• No results found

post Akutsjukhus

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 98-172)

V2104-02721

Vård och behandling

Hygien/miljö/teknik Diagnos

Vårdansvar och organisation

Felaktigt svar av test av covid-19

En kvinna har astma och inför ett läkarbesök skulle hon genomgå ett test för covid-19, vilket utföll positivt. Kvinnan anser att det inte kan vara möjligt eftersom hon levt med social distansering det senaste året. Dessutom har hon fått två doser av vaccin mot covid-19. Någon dag senare åkte hon med ambulans till ett akutsjukhus på grund av astmaproblem. Där togs också ett test för covid-10 som utföll negativt. Kvinnan menar att det första provet som togs måste ha haft ett felaktigt resultat.

Åtgärd: I inhämtat yttrande från verksamheten förklarades att analysen av kvinnans hemtest har genomförts genom ett laboratoriebaserat test som har godkänts av Folkhälsomyndigheten. Kvinnans testresultat påvisade två olika delar av coronavirusets arvsmassa. Denna analys utförs tillsammans med flera kvalitetskontroller som inkluderar både positiva och negativa kontroller och varje prov har även en mänsklig kontroll. Metoden har mycket god träffsäkerhet och känslighet, men inget test eller laboratorieanalys är 100 % säkert. På grund av att kvinnan inkommit med ny information i och med sin anmälan till patientnämndens förvaltning, så gjordes en eftergranskning av resultatet. Provet analyserades igen och då kunde inget virus påvisas. Eftersom det inte gick att utesluta att provet kan ha innehållit låga nivåer av virus kategoriserades svaret som "Ej bedömbart". Verksamheten har vidtagit åtgärder så att provsvaret har ändrats. Verksamhetsansvarig beklagade de problem som det ursprungliga provsvaret medfört. Kvinnan tog del av yttrandet men har inte hörts av inom angiven tid. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2012-07312

Vård och behandling

Bemötande

Undersökning/bedömning Kommunikation

Diagnos

Vård och behandling

Dåligt bemötande och felaktig diagnos

En kvinna är besviken på behandlingen och diagnosen som hon har fått.

Patienten anser att hennes besvär inte tas på allvar av läkaren.

Åtgärd: Yttrande har inhämtats från vårdgivaren. Där beskrevs att proverna har varit utan anmärkning och att patienten ska vända sig till Inspektionen för vård och omsorg angående patientjournalen. Patienten har tagit del av yttrandet och inkommit med synpunkter som bifogas avslutskrivelsen. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2102-00946

Resultat

Fast kontakt/vårdplan Resultat

Vårdansvar och organisation

Bristande uppföljning efter operation

En kvinna skadade sig i en olycka och fördes till akutsjukhus där hon genomgick en operation. Hon upplevde bristande uppföljning och tvingades senare göra om operationen, hon är missnöjd med den bristande hanteringen och avsaknad av uppföljning.

Åtgärd: Förvaltningen har haft kontakt med patienten via e-post och telefon, men då ingen underskriven anmälan inkommit till förvaltningen avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2103-01564

Vård och behandling

Läkemedel Omvårdnad Vård och behandling

Bristande smärtlindring i samband med operation av flicka

I samband med en fotoperation fick en flicka inte adekvat smärtlindring. Under flera timmar försökte personalen få flickan adekvat smärtlindrad då hon låg och skrek. Det fanns ingen narkosläkare på plats utan narkossköterskan fick försöka ringa till honom, vilket inte lyckades initialt. Fadern anser att det är ofattbart att det inte fanns någon reservplan som genast kunde sättas in för hans dotter som inte tålde en viss sorts smärtlindring och varför narkosläkaren var så svår att nå för ny bedömning av adekvat smärtlindring.

Åtgärd: I inhämtat yttrande från ansvarige chefen förklarade han att adekvat smärtlindring under och efter operation ska vara planlagt enligt gällande riktlinjer. Som pågående kvällsjour omvärderade ansvarige chefen operationens omfattning i slutet av operationen. Den var mer omfattande än den lagda ursprungsplanen vilket ledde till att man lade engångsdoser av nervblockader med god effekt. Den gemensamma bedömningen i slutet av operation i samråd med operatören var att det skulle räcka med detta och att de första stegen av smärtstillande läkemedel som var ordinerade skulle vara tillräckliga när blockaden började släppa. Tyvärr reagerade flickan på de starkare smärtstillande läkemedlen som sattes i pumpen. Där hade man gjort en felbedömning och en kvarvarande blockadslang och en mer extensiv smärtlindringsplan som backup skulle ha varit bättre, tillstod ansvarige chefen. Under jourtid är det färre läkare på plats som har flera ansvarsuppgifter vilket kan försämra tillgängligheten.

