• No results found

5. Resultat

5.1 Presentation av respondenterna

Våra respondenter faller inom olika beteckningar av samhällsklasser, det rör sig om alltifrån arbetarklass till övre medelklass. Vi har valt att inte fördjupa oss inom klasstillhörighet men det kan vara värt att nämna då detta visar på vilket spektrum våra respondenter rör sig inom. Vidare vill vi poängtera att vi trots datamaterialets rika innehåll, tvingas pga. studiens begränsning att korta ner framställningen i flera avseenden. Denna avgränsning leder till att vi slagit samman flera teman som rör dels fakticiteten och nutid, vi har försökt att ändå behandla

16

kärnan av dessa aspekter i presentationen av respondenterna. Samtliga respondenter har svensk bakgrund och en är adopterad. Efter presentationen redovisas resultatet efter relevanta teman, som har framkommit av datamaterialet.

A är den yngsta av våra respondenter och är strax under 20 år. Han arbetar idag inom media

men även inom försäljningsbranschen och trivs med sina sysslor. Han har flyttat runt mycket under sin uppväxt och har bott på flera håll runt om i Sverige och är idag bosatt i Stockholm sedan några år tillbaka. Han trivs bäst i Stockholm då han upplever att det finns en högre grad av acceptans för homosexualitet. A beskriver sig själv som en social, öppen och ”fjollig” kille. Qx och RFSL fungerade som en viktig inkörsport i hans identitetsbildning som homosexuell, som ledde till att han kom ut vid 14 års ålder där mamman tog det bra medan pappan och pappans sida av släkten bröt kontakten. ”som tycker att homosexuella är en sjukdom eller att de inte gillar mitt sätt att vara, eller mitt beteende… att… mitt sätt att leva helt enkelt.”

A var förlovad med en kille när han var väldigt ung. Har haft dåliga erfarenheter med sin tidigare partner som misshandlade honom. Han har ett stort vänskapsnät som mestadels består av homosexuella män.

B är runt 20 år och studerar för närvarande på komvux och har planer på att studera utomlands

ett tag för att sedan ta högskoleexamen. Han är en belevad person som har rest runt en del i världen. Han bor i Stockholm sedan ett år tillbaka och som ung homosexuell kände han dragning till Stockholm där han upplevde att han kunde vara mer anonym och öppen på ett annat sätt än i den staden han växte upp i. I barndomsstaden umgicks han mestadels med heterosexuella killar som präglades av machokultur och obligatorisk heterosexualitet. ”jag umgicks bara med heterosexuella killar och det var väldigt machokultur/…/ man skulle ha, skaffa sig flickvän /…/ och man var tvungen att vara riktigt macho…”

Han kom ut för sina föräldrar när han var 13 år gammal, vilka tog det väl. Han har haft flera längre relationer men känner dock att han aldrig blivit kär i någon partner. Han beskriver en längtan efter att hitta kärleken och drömmer om att bilda familj med en man och vill skaffa sig biologiska barn. Han lever inte i en partnerrelation i dagsläget och hans närmaste vänskapskrets består mestadels av heterosexuella.

C är strax under 20 år och är född och uppvuxen i Stockholm. Han beskriver sig själv som en

stor och mysig kille som är glad hela tiden. Han kom ut i skolan när han var 14 år och växte med det ”jag blev nån…jag var bögen liksom, och det var väl lite häftigt så här /…/ det var nog bara positivt

tror jag…att komma ut…”. I samband med att han kom ut förde det med sig en rad stora förändringar i hans liv; han fick en homosexuell identitet som han växte i. Han började vid den tiden att klä sig i färgglada skjortor, glittriga sjalar, baskrar samt blonderade håret och trivdes med det. Efter han kommit ut i skolan berättade han det även för sin mamma som bagatelliserade det genom att säga att det är bara en fas. Först fyra år senare gjorde han ett försök på nytt, som föräldrarna tog bättre. Han har haft en del ströjobb och är idag arbetssökande. Har ett genuint intresse för teater, vilket är något som betyder mycket för honom och han har även planer på att läsa vidare inom området. Har inte haft många förhållanden, men har en nära vänskapsrelation till sin senaste pojkvän. Lever inte i en relation för tillfället men drömmer om en tillvaro med en mysig ”Svenssonbög”. Hans vänskapskrets består i allmänhet av heterosexuella tjejer.

D är strax under 25 år och är bor i Stockholm sedan tidig ålder. I dagsläget studerar han vid

högskolan och arbetar extra inom servicebranschen. Han kom ut för sina föräldrar när han var 17 år efter en längre tids påhitt om att pojkvännen han hade var en flickvän. Berättar att han levt ett tuff liv som har gjort honom hårdhudad men ändå inte hård.

