• No results found

Vilken påverkan har denna rapportering på ungdomarna i Rosengård?

I denna del av intervjun var jag intresserad av få reda på två olika typer av massmedial påverkan. Den första kretsar kring den direkta påverkan på de Rosengårdsungdomar som tar del av rapporteringen av och från området. Jag ville här undersöka vad detta kunde få för effekter på mottagaren. Är rapporteringen något som man vill leva upp till eller är det något som man vill motbevisa? Den andra handlar om hur ungdomarna tror att människor bosatta på andra platser uppfattar Rosengård och dess invånare. Jag är i det här fallet intresserad av att få veta om de anser att det finns en koppling mellan den massmediala bilden och det omgivande samhällets åsikter.

Den mest uppenbara direkta effekten som beskrivs av några är att rapporteringen om Rosengård kan leda till ökad kriminalitet. Två elever beskriver en strävan efter att få uppmärksammas i media. Båda menar att massmedia verkar som en sporre för att överträffa tidigare illdåd och att ånyo figurera i tidningarna.

Hur tror du de känner som gör dåliga saker här? Det som senare kommer i tidningen?

De överdriver för mycket. Sen om de läser detta så leker de att åh kolla vi är med i tidningen och sånt. De vill göra mer om det. Fattar du Emil?

Mmm, ja tror det. De tycker att det är coolt att vara med i tidningen?

Ja, de vill vara med och sen så vill de göra ännu mer för att komma med igen.

Är man stolt över att vara med i tidningen?

Ja, fattar du att man vill vara med och göra värre saker.

Ok, så om jag gör något dumt och kommer med i tidningen så vill jag visa upp att det var jag som gjorde detta?

Ja så är det.

Den andra resonerar på liknande sätt gällande strävan att få visa upp sina handlingar i media.

De blir coola. De får ett rykte om sig.

Ok, det var en annan som berättade för mig att det var coolt att komma med i tidningen.

Ja, de var som när de brände ner miljöhuset. Först kom de med sen gjorde de fler bränder för att komma med igen.

Ok, så de ville komma med i tidningen?

Ja, de tycker det är roligt och allt blir värre. Man vill fortsätta då. Man gör först något litet sen något större och så blir det fler rykten om oss. Allt blir värre när det kommer på tv. Ingen tycker om oss och det blir bara värre här.

Vad gäller det övriga samhällets åsikter om Rosengård är alla respondenterna av den uppfattningen att gemene man är negativt inställd till stadsdelen. Antingen grundar det sig i rädsla för vad som försiggår där eller att man tycker direkt illa om området. På frågan om hur de kände när tidningarna skrev något negativt om Rosengård svarar en kille så här: ”Jag tänker på alla svenskar som läser det. De tänker en sån dålig plats Rosengård är. Här gör alla så, så och så. Då vågar de inte komma in i Rosengård.” På frågan angående det omgivande samhällets åsikter om Rosengård såg ett av svaren ut så här:

Vad tror du de tycker om Rosengård?

Att det är läskigt. De tror att Rosengård är farligt.

Varför tror de det?

Om man ser på tv att det brinner och att folk bråkar så tror man att det är farligt. Många har aldrig varit här och då blir det så.

Respondenterna gör i många fall en koppling av det omgivande samhällets åsikter och den massmediala bilden. Ett exempel på denna koppling är:

Jag känner många som inte vill komma in till Rosengård.

Mmm, det var många som i enkäten trodde att många var rädda för Rosengård. Varför?

Det är inte sant det som de tycker om Rosengård. Alltså Rosengård är inte som de tror. Det är bara skitsnack i tidningar och sånt.

Tycker du att det är tidningarnas fel?

Rosengård är egentligen ett riktigt bra ställe. Fattar du? Ibland så blir de tråkiga nyheter. Men annars är der ett skitbra ställe.

Vad tror du… (Avbryts)

De överdriver för mycket. Tidningar och sånt. Så Rosengård är inte alls så.

Några av respondenterna ger uttryck för att de personligen blir illa berörda av vad som skrivs och visas om Rosengård.

Det var många som i enkäten kryssat för att man ibland blev arg/ledsen när man läste nyheterna. Varför är det så?

Ja det blir man. Det mesta av det som skrivs är inte sant. De tar bara upp sånt som är dåligt. Jag förstår ju att andra kommer att tro att det är dåligt här och då blir jag ledsen. Jag vill ju inte att andra ska tycka dåligt om Rosengård. Många tycker illa om oss som kommer härifrån och det är för att de tror på allt som skrivs.

Blir du ledsen när du tänker på vad andra tycker om dig?

Det finns även de som tar upp positiva effekter av att media rapporterar om vad som händer i Rosengård. En tjej uttrycker det som: ”Några kanske blir bättre och sköter sig…” En kille tangerar denna tankegång, men utvecklar den något. Han menar snarare att medias nidbild ska motbevisas och att detta kan få positiva konsekvenser. Genom att lyckas visar man att media och det omgivande samhället har fel. I detta fall fungerar den negativa uppfattningen som majoritetssamhället har som en sporre för individen att lyckas. Han menar dock att detta fordrar en ansträngning som inte alla vill, kan eller har möjlighet att göra.

5.4 Respondentens syn på sitt närområde och eventuell framtid

Related documents