Ansvarige chefen ansåg dock inte att det var acceptabelt att sjuksköterskan inte hade fått någon hjälp från vare sig narkosläkaren eller ortopedläkaren snabbare.

Denna händelse skulle tas upp med berörd personal i samband med

gemensamma personalmöten. De skulle se över arbetsrutinen så att detta inte skulle inträffa igen. Avslutningsvis beklagade chefen att det inte hade fungerat bättre under deras omhändertagande av flickan under vårdtiden. Fadern tog del av yttrandet men har inte hörts av inom angiven tid. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2103-01799

Vård och behandling Behandling

Synpunkter på en specialistmottagning

En kvinna har synpunkter på en mottagning på sjukhuset.

Åtgärd: Patienten har en pågående dialog med vårdgivaren och då patienten därefter inte återkommit inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2103-01860

Vård och behandling

Hygien/miljö/teknik Behandling

Vårdansvar och organisation

Man smittades med covid-19 under vårdtid på sjukhuset och avled En man har varit inneliggande på ett akutsjukhus i två veckor på grund av hjärtproblem. Han har legat isolerad hela tiden men efter de två veckorna lades en medpatient in på samma rum. Medpatienten hade covid-19 så mannen fick stanna kvar på sjukhuset och hållas isolerad. Anhöriga till mannen undrar hur detta kunde ske eftersom mannen definierades som riskgrupp. I hemmet har mannen och familjen hållit restriktionerna genom att hålla avstånd och arbeta hemifrån.

Åtgärd: Handläggning pågår.

E-post Akutsjukhus V2103-01951

Vård och behandling

Information Behandling Kommunikation

Bristande vård, behandling och information till anhöriga

En man har synpunkter på den intensivvård hennes framlidne farfar fick i samband med att han var sjuk i covid-19. Han insjuknade initialt och var inneliggande på sjukhus. Därifrån skrevs han ut till ett sjukhem. På sjukhemmet insjuknade han kraftigt och han överfördes tillbaka till sjukhuset för fortsatt vård. Där avled han slutligen. Anhöriga saknar information om vad som hände på sjukhemmet och på sjukhuset den sista vårdtiden.

Åtgärd: Ombudet har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet samt om Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Löf

(patientförsäkringen). Då anmälaren inte inkommit med någon kompletterande skrivelse avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2103-02101

Vårdansvar och organisation Vårdflöde/processer

Missnöjd med transport av anhörig

En kvinna har synpunkter på sin mammas vård. Hon genomgick en operation på akutsjukhus och transporterades sedan till annan klinik i regionen. Enligt dottern överrapporterades mammans vård inte korrekt.

Åtgärd: Förvaltningen har varit i kontakt med ombudet via e-post och telefon.

Då ingen underskriven anmälan inkommit till förvaltningen avslutas ärendet.

E-post Akutsjukhus V2104-02203

Vård och behandling

Patientjournalen Behandling

Dokumentation och sekretess

Upprepade epileptiska anfall

En kvinna har drabbats av flertalet stora epileptiska anfall. Hon har drabbats av revbensfrakturer, hjärnskakning, skallskador och sår och fått stark smärtstillande medicin. Kvinnan är yr, har koncentrationssvårigheter, huvudvärk och är ständigt rädd för nya kramper. Hon utreds nu av neurolog. När hon vid ett tillfälle inkom till en akutmottagning på ett akutsjukhus hade hon stora blödande sår på huvudet som lämnades utan åtgärd. Såren hade behövt sys. I journalen står att hon missbrukar smärtstillande läkemedel, vilket är felaktigt.

Åtgärd: Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2104-02246

Vård och behandling

Omvårdnad Behandling Vård och behandling

Obehagliga upplevelser på akutsjukhus

En man upplevde obehagliga behandlingar och brister i omvårdnad när han var inlagd på ett akutsjukhus.

