• No results found

”Olofströms kommun har en stor potential då det gäller att erbjuda naturnära och sjö och ånära boende. Kommunen ska även ge plats för verksamhetsområden samt fler mindre företag. En förutsättning är att ny- och tillbyggnad sker på ett långsiktligt hållbart sätt”. (Citat

från översiktsplanen 2008).

Olofströms kommun har tagit fram ett tillägg till översiktsplanen 2008 ”Tema strandnära”. Här föreslås ett antal sjöar och vattendrag som lämpliga för LIS-områden. Olofström har ca 300 sjöar och ett flertal vattendrag. Vid bedömningen av vilka stränder som anses lämpliga att exploatera har stor hänsyn tagits till känsliga naturområden, områden för friluftsliv och andra särskilda intressen. Sammanlagt pekas 47 sjöar ut som LIS-områden. En sjönära exploatering kan innebära att det byggs en fiskecamp och inget mer vid ens viss sjö, medan en annan sjö kan ge liv åt bygden genom att man tillåter att där byggs en eller flera

bostäder. Särskilda LIS-områden kommer att preciseras avseende tillämpning och

användning i samband med att den kommunomfattande översiktsplanen aktualiseras våren 2011.

Svar på enkätfrågor

Kommunen har haft dispensgivning på delegation för de flesta sjöar i kommunen. Tillsynsbiten sköts av ett kommunförbund, eftersom kommunen inte har något eget miljökontor. Kommunens ställningstagande inför utpekande av LIS-områden bygger på arbeten från de olika riktningarna. 1. Lokalbefolkningens bedömning (boende och

verksamma). 2. ”Utifrån perspektivet”, i samarbete med SWECO – vilket bl.a. resulterade i att kulturgeografiska stråk framstår som lämpliga för landsbygdsutveckling. 3. Arbete på professionell nivå.

Kommunen har deltagit i ett Leaderprojekt där man haft kontakt med olika grupper. Pratat med folk som givit förslag på områden som är mer eller mindre lämpliga som LIS-områden. Kopplingen till LIS-områden är i detta sammanhang på översiktsplanenivå, men har också en stark koppling till ett nybildat Kommunbygderåd. Kommunbygderådet har till uppgift att bevaka och stärka landsbygdens intressen, bl.a. genom dialog med lokala myndigheter. Olofströms kommun ser LIS-områden som en del i övrig landsbygdsutveckling. Ett utvecklingsprogram för landsbygden i Olofströms kommun utgör ett samlat koncept för hur f.n. nio olika utvecklingsgrupper önskar utveckla landsbygden där de bor eller verkar. Fem av nio utvecklingsgrupper prioriterar utvecklingsområden som har med strandskydd att göra på ett eller annat sätt.

viktig framöver. Vid utpekandet av LIS-områden har kommunen främst tagit hänsyn till möjligheten att förstärka redan befintliga områden där det finns bra vägar. Helst ska ingen ny mark tas i anspråk för infrastruktur. Det ska vara områden som är belägna inom gång eller cykelavstånd till närliggande service. Det positiva med att kunna peka ut LIS-områden är möjligheten att kunna plocka fram det attraktiva hos kommunen. Det kan vara positivt i en kommun med sjunkande befolkning.

Beviljade dispenser

Enstaka dispenser är beviljade i riksintresseområden för natur- och friluftsliv. Endast LIS-områden prioritet 1 redovisas på kartan, LIS-områden där man är på gång att ta fram en detaljplan. LIS-områden prioritet 2 är områden som anses som lämpliga.

Förvaltningsindex och subindex fritidshusutveckling

Enligt förvaltningsindexkartan är beviljade dispenser samt utpekade LIS-områden belägna i neutrala och svala områden med lågt förändringstryck. Med subindex fritidshusutveckling är dispenserna beviljade i svala områden. Men däremot är två av LIS-områdena utpekade i anslutning till heta områden.

Fig 18. Beviljade strandskyddsdispenser 2005 och 2009 samt utpekade LIS-områden och kommunens riksintressen.

Fig 19. Förvaltningsindexkarta med beviljade strandskyddsdispenser för 2005 och 2209 samt utpekade LIS-områden prio.1.

Fig 20. Fritidshusutveckling med beviljade strandskyddsdispenser för 2005 och 2009 samt utpekade LIS-områden prio.1.

ständigt närvarande skärgårdskänsla och olika former av örlogsverksamhet. Karlskrona anses till och med så pass unik att UNESCO har fört upp staden på listan över Världsarv. Idag bevarar vi det arvet, men bygger också för framtiden.” (Citat från kommunens

hemsida).

Svar på enkätfrågor

Kommunen har haft dispens på delegation sedan 1992. Det omfattar sjöar och vattendrag fullt ut, med ett par undantag, samt beträffande vissa fall i kust- och skärgårdsområdet. I huvudsak är det inte någon förändring av kommunens arbete, men de nya

strandskyddsreglerna gör att beviljandet av dispenser blir mer uppstyrt då det måste finnas något av de sex särskilda skälen för att ge dispens. Det ger mindre tolkningsutrymme vilket kan vara en trygghet för handläggaren.

