• No results found

PBL-KUNSKAPSBANKEN

In document Årsredovisning 2015 (Page 39-41)

1.2.3 Återrapportering enligt regleringsbrevet

1.2.5.1 PBL-KUNSKAPSBANKEN

För att ge medborgarna bra förutsättningar för att kunna tillämpa plan- och bygglagstiftningen har Boverket skapat en webbaserad lösning. Målsättningen är att bidra till kompetensförstärkning inom området och verktyget vänder sig till användare inom kommuner, länsstyrelser, regionala organ och branschen.

Boverket har under 2015 arbetat vidare med de resultat som kom från Förstudien kontrollplan (Rapport 2014:11). Ett förslag till vägledning har tagits fram och förslaget har diskuterats med representanter för byggnadsinspektörer, byggherrar och kontrollansvarigas riksförening.

Under 2015 har nya vägledningstexter om ändring presente- rats på PBL kunskapsbanken. Vägledningstexterna handlar om vad som avses med ombyggnad och andra begrepp som används i samband med ändring av byggnader.

PBL kunskapsbanken har under året utökats med en sam- lingssida för de lagändringar som trädde i kraft i början av 2015. Dessa omfattar beräkningsguide för byggsanktions- avgifter, texter om ny detaljplaneprocess, tema industri- buller och tema dagvatten i detaljplan. Här ingår även vägledning om barn och ungas utemiljöer, dels som tema detaljplan dels vilka krav som gäller vid bygglov, förslag till ÖP-modell, samt hållbar utveckling i översiktsplane- ringen. En vägledning samt frågor och svar om flykting- situationen publiceras löpande.

Under hösten påbörjades ett arbete med att användartesta PBL kunskapsbanken hos målgruppen, dels via webbenkät samt via djupintervjuer. Användartestet är färdigt i mitten av februari 2016. Arbete pågår med att utöka PBL kun- skapsbanken med texter om ändring av detaljplan, plan- bestämmelser om administrativa bestämmelser samt om allmän plats.

Tabell 11 PBL-kunskapsbanken Besök på PBL-kunskapsbanken 2015 2014 2013 Startsidan 80 973 55 946 56 333 Alla sidor 408 558 231 339 145 991 Källa: Agresso 1.2.5.2 TILLSYNSVÄGLEDNING PBL

Boverket och länsstyrelserna ska aktivt verka för samord- ning och samverkan i tillsynsvägledningen och myndig- heterna ska ha en plan för sin tillsynsvägledning. Detta regleras enligt 8 kap. plan- och byggförordningen (2011:338) PBF och Boverkets regleringsbrev genom att Boverket och länsstyrelsen ska ge tillsynsvägledning genom råd och stöd till kommunerna när det gäller till- synen enligt PBL och PBF. Vidare ska Boverket regel- bundet sammanställa erfarenheterna från kommunens tillsynsarbete och länsstyrelsens och myndighetens till- synsvägledning.

Boverket har under 2015 fortsatt att utveckla sin sam- verkan med länsstyrelserna och har regelbundna möten med representanter från länsstyrelserna för att diskutera uppkomna frågor, nya rättsfall samt diskutera det fortsatta arbetet med tillsynsvägledning till kommunerna.

Under året har Boverket medverkat på några av länssty- relsens anordnade kommunträffar i olika län. Fokus har varit på tillsynsfrågor. Boverket har under året även genom- fört ett flertal webbseminarier, bland annat om nya bygg- lovsbefriade åtgärder, ändring av byggnader och tillsyn. Under våren publicerades en film som handlade om vad som är viktigt att tänka på när man ska utforma föreläg- ganden och ett beräkningsprogram för byggsanktions- avgifter. Under perioden april–november hade 5070 användare besökt detta beräkningsprogram och gjort 13885 beräkningar om byggsanktionsavgift. Boverket gör bedömningen att detta hjälpmedel sparar mycket tid i arbetet med att förbereda beslutsunderlag om byggsank- tionsavgift inför ett nämndsammanträde inom kommunen. 1.2.5.3 RÅD OCH STÖD INOM PBL

Råd och stöd inom PBL omfattar en rad olika typer av aktiviteter. Det handlar om informationsinsatser av olika slag, både internt och externt, men också det standardise- ringsarbete för fysisk planering och geodata som Boverket

driver. Aktiviteten innehåller också arbetet med frågor kring kontrollansvariga samt utbildning och handledning av Boverkets svarstjänst samt den del av besvarande av frågor från exempelvis kommuner som efterfrågar mindre utredningar.

Målsättningen har varit att resurser som avsätts inom Råd och stöd även ska stödja det interna arbetet på myn- digheten samt i det arbete myndigheten bedriver inom SIS med standardisering.

Externa informationsinsatserna har innefattat att förmedla kunskap om Boverkets allmänna råd om planbestämmelser, om dagvattenhantering i detaljplan som under året har publicerats på PBL kunskapsbanken, om nya regler om detaljplaneprocessen som också har publicerats på PBL kunskapsbanken, ändring av detaljplan och om Boverkets arbete med standardisering och digital utveckling.

