• No results found

Områdesvisa rekommendationer för mark- och vattenområden

RF 1 Område för FÖP staden Alingsås

För området gäller aktuell fördjupning av översiktsplanen. För detal-jerade rekommendationer angående användning av mark- och vatten se separat dokument FÖP staden Alingsås och i detta planförslag i kapitlet Staden och orterna -Alingsås.

RF 1a FÖP Stadskärnan

Planen är inaktuell. Ny fördjupning ska tas fram.

RF 2 Område för FÖP Västra Bodarna Arbete med fördjupning av översiktsplanen pågår.

RF 3 Utredningsområde Ingared - Hemsjö

För området gäller fördjupning av översiktsplanen FÖP Ingared-Hemsjö. Planen är inaktuell. En översyn av mark- och vattenanvänd-ningen bör göras i en ny fördjupning.

Huvuddragen i mark- och vattenanvändningen och de viktigaste frågorna för en fördjupning över området finns beskrivet i karta med text i detta planförslag i kapitlet Staden och orterna - Södra kommunde-len avsnittet Ingared - Hemsjö.

RF 4 Delområden med detaljerade studier av markanvändningen

För områdena Sollebrunn, Stora Mellby, Magra, Långared, Ödenäs gäller fördjupningar av översiktsplanen som inte är aktuella. Mark- och vattenanvändningen studeras och redovisas detaljerat på separata kartor med text i detta planförslag i kapitlet Staden och orterna - Norra kommundelen avsnittet Bjärkeorterna.

RV Område för gruppstation för vindkraft

Områden som är utpekade i antagen vindbruksplan där gruppsta-tioner för vindkraft kan prövas. För detaljerade riktlinjer gällande tillståndsansökningar för enstaka vindkraftverk och grupper av vind-kraftverk, se vidare i vindbruksplanen ”Vindbruk - tematiskt tillägg till ÖP 95”.

RVB Område påverkat av gruppstation för vindkraft Ny bostadsbebyggelse ska undvikas. Se vidare i vindbruksplanen

”Vindbruk - tematiskt tillägg till ÖP 95”.

RVA 1 Område med höjda reningskrav för enskilda avlopp Område där förhöjda reningskrav gäller för enskilda avloppsanlägg-ningar. Se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Miljö- och riskfaktorer.

Områden med rekommendationen RF1, RF2, RF3 och RF4.

Områden med rekommendationen RF1-4, RV och RVB.

RVA 2 Område där gemensam VA-anläggning kan komma att krävas

Rekommendationen gäller områden där det finns risk för att utökade byggnadsytor och/eller fler bostadshus kan utlösa krav på gemen-samma anläggningar för vatten- och avlopp. Kravet kan utlösas om det finns risk för att näraliggande sjö eller vattendrag belastas av höga närsaltsmängder eller om människors hälsa riskeras genom förorenade vattentäkter. Se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Miljö- och riskfaktorer.

RVA 3 Beslutade utbyggnadsområden för VA

Bebyggelseområde som ska anslutas till kommunalt VA. I Norse-sundsområdet planeras anslutningspunkter för VA att byggas ut.

Detaljplan ska upprättas innan ett nytt verksamhetsområde ska inrät-tas. Se vidare under delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlen Tekniska anläggningar och Miljö- och riskfaktorer.

RK Värdefulla kulturmiljöer enligt kulturmiljöprogram Områdena innehåller varierade kulturlandskap, kulturhistoriskt in-tressant bebyggelse och värdefulla kultur- och fornlämningsmiljöer.

Det finns stor sannolikhet att finna fornlämningar i områdena. Arkeo-logiska undersökningar kan komma att krävas.

Stor hänsyn ska tas till landskapets karaktär och till övriga värden i kulturmiljön vid val av tomtplats. Inom område av riksintresse för kulturmiljövården får inga åtgärder vidtas som kan innebära skada på kulturmiljön.

RJ Stora sammanhängande jordbruksområden

Områden med övervägande jordbruksproduktion som tidigare klas-sats som A och B, där åtgärder som försvårar jordbruksverksamheten ska undvikas så långt möjligt.

Stor restriktivitet ska iakttas mot ny bebyggelse och nya anläggningar annat än sådana som har med områdenas funktion som jordbruksom-råden att göra.

Där det vid tätortsutbyggnad finns konkurrerande starka allmänna intressen får produktiv jordbruksmark tas i anspråk om det därige-nom främjar en ändamålsenlig bebyggelsestruktur med sammanhållna tätorter.

Områden med rekommendationen RF1-4, RVA 1, RVA 2 och RVA 3.

Områden med rekommendationen RF1-4 och RK.

49 Del 1, Planförslag

Regler och rekommendationer

RJ 1 Övriga jordbruksområden

Jordbruksområden som i tidigare klassning bedömts ha marginell be-tydelse för produktion. Områdena har stora landskapliga, biologiska och kulturella värden. Markerna kan också ha betydelse för småskalig, lokal livsmedelsproduktion.

