• No results found

Presentation av det empiriska materialet Bilaga:

Uppsatsens underlag vilar på en dvd som innehåller sex olika avsnitt. Dessa avsnitts nummer är 35-40

Elmer Elasmosaurus: I avsnittet som handlar om dinosaurien Elmer får Dino och hans familj

träffa havs- och fiskälskande Elasmosaurusar. Dino är lite illa till mods, då de ska åka ner i havet och han är ett landdjur som inte kan simma, men konduktören berättar att de ska åka i en glastunnel och då kan de titta på alla fiskarna utan att bli våta. När de åker över bron mot tidstunneln tycker Dino att det känns som att de flyger. Konduktören sjunger en sång om olika arter som finns i havet, och berättar att de befinner sig i Kritaperioden. Dino tycker att vattnet ser platt ut men när han får se hur fantastiskt det är under vattenytan förstår han att det finns lika mycket liv i vattnet som på land. När Dino och hans syskon träffar Elmer funderar Dino över en hypotes om Elmers långa hals. Kanske äter de höga vattenväxter och måste därför ha så långa halsar, men när Dino ser Elmer jaga fisk med sina föräldrar förstår han, att det är för att fånga fisk som Elmer och hans art har så långa halsar.

Dinosauriernas byfest: Dino och hans familj får iden att bjuda in till en stor byfest där alla

dinosaurier och grannar är välkomna. Dino och hans syskon är ivriga att planera vad de ska bjuda på, men barnens pappa föreslår att de ska ha knytkalas så alla kan ta med vad de ska äta. Det finns många olika arter och de äter olika saker som frukt, nötter, fisk eller insekter. Avsnitten kommer in på miljö och kretslopp och hela ekosystemet. Här tar en fortsatt lära om kretsloppstänket vid i en käck sång som Konduktören sjunger, ”Alla är viktiga av vår miljö” Sången innehåller funderingar om vad alla de olika dinosaurierna tycker om att äta. När alla har ätit färdigt kommer sköldpaddan, som har tagit lång tid på sig att ta sig ner till stranden där festen hålls. Han säger att han vill vara med och tävla. Alla blir tysta och sköldpaddan skrattar och säger att han bara skojar. Då börjar olika tävlingar med att några springer, andra flyger och några dyker. Efter en stunds tävlande leker de en gissningslek om de olika arterna och de sjunger sånger om vänskap.

Carla Cretoxyrhins: Dino och hans syskon ska åka på besök till Cretoxyrhins korallen. De är

väldigt nyfikna på vem de ska få träffa och deras mamma säger att de får fråga konduktören. När Dino och hans syskon frågar konduktören berättar han att de ska träffa en haj. Barnen blir lite rädda men, konduktören berättar att det är en ung haj vid namn Carla och att de kommer att vara säkra på andra sida av en stor glasruta. När de kommer fram till korallen frågar de

41

några småfiskar om de sett Carla, men småfiskarna simmar bara snabbt därifrån. Då får barnen syn på en krabba, som berättar att de ska akta sig för Carlas pappa. Han äter allt och har jättestora tänder. Plötsligt dyker Carla upp och vill leka med Dino och hans syskon. När de lekt en stund berättar Carla att hajar inte är Dinosaurier utan de är fiskar fast stora fiskar. Dan beundrar Carlas tänder och Carla beundrar Dans vingar. Hon berättar, att när hon tappar en tand växer det ut en ny och detsamma gäller Dino. Mötet med Carla blir lyckat och de får också träffa Carlas pappa, som är en jättestor haj. Dan som samlar på tänder får en present av Carla och det är en hajtand.

Tågstrul: Dan och Dino tränar för att kunna tävla med de kvicka tvilling dinosaurierna Oren

och Olli, när fru Pteranodon säger att det är dags att åka med Dinosaurietåget. När de kommer ombord får Dino och hans syskon äntligen träffa Oren och Olli. Tvillingarna är två mycket energiska dinosaurier, som är väldigt tävlingsinriktade och de älskar att springa fort. På tåget frågar de sina mammor om de får gå på upptäcktsfärd. De stannar till vid ett matstånd och äter och då berättar tvillingarna att de är allätare och måste äta ofta. Plötsligt låter tåget konstigt och konduktören ser orolig ut. Tvärt stannar tåget och konduktören meddelar att tåget gått sönder men han ska gå till stationen och hämta ”lokmotorn.” Oren och Ollie, som är snabba, erbjuder sig att springa till stationen för att skaffa hjälp, Liten, Glittra och Dan följer med dem då de är snabba flygare. På stationen får de hjälp av konduktörens mamma och de kan bogsera hem dinosaurietåget. Barnen får beröm och sedan får de se på när tåget repareras. Till slut kommer Dino och hans syskon hem och de tar farväl av Oren och Ollie, som åker vidare med dinosaurietåget.

Palle Pliosaurus: Fru Pteranodon och hennes fyra barn Dino, Liten, Glittra och Dan ska åka

på besök med dinosaurietåget ner i havet. De fyra syskonen pratar om olika egenskaper de skulle vilja ha om de levde i havet. Konduktören berättar att Dinos egenskaper stämmer bra överens med Pliosaurusens och att den även kallas havets T-Rex. Dino undrar om Pliosaurus är en dinosaurie och konduktören säger hon att får fråga Palle. Dino och hans syskon blir snabbt vänner med Palle och han berättar att han inte är en dinosaurie utan en marin reptil och att han lever i Juraperioden. Palla och Dino jämför olika egenskaper som tänder, storlek och längd och de kommer fram till att de både är lika och olika. De börjar leka en lek som påminner om dunkgömme, men de får lyssna efter varandra. Palle blir nyfiken på livet på land, så han frågar sina föräldrar om han kan få följa med Dino och hans syskon på dinosaurietåget och det får han. Palle blir så imponerad av allt han ser som träd, berg, växter och fåglar, att han följer med konduktören när Dino och hans syskon stiger av.

42

Elmer besöker en öken: Fru Pteranodon och hennes familj ska åka på utflykt och

konduktören undrar vart de ska åka. Dino berättar att de vill ta med sig sin vän Elmer till en plats där det inte finns vatten, glittrande snäckor eller fiskar. De bestämmer att de ska göra ett besök i öknen. Konduktören berättar att havet och öknen har en hel del gemensamt och att många tror att öknar tidigare var hav, men att de torkade ut och kvar blev bara sanden. Dino, Glittra, Liten och Dan åker genom tidstunneln till Elasmosaurus, där de träffar Elmer som spelar vattenboll med sin pappa. Elmer hoppar ner i Aquavagnen och när de åker iväg vinkar han till sina föräldrar. När de fyra syskonen och Elmer kommer fram till station ökenstrand träffar de Percy. Han är en ödla, som bor i öknen. Han berättar att han har allt han behöver där som insekter att äta. Att sola sig i värmen älskar han, men ibland kryper han in i skuggan och sover lite. Percy berättar att han också hört historier om att det tidigare varit ett hav, där han nu bor. De hittar en snäcka som ändå inte riktigt ser ur som en snäcka och konduktören berättar att det är en fossil.

43

Related documents