivs i kapitlet ”Ansluta till LAN”.

öppna Avancerade inställningar för ESET NOD32 Antivirus och

klicka på Uppdatera klicka på

▪ Redigera… bredvid Uppdateringsserver och lägg till en ny server i formatet \\UNC\SÖKVÄG

välj den nytillagda servern i listan över uppdateringsservrar.

Obs! Sökvägen till mappen med speglingen måste anges som en UNC-sökväg för att fungera. Uppdateringar från mappade enheter fungerar eventuellt inte.

4.2.1.2.4.2 Felsöka problem med uppdatering via spegling

Beroende på vilken metod som används för att komma åt mappen med speglingen kan olika problem uppstå. Vanligen orsakas problem med en uppdatering från en spegling av en eller flera av följande orsaker:

felaktig inställning av alternativen för speglingsmappen, felaktiga autentiseringsuppgifter för speglingsmappen, felaktig inställning på lokala arbetsstationer som försöker hämta uppdateringsfiler från speglingen eller en kombination av orsakerna ovan. Här följer en översikt över de vanligaste problemen som kan inträffa vid en uppdatering från speglingen:

ESET NOD32 Antivirus rapporterar om ett fel vid anslutningen

till speglingsservern – beror förmodligen på felaktig inställning av uppdateringsservern (nätverkssökvägen till speglingsmappen) varifrån lokala arbetsstationer hämtar uppdateringar. Kontrollera mappen genom att gå till Start-menyn i Windows, klicka på Kör, ange mappnamnet och klicka på OK. Mappinnehållet visas.

ESET NOD32 Antivirus kräver ett användarnamn och

lösenord – orsakas förmodligen av felaktigt angivna autentiseringsuppgifter (Användarnamn och Lösenord) i uppdateringsavsnittet. Användarnamnet och lösenordet ger åtkomst till uppdateringsservern som programmet utnyttjar för uppdateringar. Kontrollera att autentiseringsuppgifterna är korrekta och i rätt format. Exempel: Domän/Användarnamn eller Arbetsgrupp/Användarnamn, samt motsvarande lösenord.

Att speglingsservern är tillgänglig för ”Alla” innebär inte att alla användare har åtkomst till den. ”Alla” omfattar alla domänanvändare, men inte obehöriga användare.

Även om mappen är tillgänglig för ”Alla” måste du ange ett användarnamn och lösenord för domänen i avsnittet för uppdateringsinställningar.

ESET NOD32 Antivirus rapporterar om fel vid anslutningen till

speglingsservern – kommunikationen på porten som definierats för åtkomst till HTTP-versionen av speglingen har blockerats.

4.2.2 Skapa uppdateringsaktiviteter

Du kan starta uppdateringar manuellt genom att välja Uppdatera virussignaturdatabasen i informationsfönstret som visas efter att du har valt Uppdatering från huvudmenyn.

Uppdateringar kan även köras som schemalagda aktiviteter. Om du vill konfigurera en schemalagd aktivitet går du till Verktyg >

Schemaläggaren. Som standard är följande aktiviteter aktiverade i ESET Smart Security:

Vanlig automatisk uppdatering

Automatisk uppdatering efter modemuppkoppling

konfiguration. Mer information om att skapa och konfigurera uppdateringsaktiviteter finns i kapitlet ”Schemaläggaren”.

Related documents