• No results found

Riktning för förändringar

LAS, med sina 40 år på nacken, svarar dåligt mot behoven på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Det innebär allvarliga problem för Sveriges framtid.

Vi behöver en diskussion om hur lagen om anställningsskydd kan reformeras. Det handlar inte om att göra begränsade förändringar i turordningsreglerna eller skärpa regelverket för visstidsanställningar – målet måste vara att utforma ett regelverk som gör både företag och medarbetare bättre rustade att möta de behov av omställning som konkurrensen på den globala marknaden innebär. Här har vi listat några av de krav och förväntningar som finns på en ny lagstiftning:

FÖRETAGENS BEHOV AV FLEXIBILITET OCH FÖRMÅGA ATT KONKURRERA SKA STYRA

Ett strikt anställningsskydd ger sämre innovationsförmåga, utvecklingskraft produktivitet. Det har Sverige inte råd med. Vi behöver förbättra förutsättningarna för utveckling och förnyelse av industri och företagande. Ett modernt regelverk för anställningsskyddet måste tas fram, anpassat för en arbets-marknad som ökar företagens konkurrenskraft och som underlättar en snabb och flexibel omställning till nya förutsättningar på den globala marknaden.

Det borde vara företagens förmåga att konkurrera som avgör de insatser som krävs för att driva och utveckla verksamheten.

ETT REELLT SKYDD FÖR MEDARBETARE

Anställningsavtalet är ett av de viktigaste avtal som en människa ingår under sin livstid. Inte bara för den ekonomiska försörjningen av sig själv och sin familj, utan också för den sociala samvaron med an-dra och som bekräftelse på sin identitet och sin betydelse i samhället. Samtidigt är det ett asymmetriskt avtal mellan en ofta ekonomiskt och juridiskt stark part och en svagare part. Det ställer höga krav på att individen har ett gott och förutsägbart skydd genom sitt anställningsavtal.

Det ska inte vara möjligt att med kort varsel ställa en medarbetare utan försörjning. En uppsägning ska vara förenad med ett pris för arbetsgivaren. Ett pris som ger den uppsagde rimliga möjligheter att ställa om och hitta ett nytt jobb och ny försörjning.

Ett reellt skydd för medarbetare som ger tid och möjlighet att byta jobb ska finnas.

KONSEKVENSERNA MÅSTE KUNNA FÖRUTSES

Svårigheten att överblicka effekterna av en felaktig rekrytering bidrar till att företagen upplever anställ-ningar som riskfyllda. Och risk är något man undviker.

Kostnaden för uppsägning är en stor osäkerhet. Delvis de direkta ekonomiska kostnaderna, men även den tid en uppsägningstvist kan ta och de insatser företaget måste göra under tiden. Om medarbetaren

FOTO: EVA LINDBLAD/1001BILD.SE

får vara kvar i tjänst vid bestridande av uppsägning kan det orsaka stora kostnader, inte minst på små arbetsplatser.

Underlätta för företagen att förutse konsekvenserna av lagstiftning och regelverk.

BEHOVEN I VERKSAMHETEN BÖR STYRA ANSTÄLLNINGSFORMERNA

Formerna för anställning när företag ska expandera styrs i dag i alltför stor utsträckning av LAS-reglernas utformning. Istället bör det vara kundernas efterfrågan som avgör vilka anställningsavtal som är relevanta.

Behoven i företagens verksamhet ska avgöra vilka anställningsformer man väljer.

BEHOVEN I VERKSAMHETEN BÖR STYRA BEHOVEN AV KOMPETENS OCH MÅNGFALD

Företagens kompetens urholkas i samband med neddragningar p g a dagens regelverk för anställnings-skydd. De svenska reglerna om företrädesrätt till återanställning efter uppsägning är unika i ett inter-nationellt perspektiv och försvårar möjligheterna att säkra den kompetens som behövs mest. Reglerna begränsar också företagens möjligheter att åstadkomma mångfald bland de anställda genom en bland-ning av personer av olika kön, etnicitet och olika åldrar. Konkurrenskraften försämras för företag som tvingats till neddragningar i svåra situationer och i själva verket behöver göra allt för att stärka konkur-rensförmågan!

Behoven i företagens verksamhet ska avgöra kompetenskrav och grad av mångfald.

EN ENDA PROCESS FÖR UPPSÄGNING, OAVSETT SKÄLEN

LAS innehåller två i grunden olika regelsystem för uppsägning (arbetsbrist och personliga skäl). Upp-delningen är svårbegriplig för många arbetsgivare och medarbetare. Dessutom vilar den många gånger på en fiktion, särskilt i mindre företag. Om en medarbetare fungerar dåligt påverkar det naturligtvis verksamheten och företaget kan ha svårt att hitta arbetsuppgifter för medarbetaren.

