• No results found

4. Arbeta med ESET NOD32 Antivirus

4.1 Skydd mot virus och spionprogram

4.1.3 Webbåtkomstskydd

Möjligheten att ansluta till Internet har blivit en standardfunktion hos dagens datorer. Tyvärr har detta också blivit den huvudsakliga vägen för överföring av skadlig kod. Det är därför viktigt att du tänker igenom skyddet för webbanslutningen. Det rekommenderas starkt att alternativet Aktivera webbåtkomstskydd aktiveras. Det här alternativet finns i Avancerade inställningar (F5) > Skydd mot virus och spionprogram > Webbåtkomstskydd.

4.1.3.1 HTTP

Webbåtkomstskyddets främsta funktion är att övervaka

80, 8080 och 3128 används som standard. Det går att automatiskt genomsöka all HTTP-trafik på valfri port genom att lägga till fler portnummer, avgränsade med kommatecken.

4.1.3.1.1 Blockerade/undantagna adresser Med inställningen för HTTP-kontroll kan du skapa egna användardefinierade listor med blockerade och undantagna URL-adresser (Uniform Resource Locator).

Båda dialogrutorna innehåller knapparna Lägg till, Redigera, Ta bort och Exportera, vilket gör att du lätt kan hantera och underhålla listorna med angivna adresser. Om en adress som begärs av

användaren finns med i listan över blockerade adresser går det inte att komma åt adressen. Å andra sidan öppnas sidor vars adress finns i listan med undantagna adresser utan att någon kontroll av skadlig kod utförs. I båda listorna går det att använda symbolerna * (asterisk) och ? (frågetecken). Asterisken motsvarar alla teckensträngar och frågetecknet alla tecken. Du bör vara mycket försiktig när du anger undantagna adresser, eftersom den listan endast bör innehålla betrodda och säkra adresser. På samma sätt är det nödvändigt att kontrollera att symbolerna * och ? används på ett korrekt sätt i listan.

4.1.3.1.2 Webbläsare

ESET NOD32 Antivirus innehåller även funktionen Webbläsare som låter användaren definiera om ett visst program är en webbläsare eller

portnummer. På grund av detta går det att använda funktionen för webbläsare till att etablera en kontroll av portkommunikationen oavsett vilka anslutningsparametrar som används.

Det går att komma åt listan med program som har markerats som webbläsare direkt från undermenyn Webbläsare i grenen HTTP.

Detta avsnitt innehåller även undermenyn Aktivt läge som anger kontrolläget för webbläsare. Aktivt läge är användbart eftersom det gör att överförda data undersöks som en helhet. Om läget inte aktiveras övervakas kommunikation från program gradvis i mindre grupper. Detta minskar effektiviteten hos dataverifieringsprocessen, men det ger även bättre kompatibilitet för programmen i listan.

Om inga problem uppstår vid användandet rekommenderas det att du aktiverar det aktiva kontrolläget genom att markera kryssrutan bredvid det önskade programmet.

4.1.4 Genomsökning av datorn

Om du misstänker att datorn är infekterad (om den exempelvis uppför sig onormalt) ska du köra en genomsökning av datorn och identifiera eventuella infiltreringar. Av säkerhetsskäl är det mycket viktigt att genomsökningar av datorn inte endast utförs när en infektion misstänks, utan att de utförs regelbundet som en del av rutinåtgärder för säkerhet. Med regelbunden genomsökning går det att hitta infiltreringar som inte identifierades av realtidsskannern när de sparades på disken. Detta kan inträffa om realtidsskannern var inaktiverad vid infektionstillfället eller om virussignaturdatabasen

4.1.4.1 Typ av genomsökning

Det finns två tillgängliga typer. Med Standardgenomsökning genomsöks datorn snabbt utan att genomsökningsparametrarna behöver konfigureras ytterligare. Med Anpassad genomsökning… kan användaren ange någon av de fördefinierade genomsökningsprofilerna eller markera genomsökningsobjekt i trädstrukturen.

4.1.4.1.1 Standardgenomsökning

En standardgenomsökning är en användarvänlig metod där en användare snabbt kan starta en genomsökning av datorn och rensa infekterade filer utan att det krävs någon användarinteraktion. De huvudsakliga fördelarna är en enkel användning utan någon detaljerad genomsökningskonfiguration. Med en standardgenomsökning kontrolleras alla filer på lokala enheter och identifierade infiltreringar rensas eller tas bort automatiskt. Rensningsnivån får automatiskt standardvärdet. Se Rensning (s. 18) om du vill ha mer information om olika typer av rensning.

Standardgenomsökningsprofilen har utformats för användare som snabbt och enkelt vill genomsöka datorn. Den ger en effektiv genomsökning och rensning utan att det behövs någon omfattande konfigurationsprocess.

4.1.4.1.2 Anpassad genomsökning

Anpassad genomsökning är en optimal lösning om du vill ange genomsökningsparametrar som genomsökningsobjekt och genomsökningsmetoder. Fördelen med anpassad genomsökning är möjligheten att konfigurera parametrarna i detalj. Det går att spara konfigurationerna i användardefinierade genomsökningsprofiler som kan användas om genomsökning utförs regelbundet med samma parametrar.

Ange genomsökningsobjekt med rullgardinsmenyn i snabbfunktionen för val av objekt eller markera objekt i trädstrukturen som visar alla tillgängliga enheter på datorn. Du kan dessutom ange en av tre rensningsnivåer genom att klicka på Inställningar… > Rensning.

Om du endast vill genomsöka systemet utan att utföra några andra åtgärder markerar du kryssrutan Genomsök utan rensning.

Läget för anpassad genomsökning är avsett för avancerade användare som har tidigare erfarenhet av att använda antivirusprogram.

4.1.4.2 Genomsökningsobjekt

Nätverksenheter – Genomsöker alla mappade enheter.

Det går även att ange ett genomsökningsobjekt mer exakt genom att ange sökvägen till mappen som innehåller filen eller filerna som ska ingå i genomsökningen. Markera objekt i trädstrukturen som innehåller alla enheter på datorn.

4.1.4.3 Genomsökningsprofiler

Det går att spara önskade genomsökningsparametrar för datorn i profiler. Fördelen med att skapa genomsökningsprofiler är att de kan användas flera gånger för genomsökning i framtiden.

Det rekommenderas att du skapar så många profiler (med olika genomsökningsobjekt, genomsökningsmetoder och andra parametrar) som användaren använder sig av regelbundet.

Om du vill skapa en ny profil som kan användas flera gånger för genomsökningar i framtiden går du till Avancerade inställningar (F5) > Genomsökning av datorn. Klicka på Profiler… till höger så att en lista med befintliga genomsökningsprofiler visas

tillsammans med ett alternativ för att skapa en ny profil. I avsnittet Parameterinställningar för ThreatSense-motorn beskrivs alla parametrarna i genomsökningsinställningen. Detta hjälper dig att skapa en genomsökningsprofil som passar för dina behov.

Exempel:

Anta att du vill skapa en egen genomsökningsprofil och att

konfigurationen som har tilldelats till profilen Smart genomsökning

4.1.5 Parameterinställningar för ThreatSense-motorn

Related documents