• No results found

Figurförteckning

Bilaga 1 Platsanalys planritning

Bilaga 2 - Samtyckesformulär

Mitt namn är Elin Svaröd och jag studerar mitt tredje och sista år på programmet Informationsdesign med inriktning rumslig gestaltning på Mälardalens Högskola. Mitt pågående examensarbete, handlar om hur man med hjälp av wayshowing/ wayfinding kan bidra till olika verksamheters visuella identitet i en gemensam miljö.

Syftet är att ta fram ett gestaltningsförslag utifrån resultat av valda metoder, vilket kommer att exemplifieras och appliceras i entrén/ entrétorget på Karlsgatan 2 kulturhus i Västerås. Gestaltningsförslaget tas fram med avsikt att förstärka verksamheternas gemensamma visuella identitet och bidra till en mer tillgänglig och orienterar miljö. Besökare på Karlsgatan 2 ska kunna förstå vart dem har kommit, att dem har kommit rätt och hur dem tar sig vidare till önskat mål från entrétorget.

Det insamlade materialet från denna intervju kommer att sammanställas och användas som underlag i slutrapporten för detta arbete. Materialet är till för att få en förståelse för entrétorgets utmaningar och möjligheter. Rapporten kommer slutligen publiceras på den offentliga databasen DiVA, vilket innebär att man kommer kunna söka efter detta material.

Deltagandet i intervjun är frivilligt och det går närsomhelst att avbryta. Materialet kommer då inte längre användas i rapporten. Du väljer själv om du vill vara anonym eller delta med ditt namn.

Tack för ditt deltagande!

Härmed intygar jag att jag har läst och tagit del av ovanstående information och samtycker:

………. Underskrift

……… ……..………

Bilaga 3 - Intervju 1

Intervju 1

Namn: Erik Berggren, museikoordinator 75% Datum: 2021-03-30

Vad uttrycker besökarna angående om att hitta hit? Enkelt? Svårt?

Påbörjade min tjänst i September 2020. Under min tid här har jag inte hört något om att det varit problem att hitta till Karlsgatan. Besökare påpekar däremot ibland att parkering är svårt att hitta.

Nämner besökarna något om entrén? Är den utmärkande/anonym?

Nej, inte i min erfarenhet. Svårt att veta om de egentligen upplever någon problematik med den.

Hur beter sig besökarna när de kommer innanför dörrarna?

När besökarna kommer in är det vanligt förekommande att det blir en paus där de scannar av omgivningen. De stannar upp och ser lite vilsna ut. Beroende på om de varit här tidigare eller inte. Sedan tar de ett litet varv för att se om de hittar vart de ska. Om de inte hittar rätt väg kanske de tillslut frågar om hjälp av oss i receptionen.

Hur upplever besökarna navigeringen? Hittar dem vägen själva?

Blandat. För det mesta kommer dem tillslut och frågar om hjälp. Oftast letar dem efter en specifik utställning. Då hänvisar vi till det museet.

Det är otydligt vad som är vad. De kanske vet att konstmuseet är här och att utställningen är just där, men inte VART i själva lokalen/byggnaden det finns. Barnfamiljer är mer ”självsäkra” i sitt kroppsspråk när de kommer in. Vet oftast vart saker och ting finns, och besöker som oftast länsmuseet.

Vågar besökarna be om hjälp?

Oftast är det vi som erbjuder hjälp. Det är inte lika ofta som besökarna tar det steget att faktiskt komma fram självmant. De avvaktar hellre och försöker lösa problemet själva. Det kanske inte faller sig naturligt att gå fram och ta hjälp för alla.

Vi har länge velat flytta receptionen närmare entrén för att lättare vara till hjälp och mer tillgängliga för besökaren.

Vad anser du är den största problematiken?

När besökarna kommer in och hamnar i ett sorts ”informations-tomrum”. Avståndet mellan entrén och informationsdisken är ganska långt, vilket gör det ganska onaturligt att gå dit. Det är inte skyltat super tydligt vart man ska. Det blir inte så tydligt att det är VI som är informationspunkten. På så vis vet inte besökarna hur dom ska ta sig ur det där ”tomrummet”. Om vi fanns närmare dörren skulle det tomrummet kanske fyllas?

