• No results found

post -> 1177 Akutsjukhus

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 95-98)

V2011-06664

Vårdansvar och organisation

Behandling Hygien/miljö/teknik Vård och behandling

Information Kommunikation

Kvinna kan ha blivit smittad vid sjukhus och avled

En äldre kvinna avled på ett akutsjukhus och hennes närstående har fått veta att hon dog i sviterna av covid-19. De närstående menar att hon med stor sannolikhet blev smittad på sjukhuset och vill att det utreds. Kvinnan var på väg att flyttas från sjukhuset till ett korttidsboende och återhämta sig innan hemfärd men dog istället. De närstående undrar också varför kvinnan inte behandlades på IVA för att få bättre vård än vid vanlig vårdavdelning. Några av kvinnans tillhörigheter saknas efter vårdtiden, bland annat guldsmycken och en mobiltelefon.

Åtgärd: Svar inhämtades från vårdgivaren som redogjorde för patientens vårdtid, symptom och läkemedelsbehandling. Patienten lades in på sjukhuset efter ett fall i hemmet och opererades för en höftfraktur dagen därpå.

Covidprov som togs inför operation var negativt. Kvällen innan utskrivning till korttidsboende försämrades hon med hög feber och behov av syrgas och ett covidprov som togs var positivt. Med bakgrund i tidigare sjukdomar med misstänkt kognitiv svikt, cancermisstanke och höftfraktur samt patientens allvarliga tillstånd bedömdes det att hon inte var aktuell för vård på IVA. Hon försämrades snabbt och avled. Samma dag som patienten insjuknade med symptom insjuknade även ett stort antal medarbetare på avdelningen. Det föranledde en stor insats avseende smittspårning av samtliga patienter och personal med hjälp av smittskyddsexperter. Trots stora insatser att försöka identifiera smittvägar har vårdgivaren inte säkert kunna fastställa vem eller vilka som smittade vem på avdelningen. Patienten kan ha blivit smittad i ambulansen, på akuten eller på avdelningen, det fanns även en utbredd smitta i samhället.

Utbrottet av covid-19 på avdelningen var anmält till IVO enligt Lex Maria, patientens journalanteckningar samt sjukhusets utredning och smittspårning var bifogat anmälan. Vårdgivaren ville verkligen beklaga sorgen efter patientens hastiga bortgång och välkomnade IVOs bedömning. Angående förlusten av värdesaker skulle sjukhuset göra en polisanmälan och skickade en blankett till ombudet för ifyllande. Ombudet har efter att ha tagit del av ett kompletterande svar inte hörts av inom angiven tid och ärendet avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2012-07114

Ekonomi

Ersättningsanspråk, garantier

Ersättning för ekonomiskt utlägg av läkemedel

En man hade påbörjat en dialog med sin kardiolog om att byta medicin. När han fick en stroke och inkom till en akutmottagning på ett akutsjukhus informerade han personalen om detta. Medicinen ordinerades, men ingick inte i högkostnadsskyddet då inga beslut om subventionering var tagna. Mannen fick därmed betala för medicinen själv, och var införstådd med detta. Senare har han fått samma läkemedel subventionerat och behöver således framgent inte betala för den. Han vill veta om han kan få pengarna åter för den första ordinationen på akutmottagningen.

Åtgärd: I yttrande från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen framkommer att vid förskrivning av läkemedel ska en förskrivare aktivt ta ställning till om patienten är en förmånsberättigad person. För läkemedel som har en begränsad subvention ska även anges om villkoren för subvention är uppfyllda. Vid det första förskrivningstillfället (på akutsjukhuset) uppfyllde patienten inte subventionskriterierna och valde att istället betala själv för läkemedlet.

Hanteringen har skett i enlighet med gällande lagstiftning och regionala regler vad gäller högkostnadsskydd och förskrivning av läkemedel. Beslut om ett subventionsbegränsat läkemedel ska ingå i läkemedelsförmånerna fattas vid förskrivningstillfället och det finns i sådana här fall inga förutsättningar för Region Stockholm att i efterhand ge er ersättning för tidigare utförda köp av läkemedel. I yttrande från akutsjukhuset framkommer att provet togs som visade en förbättring jämfört med tidigare och låg inom normalintervallet.

