• No results found

Počet žáků a studentů v pravidelné činnosti

Střediska volného času Školní družiny Školní kluby

26

vedlo k definitivnímu znovuobnovení nejrůznějších sdružení a organizací a vzniku mnoha nových. (2 s. 40)

Výraznými subjekty pracujícími s dětmi a mládeží jsou organizace dětí a mládeže a občanská sdružení, která pracují s dětmi a mládeží. Oba tyto subjekty mají mnohé odlišnosti (způsob vzniku, cíle, obsah a způsob činnosti apod.), ale také společné rysy (dobrovolnost vstupu a působení, existence vnitřního řádu aj.). (2 s. 39 – 40) Jednotlivá sdružení a organizace mají různý rozsah působnosti, některá fungují jen lokálně, jiná celorepublikově a další dokonce i evropském nebo celosvětovém měřítku. Vzhledem k tomu, že v České republice působí mnoho organizací a sdružení pracujících s dětmi a mládeží, byly po dlouhém vývoji zřízeny dvě zastřešující organizace - Česká rada dětí a mládeže a Kruh sdružení dětí a mládeže, které mají za úkol zastupovat jednotlivá sdružení a spolupracovat s evropskými strukturami mladé generace. To umožňuje účast našich sdružení na celoevropských aktivitách a seminářích. (5 s. 143-143) NNO jsou podporovány i ze strany státu prostřednictvím MŠMT ČR a nejrůznějších programů či projektů, které pomáhají činnost sdružení financovat a realizovat.

Mimo školy a školská zařízení jsou NNO důležitým prvkem pro vytváření žádoucí nabídky pro aktivní naplnění volného času dětí a mládeže. Jejich činnost doplňuje a obohacuje výchovnou a vzdělávací činnost škol, školských zařízení a rodin, umožňuje rozvíjet dětem a mládeži talent a zájem, připravují je také na budoucí život. (3 s. 149-150) Sdružení a organizace je možné dělit podle mnoha kritérií, pro svou práci jsem využila rozdělení podle poslání, jaké si sdružení zvolilo. Zájmová sdružení vycházejí ze zájmu jedince, který si vybírá, co bude objektem jeho zájmu a podle toho volí svou následnou činnost, např.: kultura, sport, turistika, společenské vědy, ekologie. Mnohá sdružení se nezaměřují jen na získávání odborných znalostí, ale snaží se prostřednictvím rozvoje zájmu také vychovávat jedince ve všech oblastech života. Sdružení odborů a politických stran vznikla z potřeby ovlivňovat politické dění, v posledních letech se členská základna mladých lidí výrazně snižovala, projevuje se tak přetrvávající nedůvěra v politické strany.

Nábožensky orientovaná sdružení mají dlouhodobé tradice, činnost těchto sdružení se v průběhu času mnohdy specializovala. Také tento druh sdružení pociťuje úbytek mladých lidí v členské základně. Sdružení zaměřená veřejně prospěšně jsou programově a obsahově značně diferenciovaná, avšak společnou mají veřejně prospěšnou orientaci.

Bývají spjata se sdružením dospělých, kdy složky mladých členů se stávají zdrojem a rezervou dalšího členstva (Červený kříž, dobrovolní hasiči apod.). (2 s. 41-45) Ačkoli sdružení a organizace mají rozdílný obsah a formy činnosti, jsou místem, kde se děti a

27

mládež mohou navzájem setkávat a také se setkat s dospělými, kteří nejsou jejich učitelé ani rodiče a mohou si s nimi vybudovat jiný vztah. Sdružení dávají jedinci možnost nabýt sociálně-vztahové zkušenosti jiného typu než ve škole a rodině.

4.4.4. Živnostenské podnikání k dětem a mládeži

Po letech 1989 a 1990 v téměř masovém měřítku začali podnikat organizátoři a provozovatelé s nabídkou dětských volnočasových aktivit na komerčním základě, nejčastěji ve městech a v oblasti hlídání dětí spojených s nejrůznějšími zájmovými aktivitami. (3 s. 152) Zároveň také začaly vznikat agentury a organizace pořádající pobytové i příměstské tábory s nejrůznějším zaměřením (výpočetní technika, tanec, cizí jazyk, jízda na koni). V posledních několika letech se ale ukazuje, že trh je přesycen nabídkou a organizátoři nejsou schopni naplnit jednotlivé turnusy. To je způsobeno i faktem, že zájem o pobytové tábory opadá a naopak příměstské tábory se těší velké oblibě.

4.4.5. Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM)

Aktivity volného času jsou stále častěji využívány nejen ve sféře výchovy a vzdělávání, ale i v oblasti sociální, kde jde o děti a mládež trpící různými formami znevýhodnění. (4 s. 95) Touto oblastí se nejčastěji zabývají nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, která jsou především určena neorganizovaným dětem a mnohdy také mládeži, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci (narušené rodinné vztahy) nebo jsou ohroženi sociálně patologickými jevy (kriminalita, návykové látky). Posláním těchto zařízení je podporovat své klienty v obtížných situacích tak, aby byli schopni je překonat. Cílem je zlepšování kvality jejich života, snižování či prevence sociálních rizik, umožnit lépe se orientovat v různých sociálních situacích a prostředí. Každé nízkoprahové zařízení si vytváří program a určuje si rozsah činnosti podle svých možností a podmínek. Avšak NZDM poskytuje službu na základě „nízkoprahovosti“, musí být tedy zaručena maximální možná přístupnost odstraněním sociálních, psychických nebo jiných možných překážek.

