• No results found

Pedagogernas tankar kring användning av utemiljön

In document Utevistelse på förskolan (Page 34-38)

5 Beskrivning av förskolorna

6.1 Pedagogernas tankar kring användning av utemiljön

Rödluvan

Pedagogerna använder sig av förskolegården varje dag under den dagliga utevistelsen. Yvonne säger att ”Vi går ut, jag kan säga till 97 % går vi ut i alla väder till vår egen gård”.

Utevistelsen är förlagd på förmiddagen mellan cirka kl 10.30 - 11.30, då alla barnen på avdelningen ska gå ut. Sen går de även ut på gården på eftermiddagarna ibland, men inte så mycket under vinterhalvåret då det mörknar så tidigt. Utemiljön används mer under våren, sommaren och en bit in på hösten. Då flyttar de även ut mer av de traditionella inneverksamheterna till utemiljön.

Pedagogerna anser att det är väldigt bra att vara ute mycket då barnen får röra sig mycket, som är bra för kroppen och för hälsan. De tycker även att det blir lugnare och lägre ljudnivå då barnen leker ute jämförelse med inomhuslek eftersom de i utemiljön har större utrymme.

Pedagogerna anser att utevistelsen är mestadels till för att barnen ska få leka fritt. Men pedagogerna observerar hela tiden det barnen gör när de leker fritt. Carolin menar att ”Oftast så har de haft samling innan och man kan inte ha hur mycket styrt som helst”.

En dag i veckan har de en utedag då de i cirka tre timmar på förmiddagen går iväg till en annan utemiljö utanför förskolan. De går till exempel till olika lekplatser, skogsdungar, bäcken eller till det pedagogiska uterummet där det finns en grillplats. Dessa platser ligger i närområdet så att de kan gå dit eftersom det inte finns resurser till att åka till andra naturområde som kräver färdmedel. De går tillbaka till lunch och är sedan inne och läser saga efter maten för att sedan gå ut på förskolegården. Då brukar pedagogerna inte ta ut cyklar till barnen för att de anser att barnen ska hitta på något annat. ”Ofta när de har cyklarna så sitter de och åker runt på cyklarna hela tiden tyvärr” säger Yvonne. När de inte tar ut cyklarna anser pedagogerna att barnen utvecklar sin fantasi, barnen leker mer tillsammans, de hittar på nya

lekar och finner andra lekkamrater. De ser en stor skillnad då cyklarna inte är i fokus för barnens lekar.

Solstrålen

Pedagogerna är mycket positiva till att använda utemiljön då hela uteförskolans verksamhet bygger på att vara ute och vistas i olika sorters miljöer. Helene säger:

”Jag tror på det här med att vara ute. Jag tror att det bromsar ner sjukdomar, man bygger upp ett helt annat immunförsvar ju mer du är ute. Ju sundare och friskare blir du, tror jag. Barnen får så mycket gratis. Dom rör sig på ett helt annat sätt.”

Pedagogerna använder sig mycket av närmiljön. De cyklar till olika utemiljöer såsom havet, parker med skogsterräng samt olika lekplatser. De vill att barnen ska få möjlighet att lära känna sin närmiljö och vad den har att erbjuda. På grund av att de har cyklarna kan de röra sig på ett ganska stort område och kan därmed vistas i många olika slags utemiljöer. Helene tror att deras uteverksamhet leder till att deras barn får en annan syn och respekt för naturen och dess innehåll, än barn som inte vistas så ofta i olika typer av utemiljöer.

De cyklar iväg med barnen cirka kl 9.30 från hemvisten.

”Sen när vi är iväg då har vi hela dagen på oss, fram till kl 15. Och det har vi också med i vår planering att vi ska vara öppna för infallsvinklar ifrån barnen att stanna upp om de ser någonting, några människor kommer fram och pratar, så stannar vi upp. Vi har ingen brådska. Men naturligtvis så har vi ju ett mål, vi är på väg någonstans men om vi inte skulle hamna där så gör det ingenting” (Camilla).

Barnen får i lugn och ro utforska de olika utemiljöerna både på egen hand och tillsammans med pedagogerna. På detta sätt menar pedagogerna att de får tid att reflektera över sina upptäckter och det blir mindre stress för barnen. Pedagogerna har själv upplevt stressen som ofta förekommer på de traditionella förskolorna. Det är så mycket tidsplanering med samlingar, undanplockningar och måltider. De vill med denna uteverksamheten slippa denna stress och väva in allt naturligt för barnen så det inte blir onödiga avbrott.

Pedagogerna har med sig material från hemvisten såsom spadar, hinkar och luppar som barnen får använda. Men de har inte köpt in några andra leksaker utan de anser att barnen ska lära sig att använda och ta tillvara på naturens egna material. Camilla menar ”det finns ju faktiskt 7000 stenar och inte 2 lastbilar”. Vilket leder till färre konflikter anser pedagogerna. Barnen har även större utrymmen att röra sig på då de är ute vid havet till exempel än om barnen vistas inne på en förskolegård med staket runt om. Detta medför dock ett större ansvar för både pedagoger och barn. Pedagogerna har som regel att barnen måste se antingen Camilla eller Helene hela tiden, gör barnen inte det så vet de att de är för långt ifrån pedagogerna. Detta är något pedagogerna övar mycket på med tanke på att de har en relativt ny barngrupp. Detta för att både barn och pedagoger ska bli trygga.

