• No results found

Regler och

Regler och

rekommendationer

Definitioner

I detta avsnitt med tillhörande karta visas regler och rekommenda-tioner för användning av mark- och vattenområden som ska gälla vid förfrågningar om nybyggnad, planläggning och andra förändringar av byggnader och anläggningar.

Regler är bestämmelser som finns i de lagar som reglerar plan- och byggväsendet (plan- och bygglagen, miljöbalken, kulturminneslagen etc).

Rekommendationer är ställningstaganden som visar hur kommu-nen i översiktsplakommu-nen förhåller sig till mark- och vattenanvändningen i ett visst område. Rekommendationerna ska gälla för områden där inte andra regler gäller, dvs i områden där det saknas detaljplan, områdes-bestämmelser eller förordnanden om naturreservat eller dylikt.

Regler

Regler enligt Plan och bygglagen D Område med detaljplan

Reglering av markens användning och av bebyggelsen kan ske genom detaljplan och områdesbestämmelser. Äldre planer som byggnadspla-ner och avstyckningsplabyggnadspla-ner gäller som detaljplabyggnadspla-ner. Utbyggnad och förändringar får ske efter respektive detaljplans bestämmelser.

Huvuddelen av befintlig sammanhållen bebyggelse i kommunen lig-ger inom detaljplan. De flesta detaljplaner finns inom Alingsås stad.

D1 Område där detaljplanearbete pågår

Detaljplanearbete pågår bl a i staden Alingsås, i Västra Bodarna, Fär-gens norra strand och i Ingared-Hemsjö.

Efter hand som detaljplanerna vinner laga kraft övergår bestämmelsen till D.

O Område med områdesbestämmelser

Områdesbestämmelser finns upprättade för områden med fritids-bebyggelse utefter Antens, Mjörns, Stora Färgens och Lilla Färgens stränder där detaljplan saknas. I områdena finns VA-problem och syftet med områdesbestämmelserna är att begränsa bostadshusens byggnadsyta för att fritidshuskaraktären ska behållas och för att när-saltbelastningen på sjöar vattendrag ska begränsas.

O1 Område där områdesbestämmelser ska upprättas Ödenäs by, Borgs by, Erska by och Lunde, Stora Mellby och Ryd är alla utpekade som kulturhistoriskt värdefulla miljöer i kommunens

Områden som berörs av reglerna som anges i D, D1, O och O1.

Den tillhörande kartan är i A1-format och redovisar kommunen i skala 1:60 000

kulturmiljöprogram. Områdesbestämmelser som reglerar bygglovs-plikten och som ställer krav på anpassning till bebyggelsemiljöns särskilda värden ska upprättas.

Om områdesbestämmelser inte kan tillämpas ska övervägas om detalj-plan ska upprättas för hela eller delar av bebyggelsemiljöerna.

Förslag till avgränsning av hur stor del av de utpekade bebyggelsemil-jöerna som ska omfattas av områdesbestämmelser är gjorda för de fem kulturmiljöerna. Se vidare i de detaljerade studierna av orterna Stora mellby och Ödenäs.

Regler enligt Miljöbalken

F1 Naturreservat, Kulturreservat, Landskapsbildsskydd innan 1976

Särskilda föreskrifter gäller för naturreservaten. Skötselplaner finns upprättade. Länsstyrelsen kan, om det finns särskilda skäl, ge tillstånd att utföra åtgärder enligt föreskrifterna.

För kommunala naturreservat gäller särskilda föreskrifter. Kommunen ansvarar för skötseln och för att ge tillstånd för åtgärder enligt före-skrifterna. Kommunala naturreservat är Hjortmarka, Kvarnsjön och Nolhaga Berg.

Två områden med landskapsbildsskydd beslutade innan 1976 finns:

Runt Färgen och Ömmern. Arbete med naturreservat pågår för delar av Färgenområdet. När beslutet om naturreservatet vunnit laga kraft upphör reglerna om landskapbildsskydd att gälla för dessa delar.

Särskilda regler för prövning av bygglov gäller inom område med landskapsbildsskydd.

Särskilda regler gäller för biotopskydds- och djurskyddsområden.

