• No results found

6. Resultatanalys

6.3 Presentationsvideo 3: Patrik Ekblom

6.3.1 Sekvens 1 (0:02-0:12)

Bild 6.

Denotation

Videon börjar med att en brandbil filmas, där en kille står och lutar sig med ena foten i marken och den andra mot brandbilen. Han har brandmansbyxor och jacka på sig men är bar om bröstet och håller i en yxa. Det zoomas in till närbild på hans ansikte och axel från sidan och medan han tittar in i kameran (se bild 6.) säger han i en voiceover ”Jag heter Patrik”. Det byts till intervjubild där han sitter i bar överkropp bland gröna växter och träd och han fortsätter säga ”jag är 29 år gammal och kommer från Stockholm.”. I nästa klipp filmas han lite underifrån när han hoppar ut ur brandbilen.

Konnotation

Redan i första delen av Patriks video visas en tydlig stereotyp som Jacobson och Norrby (2004) kallar för he-mannen, som är arbetarklassens idealman med atletisk kropp och som ses som en typ av hjälte. En brandman, som Patrik ska föreställa i videon, konnoterar till denna stereotyp eftersom han jobbar för människorna i samhället och räddar dem i nödsituationer. Utifrån brandmäns arbetssysslor kan de beskrivas som hjältar, modiga och heroiska, vilka är egenskaper som även överensstämmer med en annan av Jacobson och Norrbys (2004) manliga stereotyper, machomannen. Machomannen framställs som en modig och stark man med

muskulös kropp. I samhället anses dessa egenskaper vara manliga och eftertraktade av kvinnor. Vidare går det att koppla samman det tidigare nämnda med Gauntletts (2008) forskning, där han menar att maskulinitet är något som vill uppnås av män, eftersom Patrik poserar stolt. Vidare i videon kan vi se att han har stereotypa brandmanskläder på sig, men har bar överkropp. Detta gör att vi som åskådare kan se att han har en vältränad kropp, vilket återigen kan kopplas till he- och machomannen. Sedan zoomas det in till närbild på hans ansikte och övre överkropp, vilket även i detta fall konnoterar till närhet och intimitet. Han tittar även in i kameran vilket gör att vi som åskådare inte kan undvika hans blick vid betraktande av videon, han har en

demand gaze (Machin 2016). Videons setting (ibid.) bidrar till tanken och känslan om Patrik

som person, att han ska vara som en stereotypisk stark brandman. Genom hela första delen av sekvens 1 kan vi se en sexualisering och objektifiering av Patrik och hans kropp.

Senare i sekvens 1 sitter han i intervjuformat i bar överkropp i en grön djungelliknande miljö. Denna gröna miljö kan i hans video konnotera till en glad och exotisk känsla, men skulle även tillsammans med kommande repliker i sekvens 2 kunna konnotera till att han har ett djuriskt beteende. Vidare filmas han underifrån medan han hoppar ur brandbilen. Grodperspektivet i detta klipp gör att åskådaren tittar upp mot honom vilket konnoterar att han innehar makt och att en bör se upp till honom (Machin & Mayr 2012). Det kan vidare kopplas till brandmansyrket i sig där medborgare i samhället ser upp till brandmän och respekterar dem.

6.3.2 Sekvens 2 (0:13-0:21)

Denotation

Han ställer sig sedan framför brandbilen och hans fötter filmas i närbild medan brandmansjackan faller ner på marken bakom honom. Medan det snabbt filmas upp till hans överkropp ur ett grodperspektiv säger han ”Jag raggar inte så mycket utan jag har ju två wingmans”. Nu har han enbart röda hängslen på överkroppen. Han avslutar meningen med ”som är väldigt bra” medan han drar av det ena hängselbandet. Sedan klipps det till intervjubilden igen där han säger ”dom här två.” och spänner sina armar och skrattar.

Konnotation

I sekvens 2 är det åter igen stort fokus på Patriks kropp. Han står framför brandbilen och hans jacka syns falla ner på marken. Sättet han slänger av sin jacka och hur den faller ner på marken i slowmotion kan associeras till något förföriskt, åskådaren blir nyfiken på hans kropp och hur den ser ut utan jackan. Det filmas upp mot Patriks överkropp, som nu är bar, och åskådaren ser

honom ur ett grodperspektiv. Patrik tittar in i kameran med stadig blick (demand gaze (Machin 2016)) och har ett sammanbitet ansiktsuttryck. Kameravinkeln och Patriks ansiktsuttryck konnoterar till pondus och makt. Vi som åskådare blir under honom och ser upp till och på honom.