Åtgärd Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2104-02254

Resultat

Fast kontakt/vårdplan Resultat

Vårdansvar och organisation

Kvarstående besvär efter operation

En man genomgick en operation av bukspottkörteln för ett år sedan. Han har kvarstående besvär genom att han har ett dränage i operationssåret för att det läcker vätska. Anhörig vill veta varför såret inte läker och om det finns någon behandling mannen kan få.

Åtgärd: Då ombudet inte inkommit med någon kompletterande skrivelse eller fullmakt avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2104-02357

Vård och behandling Omvårdnad

Man avled efter fall på akutsjukhus

En man vårdades på ett akutsjukhus. Mannen föll och skadades svårt i samband med detta. Mannen förbättrades aldrig efter fallet och avled en tid därefter.

Anhöriga har nu frågor kring omständigheterna runt fallet.

Åtgärd: Ombudet har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Har kommit i kontakt med vårdgivaren på annat håll.

E-post Akutsjukhus V2104-02361

Vård och behandling

Bemötande Behandling Kommunikation

Dåligt bemötande på ett sjukhus

En kvinna anser att hon inte blir trodd på och därför blir dåligt bemött på ett sjukhus.

Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2104-02848

Vård och behandling Behandling

Frågor vård

Närstående är mycket besviken på den vård som patienten erhöll vid avdelning på akutsjukhus. Än så länge är ärendet inte beskrivet i detalj. Patienten är nu avliden.

Åtgärd: Förvaltningen har försökt att upprätta kontakt med ombudet, men ombudet har inte vidare hört av sig. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2105-03138

Resultat

Delaktig Resultat Kommunikation

Fast kontakt/vårdplan Vårdansvar och organisation

Problem efter åtgärd och inte tagen på allvar

En kvinna genomgick en åtgärd vid ett akutsjukhus på grund av njursten. Hon har efteråt drabbats av besvär i flera omgångar som hon behövt uppsöka akutmottagning för och som varit allvarliga. Hon menar att en kontrollröntgen av åtgärden inte gjordes efteråt vilket skapade problem. Hon menar att hon har svårt att bli tagen på allvar och att hon känner sig ensam i att själv hela tiden ta kontakter och styra sin vård.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och

verksamhet. Då patienten därefter inte inkommit med kompletterande skrivelse avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2105-03282

Kommunikation Samtycke

Dement man får inte näringsdropp vid covid-19-infektion

En dement äldre man som har pågående covid-19-infektion nekas näringsdropp av två anledningar. Den första man hänvisar till är att han är för rörlig och kan komma att dra ut nålen. Den andra att han inte kan ge sitt samtycke till att man låser fast honom för att ge droppet. Anhöriga ser mannen fara illa och motsäger sig den bedömning som är gjord. Båda besluten grundar sig i mannens demens.

Åtgärd: I samtal med ombudet framkommer att patienten nu är piggare och har kommit till ett boende. Ombudet har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2105-03301

Ekonomi

Ersättningsanspråk, garantier

Försvunna tillhörigheter

En man vårdades på en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus. Under vårdtiden försvann flera värdefulla ägodelar. Mannen och en anhörig har kontaktat sjukhuset angående detta men får ingen hjälp.

Åtgärd: Då patienten trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2105-03303

Vård och behandling Behandling

Frågor kring hantering runt behandling

En patient vars ovanliga sjukdom går i skov var angelägen om att få bli patient vid en specialistverksamhet på ett akutsjukhus dit hon remitterats. Sjukhuset vill dock avskriva remissen om hon tackar nej till läkemedelsbehandling som hon erbjudits, hon har frågor kring detta.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och

verksamhet. Då patienten därefter inte inkommit med kompletterande skrivelse avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2105-03491

Vård och behandling

Resultat Behandling Resultat

Kontroller efter operation upphörde

En man genomgick en omfattande operation vid ett akutsjukhus. Uppföljningen skedde därefter årligen under några års tid genom kallelser till

röntgenundersökningar. Detta upphörde dock och patienten blev sedan inte kontaktad av vare sig akutsjukhuset eller primärvården. När mannen behövde uppsöka ett annat akutsjukhus på grund av hälsoproblem gjordes fynd i det område där operationen utförts. Mannen undrar varför ingen uppföljning har gjorts på flera år.

Åtgärd: Då patienten, trots upprepade kontaktförsök, inte återkommit till förvaltningen avslutas ärendet utan vidare handläggning.

