• No results found

6. Resultatanalys

6.1 Presentationsvideo 1: Filippa Kronholm

6.1.1 Sekvens 1 (0:00-0:07)

Bild 1.

Denotation

Videon börjar med en vinkel från marken upp mot himlen. Grönt gräs syns och en hand med en machete sveper över bilden. I nästa sekvens filmas en kvinnas kropp från ben och upp till ansiktet lite underifrån. Hon har en svart baddräkt, stora guldörhängen och håller macheten som vilar mot högra axeln medan hon tittar in i kameran (se bild 1.). I nästa klipp byts miljön ut. Hon sitter ned i intervjuformat med gröna växter och träd i bakgrunden. Hon har en brun bikini på sig och säger ”Jag heter Filippa och är 23 år ung.”, med en tydlig betoning ordet ung.

Konnotation

Det första som syns i Filippas presentationsvideo är den svingande macheten, som är ett tydligt

attribut under hela videon. Macheten är filmad ur ett grodperspektiv vilket konnoterar makt

och styrka (Machin & Mayr 2012), eftersom vi som åskådare ser upp på macheten. Eftersom detta är det första som syns i bild konnoteras en känsla av att personen som ska presenteras är hård och tuff. Macheten blir en metafor för personens styrka som kommer synas och användas i programmet (ibid). När Filippa sedan visas i bild med macheten vilandes på axeln, och med blicken in i kameran, konnoterar detta även till bilden vi fått tidigare, att hon är en hotfull och stark person som de andra deltagarna bör akta sig för, men kanske även se upp till. Hon tittar intensivt direkt in i kameran vilket kan kopplas till Machins (2016) begrepp gaze, som handlar just om aktörers blickar i bild. Filippas blick blir således en demand gaze, eftersom åskådaren tvingas titta in i hennes ögon och på ett eller annat sätt interagera med henne. Avståndet till henne i bild gör att en som åskådare, trots blicken, får distans till henne. Hade hon filmats i närbild hade blicken blivit ännu mer intensiv och kraftfull, då vi hade tvingats att möta hennes blick på ett annat sätt.

Hennes intensiva svarta baddräkt drar till sig fokus och ger uppmärksamhet, salience (Machin & Mayr 2012), till hennes kropp som exponeras. Den svarta baddräkten tillsammans med de guldiga örhängena kan i sig själva konnotera femininitet och sensualitet och bidra till en sexuell känsla till Filippas persona i videon. Detta konnoterar till en stereotyp, om kvinnans kropp som användningsområde för sexuell frestelse, som Jacobson och Norrby (2004) kallar för horan. Filippas exponering i videon konnoterar till denna stereotyp eftersom den handlar om att just kvinnans sexuella sida framhävs i bild, ofta lättklädd och frestande för det manliga ögat. Macheten kan däremot göra att denna känsla tonas ner och utmanar den kvinnliga stereotypen.

Vid intervjuscenen har Filippa på sig en bikini i en neutral brun/beige färg som inte tar fokus i bilden, vilket ger fokus till det hon säger. Hon sitter ner i en grön miljö vilket konnoterar en exotisk och glad känsla och samspelar med hennes energi och glädje i dessa klipp av videon. När hon vidare presenterar sig själv säger hon att hon är “23 år ung” vilket väckte uppmärksamhet hos oss då personer ofta presenterar sin ålder genom ordet “gammal”. Hennes användning av ordet “ung” blir en tydlig strukturell motsats (Machin & Mayr 2012) till ordet gammal. Hon har även en tydlig betoning på ordet, vilket skapar förståelse i att hon vill ses som en ung person. En av Jacobson och Norrbys (2004:29) andra feminina stereotyper kallar de för

skönhetsslaven som hela tiden anses sträva efter att passa in i den kvinnliga idealbilden, om att

vara snygg och ung. Eftersom Filippa betonar “ung” på sättet hon gör kan detta konnotera en koppling till denna stereotyp då hon visar att hon inte vill åldras.

6.1.2 Sekvens 2 (0:08-0:12)

Denotation

I nästa sekvens syns Filippa svinga macheten och hugga av gräs, återigen iklädd den svarta baddräkten. Samtidigt hörs hon säga ”Jag skulle beskriva mig själv som framåt, självständig och jävligt rolig!”. Det växlas tillbaka till intervjuformen i slutet av meningen där hon sitter ner med den gröna miljön i bakgrunden och den bruna bikinin igen. När hon radar upp orden “framåt, självständig och jävligt rolig” gestikulerar hon och räknar på hennes fingrar.

Konnotation

I denna sekvens läggs återigen fokus för tittaren på macheten som Filippa hugger med i det höga gräset. Filippa filmas ur ett grodperspektiv på ett avvaktande avstånd, inte i närbild men heller inte på långt avstånd. Grodperspektivet konnoterar återigen till makt och styrka genom att åskådaren ser upp till Filippa. Avståndet indikerar på att hon är åtkomlig, och att det hon uttrycker ska utstrålas och förstås av åskådaren. Hennes blick och fokus på gräset och macheten signalerar dock att hon är distanserad och svår att nå. Huggandet med macheten blir här en

metafor till att hon hugger sin väg framåt i spelet, hugger ner alla hinder, och att ingen kan

hindra henne. Hon ses här som en tuff, handlingskraftig och ung kvinna, en bild som går emot den traditionella stereotypa kvinnan som anses ska vara mjuk och passiv (Gauntlett 2008). Traditionellt sett ses detta som normbrytande då annorlunda och avvikande beteenden undveks av kvinnor, men i dagens samhälle är det inte ovanligt eller konstigt med en stark och tuff ung kvinna. Filippa har ett allvarligt sammanbitet ansiktsuttryck och interagerar inte med tittaren.

