• No results found

Tillägg till översiktsplanen

Vindbruk, tematiskt tillägg till ÖP 95

Vindbruksplanen för Alingsås kommun antogs av KF 2011. Planen är aktuell. Sex större områden för gruppstationer för vindkraft finns utlagda i planen. Dessa är Erska, Gräfsnäs, Ekes mosse, Rödene nord-västsluttning, Rödeneplatån och Kroksjömossen. Genomförande av planen pågår på Rödeneplatån och på Rödene nordvästsluttning.

Bebyggelsestruktur

Den nya bebyggelsen förläggs i första hand till staden Alingsås, som är kommunens självklara centrum och där den mesta tillväxten sker. Väs-tra Bodarna och Ingared - Hemsjö är båda områden belägna i goda kollektivtrafiklägen och det finns efterfrågan på bostäder där vilket medför att en viss del av utbyggnaden ska förläggas hit. Stationsläget Norsesund ligger i grannkommunen Lerum, och en fortsatt planering för en förtätning runt stationen bör ske i samverkan med Lerums kommun i en gemensam fördjupning av översiktsplanen.

Sollebrunn ges möjlighet att utvecklas som servicecentrum i den norra kommundelen och i övriga orter ska finnas beredskap för ny bebyg-gelse som kan stärka serviceunderlaget och bidra till lokalsamhällenas utveckling.

Allmänt gäller som utbyggnadsprinciper för staden och orterna att nya bostäder ska komplettera befintligt bostadsutbud med olika typer av bostäder för livets olika skeden. En blandad bebyggelsestruktur ska eftersträvas. Vidare ska stationslägen och centrumområden få bättre underlag genom komplettering och omvandling mot tätare utformad bebyggelse med blandade funktioner av bostäder, service och arbets-platser. Gröna oaser i form av mindre parker, träd och vatten i staden och orterna är viktiga inslag i den byggda miljön. Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och identitetsskapande särdrag i bebyggelsen ska utvecklas och tas tillvara.

Nya bostäder

Enligt Alingsås vision 2019, ska kommunen ha 42 000 invånare år 2019, och kommunens planering inriktas mot detta mål. Det verkliga utfallet kan dock bli ett annat beroende på faktorer i omvärlden som kommunen inte styr över själv. Målprognos och trendprognos ger Utgångspunkter för

planeringen

Trendprognos, målprognos och tillväxtsprogram pekar på att den övervägande andelen nya bostäder ska tillkomma i staden Alingsås där efterfrågan är störst. Också i den södra kommundelen Hemsjö-Ingared finns efterfrågan på bostäder. I dessa områden ska kom-munen ha god mark- och planbe-redskap för att möta efterfrågan.

Det ska även finnas lämpligt belägen mark för utbyggnad av bostäder, service och verksamheter för framtida utveckling i de orter där efterfrågan på mark för närva-rande är liten, och där underlaget för service därför är vikande.

För en bibehållen god hushåll-ning med markresurserna bör ny bebyggelse i första hand tillkomma inom befintliga orter och småorter i områden där efterfrågan på mark är stor, och i övrigt tillkomma i anslutning till befintlig bebyggelse eller bebyggelsegrupper. En sådan sammanhållen utbyggnad ger bättre förutsättningar för gemen-sam infrastruktur som fjärrvär-menät, vatten- och avloppsnät och andra tekniska system än vid spritt tillkommen bebyggelse.

I landsbygdsområden där bebyg-gelsetrycket är lågt kan enstaka bo-städer eller mindre grupper av hus tillkomma utan detaljplan. Detta är ett sätt att stödja landsbygdsut-veckling i delar där befolkningen minskar.

En bebyggelse i goda kollektivtra-fiklägen ska eftersträvas. I staden Alingsås och i orter som Sollebrunn kan också ske komplettering och omvandling i befintliga bebyggel-semiljöer.

därför olika resultat. Den av kommunen upprättade trendprognosen visar ett invånarantal på 40 300 år 2019. Se vidare i kapitlet Befolk-ning och bostäder i delen FörutsättBefolk-ningar och utgångspunkter).

