• No results found

Beviljade strandskyddsdispenser i riksintresseområden

Antalet beviljade strandskyddsdispenser är naturligtvis olika för olika kommuner. Dispenser inom riksintresseområden för kulturmiljövården har beviljats i ett flertal av fallen, främst i kommuner med högt exploateringstryck. I några av kommunerna; Karlskrona, Örnsköldsvik, Lysekil och Lidköping, är stora områden riksintressen för naturvård och friluftsliv där dispenser har beviljats.

Förvaltningsindex och beviljade dispenser

Lidköping, Karlskrona och Värmdö kommun har främst beviljat dispenser i heta områden. I Olofström är dispenserna till största delen beviljade i svala och neutrala områden. I Örnsköldsviks och Västerviks kommuner är dispenserna beviljade i heta och neutrala

områden. I Lysekils kommun är dispenserna beviljade i heta områden och i områden med få eller inga boende.

Förvaltningsindex och LIS-områden

I de utpekade LIS-områden är det till övervägande del bostäder som planeras. Antal planerade LIS-områden varierar från ett fyrtiotal områden till ett fåtal. Mariestads kommun har pekat ut nio områden som planeras i heta och neutrala områden. Två av områdena är delvis belägna inom ett av kommunens riksintressen för kulturmiljövården. I Örnsköldsviks kommun planeras ca ett fyrtiotal LIS-områden där placeringen varierar från områden med få eller inga boende till heta områden. Två av de planerade LIS-områdena är placerade i riksintressen för kulturmiljövården. Olofströms kommun har pekat ut totalt fyrtiosju områden varav några är hela sjöar och vattendrag, elva områden är prioritet 1, dvs. områden där man är på gång att ta fram en detaljplan. LIS-områdena för prioritet ett planeras i svala eller neutrala områden. Karlskrona kommun har pekat ut två områden som planeras i neutrala och heta områden.

Förvaltningsindex och subindex fritidshusutveckling

Områden som enligt subindex fritidshusutveckling är heta visar i några fall enligt

förvaltningsindexkartan en motsatt bild. Variationen kan bero på att det i dessa kommuner skett en omvandling från permanent boende till fritidshus, exempelvis i Lysekils kommun. Förvaltningsindexkartan för Värmdö kommun visar på ett högt förändringstryck i de kustnära områdena av kommunen där det skett en omvandling av fritidshus till permanentboende. Längre ut vid kusten visar förvaltningsindexkartan på ett lägre förändringstryck. Kartan med subindex fritidshusutveckling visar en omvänd situation, där områdena längre ut i

skärgården har ett högt förändringstryck, som istället kan beror på en ökad

fritidshusbebyggelse. Båda typerna av kartor bör användas vid en analys av ett område för att vi ska få en rättvisande bild av förändringstrycket.

Sammanfattande analys

Som förväntat har större orter med högt exploateringstryck totalt fler beviljade dispenser heta områden och i områden av riksintresse. När det gäller områden av riksintresse för kulturmiljövården så är de i allmänhet belägna i heta områden. Indexkartorna erbjuder kommunerna en samlad bild och kan fungera som ett redskap vid uppföljning på kommunal nivå, av beviljade dispenser och utpekade LIS-områden.

Förvaltningsindex kan fungera som en geografisk lots till mer detaljerade studier och ge en möjlighet att ringa in möjliga påverkansområden där särskild observation eller utredning kan komma att behövas. Det kan exempelvis handla om påverkan på kultur- och naturvärden, men också sociala värden samt särskilda bebyggelse- eller landskapsmiljöer där

förändringar kan behöva identifieras och följas upp mer i detalj. Förvaltningsindex kan vidare användas som en indikator för att identifiera övergripande geografiska områden där högt förändringstryck råder och där man med god säkerhet kan säga att det pågår en förändringsprocess av något slag.

Strandskyddsfrågan

På nationell nivå kan förvaltningsindex vara ett bra underlag om man vill få en

kunskapsmässig bild över planerade LIS-områden. Förvaltningsindex kan även fungera som ett underlag på kommunal, regional och nationell nivå vid uppföljning av beviljade

strandskyddsdispenser och utpekade LIS-områden.

Kulturmiljöövervakning

Kartorna över heta, neutrala och svala områden ger direkt en viss uppfattning om vilka problem/möjligheter kulturmiljön står inför i olika delar av landet. I heta områden kan problem med okänslig exploatering som påverkar kulturhistoriska värden negativt förväntas vara större. Planering är i denna typ av områden ett viktigt instrument för ett hållbart brukande. I svala områden kan problem med bristande underhåll, förfall av bebyggelse och landskap samt igenväxning förväntas vara större. Stimulansåtgärder är i denna typ av områden viktigare än planering.

Miljömålen

Förvaltningsindex kan fungera som ett stöd vi uppföljningar av ett flertal av

miljökvalitetsmålen men måste då kopplas till en befintlig indikator, vilket även var den ursprungliga tanken med indexet. Indexet var tänkt att fungera som en fördjupning av befintliga indikatorer.13

Kommunal planering och riksintressen

Förvaltningsindex skulle kunna användas som ett argument för att stärka den kommunala och statliga planeringen, dvs. att kommunala översiktsplaner och statliga intressen ska väga tyngre vid bedömning av planer och på så sätt styra undan exploateringar från bland annat riksintressen.

Förvaltningsindex kan fungera som ett underlag vid revideringar och uppföljningar av riksintressen på kommunal, regional och nationell nivå. Riksintressena kan ha olika

förutsättningar avhängigt om de är placerade i områden med högt eller lågt förändringstryck.

infrastrukturprojekt. För prognoser och scenarier liknande exempelvis E4 och förbifart Stockholm. Förvaltningsindexkartan över Mälardalen med allmänna vägar14 visar på den nära koppling som finns mellan infrastruktur, bebyggelseutveckling och attraktivitet.

Fig 31. Förvaltningsindexkarta över Mälardalen med allmänna vägar.

14

Linjeskikt för allmänna vägar, GSD-Översiktskartan. GSD står för Geografiska Sverigedata (samlingsnamn för Lantmäteriets geografiska kartdatabaser).

Flygbilderna från 1968 och 2010 visar en bild av den utveckling som skett under drygt 40 år och kan fungera som ett komplement till förvaltningsindex. Här visas ett exempel från Stockholms södra förorter (Kungens kurva).

Flygbild över Kungens kurva 1968

Fig 33. Flygfoto över Kungens kurva taget 2010. Källa Kulturmiljöbild

Europeiska landskapskonventionen

Förvaltningsindex är ett sätt att tillmötesgå landskapskonventionens krav på att följa och analysera landskapsförändringar och de drivkrafter som ligger bakom. Flera län arbetar med, eller har redan tagit fram, regionala landskapsstrategier som syftar till att på ett samlat sätt beskriva nationella och regionala värden i ett landskapsperspektiv. Förvaltningsindex skulle kunna utgöra ett värdefullt stöd i arbetet med att karaktärisera och beskriva drivkrafter och socioekonomiska förutsättningarna i ett läns- eller regionperspektiv.

9. Ett urval av synpunkter och förslag från

Related documents