• No results found

6. Analys av reklambilderna

6.3 Par i poser

Denotativ beskrivning bild 4 På bilden syns en flicka och en pojke ståendes bredvid varandra. Flickan har mörkt långt utsläppt hårt som fångas av en lätt vindpust från vänster sida. Hon bär en vit t-shirt med svarta ränder och mönster av silvriga små hjärtan, en mintgrön huvtröja, korta svartmelerade shorts, marinblåa strumpor med vita ränder i en något längre modell och glittriga sneakers i silver. Pojken bär en orange keps, vit/grå/svart t-shirt, svarta medellånga shorts och blåa sneakers. Bilden är tagen rakt framifrån med ett medellångt avstånd mellan modellerna och kameran. Flickan står i en pose vilandes på det högra benet och händerna i fickorna. Hennes ansiktsuttryck visar ett mjukt leende med något kisande eller spända ögon som kollar in i kameran. Pojken står i en pose med lite mer särade ben och armarna tätt intill kroppen. I relation till flickan ler pojken mer märkbart och har också blicken i kameran. Bilden är tagen i en utomhusmiljö med en gul vägg som bakgrund och asfalt på marken med ett gult streck mellan flickan och pojken. Bilden innefattar texten “Shorts 69:90” följt av en bildbeskrivning “Wardrobe Winners. Pålitliga och sköna favoriter för en personlig stil.” i svart kulör som kan ses i bilagan.

Konnotativ beskrivning bild 4

Något som är särskilt intressant i denna bild är längden på flickans- respektive pojkens shorts. Här synliggörs en tydlig kontrast mellan barnens klädsel. Flickan bär betydligt kortare shorts, som exponerar benen, än pojken som blir märkbart då barnen står bredvid varandra. Flickans strumpor blir dessutom ett visuellt attribut för att framhäva benen vilket också implicerar på sexualisering. Denna bild stödjer Borgs (2006) studieresultat om hur flickor sexualiseras genom att visa mer hud (Borg, 2006:25, 107). Det vill säga att det inte är flickans posering eller uttryck som implicerar på någon form av sexualisering, utan det är snarare hennes korta

intimitet och medverkan med oss betraktare (ibid:110–111). Flickan framställs däremot som tuff då hon har kisande ögon och poserar med händerna i fickorna. Detta är vanligtvis inte en stereotypisk framställning av flickor då dem oftast framställs som sköra, blyga och försiktiga (Bakir & Palan 2010; Larson, 2001; M. Anuradha, 2012; Bakir & Palan, 2013; Neto & Furnham, 2005; Bakir, 2013; Jarlbro, 2013). Å andra sidan har flickan på sig platta skor som är glittriga, vilket Borg menar är en mer flickig detalj och det “tuffa” tonas ner (Borg, 2006:74). Pojken framställs mer som blyg och passiv i relation till flickan främst genom hans pose, vilket motsäger den stereotypa framställningen av pojkar (Bakir & Palan 2010:1; Larson, 2001:52,54; M. Anuradha, 2012:211, 214; Bakir & Palan, 2013:49–50; Neto & Furnham, 2005:82; Bakir, 2013:62–64). Däremot bär han joggingskor som dessutom är något högre och gör att han framstår som större än flickan. Detta kan kopplas till Goffmans analysbegrepp Relative Size som uppmärksammar att män oftare framställs som större eller längre än kvinnor (Goffman, 1976:28). De platta glittriga skorna som flickan bär tycks vara mer framställda för den visuella aspektens skull och möjligtvis inte ämnade för aktivitet medan pojkens joggingskor känns mer anpassade för aktivitet och rörelse. Pojken framställs då mer aktiv än henne då flickans skor inte tillåter aktivitet på samma sätt som pojkens gör. Björk (1996) talar om hur kläder bidrar till individens fysiska beskaffenhet och avgör hur aktiv eller passiv individen förblir (Björk, 1996:118). Björk syftar visserligen på kläder men skulle i detta fall även kunna tänkas gälla flickans skor. Om vi bortser från flickans ljusblåa munkjacka och glitterskor, så har både flickan och pojken basplagg med snarlika mörka färger vilket Vänskä belyser som maskulina färger (Vänskä, 2017:18). Båda bär en t-shirt med färger av svart och vitt och svarta shorts. Utöver det bär flickan mörkblåa strumpor med vita ränder som dessutom matchar pojkens mörkblåa joggingskor med vita detaljer. Flickan framställs alltså inte i rosa kläder utan en blandning av pastell, maskulina och “tuffa” färger men om vi tittar närmare på flickans t-shirt kan man se grå/vita små hjärtan. Detta i kombination med den ljusblåa munkjackan och glitterskorna gör i sin tur att hon framställs mer “flickig” istället för ”tuff” då hon bär kläder med tryck av hjärtan eller blommor (Borg, 2006:74). Flickan och pojken betraktas ur en horisontell vinkel rakt framför oss, vilket skapar en gemenskap och medverkan gentemot oss betraktare (Machin, 2007:113–115).

