• No results found

P EDAGOGERS TOLKNING AV INOMHUSMILJÖN I FÖRSKOLAN

När informanterna berättar om sina tolkningar och erfarenheter av den fy-siska inomhusmiljön på förskolan framkommer tydligast hur viktig den är för dem i verksamheten. Denna resultatdel har vi valt att benämna i tre underru-briker, underrubrik ett: Pedagogers upplevelse av den pedagogiska inomhus-miljön. I denna underrubrik redogörs pedagogers uppfattningar samt varför de anser att den fysiska inomhusmiljön i förskolan är betydelsefull. I underru-brik två: Pedagogers syn på hur den pedagogiska inomhusmiljön kan formas, beskrivs hur de har gått tillväga vid utformningen på deras avdelning. I un-derrubrik tre: Vilka möjligheter har pedagoger att utforma inomhusmiljön i förskolan, redogörs för de möjligheter och begränsningar informanterna upp-lever att de har i verksamheten.

5.1.1 Pedagogers upplevelse av den pedagogiska inomhusmiljön När informanterna beskriver vikten av inomhusmiljön i förskolan, utifrån egna erfarenheter ser svaren snarlika ut men de använder sig av olika uttryck för att

finnas varierat material samt att utformningen av inomhusmiljön ska vara va-rierande, i form olika små vrår, rum i rum samt att barnen med egen vilja ut-forskar och upptäcker miljön. Informanterna hade olika uppfattningar:

Informant 8: “Ja, det har stor betydelse för barns lärande tycker jag. Ja men den har stor betydelse för hur, hur självständig de kan vara i, på avdelningen och självständig och motsatsen till det är ju att de blir väl-digt beroende av oss också, det har ju betydelse hur man placerar saker och så här”

Informant 1: “Det är en jätteviktig del, för miljön den talar om mycket vad man kan göra och inbjuder till saker, till exempel en lång korridor vi har då, det inbjuder till spring och så där”

Informant 5: “Nej men alltså, det har ju stor betydelse för barns lärande.

Hur man utformar den och vad man har för material”

Informant 2: “Ja, jag ser ju den som oerhört viktig och jag tänker ju just på miljön som en tredje pedagog, att den ska vara någonting som dels gynnar barnens utveckling och lärande till självständighet”

Men samtliga informanter berättar samtidigt att inomhusmiljön är en sefull del i barns lärande. Anledningarna till varför de tycker att det är betydel-sefullt skiljer sig något åt. Informanterna uttrycker sig olika i de svar som sam-manställts, däremot är inte dessa skillnader avsevärda. Nedanstående tre citat beskriver hur skillnaderna såg ut:

Informant 5: “Hela miljön, inredning och alltihop. Material och utform-ning, hur det är placerat, möbler, bord och stolar “

Informant 4: “Jag tror att det är viktigt för barn att kunna ha bra inom-husmiljö för att de ska kunna koppla av och de ska kunna trivas hos oss.

Det ska finnas material som gör att de känner att här vill vi vara, här vill de jobba och här vill de lära sig… att jag vill att de ska kunna lära sig utav det som finns i miljön runt omkring dom”

Informant 2: “...vikten av att kanske börja med att våga blanda mer material i olika miljöer just för att utmana barnen i deras könsroller”

Citaten visar de likheter och skillnader som databearbetningen pekar på. Fler-talet av informanterna uttryckte att miljöns utformning och materialet är bety-delsefull. Utifrån våra tolkningar av de svar som intervjufrågorna gav upptäck-tes att informanterna på avdelningarna är medvetna om inomhusmiljöns bety-delse för barn samt hur den påverkar dem på ett eller annat sätt. Resultatet visar att informanterna ser på miljön som ett arbetsredskap som ska anpassas efter den befintliga barngruppen, där inomhusmiljön är A och O för lärandet.

5.1.2 Pedagogers syn på hur den pedagogiska inomhusmiljön i förskolan kan formas

I studiens resultat framkommer märkbart att informanterna utgår från barnens intresse, då de utformar den pedagogiska inomhusmiljön i förskolan. Infor-manterna beskriver hur de arbetar med att utforma inomhusmiljön i form av att exempelvis göra om ett bibliotek till ett dans rum då barnens intresse ändras.

