• No results found

Počet dětských hřišť v základních sídelních jednotkách vzhledem k počtu dětí 60

6 Výsledky práce

6.2 Vhodnost umístění dětských hřišť vzhledem k počtu dětí v základních sídelních

6.2.3 Počet dětských hřišť v základních sídelních jednotkách vzhledem k počtu dětí 60

V předchozích kapitolách jsme si ukázali, jaké množství dětí a dětských hřišť je ve městě Liberec. Nyní tyto údaje spojíme dohromady a zjistíme, kde přesně dětská hřiště chybí a kde jich je dostatek.

Budeme pracovat se všemi hřišti v Liberci – jak s hodnocenými, tak s nehodnocenými, i když je sporné, zda nehodnocené hřiště s max. dvěma herními prvky mohou být považovány za hřiště. V Liberci je tedy 80 hřišť, z toho 46 je hodnocených. Na tento počet hřišť spadá 14 639 dětí v celém městě. Když vypustíme ZSJ, které mají méně než 100 dětí, zbude nám 47 dětmi osídlených ZSJ, což odpovídá 13 480 dětem a 70 hřištím přímo pro tyto ZSJ.

V průměru bychom mohli říci, že na jedno hřiště v takto osídlených ZSJ připadá přibližně 192 dětí!

V tabulce 6.2 vidíme, že zdaleka ne všechny ZSJ mají nějaké dětské hřiště. Nejlépe jsou na tom Nové Pavlovice se 42 dětmi na jedno hřiště. Vše jsou to velmi obecné výpočty.

Nebere se zde v úvahu velikost hřiště, množství herních prvků, atraktivita, stáří, ani bezpečnost.

Vysoký počet dětských hřišť někdy může klamat. Např. v případě Nových Pavlovic, kde je psáno zmíněných 8 dětských hřišť, se jedná o 4 hodnocená a 4 nehodnocená hřiště.

3 z hodnocených hřišť jsou zastaralá a obsahují mnoho starých kovových herních prvků.

Pouze jedno hřiště v Nových Pavlovicích je nově vybudováno, ale svou velikostí by 42 dětí rozhodně nepojalo. Další 4 nehodnocená hřiště nejsou hřiště jako taková, jedná se jen o roztroušené herní prvky (kulová kovová prolézačka, vahadlové houpačky, starý kolotoč, atd.).

Naopak např. ve Vratislavicích – střed jsou na 372 dětí pouhá tři hřiště. Ale v tomto případě se jedná o tři rozlehlá, výborně vybavená, kvalitní a nově vybudovaná hřiště, která snesou velký nával dětí.

61 Tabulka 6.2: Tabulka ZSJ a počtu dětí na jedno hřiště

ZSJ Počet dětí Počet dětských hřišť Počet dětí na 1 hřiště

62

Kunratická 468 6 78

Aloisina Výšina 144 1 144

Horní Hanychov 194

Ostašov 110 1 110

Doubí 420 5 84

Pilínkov 115

Vesec 738 5 147

Vratislavice – střed 372 3 124

U Cihelny 107

Nová Ruda – sever 109

Tyršův Vrch 215 1 215

U Vysílačky 294 2 147

Krásná Studánka 143

Radčice 129

Machnín 196

CELKEM 13480 70

63

7 Diskuze a doporučení

Na základě stanovených hodnotících kritérií jsme zjistili, v jakém stavu jsou dětská hřiště v Liberci. Během hodnocení jsme došli k zajímavým závěrům. Zjistili jsme, že v Liberci se nachází 47 dětských hřišť, která jsou veřejně přístupná. Nepočítali jsme hřiště, která jsou součástí ZŠ nebo MŠ.

V příloze 3 na CD najdeme všechny vyhodnocené pasportizační archy, na kterých jsou hřiště očíslována od nejlepšího (1) po nejhorší (47). Nyní si zrekapitulujeme postupně stav dětských hřišť v městských čtvrtích a ZSJ. Pro jasnější představu rozmístění jednotlivých městských částí a jejich ZSJ byla vytvořena mapa (Obrázek 7.1).