Denotativ beskrivning bild 5

I denna bild syns två flickor ståendes tillsammans på en gata, varav den ena är mörkhyad och den andra ljushyad med asiatiskt utseende. Flickan med asiatiskt utseende har lockigt medellångt utsläppt brunt hår och har på sig en klargrön prickig klänning som slutar strax ovanför knäna och röda sneakers. Den mörkhyade flickan bär regnbågsfärgade solglasögon, en vit/rosa randig topp, mörkblå blommiga shorts och röda skor i satin. Hon har mörkbrunt hår som är halvt uppsatt på sidan. Bilden är tagen rakt framifrån med ett medellångt avstånd mellan flickorna och betraktaren ur en horisontell vinkel. Den mörkhyade flickan står i profil åt vänster med ryggen mot den andra flickan. Hennes ansiktsuttryck skyms bakom solglasögonen och hennes position men genom munnen kan ett tydligt märkbart leende tydas. Flickan har sina armar avslappnat nere bredvid vardera ben. Den asiatiska flickan positioneras rakt framför kameran och poserar med händerna intryckta bakom klänningen åt övre delen av hennes ben. Hon har ett glatt ansiktsuttryck samtidigt som hon tittar in i kameran. Bakom flickorna skymtas en vägg där halva väggen är gul och vit och den andra helvit med ett smalt blått horisontellt streck i mitten. Bilden innefattar texten “Klänning 69:90”. Vid nästa sida om bilden finns det en bildbeskrivning som lyder; “Wardrobe Heroes” som följs med en text i kursivt; “Bärbara och älskvärda - upptäck vårt utbud av snygga basplagg.” och kan ses i bilagan.

Konnotativ beskrivning bild 5

Flickornas kläder är i ljusa pastellfärger, förutom den vänstra flickans shorts, vilket är en stereotypisk feminin färg (Vänskä 2017:18; Frassanito & Pettorini 2008:881–882). Tyget på den vänstra flickans shorts har ett blommigt mönster vilket Borg (2006) menar framställer flickan som söt och oskyldig (Borg, 2006:74, 110). Flickorna visas ur en horisontell vinkel rakt framifrån med ett medellångt avstånd gentemot betraktaren, vilket konnoterar intimitet och närvaro (Machin, 2007:113-115, 116). Om vi tar hänsyn till Jarlbros uttalande gällande vilka vinklar som respektive kön representeras ur finner vi ett avvikande resultat i denna bild. Jarlbro menar på att kvinnor oftast representeras ur en vertikal vinkel där bilden är

bild framställs flickorna istället på en jämlik nivå gentemot betraktaren och inget maktförhållande kan urskiljas sinsemellan (Machin, 2007:113–115). Av analysbegreppet poser kunde inte någon föreliggande aktivitet hos flickorna tydas och bekräftar tidigare studier och teori som belyser flickors dominerande passivitet i visuella framställningar (Borg, 2006:90–91; Bell & Milic 2002:214–218; Bakir & Palan 2010:1; Larson, 2001:52,54; M. Anuradha, 2012:211, 214; Bakir & Palan, 2013:49–50; Neto & Furnham, 2005:82; Bakir, 2013:62–64; Eriksson & Göthlund, 2012:13, 16, 54, 67 & 74). Flickorna tar inte heller upp mycket plats i bilden och utgör istället snäva poser, vilket också bidrar till en mer passiv- och feminin framställning (Eriksson & Göthlund, 2012:67–69). Flickan i grön klänning tycks ha en mer personlig relation gentemot betraktaren, i jämförelse med den andra flickan bredvid henne, då hon har en kontaktsökande blick och poserar rakt framför betraktaren. Hennes blick och leende kan kopplas till en av Goffmans (1976) analysbegrepp, ritualization of subordination, då flickan ler och uttrycker glädje och inte ser allvarlig eller hotfull ut, vilket gör att flickan positioneras i en underlägsen och passiv roll (Goffman, 1976:40–46). Flickan verkar också “hålla i” den korta klänningen vilket gör att hennes kropp blir i fokus. Klänningens längd bidrar även till flickans fysiska beskaffenhet då den inte tillåter aktivitet (Björk, 1996:118). Samtidigt som flickorna framstår passiva genom deras snäva poser vistas de i en utomhusmiljö. Detta menar en rad forskare inte är en stereotypisk framställning av flickor då dem oftast visualiseras i inomhusmiljöer (Bakir & Palan 2010:1; Larson, 2001:52,54; M. Anuradha, 2012:211, 214; Bakir & Palan, 2013:49–50; Neto & Furnham, 2005:82; Bakir, 2013:62–64).