Översiktsplanen har en längre horisont än visionen och syftar framåt till år 2030. Kommunens trendprognos visar på en befolkning på 42 700 invånare år 2030. Redovisade markområden i planförslaget kan ge ett tillskott på ca 4 800 nya bostäder sammantaget, vilket med en beräknad täthet av i genomsnitt 2,1 personer per lägenhet kan tillföra ytterligare ca 10 000 personer till kommunen räknat från befolkningsförhållandena år 2013 (ca 38 700). Det skulle innebära att planens visade markområden grovt räknat medger en befolkning på ca 48 500 invånare, vilket med mycket god marginal täcker in behovet fram till 2030.

Huvuddelen eller ca 90 %- 4 300 av de nya bostäderna beräknas kunna tillkomma i staden Alingsås, medan det av de resterande 10 %, ca 480 lägenheter, bedöms 350 - 400 kunna tillkomma i Västra Bodarna och Ingared och resterande till Bjärke och Ödenäs.

Ovanstående beräkning grundas på de markområden som pekas ut för bebyggelse i översiktsplanen. Ny enskild bebyggelse på landsbygden ingår inte i siffrorna.

Arbetsplatser och service

Arbetsplatser, bostäder och service ska blandas i så stor utsträckning som möjligt i orterna och i staden. Arbetsplatser som kan blandas med bostäder är t ex hantverk, handel, kontor och service. Mark för industri och andra verksamheter som har omgivningspåverkan finns förutom i staden Alingsås också föreslagen eller planlagd i Västra Bo-darna, Ingared, Sollebrunn, Gräfsnäs och Stora Mellby.

Staden Alingsås är profilerad som handels- och kaféstad och har ett omfattande kommersiellt serviceutbud i de centrala delarna i förhål-lande till stadens storlek. Stadens centrum kan behålla och stärka sin betydelse för olika typer av handel genom att etablering av externhan-delsområden för detaljhandel och livsmedel undviks i kommunen.

Genom att utbyggnad av bostäder och verksamheter föreslås också till Västra Bodarna och Ingared - Hemsjö, förstärks dessa samhällens underlag för kommersiell service.

Förslagen utbyggnad kräver också förstärkning av den kommunala servicen som barnosorg, skolor och äldreomsorg. Bostadsbeståndet behöver kompletteras i alla kommundelar med särskilda boenden för äldre liksom fler tillgänglighetsanpassade lägenheter.

Besöksnäring och landsbygdsutveckling

Alingsås stadskärna med trästaden är ett välbesökt besöksmål liksom också Gräfsnäs slottspark och museijärnvägen utefter Antens väs-tra sväs-trand. Ett förslag i planen är att ett sväs-trandnära område, ett s k LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) i anslutning till museijärnvägen vid Kvarnabo kan få användas för utveckling av besöksnäringen med anläggningar för t ex boende, upplevelser, mat etc. En sådan anläggning kan bidra till en positiv utveckling av lands-Utgångspunkter för

planeringen

Ett varierat och blandat byg-gande bör ske. Bostäder med olika storlek, utformning och upplåtelseformer bör blandas med service och arbetsplatser så mycket som möjligt.

Bebyggelsen ska anpassas med hänsyn till platsens identi-tet. Kvaliteter som grönska, kulturhistoriska sammanhang och andra identitetsskapande särdrag i bebyggelsemiljöerna ska utvecklas och tas tillvara.

Planlagd industrimark, även för större etableringar, ska fin-nas för framtida behov inom olika geografiska delar av kom-munen.

Handel i de större tätorterna utanför centralorten ska sti-muleras. Alingsås stadskärna ska fortsatt vara det självklara centrumet för handel i staden.

Ökat antal barn och äldre ger ökat behov av skola, barnom-sorg och äldreombarnom-sorg. Behovet av platser i skola och barnom-sorg förväntas öka mellan 7 och 12 % till år 2019.

Utökat antal platser i äldrebo-ende av i olika former kommer att behövas i hela kommunen och särskilt i Hemsjö- Ingared och i Bjärke.

Behovet och underlaget för den kommunal servicen skiljer sig mellan kommundelarna.

Magra och Ödenäs skolor har ett lågt elevunderlag. Ökad samverkan mellan skolorna i Magra och Sollebrunn kan komma att behövas.

33 Del 1, Planförslag

Användning av mark- och vattenområden

bygden i Bjärke där det behövs arbetsplatser och inflyttning för att bl a stärka serviceunderlaget och öka inflyttningen. I kapitlet Staden och orterna avsnittet Kvarnabo ges en mer detaljerad beskrivning av området. För byggande på landsbygden, se vidare i kapitlet Regler och rekommendationer.

Trafikstruktur

Related documents