Påverkas den befintliga navigeringen av pandemin?

Har inte märkt av om besökarna har ett annat tänk nu i pandemin. Det känns som att så fort besökaren får försäkrat sig om att museet är öppet, så är dem i en ”safe zone”. Har de väl fått komma in så är det inga problem. De får lov att vara här.

Besökarna undrar ofta vad vi har för program. Vad är det som händer? Vilka utställningar eller event är aktuella? Upplevs oftast som otydligt.

Bilaga 4 - Intervju 2

Intervju 2

Namn: Anette Norström, heltidsanställd museikoordinator Datum: 2021-04-20

Hur länge har du jobbat här?

Sedan vi öppnade år 2001. Heltidsanställd.

Hur trivs du i den här arbetsmiljön?

Trivs bra, även om det är stimmigt och stökigt vissa dagar. (När det inte är corona då såklart). Vi är antingen nere på 0 eller uppe på 100 hela tiden.

Hur många besökare har ni ungefär per dag?

I dagsläget är det alltifrån 8-100. Inte bara besökare till museerna. Vanligtvis är bakdörren öppen där andra passerar - elever, företagare osv. Då kan det bli 100-500 per dag i vanliga fall. Lördagar är den mest publikdragande dagen.

Vad är ”Karlsgatan 2” för dig?

Det är en plats där du kan komma och hänga i caféet, uppleva en utställning eller föreläsning. Gemensamt med familj eller ensam. Vill man lära sig något finns alltid arkivet.

I början var många väldigt förvirrande. Delvis är dem det fortfarande. Egentligen är det kanske inte jätte svårt att hitta hit. Ibland är dom dock inne och surrar på bakgården och där är det lättare att gå vilse. De klagar mest över att det inte finns parkering. Personalen har ju inte ens parkering. Men väldigt blandat. De som bor i staden har väl åtminstone vant sig med vart vi finns. Nu är det mest dem som kommer utifrån som är förvirrande. Kan vara lite trixigt att hitta hit. Parkering krånglar väl till det för dem.

Nämner besökarna något om entrén? Är den tydlig/utmärkande/anonym?

Dom tycker det är otydligt trots att vi har flaggor osv. Stadsborna har som sagt vant sig. Även om det är centralt så ligger det ändå på en gömd bakgata.

Hur beter sig besökarna när de kommer innanför entrédörrarna?

Dom är väldigt förvirrande. Det står tydligt på väggen bakom vart de ska. Men de kommer oftast från huvudentrén och då ser dem inte skyltningen bakom ryggen.

Går fram till utrymningsplanen, men den säger ingeting om utställningarna utan visar bara utrymningsvägarna såklart.

Hur upplever besökarna navigeringen/orienterbarheten? Hittar de vägen själva?

Ja och nej. Många är väldigt förvirrade och då satsar de på

utrymningsplanen om de inte vill prata med oss. De tror att kartan där visar vart saker och ting finns. Alla vill ju inte prata med oss. Sedan kanske de tar sig in till länsmuseet och sen kommer de tillbaka och frågar vart

fotoutställningen finns t.ex.

Känns lite anonymt. De förstår inte att det är två olika museum.

De tror oftast att bara ETT av museerna ligger här. Antingen eller. Tidningar skriver fel till och med. Folk ringer och frågar vart det andra museet ligger

osv.

”Staketet” som avgränsar caféet blockar skylten på väggen, även när du kommer från baksidan.

Största kritiken från Swedish Welcome osv. är att man inte vet vart man ska. Elementen blockar varandra. Toalett-skylt blockas av den röda väggen i butiken osv.

Vad är det besökare frågar om mest?

Är det öppet?

Vart finns toaletterna?

Frågan ”Är det öppet?” - Vad tror du det beror på?

Det är ljusare vid konstmuseet, mörkare vid länsmuseet. Mörkt i hörnen. Folk tror inte det är öppet. När dörrarna är stängda (vilket de är pga klimatet) så ser det dessutom ännu mer stängt ut.

Ber besökarna om hjälp att hitta rätt? Varför / varför inte?