Se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Natur-vård och naturmiljöer.

N Natura 2000

Det krävs tillstånd för verksamheter eller åtgärder som på ett bety-dande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000- område. Detta gäller även för åtgärder utanför Natura 2000- området. Åtgärder som kan skada ett Natura 2000- område får inte utföras. Se vidare i delen För-utsättningar och utgångspunkter i kapitlet Naturmiljöer och naturvård.

F2 Föreslaget naturreservat

Föreslagna naturreservat är Stora Torstö (Kulturreservat), Stora Halö, Högmossen, Månsaskogen och Ekåsaryd. Se vidare i delen Förutsätt-ningar och utgångspunkter i kapitlet Naturvård och naturmiljöer..

F3 Strandskyddsområde

Strandskydd gäller vid kommunens sjöar och vattendrag. Strandskyd-det omfattar land- och vattenområStrandskyd-det intill 100 meter från strandlin-jen, men kan i enskilda fall vara utvidgat till 300 meter. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ska ta ett nytt beslut om översyn av det utvid-gade strandskyddet under år 2014. Strandskyddet är utvidgat till 300 Områden som berörs av reglerna som

anges i F1, N, F2 och F3.

39 Del 1, Planförslag

Regler och rekommendationer

meter runt ett tiotal sjöar varav Mjörn och Anten är två och till 200 meter runt ett sextiotal andra sjöar.

Inom ett strandskyddsområde gäller särskilda generella regler. Kom-munen och i vissa fall länsstyrelsen kan besluta om dispens från strandskyddet. Kommunen kan också upphäva strandskydd genom bestämmelse i detaljplan.

Se vidare i del 2 Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Natur-vård och naturmiljöer.

FV Skyddsområde runt vattentäkt

Vattenskyddsområden runt kommunala vattentäkter är fastställda av Länsstyrelsen. Områdena är uppdelade i inre och yttre respektive primära och sekundära vattenskyddsområden. Särskilda föreskrifter gäller i de olika zonerna av vattenskyddsområdena. Se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Tekniska anläggningar.

Regler enligt Kulturminneslagen Fasta fornlämningar

Fasta fornlämningar visas inte på kartan. Det är förbjudet enligt 2 kap lagen om kulturminnen att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast fornlämning Länsstyrelsen prövar ansökningar om tillstånd att undersöka och ta bort fasta fornlämningar.

Byggnadsminne

En byggnad som är synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde eller som ingår i ett kulturhistoriskt synnerligen märkligt bebyg-gelseområde får förklaras för byggnadsminne enligt 3 kap lagen om kulturminnen. För byggnader som förklarats som byggnadsminnen gäller särskilda skyddsföreskrifter utfärdade av länsstyrelsen. Bygg-nadsminnen finns bl a inom staden Alingsås i stadskärnan. Beslutat byggnadsminne är också Anten - Gräfsnäs järnväg och järnvägsmiljö med banvaktarstugor, stationshus etc.

Se vidare i delen Förutsättningar och utgångspunkter i kapitlet Kultur-miljöer och kulturmiljövård.

Regler enligt annan lagstiftning

Väg med utökat byggnadsfritt avstånd utanför detaljplan Enligt 47 § väglagen råder ett allmänt förbud inom ett område av 12 meter från vägområdet för allmän väg uppföra byggnader, göra tillbyggnader eller utföra andra anläggningar som kan inverka menligt på trafiksäkerheten.

Utefter väg E20 är förbudet utsträckt till 50 meter på ömse sidor om vägområdets gräns. Utefter länsvägarna 42, 180, 190 och 1890 är förbudet utsträckt till 30 meter.

Områden som berörs av regelerna som finns angivna under FV.

I planeringen ska hänsyn tas till att sambanden i den sammanhängande blå- och grönstrukturen inte bryts.

Det ska finnas lättillgängliga natur- och friluftsområden i närheten av alla orter.

Detaljerade naturvärdesinventeringar ska ligga till grund för planering av ny sammanhållen bebyggelse som berör områden med utpekade naturvärden.

Vid borttagna värden i samband med detaljplanering kan kompensationsåt-gärder komma att krävas.

Rekommendationer för användning

Related documents