• No results found

Obligatoriska krav gällande användande av tjänster och system

5 IT

5.2 Obligatoriska krav gällande användande av tjänster och system

Installation, anpassning samt utbildning inom Cosmic och andra system hos Leverantören kräver en tidsperiod av fyra månader före driftstart. Under större delen av denna tidsperiod skall den kommande personalen dagtid ha möjlighet att avsätta viss tid för förberedelse och utbildning. Omfattning och tider för detta överenskommes mellan Leverantören och IT-centrum vid Landstinget.

Cambio Cosmic

Cambio Cosmic är landstingets system för vårdadministration, vårddokumentation och läkemedelshantering. Följande Cosmic-moduler skall användas:

o Registrera vård (de funktioner som avser öppenvård) o Akutmodulen

o Journal

o Blanketthantering o Läkemedel

o Vårdbegäran och konsultation o Resursplanering

o Bevakning/Meddelande o Översikter

o Externa applikationer

o Statistik (Cosmic Intelligence)

Moduler som tillkommer under avtalsperioden och som är nödvändiga för en hög patientsäkerhet

och effektiva vårdkedjor, skall införas och användas. Leverantören får tillgång till Cosmic på samma villkor som landstingets enheter och har tillgång till support och landstingets helpdesk (IT-akuten). Central konfiguration och administration av exempelvis organisationsstruktur, avtal, produkter/tjänster måste utföras av landstingspersonal (systemförvaltare).

Om vårdgivaren avser att, för del av sin verksamhet, utnyttja annan vårdgivare för att fullfölja sitt åtagande, ska landstinget meddelas om detta för ställningstagande. En överenskommelse skall finnas om hur dokumentationsplikten ska utföras.

Vårdöversikten

Vårdöversikten är landstingets enhetliga stöd för patientöversikt. Vårdgivaren skall göra information tillgänglig och ges också åtkomst till, och förutsätts använda aktuell version med beaktande av gällande riktlinjer.

Avvikelsehantering – Synergi

Synergi är ett avvikelsehanteringssystem där samtliga avvikelser avseende patientarbete registreras. Synergi innehåller förutom detta bl a moduler för förbättringsförslag och misstänkt läkemedelsbiverkan. Leverantören förbinder sig att ha en fungerande avvikelserapportering genom att utnyttja landstingets system Synergi som verktyg för avvikelserapportering, åtgärdsanalys och uppföljning. Leverantören förbinder sig också att inte använda modulen för arbetsskador, då landstingets licens inte täcker detta.

Landstingets interna webplats – Lisa.

Lisa innehåller dels den information som är tillgänglig via www.lio.se, dels landstingsintern information innefattande bl.a. riktlinjer, rutiner och PM. Leverantören ges tillgång till och skall informera sig via Lisa.

Jourlinjer – JourLisa

JourLisa är ett webbaserat system där uppgifter finns om landstingets olika jourlinjer, vem som har jour och hur man når personen (telefonnummer och sökare). Leverantören skall ha tillgång

till och informera sig via JourLisa.

Befolkningsregister – Master.

Master är ett system som hanterar personuppgifter från befolkningsregistren, d.v.s.

tillhandahåller

korrekta uppgifter om patienters identiteter och adresser. Master innehåller bl. a. uppgifter om personnummer, namn och adress för personer skrivna i Östergötlands, Sörmlands, Jönköping, Kalmar och Kronobergs län samt ger möjlighet att söka fram motsvarande uppgifter

från det nationella befolkningsregistret för övriga svenskar (via fullständigt personnummer).

Master innehåller också uppgift om listning vid vårdcentraler i Östergötland.

Leverantören skall ha tillgång till och informera sig via Master.

Samordnad vårdplanering i länet - MEDDIX

MEDDIX är en internetbaserad tjänst för registrering, utbyte och arkivering av medicinska meddelanden i realtid. Den kommer under avtalsperioden att ersättas av ny modul i Cosmic.