Konkrétně NZDM garantuje bezplatnou činnost, klient není povinen se žádným způsobem registrovat, může tedy zůstat v naprosté anonymitě a může kdykoliv přijít nebo ze zařízení odejít. Základním prostředkem pro oslovení a získání klientů je atraktivní nabídka možností trávení volného času, touto cestou je vytvářen prostor pro nenásilné navázání kontaktů s cílovou skupinou a následnou možností poskytování sociálních služeb.

Nízkoprahová zařízení nabízejí čtyři základní formy služeb. 1. Volný vstup a pobyt v zařízení – klient má možnost využít výhod prostor, které NZDM nabízí (teplo, sociální zařízení, bezpečí) a trávit zde volný čas dle svého přání, pokud to neodporuje pravidlům zařízení. 2. Volnočasové aktivity – zařízení vytváří volnočasové programy, které klientům

28

nenásilně nabízí, a ti mají možnost si je zvolit nebo se věnovat vlastním aktivitám. NZDM také poskytují základní vybavení pro volnočasové aktivity, jako jsou společenské hry, papíry, barvy apod. Pracovníci se snaží klienty aktivizovat a vybízet k vlastním volnočasovým a aktivitám či k využití nabízeného programu. 3. Sociální služby – NZDM zajišťuje nabídku sociálních služeb, které stojí na kontaktu s klienty, situační intervenci (pomoc s řešením aktuálních problémů), základní poradenství. Zařízení mnohdy spolupracuje s terénním pracovníkem, který zajišťuje první kontakt s klienty a získává je pro zařízení. 4. Aktivity zaměřené na prevenci – NZDM nabízí programy s preventivním zaměřením na snížení rizik sociálně patologických jevů. Všichni pracovníci se snaží preventivně působit v rámci svého kontaktu a práce s klienty. (3 s. 150-152) NZDM působí lokálně, jsou zřizována v oblastech, kde je vysoké riziko sociálně patologických jevů a kde jsou děti a mládež těmito jevy ohroženy. Tato zařízení mají za cíl naplnit volný čas ohrožených dětí a mládeže smysluplnou a bezpečnou aktivitou a tím zamezit a snížit sociálně patologické jevy v dané lokalitě a získat tímto způsobem možnost sociálního a výchovného působení.

4.4.6. Organizace církví a náboženských společností

O volný čas dětí a mládeže pečují také různá sdružení vytvářená z podnětu církví a náboženských společností, často navazují na aktivity, které udržovaly při životě i v období totality . Činnost těchto zařízení má někdy podobu katecheze, tedy náboženské výuky zaměřené na děti, některá zařízení organizují spíše nekonfesní činnost se silným sociálním rozměrem a zaměřením na rizikové sociální skupiny. (5 s. 145-146) Jedním z nejstarších a nejrozšířenějších sdružení dětí a mládeže ve světě a u nás se sociálním zaměřením je YMCA a YWCA. Tyto organizace spojují zájmovou činnost s nábožensky motivovaným výchovným působením. Další velmi rozšířenou a známou organizací, která se zaměřuje na činnost mezi dětmi, je katolická kongregace salesiánů. Ve větších městech kongregace zakládá salesiánské domy se středisky mládeže, kde je organizována nejrůznější činnost pro děti a mládež, také pro celé rodiny s preventivním a sociálním zaměřením. (4 s. 111-112) Některé církevní řády se již historicky zabývají výchovou a vzděláváním dětí a mládeže, kam patřila i volnočasová výchova vzhledem k internátnímu způsobu vzdělávání.

29

Graf 3 - počty volnočasových organizací v ČR (21)

Z grafu je zřejmé, že nejčastěji využívaným typem organizace je občanské sdružení a jejich počet vzrůstá (dle neziskovky.cz (15) k červnu 2011 existuje v ČR 70 558 občanských sdružení). Domnívám se, že je to z důvodu historického, ale i z důvodu nenáročnosti založení občanského sdružení a jeho následného provozu. Obdobný nárůst je znát i v případě obecně prospěšné společnosti (dle neziskovky.cz k červnu 2011 existuje 1888 obecně prospěšných společností), i když jejich počet je v porovnání s občanskými sdruženími zanedbatelný. Vývoj církevních právnických osob má opačnou tendenci a jejich počet mírně klesá, což je možné vysvětlit i klesajícím počtem obyvatel hlásících se k církvím.

4.5. Důležité volnočasové organizace v České republice

Volnému času a zájmům dětí a mládeže se v České republice věnuje mnoho sdružení a organizací, některé mají lokální dosah, jiné svou působností zasahují do všech oblastí státu. Z těchto organizací a sdružení je několik takových, které měly a stále mají silný vliv na vývoj výchovy ve volném čase na našem území, jsou historicky stálé, jejich základnu tvoří mnoho členů a spolupracují s mnohými dalšími zahraničními organizacemi.

Tyto organizace jsou důležité pro udržování vytvořených výchovných stylů a teorií, které jsou mnohdy inspirací pro jiné organizace a základem pro vytváření nových teorií a stylů výchovy a práce s dětmi a mládeží.

58347 61802 63773

1317 4464 1486 4446 1587 4394

2006 2007 2008

Related documents