Vid planering och prövning av förhandsbesked i sådana områden ska särskild hänsyn tas till naturvärdena och till de landskapliga och kulturella värdena. Ny bebyggelse bör placeras i randen mellan jord-bruksmark och annan mark och så att jordbruksdrift inte försvåras.

RB Områden med stort bebyggelsetryck

Områden med stor efterfrågan på mark och med ett högt bebyg-gelsetryck återfinns i stadens randområden och utefter stråken E20 och Västra Stambanan söder om staden. Delar av områdena har höga natur- kultur- och friluftsvärden och ingår i den sammanhängande grön- och blåstrukturen.

Ny sammanhållen bebyggelse kan bli aktuell på lång sikt. Enstaka bebyggelse/nya byggnader som kan försvåra en lämplig framtida utbyggnad av befintliga tätorter, andra orter och övriga områden med sammanhållen bebyggelse ska undvikas. Krav på detaljplan kan komma att ställas vid prövning av ny bebyggelse. Ny bostadsbebyg-gelse i anslutning till områden med kommunal VA-anläggning eller andra gemensamma VA- anläggningar ska anslutas till dessa.

RN Område med sammanhängande grönstruktur

Områdena utgörs av stora sammanhängande natur- och friluftsområ-den, tätortsnära grönområfriluftsområ-den, samt värdefulla sjöar och vattendrag. I områdena finns höga naturvärden och höga värden för friluftslivet.

Vid planering och prövning av förhandsbesked ska hänsyn tas till att sambanden i grön- och blåstrukturen inte bryts. För information om vad som ingår i områden med sammanhängande grönstruktur se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter kapitlet Naturvård och naturmiljöer.

Detaljerade naturvärdesinventeringar ska ligga till grund för planering av ny sammanhållen bebyggelse som berör områden med höga natur- och friluftsvärden.

Områden med rekommendationen RF1-4, RJ och RJ 1.

Områden med rekommendationen RF1-4, RB.

RN 1 Områden med inventerade höga naturvärden

Områdena ingår i den sammanhängande grönstrukturen. De utgörs av inventerade naturvårdsobjekt av stort naturvärde klass 1 och 2. Se vidare om inventeringar och naturvårdprogram i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Naturvård och naturmiljöer.

Inga åtgärder får utföras som skadar naturvärdena. För fem områden föreslås naturreservat upprättas. Detaljerade naturvärdesinventeringar ska ligga till grund för planering av ny sammanhållen bebyggelse som berör områden med höga natur- och friluftsvärden. Vid borttagna värden i samband detaljplanering kan kompensationsåtgärder komma att krävas.

R väg Utredningsområde väg 42 och väg E20

Områden för alternativa vägsträckningar av vägarna 42 och väg E20.

Restriktivitet ska råda vid prövning av ny bebyggelse och nya anlägg-ningar inom de redovisade vägkorridorerna.

R järnväg Område för framtida utbyggnad av Västra Stambanan Område på ömse sidor om Västra Stambanan reserverat för framtida dubbelspår. Restriktivitet ska råda vid prövning av ny bebyggelse och nya anläggningar inom den redovisade järnvägskorridoren.

RT Pågående täktverksamhet

Område där täktverksamhet pågår. Tillstånd för verksamheten med särskilda villkor finns.

Hänsynsområde runt berg- och grustäkt

Område runt berg- och grustäkt där särskild hänsyn ska tas till risken för störningar från verksamheten vid prövningar av bygglov och för-handsbesked eller då detaljplan ska upprättas.

RL Område för landsbygdsutveckling i strandnära läge Område i Kvarnabo för landsbygdsutveckling i strandnära läge, LIS- område. Se vidare i denna del Staden och orterna- Norra kommundelen, Kvarnabo

Hänsynsområde runt större kraftledning

Hänsyn ska tas till att högsta magnetfältsnivå vid bostäder eller där människor vistas stadigvarande inte ska överstiga 0,2 mikrotesla vid prövning av bygglov och förhandsbesked eller då detaljplan upprättas.

Områden med rekommendationen RF1-4, RN och RN 1.

Områden med rekommendationen RF1-4 och RK.

RÖ Övriga glesbygdsområden

Områden utan starka allmänna intressen utgörs av glest bebyggda skogsområden med produktionsskog, berg och impediment. I områ-dena gäller generella bestämmelser om allmän lämplighetsprövning vid prövning av förhandsbesked och bygglov.

Sammanhållen bebyggelse utanför detaljplan

I områden med sammanhållen bebyggelse som saknar detaljplan (tidigare samlad bebyggelse) gäller endast generella undantag från bygglovsplikten. Områdena redovisas på separat karta. Redovisade områden är de samma som beslutades av kommunen 2001. Uppdate-ring av områdenas avgränsning och omfattning ska genomföras i det fortsatta arbetet.

Områden med rekommendationen RF1-4, och RÖ

Related documents