• No results found

Občanská vybavenost a slu by

6 REALIZAČNÍ FAKTORY CESTOVNÍHO RUCHU

6.2 Občanská vybavenost a slu by

Stejn jako u podkapitoly 6. 1 se také tato část v nuje občanské vybavenosti a službám pouze v obci Malá Skála, jakožto centru Maloskalska. Výjimku bude tvo it pouze informace ohledn ubytovacího za ízení na sousedním Frýdštejn . Informace ohledn ubytování z ostatních obcí vymezeného území nejsou z d vodu nízkého počtu ubytovacích za ízení Českým statistickým ú adem zve ejn ny, proto jsou tyto obce vynechány i v této části práce.

Zdroj: IDOS.CZ, dostupné z: http://bit.ly/1THW0kP

37

Tab. 3: Občanská vybavenost pro rezidenty pro rok 2017

CO MNOŽSTVÍ

Tab. 4: Občanská vybavenost pro turisty pro rok 2017

Jelikož se v této práci zabývám cestovním ruchem, tabulka občanské vybavenosti je rozd lena do dvou částí. První z nich, tabulka č. 3, zobrazuje občanskou vybavenost sloužící spíše rezident m a tabulka č. 4 zobrazuje občanskou vybavenost a služby, které více využívají turisté.

Z tabulek lze z eteln vyčíst, že Malá Skála jako obec je na občanskou vybavenost a služby opravdu bohatá. Nachází se zde mate ská škola i základní škola, která je klasicky devítiletá. Na Malé Skále také samoz ejm funguje pošta, která má otevírací dobu jako ve m stech, tudíž každý pracovní den.

CO MNOŽSTVÍ

38

Na vesnici mají rezidenti k dispozici také léka e. Praktický léka pro dosp lé ordinuje t i dny v týdnu každé odpoledne a d tský léka každé úterý odpoledne. ůčkoliv ordinační doby zde nejsou nijak dlouhé, maloskalští vítají alespo to, že nemusí k praktickému léka i dojížd t.

Co se týče obchod , ty m žeme na Malé Skále najít dva. Jeden je opravdu malý, a funguje spíše pro návšt vníky autokempu, kde seženou nap íklad pečivo nebo nápoje.

Druhý obchod je jakási samoobsluha, ve které je sortiment značn v tší než v prvním obch dku. Samoobsluha se nahází blíže k rezidenční části obce, ale i z autokempu je to p ibližn deset minut ch ze.

Na Malé Skále se nachází velké množství restaurací, hospod a jiných provozoven občerstvení. Jelikož se jedná o navšt vované rekreační místo, i vysoký počet restaurací se zde uživí. Nachází se zde nap íklad pizzerie, italská restaurace nebo klasická česká restaurace „Boučk v statek“, která je turisty Ěnejen českýmiě často vyhledávána. B hem letních prázdnin je i p es tak velký počet restaurací občas t žké najít volné místo. Součástí Malé Skály jsou také dv cukrárny, které jsou u turist velmi oblíbené.

Jak již bylo zmín no v kapitole 5.1.2, Malá Skála je vodáky velice navšt vovaným místem, proto se zde nachází celkem p t p jčoven lodí. B hem posledních let se trend vodáctví stal opravdu populárním a Jizeru sjížd jí i úplní začátečníci. V lét je poptávka dokonce tak veliká, že si turisté musí objednat lod minimáln čtrnáct dní p edem.

K p jčovnám lodí p ibývají i p jčovny kolob žek, protože Maloskalskem ĚRakousy, Malá Skála a Líšnýě vede cyklostezka Greenway, která je v posledních letech využívána p edevším kolob žká i.

39 6.2.1 Ubytovací zařízení

Tab. 5: Ubytovací za ízení na Malé Skále v letech 2000–2008

rok

Tab. 6:Ubytovací za ízení na Malé Skále v letech 2009–2016

rok

Zdroj: ČSÚ upraveno, dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf

Zdroj: ČSÚ upraveno, dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf

40

Tabulky č. 5 a č. 6 zobrazují, kolik se na Malé Skále nacházelo ubytovacích za ízení mezi lety 2000 až 2016. V tabulkách jsou informace o kapacit všech ubytovacích za ízení a také informace o množství host včetn počtu p enocování.

Od roku 2000 počet ubytovacích za ízení vzrostl ze sedmi na deset, což vede k poznatku, že Malá Skála se stává atraktivn jším místem, a i v tší počet provozovatel ubytování se v tak malé obci uživí. Velice zajímavý je i fakt, že celková kapacita ubytovacích za ízení vzrostla tém o polovinu. V roce 2000, kdy bylo ubytovacích za ízení sedm, činil počet l žek 33ř, kdežto v roce 2016, kdy bylo pouze o t i ubytovací za ízení více (10), činil počet l žek 676.

Jak je z tabulek z ejmé, pr m rný počet host činí okolo 7 000 až Ř 000 za rok.

Výjimkou je období mezi lety 2002 až 2006, kdy počet host p esahoval 10 000. Nejvyšší počet host a p enocování byl na Malé Skále v roce 2002, a to 17 575 host a 48 753 p enocování. Jedním z možných d vod , proč se v tomto období ubytovalo takové množství host , je fakt, že v roce 2002 m l rockový festival Benátská noc desáté výročí od svého založení a tuto událost navštívilo neuv itelných 24 000 návšt vník (idnes.cz, 2018). Od následujícího roku 2003 docházelo k pozvolnému poklesu počtu host a v roce 2016 činil počet host Ř 440.

Tab. 7: Ubytovací za ízení ve Frýdštejn v letech 2000–2008

Tab. 8: Ubytovací za ízení ve Frýdštejn v letech 2009–2016

rok

Tabulky č. 7 a č. 8 zobrazují pouze počet ubytovacích za ízení v obci Frýdštejn.

Jelikož se jedná o obec menší, než je obec Malá Skála, logicky zde najdeme i menší počet ubytovacích za ízení. Do roku 2003 se v této obci nacházelo pouze jedno. V roce 2004 počet stoupl na dv a bylo tomu tak až do roku 2012. Nyní se ve Frýdštejn nachází

Zdroj: ČSÚ upraveno, dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf Zdroj: ČSÚ upraveno, dostupné z: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf

41

celkem čty i. Další informace ohledn počtu host a p enocování vykazuje následující tabulka, tabulka č. 9. Zdrojem informací je Český statistický ú ad, který m že tyto informace poskytnout pouze na základn toho, jsou-li v dané obci více než dv ubytovací za ízení. D vodem je údajn ochrana jejich.

Tab. 9: Detailn jší informace o ubytovacích za ízeních ve Frýdštejn v letech 2012–2016 rok 2012 rok 2013 rok 2014 rok 2015 rok 2016

Jak tabulka č. 9 vykazuje, počet host a p enocování stále roste. Od roku 2012 do roku 2016 počet host vzrostl tém o 1 000 a počet p enocování dokonce o necelé 2 000.

Related documents