• No results found

Zákulisní momenty fotografování

6. Aplikace marketingových nástrojů

6.2 Definice projektu

6.3.7 Zákulisní momenty fotografování

Touto krátkou kapitolou je stručně ilustrováno takzvané backstage, tedy zákulisní pohled na některá z proběhlých fotografování.

Obrázek 27 - Fotografování na zimním stadionu

Zdroj: levý snímek archiv Denisy Albaniové, pravý snímek vlastní

Obrázek 28 - Fotografování v plaveckém bazénu

Zdroj: levý a pravý snímek archiv Denisy Albaniové, prostřední snímek vlastní

Obrázek 29 - Biatlonová exhibice v Jablonci nad Nisou

Zdroj: levý snímek archiv Vojtěcha Herouta, pravý snímek vlastní

Obrázek 30 - Backstage foto

Zdroj: levý snímek vlastní, pravý snímek archiv Jiřího Částky

Výše zobrazeným snímkem je na jeho levé straně ilustrováno zákulisí zpracování fotografií z fotbalového zápasu. V tomto případě se jedná o případ fotografování, u kterého je požadováno co nejrychlejší zpracování snímků. Jak je v pozadí vidět, tribuny stadionu jsou již prázdné, ale práce fotografa stále pokračuje. Pravou částí snímku je pak ilustrována příprava na zimní fotografování.

Obrázek 31 - Z netradičních foto pozic vznikají netradiční snímky Zdroj: levý snímek archiv Jaroslava Vančata, pravý snímek vlastní

Poslední snímek není přímo související s fotografováním pro projekt Jabloneckého kulturního a informačního centra, ale zachycuje jednu z velmi netradičních fotografických pozic, ze které mohou být pořízeny velice originální a neotřelé snímky.

Závěr

Cílem práce bylo seznámení se specifickými vlastnostmi digitální fotografie a s jejím praktickým využitím při propagaci podniku. Digitální fotografie je v dnešní době totiž součástí téměř každé marketingové kampaně.

V první části byla nejprve vysvětlena základní podstata marketingu. Následně byly probrány a vysvětleny jednotlivé části marketingové činnosti, jimiž jsou přípravná, realizační a kontrolní fáze. V rámci realizační fáze proběhlo seznámení s nejvyužívanějšími marketingovými nástroji a analýzami, mezi které se řadí například SWOT analýza zkoumající silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby a Porterův model pěti sil zabývající se analýzou odvětví a jeho rizik.

V samostatné části byl rozebrán vůbec nejvyužívanější a nejdůležitější marketingový prvek, kterým je marketingový mix. Jedná se o soubor čtyř základních marketingových nástrojů, které jsou firmou využívány pro taktické ovlivnění poptávky po produktu či službě.

Základní marketingový mix se zabývá produktem, cenou, propagací a místem, avšak pokud je to potřebné, lze ho rozšířit i o další nástroje.

Dále byl v práci vysvětlen princip zaznamenání fotografie pomocí digitální zrcadlovky a byly definovány základní fotografické pojmy a specifika digitální fotografie. Pomocí praktických ukázek byl demonstrován vliv změny základních parametrů pořízení fotografie, jimiž je clona, čas závěrky a citlivost ISO, na výslednou expozici.

Obeznámení s technickými prvky DSLR, kterými je například snímač tvořící pomyslné srdce nebo procesor fotoaparátu tvořící naopak mozek, bylo součástí samostatné kapitoly, ve které byly jednotlivé komponenty blíže popsány. Nejpodstatnějším příslušenstvím samotné DSLR je objektiv a právě jeho typy, parametry a možnosti využití byly rozebrány za pomoci reálných ukázek.

Pro marketingové využití digitální fotografie je důležité její zpracování v grafickém editoru. Existuje totiž jen málo originálních snímků, které je možné publikovat v takové podobě, v jaké byly pořízeny. U vybraných grafických editorů, kterými se práce zabývá,

hodnoceny a porovnávány. V rámci hodnocení bylo potvrzeno, že existuje i mnoho online grafických editorů konkurujících desktopovým programům. V práci byly srovnány specifické odlišnosti zpracování fotografií pro využití na internetu a pro tištěná média.

V rámci problematiky zpracování fotografií pro marketingové účely byly v této práci definovány také hlavní vlastnosti fotobank, jelikož se jedná o jeden z nástrojů napomáhajících šíření fotografií právě pro marketingové a propagační účely. V této části byly popsány kroky potřebné pro zařazení fotografií do databáze a jejich následný prodej.

Součástí bylo i srovnání jednotlivých fotobank a ekonomický pohled na získávání fotografií pro propagaci společnosti z fotobanky v porovnání s fotografováním přímo na zakázku.

V praktické části byly také na konkrétních příkladech vysvětleny postupy při pořizování zakázkových fotografií, a to ať už se jednalo o čistě reportážní snímky nebo o inscenované promo fotografie. Byly odhaleny a srovnány negativní faktory ovlivňující samotný průběh fotografování a také byly jednotlivé druhy zakázek porovnány z časových a dalších hledisek.

Pořízené fotografie byly již v rámci projektu využívány pro propagaci regionu Jablonecko a společnosti Jablonecké kulturní a informační centrum, a to pomocí mocného internetového nástroje zmíněného v teoretické části, kterým jsou v dnešní době velmi oblíbené sociální sítě nebo pomocí tištěných brožur.

V rámci celého projektu byly odhaleny některé nedostatky dnešní fotografické techniky.

Tím nejpodstatnějším se ukázal dynamický rozsah. Do budoucna by tak bylo vhodné využití snímačů s vyšším dynamickým rozsahem. Usnadnilo by to jak samotné pořizování snímků, tak jejich následnou editaci. Nejúčinnějším propagačním kanálem se ukázala sociální síť facebook.

Samotná propagace společnosti by mohla být do budoucna rozšířena o působnost na více sociálních sítí, které jsou v dnešní době velmi populární.