V centru Liberce najdeme minimum hřišť pro děti. V posledních letech ubývá i veřejné zeleně a zmenšuje se tak i prostor na hraní. Na Starém Městě (Liberec 1) žije téměř 1 200 dětí a hřiště jsou zde všehovšudy dvě, z toho jedno se nachází sice ještě na Starém

Obrázek 7.1: Mapa č. 4 - Městské čtvrti v Liberci

64

Městě, ale už ve vilové čtvrti v ulici Holého, dostatečně vzdálené od centra. Druhé se nachází v areálu nemocnice, takže opět daleko od bytových komplexů.

Na Novém Městě (Liberec 2), se vyskytuje jedno hřiště, které je ovšem od centra také relativně daleko, nachází se ve vilové čtvrti v ulici Sládkova. Ideální by bylo vybudovat rozsáhlý park i s dětskými hřišti a jinými atrakcemi na místě bývalé Textilany, po které je už asi 10 let jen velká nevyužitá plocha.

Na rozhraní městské čtvrti Jeřáb (Liberec 3) a Františkov (Liberec 10) se nachází placené hřiště „Smeťák“. Rozhodně si nemyslíme, že 370 dětí z celé čtvrti bude min. jednou týdně platit za vstup na hřiště. Proto můžeme říci spíše to, že ve čtvrti Jeřáb se žádné veřejné hřiště pro děti nenachází.

Perštýn (Liberec 4) je další městskou čtvrtí, kde bydlí téměř 500 dětí a ty si nemají kde hrát. Perštýn se nachází hned nad již zmíněnou parcelou bývalé Textilany, takže dětskou hru bychom rozhodně soustředili do těchto míst.

Kristiánov (Liberec 5) je další z centrálních částí Liberce, sousedí se Starým i Novým Městem a žije zde 730 dětí. Tady už je situace s dětskými hřišti o něco lepší.

Vyskytuje se zde 6 hřišť (4 hodnocená a 2 hřiště se dvěma herními prvky). 5 hřišť je relativně nových a v průměrném stavu. Hřiště v ulici Dvorská bychom doporučili buď zrušit, nebo lépe – opravit. Chybí zde závěsné houpačky a kladina je polámaná a čouhají z ní třísky. Oprava by neměla být náročná. Kristiánov se opět nachází poblíž plochy po Textilaně, takže děti by měli možnost hrát si i tam.

Nedávnou revitalizací prošlo sídliště Rochlice (Liberec 6). Stará polorozpadlá dětská hřiště byla nahrazena mnoha novými moderními a zajímavými herními prvky. Vzhledem k největší hustotě dětí v celém Liberci zde byla rekonstrukce hřišť více než nutná. Určitě bychom doporučili ještě výstavbu hřiště v ulici Žitná, kde se nalézají jen zarostlá stará betonová hřiště a o to více dětí je nuceno se stahovat do nově vystavěných částí. Pokud budou hřiště vystavěna takovému náporu návštěvníků, mohou začít dříve chátrat.

Do městské čtvrti Rochlice spadá nejen již zmíněné sídliště Rochlice, ale také nedaleká sídliště Broumovská a Gagarinova. Tato sídliště na tom nejsou zdaleka tak dobře.

Na Broumovské je také velká koncentrace dětí, ale hřiště nejsou v dobrém stavu. Rozhodně bychom doporučili odstranit staré herní prvky v ulicích Broumovská a Sametová. V ulici Vlnařská bylo vystavěné pěkné hřiště, které však dnes vypadá špatně – je poničené a nevkusně popsané a pokreslené. To vše je důsledkem vandalismu.

65

Sídliště Gagarinova je na tom ještě hůře, hlavně co se do počtu hřišť týče. Je pravda, že se na sídlišti nachází asi 8 roztroušených pískovišť a několik betonových zarostlých hřišť, ale stačí to pro téměř tři stovky dětí? V žádném případě. Nepomáhají tomu ani dva kolotoče a dvě vahadlové houpačky. Na tomto sídlišti bychom doporučili vystavět jedno pěkné dětské hřiště alespoň s osmi herními prvky a také jedno hřiště pro starší děti na hraní fotbalu prvky pro děti. Jedná se nejčastěji o věžičkové sestavy se skluzavkou a houpačkami.

Další městskou čtvrtí je Horní Růžodol (Liberec 7), kde je jedno ohodnocené hřiště v dobrém stavu, nacházející se v areálu Sportpark Liberec, a jedno neohodnocené hřiště, které je na malém sídlišti Kubelíkova. To je ale staré a rozpadlé. Na sídlišti doporučujeme zřídit oplocené hřiště alespoň o 6 prvcích.