Jag var ganska destruktiv både mot mig själv och andra människor/…/ umgicks mycket med människor, som inte var speciellt bra att umgås med /…/.som typ att ta droger, supa /…/ha sönder saker, slogs och utsatts sig själv för situationer som inte var bra överhuvudtaget.

Vidare lever han idag i ett fast samboförhållande med en man som betyder mycket för honom. Han nämner hur han efter ett osunt destruktivt liv hittat tryggheten och stabiliteten genom detta förhållande. D rör sig i en vänskapskrets som mestadels består av HBTQ individer och säger sig själv fungerat som ett stöd för några av vännernas egna komma-ut processer.

E är den äldsta av våra respondenter och är strax över 25 år. Han är den enda av

respondenterna som även känner dragning till det motsatta könet, men kallar sig själv homosexuell för enkelhetens skull. Han har bott på olika ställen runt om i Sverige och utomlands men anser att Stockholm alltid varit hans hem. Han säger sig sakna grundtryggheten i att bo på samma ställe, men att det inte påverkat honom negativt. Han har varit mycket självgående som barn i en familj som han betraktar som konservativ. Kom ut för sina föräldrar när han var 20 år, som reagerade bra trots att han var orolig. Bor idag i Stockholm och har dubbla arbeten där han jobbar med hälsa och träning. Är en världsvan person som rest runt i stora delar av världen. Träffar för närvarande en kille sedan några

veckor tillbaka och drömmer om en framtid med föräldraskap. Vidare rör han sig i en vänskapskrets som består av tio nära vänner där merparten är heterosexuella.

F är drygt över 20 år gammal och är född i södra delarna av Sverige och bor i Stockholm

sedan ett år tillbaka. Han flyttade hemifrån i tidig ålder tillföljd av sina framgångar inom elitsport. Han är en öppen och trygg person och beskriver sig själv som manlig med mjuka drag. F beskriver hur han generellt blir bemött med förvåning och att inte bli betrodd när han kommer ut, många ifrågasätter honom och säger ”du kan inte vara bög, du är ju inte fjollig”.

Idag studerar han vid högskolan och arbetar extra inom servicebranschen. Lever för tillfället i ett distansförhållande där dem träffar varandra sällan pga. avståndet och tidsbristen. Drömmer om att hitta någon att dela resten av livet med. F beskriver att han har bra kontakt med sina vänner och umgåtts mellan könen och nämner att han har haft mest tjejkompisar under skoltiden. Har dock under tonårstiden upplevt en viss anpassning till sina heterosexuella vänner, han kände krav på sig att skaffa en flickvän och bli av med oskulden med en tjej. Han kom ut för sina föräldrar ett år efter studenten och beskriver att föräldrarna inte reagerade som han hade förväntat sig. Idag har föräldrarna inte några problem med hans läggning. Han berättar att han ljög mycket för familjen innan han kom ut och att han hade vissa strategier att dölja sin läggning för familjen. I dag har han vänner som är både hetero- och homosexuella.

G är runt 23 år och är född på landsbygden i övre delen av Sverige. Han har sedan han var

liten alltid känt en dragning och beundrat män, men kopplade aldrig samman det med att han skulle vara bög mycket på grund av att det lilla samhälle han kom ifrån saknade förebilder som kunde bidra till den homosexuella identifikationen. Han flyttade hemifrån i tidig ålder och bosatte sig i ett större samhälle där han bodde under en längre tid, vilket möjliggjorde nya insikter och tankeverksamhet hos honom. G har upplevt att QX samt RFSL som arenor var viktiga bidrag i hans identitetsskapande. Han hade under en längre tid undanhållit sin sexuella läggning för omgivningen och undanhållit under en längre tid ljugit för föräldrarna att hans pojkvän bara var en kompis. Han valde då att komma ut under andra året på gymnasiet och föräldrarna tog det väl. Idag är han bosatt i Stockholm sedan två år tillbaka där han arbetar inom kultur och teater, vilket är något som ligger honom varmt om hjärtat. Han är den av våra respondenter som engagerat sig aktivt i sociala rättvisefrågor. Han har inte nämnt någonting om nuvarande relationer. G talar om fem väldigt nära vänner och tio som han umgås med minst en gång i veckan och dessa består mestadels av tjejer och homosexuella män. Ser man till hans bekantskapskrets och kontaktnät rör det sig om ett hundratal personer.

Related documents