• No results found

Teoretisk tolkning

4 Resultatredovisning och analys

4.4 Teoretisk tolkning

Skaparna av programserien Dinosaurietåget menar att det ska vara ett underhållande och lärande program. I programmen får vi lära oss om olika djurarter och miljöer. Men får även bekanta sig med karaktärernas personligheter. ”Läroplanen för förskolan hävdar man att förskolan skall medverka till att barnen har ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp” (Skolverket, 2010:7). Vi tolkar att det är lärandet om de olika arterna och platserna som är ett av programmets syfte men vi kan också se lärandet i hur man ska vara och uppföra sig i olika situationer. Det handlar hela tiden om väluppfostrade barn som bemöter vuxna med respekt. Persson (2000) menar att man behöver lyfta filmens betydelse både i hemmen men även på förskolan då barn tar till sig filmens budskap och identifierar sig med dess karaktärer och därmed utnyttjar det i sina lekar. Det handlar om att utnyttja barns kunskaper om filmer de ser men även andra populärkulturella former för att barnen skall kunna analysera dem. På det här viset vinner barnen makt över ”kunskapsproduktionens villkor” (Persson 2000, s.127). Vi upplever att skaparen av karaktärerna vill förmedla olika ideal och förebilder och hur de vill att en önskvärd familj ska

31

vara. TV- mediets styrka är att utbudet är så stort och brett, att det nästan alltid finns något program som kan ge svar på de frågor barnet för tillfället bär på. Rönnberg (1996) menar att vad barnen lär sig hänger samman med vad de redan vet och kan om olika saker. Lärandet som sker av egen fri vilja brukar även vara det lärande som stannar kvar.

4.4.1 Programmet ur ett genusperspektiv

Vi tolkar att barnprogrammen visar vad som är ett önskvärt beteende i genusfrågor och av en kvinna och flicka respektive en man och pojke och hur det ska vara, vad som är rätt och fel. Tittarna påverkas både medvetet och omedvetet. Vår tolkning är att skaparen av dinosaurietåget förmedlar stela könsroller. Som exempelvis när Fru Pteranodon, hennes väninnor och andra kvinnliga karaktärer framställs med en mjuk röst. De har ett vackert yttre, är modeliga och deras största mål i livet är att pyssla om sin familj. Fru Pteranodon är en hemmafru som aldrig tappar tålamodet och alltid är intresserad av vad barnen säger. Hon ger alltid uppmaning till barnen i god tid före hemfärd. Som den goda modern hon är förvarnar hon barnen att de då ska lämna de nya vännerna som de har blivit bekanta med på sitt besök och att de därmed måste ta farväl. Fru Pteranodon finns alltid vid sina barn och de går ingenstans utan hennes godkännande. Hur det ser ut i verkligheten och om barn känner igen sig ser olika ut beroende på var de befinner sig. Den idylliska familjebilden är något som hela tiden visas upp i programmen. Herr Pteranodon och några av de andra papporna är större med en grövre röst, de är handlingskraftiga, trygga och de lär ut hur man jagar föda till familjen. Alla barnen i familjen ser upp till sin pappa och tittar storögda på honom när han pratar. Herr Pteranodons roll är inte så stor i dessa sex avsnitt utan han dyker bara upp vid enstaka tillfällen.

I avsnittet Dinosauriernas byfest sitter Fru Pteranodon och hennes väninna och planerar för en

byfest med barnen när Herr Pteranodon kommer flygande. Han tar genast kommandot och bestämmer att de ska flyga ner till stationen och be konduktören meddela att alla djur i stora dammen är bjudna. Barnen är ivriga att planera vad de ska bjuda på, men barnens pappa säger att de ska ha knytkalas så alla kan ta med vad de ska äta När Fru Pteranodon och hennes väninna hör detta förslag fnissar de förtjust och säger

32

Pappan och barnen flyger ner till stationen och sköter inbjudan. Vi tolkar detta budskap som att mannen sköter om saker och ting under tiden som kvinnan gärna blir uppassad. Dino, han syskon och även de andra barnen de möter i avsnitten framställs som oskuldsfulla, hjälplösa, väluppfostrade och ödmjuka barn. Vi möter också pojkar som tycker om och ska vara bra på idrott, vilket framhävs när Dan och Dino tränar för att möta Oren och Olli, som älskar att springa fort. Flickor däremot som Glittra vill helst ha fester, samla saker som glänser eller leta efter fina snäckor. Liten är den som framställs som pojkflickan i programmen. När syskonen kastar boll med Elmer ramlar Liten, när hon ska fånga bollen. Detta tolka vi som att Liten är en flicka som ibland inte klarar samma saker som pojkarna men hon vill gärna vara som de.

4.4.2 Auktoritära vuxna skapar lydiga barn

Vår tolkning här är att de vuxnas lugna men bestämda sätt ger upphov till lydnad och respektfyllt bemötande från barnen. Det är de vuxna som har makten och barnen ska lyda. Dino och hans syskon förmedlar artighet och förståndighet genom alla avsnitten. Varje gång de vill göra något som exempelvis ta en promenad i Dinosaurietåget frågar de först sin mamma om lov. När barnen möter en annan dinosaurieart eller konduktören hälsar de i kör och så presenterar alla fyra syskonen sig mycket artigt. Ständigt är det ett väldigt väluppfostrat barnideal som förs fram i varje avsnitt, där ingenting sägs emot och där inte heller några oartigheter finns. Samtliga avsnitt betonar vänskap och gemenskap.

4.4.3 Barns möjligheter till lärande

Lärande innebär att inta nya kunskaper. I programmen kan man ta del av både underhållning och lärande. Vår tolkning är att skaparna till programmen utmanar barnens språkkunskaper med svåra ord, som görs intressanta med hjälp av figurer, platser, miljöer, sånger och situationer. Det används många olika begrepp som exempelvis orden ”hypotes” och ”fossil”. Vi anser också att det används mycket matematiska termer i programmen som vid parbildning, antal och vid jämförelser som lika och olika. Barnen får lära sig att klassificera olika arter baserat på storlek, utseende och livsstil. Rent historiskt pratas det mycket om tidsperioder då olika arter levde på jorden och hur omgivningen såg ut, Karaktärerna befinner sig i många olika miljöer såsom i havet, på land, i en öken, inomhus och utomhus.

33

”Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till

vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter”. (Skolverket 2010:9)

Barn ges möjligheter till lärande genom diskussioner, argument och genom att få utforska idéer och tankesätt. Känslor och olika sinnen är något som går som en röd tråd genom alla avsnitten. Exempelvis som att man blir ledsen om något går sönder eller att man blir glad när någon är snäll. I programmen får barnen även lära sig om några av våra sinnen som lukt, smak, hörsel och syn.

34

Related documents