Vid utpekandet av LIS-områden har kommunen främst tittat på möjligheten att utveckla befintliga områden det vill säga redan etablerade samhällen. Kommunen har pekat ut två områden som LIS-områden. De båda områdena som föreslås är belägna ca 4-4,5 mil utanför centrum. I det ena området finns ett etablerat samhälle med skola och service. Det finns en potential för orten att utvecklas. Möjligheten att få bygga bostäder kan göra orten mer attraktiv och då i förlängningen bidra till att orten får större möjlighet att överleva. I det andra området finns ingen service men det är ett etablerat samhälle med potential att växa. Idag är inga riksintresseområden aktuella som områden. Möjligheten att peka ut LIS-områden är positivt då LIS-områdena blir mer attraktiva med service och skola och så vidare. Det är än så länge för tidigt att säga vad som är negativt.

Beviljade dispenser

Inom ett riksintresseområde för kulturmiljövården beviljades två dispenser 2009. Enstaka dispenser har även beviljats i tre riksintresseområden för naturvården. Kommunen har pekat ut två LIS-områden.

Förvaltningsindex och subindex fritidshusutveckling

Enligt förvaltningsindexkartan är dispenserna beviljade i heta områden. LIS-områden är utpekade i heta respektive neutrala områden. Med subindex fritidshusutveckling är beviljade dispenser och LIS-områden belägna i heta områden.

Fig 21. Beviljade strandskyddsdispenser 2005 och 2009 samt utpekade LIS-områden och kommunens riksintressen.

Fig 22. Förvaltningsindexkarta med beviljade strandskyddsdispenser för 2005 och 2209 samt utpekade LIS-områden.

Fig 23. Fritidshusutveckling med beviljade strandskyddsdispenser för 2005 och 2209 samt utpekade LIS-områden.

nästan 5 000 öar, ett vackert, kuperat, omväxlande och sjörikt inland. Om du väljer att bosätta dig i Västerviks kommun kan du få hjälp med ett bra boende i en miljö med vacker natur, ren och frisk luft.” (Citat från kommunens hemsida).

En ny översiktsplan planeras till 2012. Kommunen har inte påbörjat arbetet med utpekandet av LIS-områden. En handläggare har anställts för att arbeta med LIS-områden och tanken är att de möjliga LIS-områdena ska pekas ut i den nya översiktsplanen.

Svar på enkätfrågor

Kommunen har inte haft dispensgivning på delegation vilket innebär att det nu är en betydligt större arbetsbelastning än tidigare. Den nya strandskyddslagen är en klar skärpning, den är tydligare. Det kan vara ett problem med de nya reglerna då de politiker som läst förarbetena i vissa fall tolkat det som att de nya reglerna skulle komma att innebära lättnader för dispensgivningen.

På frågan om riksintressen kan bli aktuella vid beviljandet av dispenser och utpekandet av LIS-områden svarade kommunen att riksintressen för naturvård och friluftsliv är

direktreglerad i miljöbalken. När kommunen prövar bygglov inom riksintressen tittar man på lämpligheten enligt PBL. Det är positivt för dem som söker att kommunen beviljar dispenser. Det är lättare för kommuntjänstemännen att ta sig ut. Det negativa är att det är ofta som strandskyddet överlappar andra verksamheter vilket innebär att den sökande kan drabbas av två myndigheter.

Beviljade dispenser

I kommunen finns 14 riksintresseområden för kulturmiljövården. I tre av dessa har enstaka dispenser beviljats. Större delen av Västerviks kustremsa är riksintresse för natur- och friluftsliv, där ett flertal dispenser har beviljats.

Förvaltningsindex och subindex fritidshusutveckling

Enligt förvaltningsindexkartan är de beviljade dispenserna belägna i heta och neutrala områden. Med subindex fritidshusutveckling är de flesta dispenser belägna i heta områden.

Värmdö för att bo mitt i naturen men ändå inpå storstaden. Sommartid ökar antalet personer till uppåt 100 000 genom fritidsboende och turister. En stor och central del av Stockholms skärgård ligger i Värmdö kommun, från innerskärgård ut till yttersta havsbandet” (Citat från

kommunens hemsida)

Värmdös stränder är hårt exploaterade och befolkningen ökar med ca 1000 personer per år samtidigt som kommunen brottas med klassiska glesbygdsproblem. Skärgårdslivet utnyttjas för friluftsliv av hela regionen och under sommarsäsongen ökar befolkningen med 100-150 %. Värmdö är den kommun i landet som enligt Naturvårdsverkets statistik beviljar flest dispenser varje år. 11

Svar på enkätfrågor12

Beviljade dispenser

I kommunen finns 15 riksintresseområden för kulturmiljövården och stora delar av Värmdö kommun, framför allt ytterskärgården, utgör också riksintresseområden för naturvård och friluftsliv. Ca hälften av alla dispenser har under åren 2005 och 2009 beviljats i

riksintresseområden.

Förvaltningsindex och subindex fritidshusutveckling

Enligt förvaltningsindexkartan är de flesta beviljade dispenserna belägna i heta områden. Med subindex fritidshusutveckling är de beviljade dispenserna belägna i neutrala och heta områden.

11

Värmdös stränder i regionen – metod för underlagsmaterial till kommunal planering av starndzonen samt till hantering av strandskyddsärenden.

7.1 Enkätsvar

Related documents