• No results found

nybyggnad av enbostadshus. S 2018-560

, olovligt anordnad utfart samt parkering för husbil

Äspelunda 10:4, nybyggnad av enbostadshus. S 2018-560

§ 249

Äspelunda 10:4, nybyggnad av enbostadshus. S 2018-560

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov beviljas med stöd av 2 kap och 9 kap 31 § plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Separat startbesked som föregås av ett tekniskt samråd krävs för att få påbörja byggnationen.

Handläggningsavgift: 13 005 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Den sökta åtgärden kan tillåtas med stöd av PBL 9 kap. 31 §:

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden inte strider mot områdesbestämmelser, inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 § och uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser.

Lag (2014:900).

Bygglovsenheten bedömer att byggnadsföretaget uppfyller kraven i Plan- och bygglagen (2010:900) 2 kap, 8 kap och 9 kap enligt ovan.

Positivt förhandsbesked beviljades 2016-09-22 för enbostadshus och stall.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men inte invänt mot förslaget.

Dock har ägaren av fastigheten Äspelunda 11:2 (ej rågranne, ej underrättad) belägen ca 220 m från den aktuella fastigheten lämnat sypunkter om att han motsätter sig förslaget av flera anledningar. Bygglovnämnden bedömer att han inte är berörd sakägare.

Bygglovsnämnden gör bedömningen att påverkan på utpekade natur-och kulturvärden samt riksintressen inte är av en sådan omfattning att det omöjliggör för ett bygglov. Dock bör ytterligare exploatering i området förutsätta planläggning.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

__________________________________________________________________________________

Justering

44 (68) /forts 249/

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsenheten i god tid för tidsbokningen.

För att genomföra åtgärden krävs, enligt PBL 10 kap 9 §, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL). Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en bygg-

sanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor) tas ut.

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning, systemritningar för grundplan och huvudsektion

• VVS- ritningar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient

• Redovisning av mark-och grundläggningsförhållanden (ev. geoteknisk undersökning)

• Redovisning av dagvattenhantering

• Bevis om att färdigställandeskydd har tecknats

• Tillstånd från Miljö & Hälsa för anläggande av enskilt avlopp

• Uppgift om energiverifiering ska ske genom provtryckning/beräkning eller mätning av den faktiska energiförbrukningen.

Beskrivning av ärendet/övervägande

Ansökan avser nybyggnad av enbostadshus om ca 131,5 kvm byggnadsarea samt garage på 57,5 kvm på fastigheten som är 32 447 kvm.

Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område men inom sammanhållen bebyggelse och inom delöversiktsplan för centralorten (DÖP-C) och inom kustnära zon norr.

Den ligger inom område för riksintresse kust, turism, friluftsliv (miljöbalken, MB, 4 kap 2 § och högexploaterad kust (MB 4 kap 4 §).

Jordbruksmark klass 4 finns inom fastigheten.

Det finns ingen kartering vad gäller markradon i området. Miljö-och hälsa rekommenderar dock att man alltid utför radonsäker grund på grund av lokala variationer.

__________________________________________________________________________________

Justering

45 (68) /forts § 249/

Fastigheten ligger mellan väg 767 och Ramsjö mosse vilket är ett stort obebyggt område med höga natur-och rekreationsvärden. Befintlig bebyggelse ligger i huvudsak i anslutning till vägarna runt området och i den aktuella delen av området ligger bebyggelsen relativt samlad kring den äldre byvägen från Bölse kvarn.

Byggnationen är planerad i utkanten av Naturvårdsprogrammet för Ramsjö kanal (område nr 25) samt i närheten av indikationer om förekoms av känsliga arter. Ekologiskt känsligt område ingår i Ramsjö-området enligt ÖP2,0. med särskilt höga värden för naturvård, friluftsliv och kulturmiljö.

Huset är nu placerat i den delen av fastigheten som ligger ner åt den gamla byvägen från Bölse och även mot grannfastigheten som bebyggdes för ett par år sedan. Placeringen har nu något stöd i den skogsdunge som ligger längre sydväst ut och byggnaden ”flaggar inte så fritt i landskapet” som vid tidigare föreslagen placering länge åt nordost och närmare Ramsjö Kanal-området. Avståndet till det viktiga natur-och friluftsområdet där blir därmed längre.

Positivt förhandsbesked beviljades 2016-09-22 för enbostadshus och stall men med en annan placering mer norr ut och mer mitt på fastigheten.

Bygglovsnämnden gör bedömningen att påverkan på utpekade natur-och kulturvärden samt riksintressen inte är av en sådan omfattning att det omöjliggör för ett bygglov. Dock bör ytterligare exploatering i området förutsätta planläggning.

Remisser:

Miljö & hälsa: Bygglov kan lämnas. De har redan lämnat tillstånd för enskild v/a-lösning.

Byggnationen är planerad inom Naturvårdsprogrammet för Ramsjö kanal (område nr 25) samt i närheten av indikationer om förekoms av känsliga arter. Miljö & hälsa har inte gjort någon bedömning i ärendet gällande naturvård, utan förutsätter att samhällsbyggnadsav- delningens ekolog granskar dessa delar innan beslut tas i ärendet.

Planenheten: Hänvisar till tidigare yttrande i samband med förhandsbeskedet: Gör bedömningen att påverkan på utpekade natur-och kulturvärden samt riksintressen inte är av en sådan omfattning att det omöjliggör för ett förhandsbesked. Dock bör ytterligare exploatering i området förutsätta planläggning.

Stadsarkitekten: Den valda platsen lösgör den föreslagna byggnaden från den övriga bebyggelsen. Ekologiskt känsligt område redovisas i Ramsjö-området enligt ÖP2,0. är det särskilt höga värden för naturvård, friluftsliv och kulturmiljö. Avgränsningen till detta område är dock diffus.

En lokalisering av den nya byggnaden inom den nordvästra delen skulle ge ett visst stöd i den befintliga bebyggelsen och påverkar inte det öppna landskapet på samma sätt.

(Remissvaret gällde första förslaget i nuvarande förslag har man till viss del gått önskemålen om placering tillmötes).

__________________________________________________________________________________

Justering

46 (68) /forts § 249/

Ekologen: Vi har inte fått ekologens svar som skulle varit oss tillhanda 30/5 men frågan om naturvärden är dryftad i stadsarkitektens remissvar.

Sakägare:

Underrätade kända sakägare (enligt 9 kap 25 § PBL) har inte invänt mot

förslaget. Dock har ägaren av fastigheten Äspelunda 11:2, belägen ca 220 m från närmaste fastighetsgräns, lämnat sypunkter om att han motsätter sig förslaget av flera anledningar:

risk för översvämning p.g.a. Ramsjö mosse, vägen öster om Äspelunda 10:4 används för träning av travhästar och håller inte för tyngre fordon, marken ligger i ett naturområde

känsligt för exploatering, flygfält för modellflygplan finns ca ca 150 m sydöst om fastigheten.

Bygglovnämnden bedömer att han inte är berörd sakägare.

_____________

__________________________________________________________________________________

Justering

47 (68)

§ 250

Järven 4, tillbyggnad av enbostadshus. S 2017-1732

Bygglovsnämndens beslut

Ärendet återremitteras till bygglovenheten för kommunikation med sökanden för att klargöra vilken användningen som tillbyggnaden avses få.

Nämnden ställer sig även tveksam till placering nära tomtgräns.

_________

__________________________________________________________________________________

Justering

48 (68)

§ 251

Related documents