• No results found

3. Specifika digitální fotografie

3.4 Parametry fotografie

3.4.6 Parametry zpracování obrazu

Za parametry zpracování obrazu jsou považovány všechny údaje, které neovlivňují základní obraz poskytovaný samotným senzorem, ale ovlivňují výhradně až výpočet výsledné fotografie z dat senzorem poskytnutých. Možnosti nastavení parametrů obrazu se mohou u jednotlivých fotoaparátu lišit, ale do výčtu patří zejména:27

 vyvážení bílé

 barevný prostor

27 Fotografování: Digitální fotografie v praxi [online]. 2006. Dostupné z: http://www.fotografovani.cz.

 ostrost modré do červené. Ve většině případů lze spoléhat na nastavení automatického vyvážení bílé (AWB - Automatic White Balance). Pokud však není dosaženo přirozených barev, potom lze využít vyvážení bílé odpovídající zdroji světla, nebo vyvážení nastavit ručně z pořízeného snímku.

Barevným prostorem je představován soubor reprodukovatelných barev, takzvaný gamut.

V nastavení DSLR je na výběr ze dvou variant barevných prostorů. Jsou jimi sRGB a Adobe RGB. Při běžném fotografování je doporučeno využití prostoru sRGB. Adobe RGB je nejčastěji využíván při komerčním fotografování a profesionálním tisku. Barevný prostor Adobe RGB je o dva roky mladší než klasický sRGB definovaný v roce 1996.

V porovnání s prostorem sRGB nabízí více barev, s nimiž je možné pracovat a využívat je.

Adobe RGB zobrazuje oproti sRGB zejména v zelené části barevného spektra více barevných odstínů. I přes to, že je Adobe RGB tvořen větším barevným prostorem, není to důvod pro jeho volbu.

Volba mezi sRGB a Adobe RGB probíhá zejména podle toho, za jakými účely jsou fotografie pořizovány. Většina displejů (jak monitory, televizory, tak fotoaparáty) totiž dokáže zobrazit pouze barevný prostor sRGB. Zároveň většina fotolabů a sběren fotografií očekává, že materiály, které jim budou dodány, budou pořízeny v barevném prostoru sRGB. Z toho plyne, že pokud jsou fotografie zobrazovány na počítači, televizoru, či v telefonu, prezentovány na internetových stránkách nebo zpracovávány v běžném fotolabu, je dosaženo vyšší kvality a věrnějších barev při použití prostoru sRGB. Naopak při použití Adobe RGB v tomto případě hrozí špatná interpretace a zobrazení barev dané fotografie. Fotografii v barevném prostoru Adobe RGB tedy lze zobrazit pouze na

kompatibilních monitorech a vytisknout je na vysoce kvalitních a správně kalibrovaných inkoustových tiskárnách, které tento barevný prostor podporují.28

Využívání Adobe RGB je jednou z hlavních příčin toho, že barvy neodpovídají shodě mezi monitorem a tiskem, a to zejména pokud ten, kdo s tímto prostorem pracuje, opravdu neví, co dělá. Oproti tomu sRGB je světovým standardem pro digitální obrazy, tisk a samotný internet. Jeho použitím jsou získány nasycené a přesné barvy všude a po celou dobu, bez nutnosti jakékoliv další konverze.

Stručně shrnuto – fotografování v barevném prostoru Adobe RGB je doporučeno zejména pro tisk na vysoce kvalitních tiskárnách, které jsou schopny pokrýt téměř celý tiskový CMYK gamut. Při špatném zpracování působí výsledné barvy nenasyceně a nevýrazně.

Pro ostatní využití je vhodnější použití barevného prostoru sRGB okamžitě poskytujícího přesné a nasycené barvy.

Tabulka 3 - Srovnání sRGB a Adobe RGB

sRGB Adobe RGB

výhody výhody

zjednodušený pracovní postup širší rozsah barev

správné zobrazení pro web živější a přesnější barvy pro tisk

vhodné pro tisk lze převést do sRGB

nevýhody nevýhody

nelze převést do Adobe RGB komplikovaný pracovní postup

užší rozsah barev bez konverze poskytuje špatné zobrazení pro web

Zdroj: vlastní

Následující obrázek ilustruje rozsah odstínů barev poskytovaný jednotlivými barevnými prostory. „Možnosti každého konkrétního barevného prostoru se zobrazují jako výsek z plochy všech možných okem viditelných barev (chromatický diagram - typická podkova).

Adobe RGB barevný prostor je z něj schopen zobrazit trojúhelník daný jeho základními

28 TROUSIL, P. Kde přesně se nachází rozdíl mezi sRGB a Adobe RGB? In: Chip: Informace, testy a novinky o hardware, software a internetu [online]. 2015. ISSN 1210-0684. Dostupné z:

http://www.chip.cz/novinky/tipy-triky/kde-presne-se-nachazi-rozdil-mezi-srgb-a-adobe-rgb.

RGB barvami. Značka D65 označuje tzv. bílý bod. Z obrázku vyplývá, že Adobe RGB má oproti sRGB větší rozsah barev zejména v zelené.“29

Obrázek 7 - Adobe RGB vs. sRGB

Zdroj: http://tomaszpluszczyk.pl/wp-content/uploads/2014/08/AdobeRGB-vs-sRGB_936px.png/

Kontrastem je chápán rozdíl jasů různých ploch snímku vztažený k absolutní hodnotě světla (průměrnému jasu) v jedné scéně. Kontrast má na vzhled výsledné fotografie poměrně velký vliv. Nízkým kontrastem může být značně vylepšen obraz tam, kde je ho až příliš. Jedná se například o snímky na ostrém slunci. Naopak vyššími hodnotami kontrastu je kontrast zvyšován zejména tam, kde je ho málo. Jedná se o zamlžené či ponuré snímky.

Ostrost má na rozdíl od kontrastu na výsledný snímek téměř zanedbatelný vliv. Nicméně platí, že menší hodnoty poskytují nižší ostrost a naopak. Ostření by však mělo být po všech

29 Foto Roman [online]. ©2002-2016. Dostupné z: http://fotoroman.cz.

úpravách fotografie až tou úplně poslední operací těsně před publikací či tiskem. Z tohoto důvodu je správnou volbou doostření snímku až v grafickém editoru v PC.

Saturací je udávána barevná sytost fotografie, nižší hodnoty poskytují „vybledlejší“ barvy, vyšší hodnoty poté sytější snímky.

Tón barvy je určen pouze k jemnému doladění barev vedle vyvážení bílé, oproti kterému se barevné vyvážení posouvá od žluté do purpurové barvy. U vyvážení bílé to je posun od modré k červené.

Tabulka 4 - Srovnání vyvážení bílé a tónu barvy

Vyvážení bílé Tón barvy

barevný posun od modré k červené barevný posun od žluté k purpurové Zdroj: vlastní

Parametry zpracování obrazu jsou důležité zejména při pořizování fotografií ve výstupu formátu JPEG. Pokud je fotografie pořízena ve formátu RAW, není toto nastavení důležité.

Fotoaparátem totiž v tomto případě není pořízen přímo snímek, ale jsou zaznamenána pouze syrová data, ze kterých je až posléze v grafickém editoru fotografie „vyvolána“.

Těmto dvěma grafickým formátům se podrobněji věnuje samostatná kapitola.