En gemensam, överblickbar process för uppsägning, oavsett de bakomliggande skälen måste vara möjlig.

DYNAMIKEN PÅ ARBETSMARKNADEN BEHÖVER FÖRBÄTTRAS

Alla förlorar på det trögheter som det svenska anställningsskyddet skapar på arbetsmarknaden. Ett modernt anställningsskydd skulle underlätta för företagen att hitta rätt medarbetare och därmed säkra sin förmåga att konkurrera. Samtidigt skulle det bli lättare för medarbetare att hitta det jobb där de gör störst nytta, där de utvecklas och trivs bäst.

Större dynamik krävs för en arbetsmarknad där fler byter jobb och hittar rätt förutsättningar att bidra till företagens konkurrenskraft och sin egen utveckling.

ANSTÄLLNINGSSKYDD SOM MINSKAR UTANFÖRSKAPET

LAS försvårar för dem som försöker ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Färre unga och nyanlända har svårare att få sitt första jobb. Den stora skillnaden mellan tidsbegränsade och tillsvidareanställningar förstärker de negativa effekterna.

Regelverket skapar ett system av insiders och outsiders. Det ökar arbetslösheten och otryggheten på arbetsmarknaden, i synnerhet för dem där möjligheterna att komma in i det svenska samhället via ar-betslivet är allra viktigast. Det behövs därför genomgripande reformer av det svenska anställningsskyddet som river murarna kring den svenska arbetsmarknaden, stöttar dem som mest behöver kunna ta sig in, och minskar utanförskapet för människor som riskerar att bli marginaliserade.

Underlätta för dem utan erfarenhet och utbildning att ta sig in på arbetsmarknaden.

KÄLLOR:

Konsekvenser av LAS – En kartläggning av anställningsskyddets effekter i svenska teknikföretag (Teknikföretagen 2012) Anställnings-skyddet internationellt – En genomgång av forskning om utformning och effekter (Teknikföretagen 2013).

2015 FORM: MGD.NU, TRYCK: PARTNERPRINT

I EN GLOBALISERAD VÄRLD ÄR KREATIVITETEN SVERIGES STYRKA

Teknikföretagen är arbets givar organisationen för de kreativa företag som står för en tredjedel av Sveriges export. Över hela landet bistår vi teknik företag i arbets rätt och bransch frågor,

så att de kan fokusera på att utveckla varor och tjänster i världs klass.

SVERIGE BEHÖVER ETT MODERNARE ANSTÄLLNINGSSKYDD

LAS är ett halvt sekel gammal: den passar dåligt i dagens globaliserade ekonomi och kommer att fungera än sämre i morgondagens digitala industri- och tjänstesamhälle.

Om vi ska kunna stärka företagens innovationskraft, dra nytta av globalisering och digitalisering och bryta utanförskapet för unga och nyanlända måste vi sänka murarna runt den svenska arbetsmarknaden.

Svårtolkade regler orsakar företagen kostnader och leder till färre fasta jobb: sju av tio teknikföretag i Sverige väljer hellre visstidsjobb eller bemanningsföretag pga lagen.

Ett strikt anställningsskydd leder till sämre kompetens, mindre mångfald, långsammare omvandling, svagare konkurrenskraft, lägre investeringar och färre nystartade företag

Stela regelverk leder till minskad benägenheten att byta jobb och sämre möjligheterna att utveckla sin kompetens och få högre lön. Känslan av trygghet minskar i praktiken eftersom möjligheterna att få ett nytt jobb minskar.

Diskussionen om en ny lagstiftning bör ha följande utgångspunkter:

Ȳ Företagens behov av flexibilitet och förmåga att konkurrera ska styra

Ȳ Ett reellt och förutsägbart skydd som ger arbetstagarna tid och möjlighet att byta jobb Ȳ Tydligt regelverk med förutsägbara konsekvenser, för både arbetsgivare och arbetstagare Ȳ Verksamhetsbehoven ska styra anställningsformer, kompetenskrav och graden av mångfald.

Ȳ En enda överblickbar process för uppsägning, oavsett skälen

Ȳ Stimulera arbetsmarknaden till ökad dynamik och rörlighet, där fler byter jobb Ȳ Underlätta för svaga grupper att ta sig in på arbetsmarknaden

Det är hög tid att vi tillsammans nu inleder en diskussion om utformningen av morgondagens moderna anställningsskydd i Sverige!

Related documents