E-post Akutsjukhus V2105-03537

Vård och behandling

Behandling Diagnos

Vård och behandling

Får ej diagnos

En man fick för 2½ år sedan en lindrig stroke, dock utan uppföljning. Mannen hade sedan tidigare gångsvårigheter med dålig balans. Allt detta har förvärrats över tid. Mannen har inte fått någon diagnos och därmed inte fått komma till rehabiliteringshem eller hjälp i hemmet, hjälpmedel mm.

Åtgärd: Patienten önskar inte att yttrande inhämtas utan är nöjd med att synpunkterna kommer till vårdens/politikens kännedom. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2106-03864

Resultat Resultat

Fick infektion efter fotoperation

En kvinna genomgick en fotoperation på akutsjukhuset. Några månader senare måste operationen göras om då hon fått en infektion samtidigt som den första operationen. Hon önskar ekonomisk ersättning.

Åtgärd: Patienten avser att anmäla till patientförsäkringen, undertecknad lämnar kontaktuppgifter. Patienten är nöjd med det och ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2106-04102

Vård och behandling Behandling

Ifrågasätter vård

En kvinna ifrågasätter den vård hon har fått vid ett sjukhus.

Åtgärd: Patienten har informerats om patientnämndens uppdrag och verksamhet samt om Löf (patientförsäkringen).

E-post Akutsjukhus V2106-04463

Vård och behandling

Hygien/miljö/teknik Behandling

Vårdansvar och organisation

Fick blodpropp efter felaktiga ortoser

En kvinna sökte vård på ett akutsjukhus efter att ha ramlat och skadat benet.

Hon fick ortoser men uppger att hon blivit felbehandlad och att ortoserna lett till att hon därefter drabbats av en blodpropp.

Åtgärd: Patienten önskar inte att yttrande inhämtas utan är nöjd med att synpunkterna kommer till vårdens/politikens kännedom. Ärendet avslutas.

E-post Akutsjukhus V2107-04712

Vård och behandling Undersökning/bedömning

Ifrågasätter undersökning/bedömning av buksmärtor

En äldre man sökte vård på en akutmottagning på ett sjukhus för kraftiga buksmärtor. Han blev efter några timmar hemskickad med diagnosen urinvägsinfektion. Sex timmar senare fick anhöriga kalla på ambulans. Med ambulanspersonalen på plats fick mannen hjärtstopp och avled. Läkare konstaterade att det rörde sig om av bristning i halspulsådern. En anhörig ifrågasätter bedömningen som gjordes på akutmottagningen och önskar att vårdgivaren ska se över sina rutiner för undersökning av äldre män som inkommer med kraftig buksmärta.

Åtgärd: Då ombudet trots upprepade kontaktförsök inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet i befintligt skick.

E-post Akutsjukhus V2107-04776

Administrativ hantering

Läkemedel Brister i hantering Vård och behandling

Synpunkter på läkemedelsplanering

En man vårdas för cancer på ett sjukhus. Han har synpunkter på att läkemedelsplanen han fick vid sin senaste behandling hänvisade till tidigare plan, vilket förutsätter att patienten har kvar föregående dokument. Mannen anser att varje plan ska vara komplett och inte skriven i löpande text för att underlätta för patienterna.

Åtgärd: Patienten önskar inte att yttrande inhämtas utan är nöjd med att synpunkterna kommer till vårdens/politikens kännedom. Ärendet avslutas.

1177 -> Skrivelse Akutsjukhus V2101-00421

Vård och behandling

Information Behandling Kommunikation

Patientens rättigheter i livets slutskede

En äldre kvinna avled på akutsjukhus strax efter att hon avsagt sig både behandling och kontakt med anhöriga. En dotter ifrågasatte att de som anhöriga inte hade fått vara delaktiga i kvinnans beslut att avsäga sig ytterligare behandling. De hade inte heller fått någon information om dödsorsaken.

Åtgärd: Yttrande har inhämtats från vårdgivaren. Där beskrev vårdgivaren kvinnans snabba sjukdomsförlopp och att hon uttryckligen motsatt sig

intensivvård och all aktiv behandling. Hon nekade också personalen att meddela anhöriga sitt beslut. Vårdgivaren gav också information om vilka lagar som styr sjukvårdspersonalens skyldighet att förhålla sig till sekretess och patienters rätt att fatta beslut om att få eller att avstå vård samt att besluta om vilken information som får lämnas ut till närstående och anhöriga. Vårdgivaren har förståelse för anhörigas önskan att vara delaktiga men patienters rättigheter är reglerat i lagar som vårdgivare är skyldiga att följa.