Läkaren förespråkade en sedvanlig behandling som kunde följas upp av primärvård eller specialistläkare. Patienten önskade istället en behandling med ett icke subventionerat läkemedel. Denna påbörjades med remittering för uppföljning av primärvården. Patienten är inte nöjd med detta men informeras om att patientnämndens förvaltning inte tar beslut i frågor har därmed inte har något ytterligare att tillföra. Frågeställningen är registrerad och kommer våra politiker tillkänna. Ärendet avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2012-07424

Kommunikation Delaktig

Bristande delaktighet vid överflyttning från annat län

En man bor tillfälligtvis utanför länet och fördes till akutsjukhus där när han insjuknade. Vid transporten senare till akutsjukhus i länet fick mannen inte vara delaktig i beslutet vilket han ifrågasätter. Efter avslutad vistelse fick han ingen sjukresa hem till sitt tillfälliga boende utan fick ta sig hem själv till lägenheten i länet där han är folkbokförd. Han menar att han inte var stark nog för att kunna åka kommunalt.

Åtgärd: I yttrandet förklarade vårdgivaren att patienter som vårdas utanför länet tämligen omgående bör flyttas till sjukhus i regionen vilket genomförts i detta fall. En sjukresa hem från vård beslutas endast i de fall de medicinska

omständigheterna kräver det vilket inte var fallet här. Patienten är missnöjd med svaret som försatte honom i stora besvär, ärendet avslutas på förvaltningen.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2101-00500

Vård och behandling

Fast kontakt/vårdplan Läkemedel

Vårdansvar och organisation

Okontrollerad förskrivning av narkotikaklassade läkemedel till tonårig flicka En tonårig flicka fick under flera års tid narkotikaklassade läkemedel förskrivna åt sig på grund av smärtor. Olika vårdgivare förskrev läkemedlen okontrollerat vilket gjorde att hon utvecklade ett svårt beroende.

Åtgärd: I inhämtat yttrande från ansvarig chef ansåg denne att det var mycket värdefullt för verksamheten att få ta del av flickans berättelse och upplevelser av vården. Flickan inkom till akutmottagningen med buksmärtor och fick

antiinflammatoriska läkemedel mot det. I väntan på utredning med

magnetkameraundersökning förskrevs recept på narkotikaklassade läkemedel.

Flickan sökte för liknande smärta tio dagar senare och hade då tagit läkemedlen utan effekt, en undersökning gjordes och flickan fick recept på ytterligare läkemedel som är narkotikaklassade. Flickan återkom en tredje gång till akutmottagningen och då beslutades att man skulle göra en

ultraljudsundersökning dagen efter. Bilden visade gallstenar men utan tecken till inflammation. Efter ytterligare tre veckor genomfördes

magnetkameraundersökningen som bekräftade att där fanns stenar. Nu beslutades att flickan skulle remitteras till ett annat sjukhus för operation av borttagande av gallstenar. Flickan hade fått den läkemedelsbehandling man ger som rutin, man börjar med antiinflammatoriska och när dessa inte hjälper går man över till morfinpreparat. För att evaluera beslutet hade läkarna på akutmottagningen vid två tillfällen konsulterat kirurgerna. Avslutningsvis beklagade den ansvarige chefen det flickan hade gått igenom och hoppades att situationen nu var bättre efter operationen. Han hoppades också att flickan skulle få hjälp via vårdcentralen med att sluta med de narkotikaklassade läkemedlen. Ansvarige chefen hade också kallat flickan till ett möte för att prata om hantering av situationen och om de kunde bistå med hjälp på något sätt.

Flickan tog del av yttrandet men har inte hörts av inom angiven tid varvid ärendet avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2102-00688

Vård och behandling Läkemedel

Synpunkter på okontrollerad förskrivning av narkotikaklassade läkemedel Under flera år fick en tonårig flicka förskrivet narkotikaklassade läkemedel mot smärtor. Olika vårdgivare var inblandade i förskrivningen. Detta gjorde att flickan utvecklade ett svårt beroende som begränsat hennes livssituation.

Åtgärd: I inhämtat yttrande från ansvariga läkare beskrev denne att han hade kommit i kontakt med flickan i samband med att hon lades in akut på grund av sina buksmärtor. Enligt flickans beskrivning hade hon haft långdragna besvär och man hade konstaterat gallstenar i gallblåsan och även planerat för en operation, men den hade ännu inte blivit av. Därför opererades hon nu akut.