En del vill verkligen inte prata. Vad det beror på är ju väldigt varierande. De som vill är oftast ute efter bara en grej, om de inte har varit här innan. Har de aldrig varit här innan vill de gärna gå igenom hela museet - vill ha reda på vart allt är.

Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra?

Mindre bra - Det enorma avståndet till informationsdisken. Folk hittar inte till oss. Folk går per automatik till utrymningsplanen, vilket inte hjälper dom ett dugg.

Fungerar bra - Bra ytor att göra något med. På gott och ont. Ont - blir långa avstånd. Men bra ytor att jobba med trots det. Skulle kunna göra så

mycket mer med dessa ytor. Likadant i utställningarna - ytorna fungerar bra. Kan bli lite trångt i länsmuseet med det hör ju till.

Skiljer sig behoven under helger? I så fall vilka/ på vilket sätt?

Nej. Överlag är det mer barnfamiljer på helgerna. Brukar komma hit och äta lite lunch och sen tittar de på utställningarna.

Barnlördagar i vanliga fall men nu är det digitala event.

Skiljer sig behoven under olika säsonger? T.ex sommar / vinter

Uteplats efterfrågas ofta. Påbörjade detta lite smått förra året ute på baksidan. Blev ju tyvärr corona mitt i allt så oklart vad responsen på detta var.

Vad tror du hade kunnat bidra till tydligare orienterbarhet i entrétorget?

Flytta fram hela receptionen. Kanske mitt i gångstråket. Eller lite till vänster om entrén. Bättre sikt över hela lokalen. Just nu är pelarna i vägen för oss. Skymd sikt bort till konstmuseet. Skulle kunna jobba runt på ett annat vis. Rund disk som är tillgänglig runt hela med en enkelt öppning. Krånglig ingång för personalen i dagsläget. Folk tror att vi är dryga för att vi måste gå in i ett annat rum för att komma ut och hjälpa dem.

Påverkas den befintliga navigeringen av pandemin på något sätt?

Ja. Både enklare och svårare nu. Vi har inte så mycket besökare, men navigeringen är ju som den är. Har vi många besökare så brukar de följa strömmen på ett annat vis. Idag är de färre och då behöver vi vägleda mer.

Betydligt trevligare om det skulle vara ett trevligare café. Skrämmande för besökare om det inte sitter någon och fikar här. De väljer automatiskt att sitta i lounge möblerna istället. Ingen vågar liksom ta steget. ”Vart ska vi ta vägen?”. Minska ödsligheten. Minska ner det ”enorma” utrymmet. Ska dock samtidigt vara möblerbart och flexibelt för att arrangera om för olika event på torget. Växter som skärmar av, istället för faktiska skärmar. Rum i rummet.

Bilaga 5 - Intervju 3

Intervju 3

Namn: Linnéa Bladh, timanställd Datum: 2021-04-20

Hur länge har du jobbat här?

11 månader. Timanställd/ extra anställd.

Hur trivs du i den här arbetsmiljön?

Tris väldigt bra! Det är fantastiska lokaler.

Hur många besökare har ni ungefär per dag?

Väldigt olika. Har förekommit att det vart 200 besökare på en dag och nyligen hade vi en dag med bara 8 besökare. Varierar väldigt mycket som sagt. I nuläget är det väl normalt med mellan 15-60 besökare/dag.

Varför kommer besökarna hit?

Flera anledningar. Många barnfamiljer går till länsmuseet. I pandemin är det ett utrymme där man inte behöver trängas. För kulturen, för historien. Vissa kommer hit bara för att ha en samlingsplats. Många olika funktioner på ett och samma ställe.

Kultur och sammanhang. Man skapar sammanhang i staden. En samlingsplats för människorna.

Vad uttrycker besökarna angående om att hitta hit? Enkelt? Svårt?

Har inte hört så mycket angående att hitta hit. Mer frågor om vart saker finns här inne i lokalerna. Karlsgatan är väl kanske inte det mest centralt belägna. Man får leta efter att komma hit. När man väl vet vart det finns är det inte svårt såklart, men det är inget man bara spontant kommer förbi eftersom det ligger lite dolt.

Nämner besökarna något om entrén? Är den tydlig/utmärkande/anonym?