Föreläsningar har hållits om dagvattenhantering, allmänna råd om planbestämmelser, nya lagförändringar som ex- empelvis nya regler för detaljplaneprocessen, ändring av detaljplan och standardisering och digital utveckling av plan- och byggprocessen.

STANDARDISERINGSARBETE

Under året har en ny standard för överföringsformat för detaljplanebestämmelser tagits fram, SIS TK 501. Stand- arden är avsedd att användas av dataprogramleverantörer som gör särskilda programmoduler för att hantera och publicera detaljplaneinformation. Standarden kommer att publiceras i början av 2016. Boverket räknar med att samtliga större programleverantörer kommer att anpassa sina produkter efter standarden vilket på sikt innebär att detaljplaneinformationen kommer att kunna utbytas maskinellt.

Digitalisering av äldre detaljplaner kommer också att kunna göras på ett enhetligt sätt. Styrgruppen SIS Stanli som samordnar arbetet inom SIS med geodatafrågor har med anledning av omorganisation av SIS under året över- gått till TK 323 Geodata. Boverket har fortsatt sitt enga- gemang i den nya formen. Världsstandarden ISO 19100 används för geodata och den utgör grunden för det tekniska ramverk för geodata som används i Sverige.

KONTROLLANSVARIGA

ansvarar bland annat för kontakterna med certifieringsor- ganen, KARF (Kontrollansvarigas Riksförening) och andra intressenter. Två gånger per år arrangerar Boverket sam- rådsmöten med certifieringsorganen, Swedac och KARF. Boverket har sammanställt en KA-karta som presenteras på verkets hemsida. Kartan visar hur många certifierad

kontrollansvariga det finns i olika delar av landet i förhål- lande till antalet ärenden som kräver en kontrollansvarig. Tjänsten har uppdaterats under 2015.

Under året har det gjorts förberedelser för att frågor om kontrollansvariga ska ingå i nästa års plan- och byggenkät.

1.2.6.1.1 Europeiska konstruktionsstandarder Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (euro- koder) EKS42, har ändrats under året. Ändringarna, som

trädde i kraft 1 januari 2016, består bland annat i att fem nya eurokoder har införlivats i reglerna. Dessutom har ändringar gjorts i en del befintliga regler avseende bland annat bärförmåga vid brand, snölast och minimiarmering i betongkonstruktioner. Reglerna har även kompletterats och förtydligats vad gäller ändring av befintliga byggnader, dimensioneringskontroll, utförandekontroll och dokumen- tation.

En ny regel är krav på konstruktionsdokumentation, det vill säga en övergripande beskrivning av byggnadsverkets bärförmåga i ett särskilt dokument. Syftet med detta dokument är att byggnadsverkets ägare i brukandefasen ska ha kännedom om förutsättningarna för byggnads- verkets bärförmåga, stadga och beständighet.

Målsättningen med ändringarna i EKS är att skapa ett tyd- ligare regelverk som gör det lättare för användaren att till- lämpa reglerna i praktiken och att rättssäkerheten därmed ökar. Ändringarna syftar också till att minska kostnaderna

i de delar där införande av eurokoderna kan ha lett till oförutsedda fördyringar.

1.2.6.1.2 Boverkets byggregler43

Ett arbete har påbörjats med att ändra vissa krav i Boverkets byggregler (2011:6), BBR. Förslagen till änd- ringar i BBR skickades ut på remiss i december 201544.

De ändrade reglerna beräknas träda i kraft 1 juli 2016. Ändringarna avser bland annat lättnader i bostadsutform- ningskraven, tydligare krav vid ombyggnad och annan ändring av byggnader, skärpta brandskyddskrav för barn- omsorg på kvälls- och nattetid, s.k. nattis, och förlängd övergångstid för allmänna råd om avgivning av bly från dricksvattenkranar.

Bakgrunden till förslaget till ändrade regler om bostadsut- formning är Boverkets rapport Nyanländas boendesitua-

tion – delrapport (Rapport 2015:10). I rapporten föreslår

Boverket en översyn av bostadsutformningskraven i BBR avsnitt 3:2 för att möjliggöra att flera personer som bor till- sammans kan dela t.ex. hygienrum och kök. Målsättningen är att förenkla reglerna så att det blir möjligt att bygga flera olika typer av bostäder och därmed att på sikt få fram fler bostäder på bostadsmarknaden.

1.2.6 Föreskrifter och allmänna råd

1.2.7 Tillsyn

Tabell 12 Tillsyn

2015 2014 2013

Antal utfärdade behörig-

heter intygsgivare 15 20 25

Antal tillsynsärenden

intygsgivare 11 14 11

Antal tillsynsärende BAB 9 3 10

Källa: Boverkets diarium samt Agresso för kostnader och årsar- betskrafter

1.2.7.1 EKONOMISKA PLANER OCH INTYGSGIVARE

In document Årsredovisning 2015 (Page 39-41)