Flickan hade beskrivit sitt bruk av smärtstillande läkemedel, de var både receptfria och narkotikaklassade läkemedel utskrivna från vårdcentral och akutmottagningar. Smärtläkaren skrev i sitt yttrande att hon hade kopplats in för att flickan efter galloperation skulle få en bra smärtlindring samt minska risken för abstinenssymtom. Läkaren hade bedömt att flickan behövde vårdas på sjukhuset ytterligare något dygn för att se att hon kunde komma igång efter operationen och inte utveckla några svåra smärtor eller abstinenssymtom.

Läkaren hade rekommenderat nedtrappning och utsättning av läkemedlen. Då det framkom att flickan hade mycket oro och rädsla för både smärta och beroendeproblematik ordinerades ett annat läkemedel till natten. Dessutom såg läkaren till att flickan fick psykologkontakt på enheten för att få hjälp med att bearbeta sitt mående. Flickan tog del av yttrandet men har därefter inte hörts av inom angiven tid. Ärendet avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2103-01494

Vårdansvar och organisation Vårdflöde/processer

Får ej remiss till smärtklinik

En kvinna ifrågasätter varför en specialistklinik inte vill skicka en remiss till en smärtmottagning för henne.

Åtgärd: Svar inhämtades från vårdgivaren som beskrev att patientens sjukdomshistoria saknar någon förklaring som skulle föranleda remiss till smärtklinik men att en sådan har skickats för bedömning. vårdgivaren beskriver också att patienten inte uppfyller kraven för färdtjänst. Patienten har efter att ha tagit del av yttrandet framfört att hon är missnöjd med det och avser att gå vidare genom andra kanaler. Ärende avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2103-01641

Vård och behandling

Undersökning/bedömning Behandling

Vård och behandling

Information Kommunikation

Ej informerad om provsvar

Patienten har haft förhöjt prostatavärde utan att ha blivit informerad om detta.

Undersökningar och behandlingar som patienten var i behov av försenades.

Åtgärd: Av inhämtat svar från vårdgivaren framgick att den mänskliga faktorn låg bakom avvikelsen från rutinerna. Den försenade behandlingen kan utgöra sju procents ökad risk för återfall. Ärendet har diskuterats i gruppen där både läkare och kontaktsjuksköterskor ingår för att i framtiden minimera risken att misstaget i detta ärende upprepas. Ärendet avslutas.

E-post -> 1177 Akutsjukhus V2103-02007

Tillgänglighet

Bemötande Väntetider i vården Kommunikation

Undersökning/bedömning Vård och behandling

Lång väntetid och bristande kommunikation på akuten

En kvinna uppsökte akutmottagningen på ett akutsjukhus, på uppmaning av telefonrådgivning genom 1177, då hennes ena hand domnat av. På akuten togs EKG och blodprover men kvinnan fick sedan vänta i över tolv timmar på läkarbedömning. Hon tillbringade hela natten på akuten och fick träffa läkaren på förmiddagen. Under denna tid fick hon ingen information från personalen om situationen eller planeringen och hon upplevde bristande förståelse för sin situation. När läkaren träffade kvinnan sa han att hon kunde vända sig till vårdcentralen och att de på akuten räddar liv. Kvinnan ifrågasätter varför hon behövde vänta hela natten på detta besked och menar att hon fått råd att ta sig till sjukhuset.

Åtgärd: Svar inhämtades från vårdgivaren som informerade om hur patienter bedöms på akuten, utifrån denna bedömning fick hon den lägsta

brådskandegraden. Tyvärr kan det vid hård belastning på akutmottagningen betyda att man får vänta väldigt länge som det gjorde i hennes fall. Det beklagades av vårdgivaren som arbetar aktivt med att försöka korta vistelsetiden på akuten för alla patienter. Vårdgivaren förklarade vidare den undersökning som patienten genomgått och varför man tyckte att hon skulle utredas vidare via sin vårdcentral. Vårdgivaren kan inte läsa journalen från 1177 men var övertygad om att de ville att patienten skulle besöka akuten för att de var oroliga över att symptomen skulle vara orsakade av stroke eller annan akut medicinsk sjukdom. Oavsett brådskandegrad och oavsett varför man besöker akuten ska man bemötas på ett respektfullt och korrekt sätt, utifrån patientens beskrivning lät det som att man brustit i detta och det beklagades,

upplevelserna var återkopplade till berörd personal.. Patienten har efter att ha tagit del av svaret inte hörts av inom angiven tid och ärendet avslutas.

E-post -> 1177

In document Patientnämnden Ärendeförteckning (Page 95-98)

Related documents