• No results found

Positiva aspekter av hemarbete och dess effekter

In document “Det flexibla arbetet” (Page 40-43)

5.5 Balansen mellan arbetsliv och privatliv

5.5.2 Positiva aspekter av hemarbete och dess effekter

Respondenterna Lena, Sara och Olle är tre respondenter som blivit erbjudna att arbeta hemifrån och som även valt att godta detta erbjudande från bolaget. Samtliga har haft möjligheten att arbeta hemifrån då Telge energi har bedömt att deras arbeten går att utföra hemifrån utan att det vidare påverkar arbetets kvalité. De har alla sett mest fördelar med sitt val att arbeta hemifrån och något de argumenterar extra för är den positiva flexibilitet som har skapats med att ha möjligheten att arbeta hur de vill i sitt egna hem och även ha tid över till små sysslor i hemmet. Petersson (2007:36) redogör att flera studier påvisar att höga krav från två sfärer samtidigt kan bidra till att individen upplever en ökad stress och en otillräcklighet från två olika håll. I den privata sfären återfinns familj, barn, partner, fritid med mera och när kraven i arbetslivet ökar upplever individen att detta går ut över den privata sfären. Det uppstår då en rollkonflikt hur individen ska leva upp till de krav som ställs inom arbetslivet men även av det som förväntas av hen inom den privata sfären. Detta har bidragit till ett utvecklat tankesätt att om man minskar friktionen på arbetsplatsen med flexiblare arbetsvillkor, kommer det istället skapa en lönsam flexibilitet och frihet för individen. Respondenten Olle beskriver:

“Om du ska lämna barnen halv nio och du ändå ska lämna in ett bokslut vid midnatt, ja menar då kan ju de jobba vid sex på kvällen istället. Flexibiliteten har ökat…

Precis som Olle beskriver så går det nu att påbörja arbetet vid klockan sex på kvällen om ett arbete ändå ska slutföras vid midnatt, detta förutsätter att arbetsgivaren har godkänt denna sorts flexibilitet men i annat fall så är det helt upp till individen själva att bestämma när den ska börja arbetet, bara det är slutfört vid avsatta tidsgränsen. Detta öppnar upp många

möjligheter att anpassa sin arbetstid efter hur arbetssituationen ser ut just den tidpunkten. Det här är en organisatorisk avreglering som innebär både en minskning av tidsramen och det rumsliga, men även att arbetet nu kan ske när som helst på dygnet och var som helst i världen. Något som medför ett större ansvar och fler möjligheter att själv styra över arbetets helhet (Allvin m.fl. 2006:109).

Respondenterna Sara och Lena är två medarbetare på Telge Energi som sett störst fördelar med den erbjudna flexibiliteten att kunna arbeta hemifrån. De båda beskriver en önskvärd flexibilitet som har gjort de mer tillgängliga i hemmet, fått större frihet, inte vara tvungen att ta sig till arbetsplatsen och med det spara in timmar på pendlandet som de kan lägga på annat. Ingen av de tre respondenterna anser att stressen har ökat eller att arbetet i sig har blivit svårare genom att arbeta ifrån kollegorna och arbetsplatsen. De beskriver dock hur arbetet har blivit mer enformigt när de arbetat på distans. De belyser även den snabbväxande

utvecklingen Telge Energi utförde i samband med pandemins ankomst, bolaget hade sen en tid innan varit på god väg att utveckla den digitala plattformen. Så pandemin tvingade fram ett högt tryck på lösningar och bolaget fick öka takten med den tekniska utvecklingen. Även om Telge Energis digitala plattform inte var helt redo för den omställningen som skulle komma, så tog det inte många veckor innan den var i uppstart hos samtliga medarbetare. Det här upplevs som en övergripande positiv omställning, då förändringen från den fysiska arbetsplatsen till hemarbete inte stötte på någon större problematik enligt de två respondenterna (Abrahamsson, 2002:85).

Respondenterna Olle och Sara har båda talat med sina kollegor om den ökade flexibilitet som kommer med det ökade valet till distansarbete. Båda belyser den flexibilitet som skapats mellan privatlivet och arbetslivet, nu finns det mer tid till att hämta och lämna barnen, de upplever sig ha mer tid att sköta om hemmet och en av Olles medarbetare har tagit sig friheten att skaffa sig en hund nu när tiden lättare går ihop hemifrån.

”En i vår grupp har skaffat hund, och då är det ju alldeles utmärkt att kunna jobba hemifrån, rasta hunden och så blir det ju en extra bra mikropaus för personen”

Sara förklarar:

”Jag stortrivs i det här! Slippa leta parkering, slippa pendla, hemma pysslet flyter på... ett lugn har kommit med det här”

Allvin m.fl. (2006) beskriver överspridningsmodellen som den mest förekommande modellen hur vi kan se på de olika sfärerna arbetsliv- och privatliv utifrån ett helhetsperspektiv. Enligt denna modell kan man inte se de olika sfärerna helt skilda från varandra då dem kan komma att påverka varandra medvetet eller omedvetet. Gränsen mellan den privata sfären och arbetes sfären blir därför otydlig och det kommer strömmande erfarenheter samt upplevelse från båda sidorna. Om kraven är höga på arbetet och kräver mycket energi, behöver individen vila upp sig för att klara de kommande utmaningar hen ställs inför. I både Sara och Olles uttryck kan vi uppfatta dem som nöjda över beslutet de tagit att arbeta hemifrån, då detta har skapat mer utrymme att kombinera det dagliga arbetet med övriga hemsysslor samt fritid. Även då arbetet sker under hemmets tak, tycks de inte uppleva en högre stressfaktor eller svårigheter att kombinera sfärerna utan mer en lättsamhet att arbetslivet och privatlivet nu är så nära varandra och gå att pendla mellan. Genom att sfärerna nu sker så nära inpå varandra och utförs på plats, upplever respondenterna att det blir enklare att kombinera sysslorna och uppgifterna som kommer både med arbetslivet- och privatlivet.

6.0 Diskussion

Denna studie har ägnat uppmärksamhet åt att besvara vilka utmaningar och motiveringar medarbetarna använt sig av i samband med den ökade flexibiliteten som erbjudits av bolaget Telge Energi under Corona pandemin. Även hur arbetsgivaren på Telge Energi har erbjudit flexibilitet gentemot sina medarbetare under pandemin för att minska smittspridningen. I detta kapitel kommer en summering av studiens resultat, studiens syfte och frågeställningar,

In document “Det flexibla arbetet” (Page 40-43)

Related documents