Dolní Hanychov (Liberec 8) má téměř 400 dětí a žádné hřiště. Nachází se zde hodně domků, takže lidé mají většinou k dispozici hřiště na zahradě, každopádně by bylo vhodné vystavět zde alespoň jedno.

Janův Důl (Liberec 9) je čtvrť plná firem a dětí tu bydlí něco málo přes 100. Žádné hřiště se zde nenachází a ani není potřeba.

Františkov (Liberec 10) je sídliště s velkou hustotou dětí. Na sídlišti je jediné hřiště, a to je schované za panelovým domem v ulici Jáchymovská. Hřiště obsahuje mnoho zastaralých herních prvků a jedno nové velké hřiště na hraní fotbalu, pozemního hokeje, atd.

Hřiště je na velké louce, stranou od komunikací. Z tohoto hřiště máme dobrý pocit i přesto, že jeho prvky jsou zastaralé. Atraktivní je jeho rozsáhlost a to, že je schované za panelovým domem. Nicméně bychom doporučili zřídit ještě jedno nové dětské hřiště na druhé straně sídliště s menším počtem herních prvků, ale modernějším vzezřením, popř. nahradit stávající herní prvky novými.

Růžodol I (Liberec 11) je z velké části průmyslová oblast s letištěm. ZSJ se stejným názvem Růžodol I obsahuje ale téměř 300 dětí, takže hřiště jsou zde nutná. Jsou zde 3, nově zrekonstruovaná hřiště je naproti ZŠ v ulici Růžodolská. Je kvalitní, pěkně vypadá a jeho součástí je nejen dostatečné množství herních prvků, ale také hřiště s basketbalovými

66

koši opodál. Další dvě hřiště jsou ve velmi špatném stavu. Doporučili bychom stávající hřiště opravit, nová nejsou třeba.

V městské čtvrti Staré Pavlovice (Liberec 12) žije přes 700 dětí a ty si mohou hrát pouze na jednom jediném hřišti, které se skládá ze zastaralých kovových herních prvků.

V místě nově vybudovaných bytových komplexů v ulicích Polní a Na Mlýnku mají lidé své vlastní zahrady a vybavení pro své ratolesti, nicméně pro děti z panelových domů v ulici Letná hřiště nejsou. Proto doporučujeme výstavbu dětského hřiště nebo rekonstrukci stávajícího v ulici Malátova.

V Nových Pavlovicích (Liberec 13) bydlí přes 300 dětí a vyskytuje se zde 8 hřišť, nejsou to však hřiště jako taková. Ohodnocená hřiště jsou zde 3, z toho dvě nejsou v dobrém stavu. Ostatní hřiště jsou jen jednotlivě roztroušené herní prvky, které jsou zastaralé a často poničené. Děti často raději zůstávají v areálu školy, kde jsou namačkané na pár prolézačkách.

Ke stávajícímu vystavěnému hřišti v ulici Pulpánova bych doporučila opravit alespoň dvě další hřiště (Polní, Bezová).

Ruprechtice (Liberec 14) jsou další z okrajových částí Liberce. Jedná se o čtvrtou nejlidnatější čtvrť v Liberci. Děti z domů na Horské mají blízko k lesu, děti ze sídliště mají k dispozici nově vybudovaná hřiště. Místa, kde bychom doporučili vystavět alespoň pár herních prvků navíc, jsou ulice Vodňanská a ulice Hroznová.

Největší hustotu dětí ve Starém Harcově (Liberec 15) má sídliště Kunratická, a to téměř 500 dětí. Zde se také vyskytují dvě hřiště a místy roztroušené jiné herní prvky, neupravená hřiště atd. Z našeho pohledu je to pro toto sídliště dostačující.

Další částí Starého Harcova je Aloisina Výšina, kde žije přes 200 dětí a vyskytuje se zde jen pár herních prvků – především pískovišť. Sídliště je hned vedle ZSJ Králův Háj, kde se několik hřišť nachází, proto si děti mohou hrát zde. Nicméně minimálně jedno pěkné hřiště bychom určitě doporučili vystavět i tady na Aloisině Výšině.

V ZSJ Harcov I žádné hřiště není. I přesto, že je zde více než 200 dětí a většinou žijí v domech s vlastní zahradou a vlastními herními prvky, proto zde hřiště není třeba.