Studiens resultat visar även på informanternas flexibilitet då de möblerar om och flyttar runt på materialet för att barnen ska vilja leka och lära. Nedan visas citat utifrån vilka tankar informanterna har då de utformar den pedagogiska inomhusmiljön:

Informant 8: “Ja, det första jag tänker på är att det är ett ständigt på-gående arbete beroende på vad man har för slags barngrupp”

Informant 2: “Ja, vi tänker ju väldigt mycket så att vi försöker ju hela tiden se vilka barn har vi nu, vad verkar de här barnen intresserade av.

Vad behöver vi utmana dem i”

Informant 5: “Vi håller på att ändra om hela tiden för att se vad som funkar och vad som lockar barnen. Vissa rum har fått stått tomma och då får vi ändra om tills vi ser att det inbjuder. Hur vi placerar saker och ting och vad vi erbjuder spelar jättestor roll, för att de ska vilja leka och lära”

Samtliga informanter utom en påvisade barns intresse då de utformade miljön på förskolan. Informantens svar skiljer sig från de andra och formulerade sig på ett sätt som visade ett annat perspektiv:

Informant 1: “Men man försöker ju hela tiden att uppdatera. Men vi har ju också byggt upp typ lekmiljöer och sånt här utifrån tema, så har vi ju tänkt under åren som har varit”

Informanterna menar att det som barnen visar intresse för ligger som grund för hur de formar inomhusmiljön. Den enskilde informantens skilda uppfattning utifrån varför hen anser att den fysiska inomhusmiljön i förskolan är betydel-sefull, kan ses från ett annat perspektiv. Hen riktar synen på den pedagogiska inomhusmiljöns utformning till ett temainriktat arbete, där lekmiljöer byggs upp. Utifrån den informantens svar som skiljer sig från resten tolkar vi som att det finns fler sätt att se på hur man formar inomhusmiljön beroende på vilket perspektiv man utgår från. Några informanter uttrycker hur de behöver utmana barnen i deras lärande medan en annan uttrycker att hen vill skapa en lekmiljö för att bygga vidare på det barnen visar intresse för.

5.1.3 Vilka möjligheter har pedagoger att utforma inomhusmiljön i förskolan

Informanterna upplever möjligheterna i utformningen av inomhusmiljön som stora:

Informant 8: “Jag tycker att jag har stora möjligheter till det. Jag tycker att vi har ju ett väldigt fritt jobb som gör att vi i arbetslaget kan diskutera oss fram till vad vi vill med de olika rummen och så där”

Informant 3: “Nej men man har väl ganska stor möjlighet”

Informant 5: “Alla möjligheter i världen, alltså. Vi gör ju som vi vill”

I studien framkommer tydligt tre kategorier om vilka begränsningar informan-terna upplever att de har i utformningen av inomhusmiljön i förskolan. De tre kategorierna kopplas till tid, ekonomi samt lokaler. Nedan visas citat utifrån informanternas tolkningar kring dessa begränsningar:

Informant 1: “Det är ju vi i arbetslaget som påverkar, som förändrar det är ju i samspråk med barnen också då, så det gör ju jättemycket vilken tid man har”

Informant 3: “Fast sen är det ju den pengafrågan, som är så mycket.

Annars så har man ju ganska så fria tyglar, och göra som man tycker”

Informant 4: “Jag kan flytta på möblerna, men jag kan inte flytta på väg-garna”

Samtliga informanter upplever att de har möjligheter att utforma den fysiska inomhusmiljön på förskolan, dock uppmärksammades begränsningar i utform-ningen av miljön. Dessa begränsningar kan ses som betydelsefulla då infor-manterna har en önskan om hur inomhusmiljön ska vara utformad men att den kommer i andra hand då det inte finns tid, pengar eller en utformning av lokaler som inte är önskvärda för informanterna. Exempel på icke önskvärda lokaler beskrivs som för trånga eller för stora, vilket kan resultera i fler konflikter och/eller inbjuda till spring.

Related documents