När Patrik säger att han inte raggar, utan “har två wingmans...” som gör det åt honom, sveper kameran över hans muskulösa överkropp. Han avslutar meningen med att säga att hans två wingmans är väldigt bra och det klipps till intervjuformen där Patrik spänner sina armar. Han menar då att hans kropp i sig blir som hans wingman, hans spända armar blir en metafor (ibid.) för vänner som hjälper honom att flörta med kvinnor. När han spänner sina muskler börjar han även skratta. Vidare indikerar denna metafor på att han vet att han är snygg och har ett tilltalande utseende som gör att han inte behöver anstränga sig och flörta, för att kvinnor vill ha honom ändå. Detta kan vi koppla till Jacobson och Norrbys (2004) manliga stereotyp sexatleten som målas upp som ett sexobjekt, mannen poserar halvnaken och avser att fresta åskådaren.

6.3.3 Sekvens 3 (0:22-0:28)

Bild 7.

Denotation

I nästa sekvens syns Patrik svinga sig upp på sidan av brandbilen med bara armarna (se bild 7.) och i en voiceover säger han ”Tjejer gillar ju vältränade killar. Det är sen gammalt.” medan det klipps till en närbild på hans ansikte där han ler stort och blinkar med ena ögat. Det klipps till

en närbild på när han spänner sin vänstra arm och sedan till ett klipp där han filmas snett bakifrån där han tittar in i kameran och ler.

Konnotation

I den tredje sekvensen får åskådaren ett kvitto på att Patrik är stark när han svingar sig och står rakt ut med benen med endast armarna ihållandes i brandbilen. Samtidigt säger han repliken angående att tjejer gillar vältränade killar och att “det är sen gammalt”. Detta är en tydlig koppling till förr i tiden när kvinnor ansågs vilja ha en stark man som kunde försörja och ta hand om kvinnan och familjen. Stereotyperna som kopplades till i första sekvensen, he- och

machomannen, går även att konnotera till här. Det förekommer tydliga genusstereotyper i denna

korta sekvens vilka bekräftar den traditionella synen på maskulinitet (Gauntlett 2008). Efter hans replik klipps det till en närbild på hans glada ansikte där han tittar in i kameran och blinkar. Även senare i videon förekommer ett liknande klipp där han tittar in i kameran och ler. Här tvingas åskådaren återigen möta hans blick och interagera med hans känslor, demand gaze. I denna sekvens förekommer även en del där hans ena arm filmas i närbild medan han spänner den. Återigen anspelar produktionen på hans kropp och vill visa att han är en stark vältränad man.

6.3.4 Sekvens 4 (0:29-0:36)

Denotation

I sista sekvens står personen uppe på brandbilens tak och sprutar vatten uppåt från bilens vattentank medan han i en voiceover säger ”Nu ska jag ta fram min slang, checka in på hotellet och spruta ner hela hotellet”. I sista delen av sekvensen filmas han i intervjuform där han skrattar och sedan kliar sig på håret.

Konnotation

I sista delen av Patriks presentationsvideo syns han ståendes på brandbilens tak från långt håll. Från brandbilens vattentank sprutar han vatten uppåt luften och hörs säga att han ska ta fram sin slang, checka in på hotellet och spruta ner hela hotellet. Detta konnoterar vi till en sexuellt laddad metafor för hans könsorgan som får en utlösning. Även här förstärker hans ord och handling i videon varandra. Efter att han sagt att han ska spruta ner hotellet syns han i intervjuform där han skrattar nervöst. Han kliar sig i håret och tittar bort vilket ger känslan av att han är obekväm. Det sistnämnda gör att vi ändrar syn och ser hela videon som överdriven och att den spelar på överdrivna maskulina stereotypiska associationer. Detta görs för att videon

ska vara humoristisk och ge en lättsam känsla, och vidare för att rättfärdiga användandet av de stereotypa framställningarna. Detta går att koppla till studien om ICA-reklamerna där de anspelar på överdrivna genusstereotyper på ett humoristiskt sätt (Hamsho 2015). Det Hamsho dels kommer fram till angående detta är att det kan vara svårt att kritiskt analysera material som är humoristiskt lagd och att det trots detta kan reproducera synen på genus till verkliga livet. Vi kan koppla detta till Patriks video då trots att en som åskådare märker de humoristiska delarna ändå kan påverkas av videons budskap, att kvinnor gillar och dras till muskulösa män. Slutet när han verkar obekväm bidrar dock till att en förstår att det som görs och sägs kanske inte är hans egna val eller åsikter, att han kanske inte anser att han själv är den stereotypa traditionella mannen. Detta motsätter sig till vad Gauntlett (2008) skriver om, att män eftersträvar att visa sin maskulinitet och vara maskulin.

Related documents