Inget jag har hört någon nämna. Dom som väl kommer hit har ju redan letat reda på det. Dom vet vad de letade efter.

Vad tycker du själv om entrén?

Jag tycker att det skulle behöva vara mycket tydligare. "Karlsgatan 2” som namn är intressant. Det är ju här det ligger, men det talar ju inte om VAD som ligger här eller VAD det är. Det talar ju inte direkt om att det är ett konstmuseum eller länsmuseum som ligger här.

Hur beter sig besökarna när de kommer innanför entrédörrarna?

Två olika generella sätt som besökarna beter sig på:

-

Antingen vet de vart de ska. Då går de dit direkt.

-

Eller så har de ingen aning om vart något finns. Står där och kollar

runtomkring en stund. I och med att det står skyltat bakom ryggen så är det ingen som ser det direkt. Man kollar liksom inte bakom sig. Över ingångarna till museet står det bara ”utställningar”, men inte vilka utställningar eller vilket museum det är. Sedan kanske de frågar oss om vart saker finns osv.

Frågar ofta efter en guide om vilka utställningar som finns, men det har vi tyvärr ingen tryckt i nuläget.

Hur upplever besökarna navigeringen/orienterbarheten? Hittar de vägen själva?

Det är inte jätte tydligt vart saker och ting ligger. Står ju inte markerat vilket museum som är vilket ovanför ingångarna. Garderober och toaletter är inte heller självklart vart det finns. Ligger gömt bakom butiken.

Vad är det besökare frågar om mest?

Vilka utställningar finns? Vart finns utställningarna? Vart finns toalett och garderob?

Ber besökarna om hjälp att hitta rätt? Varför / varför inte?

Ja det gör dom. Inte alla såklart. Många hittar själva, men fortfarande ganska många som frågar efter vägen.

Förstår besökarna att ni i receptionen finns tillgängliga när skyltning brister?

Vi får säga hej för att starta konversation när vi ser att de inte hittar. Det är långt mellan dörr och information. Vissa känner sig nog lite försiktiga med att gå fram i och med detta.

Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra?

Bra - Fantastiskt fint här inne. Väldigt fina och luftiga lokaler. Många

Mindre bra - Navigationen är det stora problemet. Skulle kunna bli mycket bättre.

Skiljer sig behoven under helger? I så fall vilka/ på vilket sätt?

Som timanställd jobbar jag mest kvällar och helger, men även vissa

vardagar. Som oftast är det lite mer besökare på lördagar. Själva behoven är det nog ingen större skillnad på, det är snarare trycket. Det beror såklart också på vilka utställningar som finns tillgängliga för stunden.

Skiljer sig behoven under olika säsonger? T.ex sommar / vinter

Både Ja och nej. Under sommaren är det mer barnfamiljer eftersom de har lov osv. Det är nog det som är den stora skillnaden. Är det lov är det mer barn annars är det generellt fler vuxna som besöker oss.

Vad tror du hade kunnat bidra till tydligare orienterbarhet i entrétorget?

Tydligare navigation när man precis kommer in. Likt skyltarna bakom ryggen, fast framför dig när du kommer in i lokalen. Dels också kanske en navigation som man skulle kunna ha med sig t.ex en karta eller liknande. Pilar och benämning av museerna placerat på ”balkongen”/väggen så man direkt ser vart man ska.

Påverkas den befintliga navigeringen av pandemin på något sätt?

Navigationen har inte påverkats.

Caféet har stängt, men annars inga större skillnader.

Folk stannar till och frågar om det är öppet såklart, men det blir ingen större folksamling som stoppar upp i lokalen.

Övrigt du vill tillägga som kan vara värdefullt att veta?

Folk frågar vart museerna finns och vad som finns på övervåningen. En stor trappa och en övervåning - skylt sitter på väggen precis intill

trappan som döljs av pelare. Inte lätt att se. Måste gå fram för att kunna läsa vad som finns där uppe.

Första intrycket är ju INTE museerna. Det är allt annat runtomkring man ser för att försöka lokalisera och identifiera.

Bilaga 6 - Navigeringstest 1

Påväg till

Related documents