• No results found

Internet

Sydsvenskan. ”Flera nerlagda utbildningar”. Tillgänglig på http://sydsvenskan.se/malmo/article1504853/Flera-nerlagda-utbildningar.html 2011-10-26. 2011-10-26, 11:00

Sydsvenskan. "Tävlingen om eleverna del 2, Hård kamp om elevernas intresse". Tillgänglig på http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1574726/Hard-kamp-om-elevers- intresse.html 2011-11-14, 21:13

Skolverket. ”Storstäder och friskolor lockar allt fler gymnasieelever”. Tillgänglig på http://www.skolverket.se/2.3894/publicerat/2.4117/2.1649/storstader-och-friskolor- lockar-allt-fler-gymnasieelever-1.96922. 2011-10-26, 11:06

Skolverket. ”Riksprislista för ersättning till fristående skolor 2011”. Tillgänglig på http://www.skolverket.se/forskola_och_skola/2.302/2.304. 2011-10-26, 11:08 Skolverket. ”Skolverkets föreskrifter om vissa bidrag för elever vid fristående

gymnasieskolor”. Tillgänglig på http://www.skolverket.se/skolfs?id=2196. 2011- 10-26, 11:11

Skolinspektionen. "Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Mediegymnasiet i Malmö Kommun . Tillgänglig på

".http://www.skolinspektionen.se/Documents/Regelbunden-tillsyn/malmo/reg-malmo- mediegymnasiet.pdf. 2011-10-31, 15:40

Skolinspektionen. "Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Bryggeriets

gymnasium i Malmö Kommun". Tillgänglig på

http://www.skolinspektionen.se/Documents/Rapporter/2011/06juni/reg-malmo- bryggeriets-gymn.pdf. 2011-10-31, 15:46

36

Skolinspektionen. "Fler avslag om att starta fristående skola" Tillgänglig på

http://www.skolinspektionen.se/sv/Om-oss/Press/Pressmeddelanden/Fler-avslag-om-att- starta-fristaende-skola-/. 2011-11-10, 14:51

37

38

39 Bilaga 3

Denotation av den kommunala skolan

Bilden innefattar tre vita fält i olik storleksordning som i sin tur inrymmer sjutton rektangelliknande former i varierande storlek. Dessa ligger i förgrunden och innehar olika färger. Bildens bakgrund är grå, och övriga färgteman som syns är färgerna vit, svart och grön.

Överst i bilden ser vi en rektangelliknande form i färgen vit, högst upp i formen ser vi sju teckenliknande former i färgen svart. Det enda som bryter de sju formerna är en liten kvadrat i färgen orange. Formen bryts av sju symmetriska rektanglar i färgen grönt. De gröna rektanglarna bryts även de av vita streck. I den högra delen av formen ser vi en oregelbunden form i färgerna grönt och rött, där även fält av färgen vit är mer tydliga. Längst till höger finner vi en långsmal rektangulär vit form som "ramar" in teckenliknande former i färgen grå. Till höger om denna form ser vi en grå rektangel som ligger i bakgrunden av svarta teckenliknande former och en cirkelliknande form med ett diagonalt svart streck i.

I det centrala vita fältet finner vi överst en horisontell linje där teckenliknande former kan urskönjas i färgen grönt. Längst till vänster ser vi en kvadratisk form i grönt med en vit oregelbunden form "inuti". Längst till höger av den horisontella linjen finner vi de teckenliknande formerna i färgen svart.

I den vänstra delen av bilden finner vi en avlång rektangulär form som har vit bakgrund och som "ramas" in av tunna gråa linjer. Den rektangulära former delas även den in i tretton stycken mindre rektangulära former. I dessa finner vi teckenliknande former i färgen svart. I mitten av den avlånga rektangulära formen ser vi ett avbrott där en grön rektangel ligger horisontellt. Under den gröna rektangeln ser vi sju rader av teckenliknande former i färgen grönt.

Centralt i bilden finner vi det vita fält som är störst till ytan. I detta fält finner vi sju stycken rektangelliknande fält. För att förklara ordningen av fälten följer vi nu mönstret uppifrån och ned och jag väljer att numrera dem efter ordningen ett - sju.