Ombudet har tagit del av yttrandet och meddelat att hon eventuellt kommer att kontakta Inspektionen för vård och omsorg. Ärendet avslutas.

1177 -> Skrivelse Akutsjukhus V2102-00647

Kommunikation

Bruten sekretess/dataintrång Bemötande

Dokumentation och sekretess

Behandling Vård och behandling

Ifrågasätter bemötande och behandling av läkare

En kvinna har synpunkter på bemötandet från flera läkare vid en

akutmottagning och en avdelning på ett sjukhus. Enligt kvinnan tog läkarna inte hennes besvär på allvar och betedde sig på ett hånfullt sätt. Kvinnan beskriver att hon inte fick den behandling och smärtlindring som hon önskade. Vidare ska läkarna ha gått in i kvinnans journaler trots att hon spärrat dessa.

Åtgärd: Yttrande har inhämtats från vårdgivaren. Där beskrevs att läkaren frågat efter tidigare sjukdomshistorik men behövt ytterligare information och har därför läst journalanteckningar från tidigare besök med samma besvär. Vidare beskrivs att kvinnans besvär inte bedömdes kräva någon akut åtgärd men att hon fått ligga kvar för observation på avdelningen och fått smärtlindring.

Sektionschefen ber om ursäkt och beskriver att det är oacceptabelt att kvinnan fått ett dåligt bemötande. En översyn av rutiner ska göras för att undvika att händelsen upprepas. Då patienten efter att yttrandet översänts inte hörts av inom angiven tid avslutas ärendet.

1177 -> Skrivelse Akutsjukhus V2102-00690

Vård och behandling

Information

Undersökning/bedömning Kommunikation

Behandling Vård och behandling

Bristande undersökning, information och bemötande

En kvinna som nyligen immigrerat till Sverige drabbades av svåra buksmärtor och sökte vård på en akutmottagning. Kvinnan fick inga svar på sina frågor trots att hon talar engelska. En röntgenundersökning utfördes och urin- och blodprover togs men hon fick ingen konkret förklaring till sina besvär. Hon fick till slut besked om att allt verkade bra och att hon skulle uppsöka en kirurg om smärtorna inte avtog. Vid hemgång bad hon om hjälp att ringa en taxi men fick en knapphändig beskrivning till taxistolpen utanför huvudentrén. Ett par dagar senare tog hon ett graviditetstest som var positivt. Hon anser att läkaren på akutmottagningen borde ha talat om för henne att hon var gravid. Dessutom ifrågasätter hon lämpligheten att en gravid kvinna genomgår en

röntgenundersökning. Kvinnan anser att hon blev ignorerad på grund av sin hudfärg och bryskt och respektlöst behandlad jämfört med andra patienter som var svensktalande.

Åtgärd: I inhämtat yttrande framförde verksamheten tacksamhet för att kvinnan och hennes make hade skickat in sina synpunkter och klagomål. Det ger verksamheten möjlighet att uppmärksamma brister som gör att den kan förbättras. Ansvariga chefer beklagade också kvinnans upplevelse som de såg allvarligt på och tog till sig kritiken. Ärendet skulle förmedlas till dem det berör för kännedom och för att eliminera risken för upprepning. Vid det första besöket togs sedvanliga prover som visade normalvärden. Det togs också ett graviditetstest som var negativt vid detta tillfälle. När ingen gynekologisk orsak till smärtorna kunde identifieras konsulterades kirurgjouren och kvinnan skickades till en röntgenöversikt av buken för att utesluta annan orsak till

Åtgärd: I inhämtat yttrande framförde verksamheten tacksamhet för att kvinnan och hennes make hade skickat in sina synpunkter och klagomål. Det ger verksamheten möjlighet att uppmärksamma brister som gör att den kan förbättras. Ansvariga chefer beklagade också kvinnans upplevelse som de såg allvarligt på och tog till sig kritiken. Ärendet skulle förmedlas till dem det berör för kännedom och för att eliminera risken för upprepning. Vid det första besöket togs sedvanliga prover som visade normalvärden. Det togs också ett graviditetstest som var negativt vid detta tillfälle. När ingen gynekologisk orsak till smärtorna kunde identifieras konsulterades kirurgjouren och kvinnan skickades till en röntgenöversikt av buken för att utesluta annan orsak till

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 98-172)

Related documents