• No results found

Problem för företag

De skadliga effekterna av LAS är många. Teknikföretagen genomförde för ett par år sedan en omfattande undersökning av hur medlemsföretagen upplevde regelverket – och slutsatserna var tydliga. Dessutom finns en rad internationella forskningsstudier som bekräftar de negativa konsekvenserna av strikt an-ställningsskydd, t.ex:

Ȳ Oförutsebara kostnader och färre fasta jobb.

Ȳ Försämrad kompetens i företagen. Mindre mångfald.

Ȳ Minskad dynamik i företagen och färre nya företag.

Ȳ Långsammare anpassning till förändrad efterfrågan.

Ȳ Negativa effekter på investeringar och ny teknik.

Ȳ Lägre produktivitetsutveckling.

Ȳ Ökad sjukfrånvaro.

TEKNIKFÖRETAGENS MEDLEMSFÖRETAG ÄR STARKT KRITISKA

Teknikföretagens undersökning bland medlemsföretag visar att LAS inte är anpassad till den globala marknad de verkar på. Många teknikföretag upplever stora problem med nuvarande lagstiftning. Enligt de tillfrågade medlemsföretagen har dagens LAS-regler negativ effekt på anställningsviljan. De ökar för-siktigheten vid anställning: Kraven på kvalifikationer höjs och tillsvidareanställning väljs bort i högre grad. Tre av fyra medlemsföretag säger att de ställer högre kvalifikationskrav vid nyanställning på grund av LAS. Nio av tio använder andra anställningsformer.

Reglerna för anställningsskydd upplevs så komplicerade att många företag inte kan överblicka ef-fekterna. Inte ens 30% av företagen kan ”i stor utsträckning” förutse kostnaden respektive tiden det tar att avsluta en anställning. Konsekvenserna är särskilt svåra att förutse i samband med uppsägning av personliga skäl. De komplicerade och oförutsebara reglerna gör att tillsvidareanställningar upplevs som riskfyllda och företagens agerande påverkas. Värdet av mer transparenta regler upplevs därför som stort.

Nyttan av faktiska förändringar som ger lägre kostnad och kortare tid för att avsluta anställningar skulle vara ännu större.

SVÅRTOLKADE REGLER, FÖRSÄMRAD KOMPETENS OCH FÄRRE FASTA JOBB

Både bestämmelserna som reglerar uppsägning vid arbetsbrist och av personliga skäl upplevs som pro-blematiska av medlemsföretagen – men på olika sätt. Uppsägning av personliga skäl upplevs dock i högre grad som ett hinder. Det upplevs alltför svårt att bevisa förhållanden som inom företaget är självklara.

Uppsägning ska självklart inte kunna ske godtyckligt, enligt företagen. En rimlig balans bör finnas mel-lan kraven på bevis och möjligheterna att avsluta anställningar av personliga skäl.

LAS försämrar även företagens förmåga att tillvarata kompetens som behövs i konkurrensen om kunder.

I samband med finanskrisens uppsägningar förlorade företagen både kompetens och konkurrenskraft.

Reglerna för anställningsskydd gjorde det svårare att behålla en bra blandning av medarbetare av olika kön, etnicitet och åldrar. I den meningen upplevs turordningsreglerna och företrädesrätten (se kapitel 2) som mest problematiska av medlemsföretagen.

Provanställning löser inte heller problemet med att anställningar upplevs som riskfyllda, enligt många företag. Tiden för provanställning beskrivs som för kort och man hinner man inte bilda sig en fullgod uppfattning om personen.

SLUTSATSEN AV UNDERSÖKNINGEN

Fler personer skulle anställas av teknikföretag om LAS-reglerna ändrades så att det blev lättare att avsluta anställningar. Andelen företag som anger att de ”i stor utsträckning” skulle anställa fler medarbetare är klart större än andelen som anger att de skulle avsluta fler anställningar. Dessutom skulle företagen tillsvidareanställa i högre grad. Fyra av fem företag säger att ändrade regler skulle resultera i fler fasta jobb, istället för visstidsanställningar. De som skulle gynnas är framförallt unga och andra som är på väg in på den svenska arbetsmarknaden.

INTERNATIONELL FORSKNING: MINSKAD DYNAMIK I NÄRINGSLIVET

Internationell forskning om anställningsskyddets effekter visar att företag blir mindre dynamiska och innovativa med ett mer strikt anställningsskydd. Företagens möjlighet att snabbt anpassa sig till efter-frågeförändringar försämras dessutom.

Strukturomvandling, där företag startas och avvecklas, är en viktig del av en växande ekonomi. Studier visar att strikt anställningsskydd påverkar inträdet av nya företag negativt. Ett exempel är den italienska arbetsrättsreformen 1990 som innebar att företag med färre än 15 anställda fick betala högre avgångsve-derlag än tidigare vid uppsägning. Det ledde till färre nya företag och opåverkad avveckling av företag.

I en omfattande studie med data för OECD-länder under en tjugoårsperiod tittade man på anpassnings-hastigheten när det gällde jobb och produktion. Slutsatsen var att den tydligt varierade med anställnings-skyddets styrka: anpassningen var betydligt mer långsam med ett mer strikt anställningsskydd. En annan studie baserades på data från ett multinationellt företag med tusentals arbetsställen i 43 länder – samma resultat. Ju striktare anställningsskydd desto långsammare anpassning av jobb och produktion inom företaget till förändringar i efterfrågan.

NEGATIVA EFFEKTER PÅ INVESTERINGAR, NY TEKNIK OCH PRODUKTIVITET

Studier av effekterna på tekniska förändringar och direktinvesteringar visar också på negativa effekter av ett strikt anställningsskydd. Det handlar bl.a. om att kostnaderna i samband med uppsägning inverkar negativt på vinsterna i företag med hög teknisk förändringshastighet. Således blir innovativa branscher relativt sett mindre i länder med ett strikt anställningsskydd. En undersökning av flödet av utländska direktinvesteringar mellan 19 väst- och östeuropeiska länder visade t.ex. att ju mer flexibel mottagarlan-dets arbetsmarknad var desto större var inflödet av investeringar.

Anställningsskyddets effekt på produktivitetsutvecklingen har analyserats i många internationella

studier, bl.a. från OECD. I merparten finns ett negativt samband mellan striktare anställningsskydd för fasta anställningar och produktivitet. Något samband mellan anställningsskydd för tidsbegränsade an-ställningar och produktivitet tycks däremot inte finnas. I Sverige har man analyserat effekterna av det svenska undantaget från turordningsreglerna för två nyckelpersoner som infördes för små företag 2001.

Analysen visar en ökad arbetsproduktivitet i dessa företag.

Flera studier visar dessutom att ett striktare anställningsskydd innebär att anställda oftare sjukskriver sig. I USA har man sett ett negativt samband mellan andel tidsbegränsade anställningar och sjukfrånvaro.

I Italien kunde man konstatera att sjukfrånvaron ökade när provanställningar omvandlades till fasta anställningar.

Och studier av undantaget från turordningen för småföretag i Sverige 2001 visade att sjukfrånvaron minskade i dessa företag efter reformen.

FOTO: EVA LINDBLAD/1001BILD.SE

FOTO: EVA LINDBLAD/1001BILD.SE

Related documents