Rektangel ett är minst av de sju, och innefattas endast av två tunnare gråa streck horisontellt liggande i fältet. I den vänstra delen finner vi en ljusgrå oregelbunden form, men som ändå påminner om en cirkelliknande form. Bredvid denna form finner vi

40

teckenliknande former i färgen svart. Efter dessa teckenliknande former finner vi en kvadratiskt liknande form med oregelbundna drag, och även efter denna form ser vi teckenliknande former, även det i svart. De teckenliknande formerna följer de horisontella strecken symmetriskt. I rektangelns högra del ändras bakgrunden till ett grått fält och i detta fält finner vi en grön kvadrat som bryts av två vita streck, sedan följer teckenliknande former i svart som sedan följs i en liten kvadrat som delas in i fyra färgfält i olika blå nyanser. Efter denna form följer åter en kvadrat i färgen blå och vit.

I rektangel två hittar vi fler geometriska former som dominerar utrymmet. Rektangeln går i olika gråa nyanser och från vänster i bilden tränger en vit cirkelliknande form fram som bryts av diagonalt. Formen finner vi i rektangelns förgrund. I rektangelns bakgrund finner vi teckenliknande former i även de olika grå nyanser. I formens nedre högerkant finner vi teckenliknande former i vitt.

I rektangel nummer tre finner vi olika mörka färgfält i färgerna svart, blått, rött, gult, vitt, brunt. Färgfälten, som är oregelbundna, kan tolkas till människoliknande gestalter. Centralt i rektangeln finner vi en kvadratisk, beige form, som ögat letar sig mot. Under denna rektangel kan vi finna det stora vita fältet som bakgrund och svarta teckenliknande former i förgrund. De teckenliknande formerna ligger horisontellt och symmetriskt mot varandra. De kan delas in i fyra rader.

Rektangel fyra har en rödaktig bakgrund i vänsterkanten som följs av ett vitt fält centralt i rektangeln och som sedan går över i samma rödaktiga ton igen i högerkanten. I förgrunden kan vi se fem cirkelliknande föremål i färgen grönt. I rektangelns bakgrund kan vi även urskilja människoliknande gestalter och svarta kvadratiska former. Under denna rektangel ligger ett smalt fält av den stora vita fältets bakgrund, och i förgrunden finner vi teckenliknande former i svart som i en horisontell linje ligger symmetriskt mot rektangeln ovanför och även svarta teckenliknande former som ligger i linje med rektangeln nedanför, alltså rektangel nummer fem.

Den största av rektanglarna är nummer fem, som ligger näst längst ned centralt i bilden, har många beståndsdelar. Rektangeln "ramas" in av en tunn gråaktig linje som löper utmed rektangelns alla sidor. Vänster ifrån i bilden ser vi en stor oregelbunden form i olika gråa och svarta nyanser. Från formens centrala del och ut i högerkanten av rektangeln finner vi sju kvadratiska former i en grå ton, varav en av dem är grön. Nedanför dessa

41

kvadratiska former följer teckenliknande former i en horisontell linje som dock inte följer samma symmetri som övrig teckenliknande form i bilden. Dessa former är i svart. Längst ned i rektangeln ligger även där en teckenliknande form, som är i färgen grön och går i en horisontell linje.

Den sjätte rektangeln "ramas" även den in av en tunn gråaktig linje och har vit bakgrund. Högst upp i rektangeln löper en ljusgrön rektangel från vänster till höger och i den finner vi svarta teckenliknande former i en horisontell linje. I rektangelns vita parti löper sju teckenliknande former horisontellt i färgen grön. Formerna ser ut att "staplas" på varandra. Bredvid en av dem finner vi en kvadratisk form, även den i färgen grön.

Den sjunde rektangeln ser precis likadan ut som rektangel ett, och härmed hänvisar jag till den första beskrivningen.

På den högra sidan i bilden finner vi nio av de rektangelliknande formerna i en symmetrisk linje. Alla rektanglar utom två innehar samma storlek. De två som är annorlunda är lika breda som de sju andra men längre på höjden. För att beskriva de nio rektanglarna mer ingående väljer jag här att numrera dem efter mönstret uppifrån och ned. I den översta rektangeln, som numera heter nummer ett, består av två olika fält. Ett större vitt, och ett mindre som ligger överst som är i en grön nyans. I den mindre, gröna, formen finner vi två andra oregelbundna former som är vita. Nedanför den gröna formen finner vi det stora vita fältet som innefattar svarta oregelbundna former. De svarta formerna delas in stötvis i det vita fältet i omfång om tre och tre. Rektangel två skiljer sig från den övre rektangeln i både färgval och form. Från det vänstra hörnet uppifrån bryter en oregelbunden form bestående av färger den annars regelbundna formen. Färgerna, bestående av rött, orange, gult, svart och grönt upptar mycket plats av rektangeln, i den vänstra underdelen finner vi en symmetrisk oregelbunden form i färgerna grönt och rött. Den oregelbundna formen bryts av tvärt av ett rakt streck i färgen röd, och i det högra fältet av rektangeln finner vi också oregelbundna former i en symmetrisk linje i färgerna rött och grönt. Allt vilar på en vit botten.