Horní Hanychov (Liberec 19) je okrajová část města plná rodinných domků. Děti mají vyžití na zahradách a nemají daleko do lesa, takže zde hřiště ani není třeba. Nicméně jsme přesvědčeni, že kdyby bylo v této čtvrti hřiště vystavěno, nebylo by prázdné.

67

Další čtvrtí, kde bych doporučila vybudovat dětské hřiště, je Doubí (Liberec 23).

Jedná se částečně o průmyslovou oblast, ale nachází se zde i relativně hodně osídlené sídliště s více než čtyřmi sty dětmi, které si chodí hrát na jedno hřiště s jedním kolotočem, jednou houpačkou a skluzavkou. Osobně bychom doporučili rozšíření a vylepšení tohoto hřiště v ulici Kaplického a další hřiště ve vedlejší ulici nebo v ulici Hodkovická.

Vesec (Liberec 25) je liberecká čtvrť, kde se nachází opět více než 700 dětí. Hřiště zde jsou, herní prvky jsou roztroušené. Pěkné oplocené hřiště je hned naproti ZŠ Vesec. Děti si tady vždy po škole hrají, i když musí nejdříve přejít frekventovanou silnici. Doporučili bychom opravu několika herních prvků (hlavně v ulici Jeřmanická a dalších několik pískovišť).

Ideální podmínky pro dětský rozvoj poskytuje jediný městský obvod v Liberci, a tím jsou Vratislavice nad Nisou (Liberec 30). Najdeme zde tři velká dětská hřiště, z nichž je jedno placené, jedno je součástí lesoparku a jedno je součástí sportovního areálu. Dle posledních zpráv Vratislavice diskutují o zkvalitnění dalšího parku. Tento městský obvod se nám zdá být jedním z nejatraktivnějších míst pro bydlení v Liberci. Všechna hřiště jsou nově vybudovaná a udržovaná, proto není nutná stavba dalšího hřiště.

V libereckých čtvrtích, kde není dohromady ani 100 dětí, nejsou dětská hřiště potřeba.

Jedná se o: Nový Harcov (Liberec 16), Kateřinky (Liberec 17), Karlinky (Liberec 18), Rudolfov (Liberec 21), Horní Suchá (Liberec 22), Hluboká (Liberec 28), Kunratice (Liberec 29), Bedřichovka (Liberec 34) a Karlov pod Ještědem (Liberec 35).

V městských čtvrtích, kde žije něco málo přes 100 dětí, bychom doporučili vystavět jedno dětské hřiště (nejlépe u fotbalového hřiště nebo v centrální části). Jedná se o: Pilínkov (Liberec 24), Krásná Studánka (Liberec 31), Radčice (Liberec 32) a hlavně Machnín (Liberec 33), kde se stavba hřiště už plánuje. V Ostašově (Liberec 20) již jedno takové bylo vystavěno díky Spolku přátel Ostašova.

68 Odpovědi na výzkumné otázky:

Je ve městě Liberec dostatečný počet vyhovujících dětských hřišť?

V Liberci není dostatečný počet vyhovujících dětských hřišť. Mnoho městských čtvrtí nemá žádné dětské hřiště a děti si nemají kde hrát.

Jaký je stav dětských hřišť ve městě Liberec?

Ve městě se nachází zhruba polovina dětských hřišť, které vyhovují požadovaným kritériím. Celková známka z hodnocení všech kritérií na všech hřištích je 2,59.

Jaké je rozmístění dětských hřišť v Liberci?

Dětská hřiště by měla být vystavěna v každé ze 47 hustě osídlených ZSJ, což rozhodně neodpovídá. Z těchto 47 ZSJ je hřiště pouze v 55% ZSJ. Zbylých 45% nemá žádné hřiště!

Jsou dětská hřiště umístěna v částech s vysokou koncentrací dětí?

Hřiště jsou nejčastěji umístěna v částech s vysokou koncentrací dětí.

Jaké dětské hřiště je v Liberci nejhezčí a proč?

Dle našeho názoru je nejhezčí hřiště v ulici Holého na Žižkově náměstí. Jedná se o hřiště s velkým množstvím herních prvků, které připomíná potápějící se loď. Děti se zde mohou všestranně rozvíjet a hra je zde baví. Navíc je hřiště veřejně přístupné a je součástí parku.

69