Remiss/svar ROS

ROS är ett system för elektroniska beställningar, remiss och svar från Landstinget i Östergötland

eller ett ackrediterat laboratorium. Idag hanterar ROS beställningar för kemi, immunologi, farmakologi, bakteriologi och virologi samt till viss del transfusionsmedicin och fysiologi.

ROS kommer under 2011 att utökas även med beställningar och svar för undersökningar inom röntgen, fysiologi och neurofysiologi. Detta ersätter beställnings- och svarssystemen Kundrad och Pafweb. Vårdgivaren erbjuds att under samma förutsättningar som Landstingets egna vårdgivare använda Landstingets medicinska serviceenheter, men kan välja att använda sig av andra externa enheter.

Beställningar/svar röntgen - Kundrad

Kundrad är ett administrativt system för elektronisk hantering av remiss och svar från röntgen.

Det kommer att ersättas under 2011.

Utfärdande av e-tjänstekort

Landstingets e-tjänstekort uppfyller kraven i nationella identifieringstjänsten SITHS.

Om vårdgivaren så önskar kan Landstinget tillhandahålla e-tjänstekort för säker identifiering i Landstingets system, enligt villkor beskrivna på Landstingets intranät, Lisa.

Rapportering mm

- Information överförs till landstingets vårddatalager och väntetidsdatabas i enlighet med samma riktlinjer, termer och specifikationer som gäller för landstingets egna verksamheter.

- Information tillhörande Leverantören överförs till NPÖ (Nationell Patientöversikt) i enlighet med samma regler, riktlinjer, termer och specifikationer som gäller för Landstingets egna verksamheter.

- Leverantören ska, när så är möjligt, använda elektronisk receptöverföring till apoteket. I övrigt tillhandahåller Landstinget receptblanketter, med elektroniskt läsbar information (streckkod) som anger arbetsplatskod, förskrivarkod, till självkostnadspris.

Mina Vårdkontakter

Landstinget arbetar med att utveckla e-tjänsten Mina Vårdkontakter där den enskilde själv enkelt kan få kontakt med en vårdgivare och utföra vissa tjänster som t ex. att förnya recept, hantera besökstider mm. Leverantören skall ansluta sig till Mina Vårdkontakter.

Erbjudanden

o Röntgenbilder- PACS (Picture Archiving and Communication System)

PACS hanterar och lagrar röntgenbilder digitalt och kommer att ersättas vid utveckling av ROS

o Beställningar/svar Fysiologiska kliniken - PAFweb

PAFweb är till för remittenter som vill skicka remisser till Fysiologiska kliniken. Den ger möjlighet att se remisstatus, läsa svar och titta på dokument som är kopplade till aktuell undersökning. Kommer att ersättas vid utveckling av ROS.

o Läkemedelsstatistik

Statistiken lagras i en databas med tillhörande utsöknings- och analysverktyg (så kallade kuber)

som möjliggör uppföljning av läkemedelsanvändning

o Skanning – KOVIS (ej vid uppkoppling via terminalserver)

KOVIS är ett system för att skanna och lagra pappersjournalhandlingar. Om scanning inte är tekniskt möjligt hos Leverantören, kan en överenskommelse om scanning göras med närmaste landstingsenhet.

I de fall Leverantören väljer att använda annan medicinsk serviceenhet än Landstingets medför

kraven på patientsäkerhet att även de analyser som sker vid externa laboratorier ska vara tillgängliga i den gemensamma patientjournalen. Informationen från externa laboratorier ska således göras åtkomliga i Landstingets system (ROS). Detta kräver anpassning både av levererande och mottagande system. Landstinget står för kostnaderna för systemanpassningar som krävs i ROS och Leverantören står för kostnaderna för systemanpassningar som krävs på Leverantörens sida. Se ”Riktlinjer för extern vårdbegäran av medicinsk service i landstingets sammanhållna patientjournalföring” samt ”Tillämpningsdokument för att ansluta externt laboratorium för leverans av svar till ROS”.

Related documents