I rektangel tre finner vi en stark blå färg som bryter av mot de övriga rektanglarna. Centralt i rektangeln, men mer mot höger finner vi ett stort vitt oregelbundet fält. I det vänstra hörnet, bredvid det vita fältet finner jag en vit oregelbunden men symmetrisk form. Rektangel fyra är en av de två rektanglarna som formmässigt skiljer sig från de övriga.

42

Rektangeln är lika bred som de övriga men är mycket större på höjden. Rektangeln innefattar färgerna rött, svart och vitt och flera gråa nyanser. De gråa nyanserna delar in rektangeln i flera små kvadrater i. Kvadraterna skapar många enskilda fält i bilden, och varje fält kan delas in i färgerna grå och vit. I den vänstra delen av rektangeln finns ett svart fält. Hela rektangeln bryts av tre stycken röda streck som skär in från vänster sida i bilden. I de röda strecken finns små vita former som bilden en symmetrisk kant. Rektangel fem har en vit bakgrund som bryts av gröna fält i olika nyanser som påminner om människoliknande gestalter. Gestalterna finner vi i den högra delen av bilden och följer rektangeln nedifrån och upp. I den vänstra delen finner vi där olikformade tecken i en symmetrisk linje i även det gröna nyanser.

Bakgrunden till rektangel sex skär även den av mot den övriga bilden. Rektangelns bakgrund följer olika orange nyanser med en ljusare i vänsterkant som blir mörkare ju närmre högerkant vi kommer. I rektangelns förgrund finner vita teckenliknande former i symmetriska rader som även de följer mönstret vänster - höger. Rektangel sju följer bildens harmoni mer tydligt då färgerna påminner mer om helheten. Bakgrunden består av olika gröna nyanser som bryts av cirkelliknande föremål och en vit oregelbunden form som upprepar sig i hela rektangeln. I rektangelns förgrund finner vi teckenliknande former i färgen svart. Formerna ligger centralt i bilden i en symmetrisk linje.

Från vänster till den centrala delen av rektangel åtta följer tre fält av människoliknande gestalter i förgrunden, bakom de människoliknande gestalterna finner vi ett grått oregelbundet fält. Från bildens mittpunkt och utåt till höger följer sedan en grön kvadrat som undertill innehar en smalare grön rektangel. Båda utmärker sig med att ha vita teckenliknande former som kan tolkas ligger ovanpå kvadraten.

I rektangel nio möts vi av en vit bakgrund där tre olika former upptar rektangelns yta. I vänsterkant ovanifrån ser vi svarta teckenliknande former. Under dessa former i vänsterkant ser vi en blå kvadrat som i kvadraten har en vit oregelbunden form som avbryts av en röd diagonal linje i den höra delen av kvadraten. Central i rektangeln finner vi en grön oregelbunden form delas in av vita linjer, vilket får formen att se ut som olika färgfält. Nedanför den gröna formen finner vi svarta teckenliknande former. I den högra delen av rektangeln finner vi ett svart fält, som "ramar" in ett ljusare fält där färgerna vit, grått och turkos blandas.

43 Bilaga 4

Denotation av den privata skolan

Bryggeriets gymnasiums hemsida kan delas in i nio olika fält, samt en bakgrund. Jag kommer här nedanför att redogöra för de nio fälten.

Det som kan tolkas som bildens bakgrund består av ett grått fält av olika grå nyanser. Högst upp i bilden ser vi en avlång rektangel i färgen svart. Längst ut till höger i det svarta fältet finner vi en rad av oregelbundna teckenliknande former i färgen grå. Nedanför den svarta rektangeln i bildens vänstra fält finner vi en svart, lite mindre, avlång rektangel som "ramas" in färgen vit utefter dess sidor. Inuti rektangeln hittar man vita teckenliknande former i två symmetriska rader. På samma "rad" som den sistnämna rektangeln finner vi ett vitt avlångt fält som tvärt delas av en svart kvadratisk form. I det vita fältet finner vi teckenliknande former i färgen grå, och i den svarta kvadraten finns en vit cirkelliknande form som bryts diagonalt av ett streck, även det i vitt. Nedanför dessa två former finns den största formen i bilden, och det är även den som innefattar de övriga sex fälten. För att förenkla för läsare kommer jag här att beskriva detta mittfält uppifrån och ned.