Denotativ beskrivning bild 6

På bilden syns två pojkar sittandes mot en stenkant på marken, varav en med asiatiskt utseende och en mörkhyad. Den asiatiska pojken till vänster har mörkt hår som slutar strax vid hakan och bär en orange keps, vit t-shirt med tryck och ljusa jeans. Pojkens ena arm och fötter är ur bild. Den mörkhyade pojken till höger har mörkt, axellångt krulligt hår och bär ett matchande set av huvtröja och shorts i en mörk nyans av färgen blå och en gul tröja som kan skymtas under. Pojken är även han beskuren i bild där benen och armarna inte visas. Bilden är tagen framifrån med ett kort avstånd mellan pojkarna och betraktaren. Pojken till vänster sitter i en avslappnad position med ena handen vilandes på benet och benen brett särade. Hans ansiktsuttryck visualiserar ett mjukt leende och kisande ögon som kollar in i kameran. Pojken till höger har armarna hållandes på benen och tar upp betydligt mindre plats än pojken bredvid. Även han har kisande ögon som kollar in i kameran och ett mjukt leende. Bilden är tagen i en utomhusmiljö och innefattar texten “T-shirt 129:-” följt av bildbeskrivningen “RELAXED DAYS - Säsongens snyggaste stil är enkel och ledig. Matcha klassiska blåjeans med en härlig tisha eller sportig huvtröja.” i svart färg som kan ses i bilagan.

Konnotativ beskrivning bild 6

Båda pojkarna har kläder med blåa färger vilket Vänskä menar är stereotypisk maskulin färg (Vänskä, 2017:18). Däremot bär pojken till vänster ljusa färger i kombination av tryck som anses mer passande för barn vilket stärker Borgs studieresultat som belyser att pojkar oftast framställs med “coola” tryck (Borg, 2006:74). Den högra pojken sitter med händerna hållandes runt om knäna och utgör en snäv pose medan den vänstra pojken sitter i en pose där hans ben är brett särade åt sidorna vilket Eriksson och Göthlund belyser som en stereotypisk manlig pose som tar plats och visar på makt och dominans (Eriksson & Göthlund, 2012:74– 77). Denna pose kallas även för “man-spreading” som bland annat Jane (2016) redogör för i sin studie. Genom att ha särade ben läggs fokus på skrevet och könsorganet, vilket implicerar på en form av sexualisering av pojken (Jane, 2016:461). Denna bild genomsyrar maskulinitet

har båda pojkarna kontaktsökande blickar vilket enligt Goffman är en mer kvinnlig och feminin framställning och minskar maskuliniteten i bilden (Goffman, 1976:40–46). Bilden är tagen ur en vertikal vinkel där pojkarna och betraktaren är på samma nivå och höjd vilket konnoterar jämlikhet sinsemellan (Machin, 2007:113-115). Avståndet i bilden ger intrycket av en mer personlig relation mellan pojkarna och betraktaren. Däremot kisar de båda med ögonen, möjligen för solens starka ljus, vilket gör relationen mer opersonlig.

Bilden kompletteras med en text på nästa sida som lyder; “RELAXED DAYS - Säsongens snyggaste stil är enkel och ledig. Matcha klassiska blåjeans med en härlig tisha eller sportig huvtröja.”. Här sätts bilden i en kontext där pojkarna framställs allt mer avslappnade och mindre aktiva genom sin posering på marken. Detta motsäger Goffmans teori som menar att kvinnor avbildas i rumsligt lägre positioner än män såsom på golvet. I denna bild är det tvärtom då killarna avbildas i en rumsligt låg position och dessutom söker kontakt med betraktaren (Goffman, 1976: 40–46).

Related documents