Sammanfattning och jämförelse

Alla pedagogerna på de respektive förskolorna använder sig av utemiljön varje dag i verksamheten. De är alla positiva till att använda sig utav utemiljön så mycket som möjligt i den dagliga verksamheten. De menar att utevistelsen främjar en god hälsa.

Den stora skillnaden mellan Rödluvan och Solstrålen är att pedagogerna på Rödluvan använder sig av sin utemiljö på förskolegården fyra dagar i veckan och vistas i annan utemiljö såsom skogsdungar och dylikt en dag i veckan. Medan pedagogerna på Solstrålen har sin verksamhet i naturmiljö eller annan utemiljö utanför förskolan fyra dagar i veckan och befinner sig på en förskolegård en dag i veckan. På Rödluvan är man mer bunden till olika tider som kan skapa stress. Pedagogerna på Solstrålen tar mer dagen som den kommer med endast några bundna tider såsom att de ska äta lunch vid 12 tiden och vara tillbaka på förskolan kl 15. Annars så disponerar de dagen beroende på var de är eller vad som dyker upp under dagen.

Solstrålen har fördelen att de har närhet till havet och parker med skogsmiljö och att de med hjälp av cyklar kunna förflytta sig på ett smidigt sätt till dessa. Medan Rödluvan använder sig av närmiljön som finns på gångavstånd och då det tar för lång tid att förflytta sig till andra ställen.

En av likheterna mellan verksamheterna är att pedagogerna reflekterat över lekredskapens inverkan på barnen. Pedagogerna på Rödluvan har valt att inte ta ut cyklar under en eftermiddag och har då sett positiva resultat, bland annat att barnen leker mer tillsammans då.

Pedagogerna på Solstrålen menar att när man använder sig av naturens redskap i leken såsom pinnar och stenar som det finns otroliga mängder av blir det ingen konkurrens och färre konflikter.

6.1.1 Mål för de respektive förskolornas utevistelse

Rödluvan

Det främsta målet är att de har daglig verksamhet ute på grund av att det främjar god hälsa och att barnen ska vara trygga i utemiljön. De vill att alla barnen ska uppleva olika terränger såsom höjder och backar. Yvonne poängterar vikten av barnens utveckling av grov- och fin motorik som tränas mycket utomhus. De har även som mål att barnen i tidig ålder ska få en miljöfostran, såsom att sopsortera, inte skräpa ner i naturen och få en förståelse kring deras delaktighet i naturens kretslopp samt få övergripande kunskap om djur och växter.

Solstrålen

Pedagogerna utgår ifrån de fyra elementen dvs. luft, vatten, jord och eld och har genom dessa satt de grundläggande målen för verksamheten. Luften får de naturligt genom den dagliga uteverksamheten. De vill att barnen ska lära känna havet och vad som finns i havet och runt omkring. Jorden får de genom olika typer av utemiljöer samt elden lär sig barnen om då pedagogerna tillsammans med barnen lagar mat.

Pedagogernas mål är även att barnen ska få känna skiftningar i naturen i och med de olika årstiderna och olika väder. Barnen ska lära sig att det är saltvatten i havet där vi bor på Västkusten och sötvatten i dammar och bäckar. Barnen ska även kunna lite olika sorters blommor, insekter och träd. Att barnen inte bara ska kunna benämna att det är ett träd när det ser något utan kanske vad det är för något sorts träd.

Pedagogerna vill även att barnen ska kunna se skillnad på en mussla och en snäcka då de är mycket vid havet. Även kunna en del om svampar då det finns svampar i många utav parkerna de vistas i. Barnen ska även hantera elden, det vill säga att den ger värme och ljus men att man måste ha respekt för den. Barnen ska även lära sig om allemansrätten och att man

verkligen ska värna om värdegrunden. Att inte värdegrunden bara är mot människor, barn mot barn och barn mot vuxna utan att det också faktiskt finns en värdegrund mot naturen också.

Sammanfattning och jämförelse

Båda förskolorna har specifika mål för utevistelsen. Rödluvan anser att det främsta målet är att den dagliga uteverksamheten främjar hälsan och motoriken. Pedagogerna vill att barnen ska få en grundläggande kunskap om naturen och hur barnen kan påverka den positivt genom sopsortering och att inte skräpa ner.

Solstrålens mål utgår ifrån de fyra elementen som barnen naturligt kommer i kontakt med under den dagliga ute verksamheten. Solstrålens mål är även att barnen allmänt ska kunna lite mer om växter och djur som pedagogerna tror att många andra barn som går på traditionella förskolor inte får lära sig så mycket av då de inte vistas så mycket i olika naturmiljöer.

6.2 Pedagogernas tankar kring möjligheter med användningen av

In document Utevistelse på förskolan (Page 34-38)

Related documents