Den stora formen kan färgkodas efter mönstret: vitt, svart, grått och turkos. Högst upp i mittfältet finner vi en avlång rektangelliknade form som "löper" utmed den stora formen. Fältet är i en ljusgrå nyans men som om man tittar närmare har en turkos linje som även den löper utmed det ljusgråa fältet. I det ljusgråa fältet kan vi finna en symmetrisk linje som ligger horisontellt utmed den övriga formen. Den symmetriska linjen påminner om teckenliknande former och de bär färgen svart. De är "uppdelade" i rader, och de bryts med ett jämnt mellanrum så att den ljusgråa färgen tränger emellan.

Nedanför detta fält kan vi finna två fält som symmetriskt ligger bredvid varandra. De delar samma bakgrund, som kan beskrivas som vit med horisontella tunna streck som löper rakt över i färgen turkos. Ett tunt vertikalt streck i färgen röd löper tvärt igenom i fältets vänstra sida. För att förenkla för läsaren väljer jag här att benämna de två symmetriskt liggande rektanglarna som rektangel ett och två.

Rektangel ett är betydligt större än rektangel två, men de delar samma höjd. Rektangeln är även den uppdelad i två, fast horisontellt. Den översta delen visar olika

44

färgfält, med vit botten, färgerna går i blåa, gråa och röda nyanser och det kan tolkas som asymmetriska människoliknande former. Bland dessa former kan man finna cirklar, rektanglar och kvadratiska former. I vad man kan ses som rektangelns höjdaktiga mitt ser man längst ut i vänsterkanten samt parallellt längst ut i högerkanten två stycken gråa fält som symmetriskt ligger i linje med varandra. Längst ned i rektangeln finner vi ett stort svart fält som "löper" med hela rektangelns sida. I det svarta fältet finner vi vita teckenliknande former som ligger i en horisontell linje. I det svarta fältet kan vi även uttyda en transparens och se några av de människoliknande gestalterna genom den svarta färgen.

Rektangel två däremot är mindre än rektangel ett men delar dess höjd. Högst upp i rektangelns finner vi ett svart fält som horisontellt löper utmed rektangelns ovansida. I det svarta fältets vänstra del finner vi vita teckenliknande former i en jämn linje.

Nedanför det svarta fältet finner vi ett grått fält som delas tvärt av ett tunt vitt streck. I det gråa ligger teckenliknande former i färgerna grått och svart i horisontella rader i grupp om fem och fem. Runt rektangeln löper en tunn gråaktig linje utmed rektangelns form. Rektanglarnas bakgrundsfält bryts tvärt till en vit bakgrund och vi är nu i mittenfältets centrala punkt. På den vita bakgrunden kan vi finna tre markörer som skiljer sig från varandra. Den första är en rektangel med ett asymmetriskt mönster som innehar färgerna grönt, orange, rött, brunt och gult. Nedanför rektangeln finner vi sex rader av teckenliknande former i svart. I den femte raden, till höger, bryts det svarta av mot en turkos nyans. Bredvid rektangeln, till höger, finner vi en asymmetrisk form i en klar blå färg. Den Bryts horisontellt av olika svarta teckenliknande former som ligger i fem rader. Till höger om detta syns sju horisontella rader av teckenliknande former. Varje rad bryts av ljusgråa horisontella linjer.

De teckenliknande formerna är i gråa och turkosa nyanser. Under det stora fältet som syns centralt i bilden finner vi den tredje största formen. Som bakgrundsfärg syns en mörkare grå nyans där det från vänster till höger i fältet syns teckenliknande former i vitt. I den vänstra delen är de teckenliknande formerna indelade i nio rader av streck som ligger horisontellt i bilden. Bredvid dessa finner vi ytterligare ett streck i vitt där vita teckenliknande former ligger under i asymmetriska rader. Längst till höger finner vi ett likadant streck med lika asymmetriska rader undertill, men raden avslutas med en rektangel i en blå ton, där vita streck ramar in det blå. Inuti den blå rektangeln finner vi vita

45

teckenliknande former centrerat. Undertill detta stora fält finner vi en avlång svart rektangel som löper längs med det stora gråa fältet. Inuti den svarta rektangeln finner vi till vänster vita teckenliknande former som leder en från vänster till mitten av rektangeln.

Related documents