• No results found

Omformade ikoner

In document IKONER PÅ MYNDIGHETS- HEMSIDOR (Page 33-36)

5. Analys

5.3 Omformade ikoner

Ikonerna omformades efter det resultat som framkom från de ursprungliga ikonerna samt den relaterade forskningen i hänseende till konkretheten och det semantiska avståndets betydelse för tolkningsbarhet. Då visuell komplexitet visat sig inte ha någon betydelse både i tidigare forskning samt av våra egna resultat togs det ingen hänsyn till denna variabel.

Det högsta tolkningsbarhetsindex som uppmättes av de nya ikonerna var 0,42, det lägsta

31

var 0,00 och medelvärdet var 0,21. Det innebar en ökning från 0,09 till 0,21 i medelvärde mellan de ursprungliga och de omformade ikonerna. Den högsta ökningen i tolkningsbarhetsindex var från 0,02 till 0,44. För fyra av ikonerna uppmättes en marginell eller ingen skillnad i tolkningsbarhetsindex, två av ikonerna visade en minskning och resterande sju ikoner visade på en ökning i tolkningsbarhetsindex.

Sex av de sju ikoner med en ökning i tolkningsbarhetsindex hade fler konkreta element än den ursprungliga versionen. Fyra av dessa hade funktionen kontaktinformation och minst två konkreta element som föreställer en telefon, karta, brev eller dator hade lagts till i ikonerna. Att dessa har högre tolkningsbarhet än de ursprungliga beror således rimligtvis på att inget av elementen fick tolkningsföreträde, istället var det samspelet mellan dessa som bidrog till tolkningen. Dessa tolkades alltså som vad dessa har för gemensam funktion istället för en enskild dominerande funktion hos de enskilda elementen. Den gemensamma funktionen när flera av dessa element finns med visar i resultatet på en ökning av respondenter som tolkade den rätt, där det i de ursprungliga inte var någon som tolkade de rätt. Konkrethet bidrog alltså med en ökning av tolkningsbarhet.

En av ikonerna med ökad tolkningsbarhetsindex gick från en till två konkreta element.

Även här är det rimligt att samspelet mellan de konkreta elementen bidrog till det positiva resultatet. Med enbart ett konkret element dominerar tolkningen hos enbart det elementet vilket även visas av resultatet. För två element visade resultatet att respondenterna tolkade ikonen som relationen mellan dessa.

I en annan ikon byttes abstrakta element ut mot konkreta element. Då de abstrakta elementen kräver förtrogenhet för förståelse kunde få respondenter tolka ikonen någorlunda rätt. Genom att byta ut dessa mot konkreta element steg tolkningsbarhetsindex då fler respondenter förstod hur dessa skulle tolkas.

Den sjunde ikonen med ökning i tolkningsbarhetsindex hade istället en minskning i antal konkreta element. I den ursprungliga ikonen visade resultatet på att ett av elementen fick tolkningsföreträde och gjorde att respondenterna tolkade den fel. Andra konkreta element i ikonen hade även de påverkan på resultatet, då genom samspel med det dominerande elementet. Även dessa element bidrog till att ikonen tolkades fel. I den omformade ikonen togs dessa konkreta element bort samt även andra konkreta element som inte bidrog till tolkningen. Vid omformning av ikonen blev därför antalet konkreta element färre. Samspelet mellan de konkreta elementen i den nya ikonen bidrog till att resultatet visade på en ökning i tolkningsbarhet. Detta då det dominerande elementet från den ursprungliga ikonen ersatts med ett konkret element som delar den funktion som ikonen ska ha, men saknar den dominerande feltolkningen.

För de två ikoner med en minskning i tolkningsbarhetsindex så kan de båda härledas till att de konkreta element som lades till bidrog till en ökad andel feltolkningar av ikonerna på grund av att samspelet mellan elementen. Den ikon som visade störst minskning gick från 0,14 till 0,00 i tolkningsbarhetsindex. I den ursprungliga ikonen dominerade ett enskilt konkret element och respondenterna tolkade den efter betydelsen av det elementet.

Vissa av dessa tolkningarna var någorlunda rätt. När det dominerande elementet fick konkurrens med ytterligare konkreta element förlorade det sin dominerande ställning och

32

hamnade istället i samspel med övriga element. Dessa tolkningar blev fel då de nya konkreta elementen tillsammans med det ursprungliga elementet fick en gemensam tolkning som inte var relaterad till den tolkning av det ursprungliga elementet som var någorlunda rätt. Det ursprungliga elementet föreställde ett dokument, och de nya elementen var en person, Sverige, och ett förstoringsglas. Förstoringsglaset hade ingen relation till respondenternas svar vilket tyder på att sambandet mellan denna och de övriga elementen var svår att koppla. De vanligaste svaren var att det handlade om kontaktuppgifter, personlig data eller platsdata. För kontaktuppgifter kan man se sambandet mellan de tre elementen dokument, person och Sverige. Dokument tolkades som data, person tolkades som person, och sverige tolkades som inom ett geografiskt område. Med andra ord blev tolkningen data om personer inom ett geografiskt område vilket tolkades som kontaktuppgifter. För platsdata dominerade istället enbart elementen dokument och Sverige, där sambandet blev data om en plats. För personlig data var elementet person istället för elementet Sverige bidragande till tolkningen, som då blev data om en person.

I den andra omformade ikonen med minskad tolkningsbarhetsindex var minskningen inte lika stor, från 0,48 till 0,42. Å andra sidan tolkades den helt rätt av några respondenter medan den ursprungliga inte tolkades helt rätt av någon. Ikonen föreställde ursprungligen en kalender. Anledningen till att tolkningsbarhetsindex ändå minskade var att svaren från respondenterna visade en högre andel svar som var helt fel i förhållande till den ursprungliga där en överväldigande majoritet hade någorlunda rätt. Den ursprungliga ikonen hade ett enda dominerande konkret element vilket förklarar varför så många hade någorlunda rätt i tolkningen. Det konkreta elementet ligger nära den funktion som ikonen representerar och respondenterna tolkade ikonen som det konkreta objektet. Resultatet visade den tydliga effekt konkrethet har på tolkning när funktionen i sig enkelt kan representeras med en konkret ikon varför också denna ikon hade det högsta värdet av tolkningsbarhetsindex av de ikoner som testades i studien.

När ikonen omformades lades det till ytterligare konkreta element samt ett abstrakt element för att få ett kortare semantiskt avstånd. Dessa element i samspel med det ursprungliga bidrog till att vissa kunde tolka ikonen helt rätt. Samtidigt gjorde också samspelet att vissa tolkade ikonen fel då kombinationen av element kunde tolkas som flera olika funktioner till skillnad från den ursprungliga där det endast var en funktion som respondenterna kunde utläsa. Det visar på att ju fler element som används så finns risken att antal funktioner som ikonen kan tolkas som ökar vilket både kan leda till att rätt funktion finns med men samtidigt också fel funktioner när en ikon med färre element istället har en snävare tolkning men funktionerna i sig ligger närmare den funktion som ska representeras.

33

5.4 Resultat från likertskalor i förhållande till

In document IKONER PÅ MYNDIGHETS- HEMSIDOR (Page 33-36)

Related documents