Filippa beskriver sig själv utifrån tre egenskaper. Den första egenskapen hon nämner är att hon är framåt, vilket är motsatsen till den traditionella stereotypa bilden av femininitet där kvinnan förväntas vara passiv. Hon säger även att hon är självständig. Denna egenskap tillsammans med vad som visas i sekvensen indikerar att hon tar för sig och är självständig och kan vidare konnotera till att hon vill bryta sig loss från mannen. Vidare beskriver hon sig själv som rolig. Traditionellt sett är det mannen som ska underhålla och ta mycket plats, medan kvinnan ska vara i bakgrunden. Det Filippa säger och gör i denna sekvens följer den nya synen på vilka egenskaper en kvinna önskas besitta, ha power och att vara framåt (Gauntlett 2008).

6.1.3 Sekvens 3 (0:13-0:23)

Denotation

I sekvens tre växlas det återigen över till att hon går bland högt gräs hugger med macheten. I en voiceover säger hon ”Den här säsongen handlar inte om att det är killen som styr spelet för nu är Filippa här och jag kommer bara slaya alla killar, kasta dom hit, kasta dom dit”. När hon säger ordet ”slaya” gör hon en rörelse med handen som liknar rörelsen när hon hugger av gräset med macheten och det hörs ett svischande ljud. Det växlas fram och tillbaka mellan scener av henne gåendes bland det gröna gräset som hon hugger med macheten, och intervjuformen där hon sitter och pratar. Hon fortsätter sedan säga ”Sen kanske jag tar dom tillbaka”.

Konnotation

Även i denna sekvens konnoterar hennes huggande med macheten att hon frigör vägen framför sig och tar sig fram i spelet förbi de andra deltagarna. Detta tillsammans med hennes replik, där hon beskriver att det är hennes tur att styra spelet och inte männen, konnoterar starkt till hennes maktintresse där hon vill utmana männen. När hon nämner detta utelämnas det varför hon vill utmana männen. Detta konnoterar att det är männen som hela tiden har styrt i programmet under tidigare säsonger, men kan även kopplas till genusteorin utifrån könens maktposition i samhället. Eftersom mannen som den dominerande variabeln, där han är över kvinnan (Gemzöe 2014), blir Filippas repliker ett mothugg till existerande diskurser i samhället gällande genuskategorierna.

Hon använder sig även av ordet “slaya”, på svenska slakta, tillsammans med en rörelse med handen som går att koppla till hennes användning av macheten i videon. Macheten blir även här en ännu tydligare metafor för hennes makt att slå bort sina fiender i spelet, hon kommer

spelet där deltagarna kan rösta ut varandra, där vissa senare även kan komma tillbaka. Hon avslutar sekvensen med att säga “sen kanske jag tar dom tillbaka” vilket återigen spelar på hennes maktintresse där hon tydligt får fram att hon är den som ska bestämma.

6.1.4 Sekvens 4 (0:24-0:31)

Denotation

I den sista sekvensen byts det till scenen med det gröna gräset, hon går mot kameran och stannar och säger ”men det är jag som styr, Filippa 2020”. Det klipps sedan återigen till scenen när hon intervjuas och hon avslutar meningen innan och säger “nu kör vi”. Presentationsvideon avslutas med att hon står på en stig med en grön omgivning iklädd ett par höga svarta stövletter och den svarta baddräkten. Hon kastar en kokosnöt ner mot marken som krossas medan hon skriker.

Konnotation

I sekvens fyra när Filippa kommer gåendes med macheten i handen, tittar hon först ner på macheten och därefter in i kameran och ler. Denna handling tillsammans med repliken om att det är hon som styr kan associeras till att hon vill påpeka för åskådaren att hon har kvar macheten, och den makt som tillkommer. Hennes leende indikerar vidare att hon är mycket nöjd över det. Genomgående anspelar det lexikala på makt och power, att det är dags för förändring och att kvinnan ska ta över, något som utmanar de traditionella stereotyperna. När Filippa säger “nu kör vi” tittar hon in i kameran och gestikulerar med sina händer att allt är bra, hon är redo.

Filippas presentationsvideo avslutas med att hon, iförd ett par svarta höga lackstövlar och svart bikini, kraftfullt kastar en kokosnöt ner i marken. Det syns inte hur högt stövletterna går längs hennes ben men de är över knäna. Traditionellt sett har höga lackstövlar associerats och setts som något “sexigt” då en ofta inte har byxor eller dylikt under. När hon sedan skriker ser det ut som att hon tar i med mycket kraft. Att hon kastar kokosnöten är en metafor till att “kasta kulan”, det slutliga momentet i Paradise Hotel, där de två sista personerna i tävlingen håller i varsin glaskula medan de tävlar om vinstsumman. Filippas agerande i slutet av videon indikerar på att hon kommer kasta kulan om hon vinner. Att hon skriker, nästan vrålar, kan kopplas till att kvinnan traditionellt setts som svag, och här måste hon ta i med all kraft hon har. Att kasta kulan innebär att personen sviker sin motståndare då den som kastar får pengar medan den andra får lämna utan. Kvinnor har genom tiderna setts som den omtänksamma, väluppfostrade och snälla personen, och eftersom att kasta kulan ses som ett svek krävs mycket kraft och mod

från henne. Alternativt kan Filippas vrål konnotera till manlighet, att synas och höras mycket. Detta kan kopplas till tidigare forskning där Joshi (2020) skriver att det ses som traditionellt maskulint att inte visa känslor och att istället vara utåtagerande och aggressiv.

Related documents