• No results found

Specifika zpracování digitální fotografie pro fotobanky

5. Možnosti zpracování digitální fotografie pro marketingové účely

5.3 Specifika zpracování digitální fotografie pro fotobanky

Samotné zpracování fotografií pro fotobanky je o něco málo složitější, než je tomu u fotografií pro běžné použití. V prvé řadě je potřeba velice vysoká kvalita snímků, aby byla vůbec šance na jejich publikování ve fotobance. Dalším krokem je pak samotné zpracování ve fotobance, zahrnující následující specifika:

 volba vhodných kategorií

 výběr poskytovaných licencí

 volba ceny

Fotobanka je internetovou databází fotografií nejrůznějších typů a žánrů pro široké spektrum užití. Nabídky fotobanky jsou nejčastěji využívány mediálními klienty, reklamními agenturami, nakladatelstvími, firmami nebo živnostníky. Je samozřejmé, že služeb fotobanky mohou využít lidé i pro soukromé účely. Fotobanky jsou založeny na základě poskytování různých druhů licencí k jimi nabízeným fotografiím. Fotografie jsou obvykle přehledně členěny do nejrůznějších kategorií, a to podle obsahu, tématu, či prvků jako například barva, orientace, časové období pořízení fotografie a mnohých dalších.

Většinou fotobank je nabízen pokročilý systém vyhledávání a filtrování fotografií, kterým je klientům poskytováno snadné a relativně rychlé vyhledání potřebných snímků.

Fotobanky se nejčastěji liší ve velikosti své databáze a v možnostech vyhledávání, dále také ve své nabídce. V poslední době jsou ve fotobankách rozšiřovány jejich databáze i o videa nebo vektorovou grafiku. Většinou fotobank jsou také nabízeny služby fotografování na zakázku.

Asi nejznámější a největší fotobankou na českém trhu je Profimedia, ze zahraničních jsou nejznámější a nejsilnější Shutterstock, Fotolia, Dreamstime a Bigstock. Mimo zmíněné fotobanky existuje mnoho dalších, řadících se do střední třídy a nakonec to jsou lokální, případně začínající fotobanky, do kterých se vyplatí nahrávat jen v případě, že je jejich upload co nejsnadnější.

Tabulkou na následující straně jsou shrnuty výhody a nevýhody vybraných fotobank.

Tabulka 10 - Srovnání vybraných fotobank

Fotobanka Výhody Nevýhody

Shutterstock

+ velké množství prodejů + rychlé prodeje (již několik hodin po

schválení)

+ rychlé schvalování (běžně kolem 24 hodin) + jednoduchý upload fotografy a grafiky (po registraci lze ihned

začít nahrávat a prodávat)

+ rychlá a vstřícná komunikace při řešení problémů fotografy a grafiky (ihned po registraci lze

začít nahrávat a prodávat) fotografy a grafiky (ihned po registraci lze

začít nahrávat a prodávat)

+ úspěšní uživatelé fotobanky Shutterstock můžou využít programu Bridge to Bigstock -

soubory ze Shutterstocku se jim budou jednotlivých licencí je jejich výhradnost. Jedná se o výhradní či nevýhradní užití fotografií.

„Nevyplývá-li ze smlouvy jinak, má se za to, že jde o licenci nevýhradní. V případě výhradní licence autor nesmí poskytnout licenci třetí osobě a je obvykle povinen se i sám zdržet výkonu práva užít dílo způsobem, ke kterému licenci udělil. V případě nevýhradní licence je autor i nadále oprávněn k výkon práva užít dílo způsobem, ke kterému licenci udělil, i k poskytnutí licence třetím osobám. Pokud byla dříve než výhradní licence

nedohodnou jinak. Licence může být omezena na jednotlivé způsoby užití díla. Ty mohou být omezeny rozsahem, např. množství, místa nebo času.“45 Dalším dělením licencí je faktor zohledňující možnosti použití fotografie, a to pro komerční, nekomerční a volné užití. Licencí pro komerční užití je chápána smlouva umožňující využití autorsky chráněného díla pro účely komerční, za účelem zisku, tedy například k potisku různých produktů, nebo využití pro reklamní kampaně.

Nekomerční licence je udělena, pokud není primárním účelem šíření díla získání přímého či nepřímého obchodního prospěchu nebo jiného peněžitého plnění.

Volným užitím je umožněno šíření díla bez ohledu na jeho další využití. Jedinou podmínkou při dalším šíření díla je pouze uvedení autora a informace o licenci, spolu s upozorněním na zřeknutí se odpovědnosti za dílo.

Licence v některých fotobankách jsou také rozděleny na jednorázové a trvalé využití díla.

Dílo s jednorázovou licencí lze využít jednorázově a na jeden konkrétní účel, zatímco dílo s trvalou licencí lze využívat trvale a opakovaně.

Dále existují speciální licence pro distribuci mediálních souborů. Jedná se o licenci Rights-managed (RM), která by se dala označit jako originální fotografie na míru. RM licence může být výhradní i nevýhradní a je jí přesně stanoveno jak, kde a kdy může být zakoupený licencovaný snímek použit. Opakem RM licence je takzvaná Royalty Free licence. Jedná se o nevýhradní licenci. Díla s touto licencí mohou být použita několikrát pro různé účely, a to za jednorázový poplatek.

Pro nahrávání fotografií do fotobank a zejména pro jejich následné vyhledávání a prodej jsou mimo námětu a kvality samotných fotografií velice důležitým parametrem klíčová slova. Klíčová slova určují, zda je kupující schopen snímek ve fotobance vůbec nalézt.

Volbu klíčových slov je tedy dobré provést velmi pečlivě. Pokud je zadáno pouze minimální požadované množství klíčových slov, tak může být prodejce fotografie ochuzen

45 Výhradní nebo nevýhradní licence. Autorské právo: Informační portál z oblasti autorského práva [online]. 2015. Dostupné z: http://www.autorske-pravo.info/vyhradni-nebo-nevyhradni-licence.

až o polovinu potenciálních zákazníků. Kromě slov popisujících hlavní motiv je důležité přidat i další, a to jak obecnější, tak konkrétnější slova mající nějakou spojitost s nahrávanou fotografií.

Pro výběr vhodných klíčových slov existuje řada programů a nástrojů. Většinou do nich stačí napsat několik málo základních klíčových slov a během okamžiku je programem vypsáno mnoho dalších alternativ.

Velmi propracovaný je například online nástroj dostupný na webu http://arcurs.com/keywording/. Zde stačí vepsat pár hlavních klíčových slov, vybrat zda jde o fotku či ilustraci a posléze označit snímky, které odpovídají zadání. Nástrojem je následně vygenerován seznam klíčových slov, ze kterých lze vybírat. Jako bonus je tímto nástrojem u jednotlivých klíčových slov poskytován přehled o počtu fotografií s daným klíčovým slovem, případně počet vyhledávání daného slova ve fotobance Shutterstock.

Také je poskytnuta možnost pro dohledání dalších alternativních klíčových slov.