• No results found

Obraz strategie firmy Heureka Shopping s.r.o

Zdroj: Vlastní zpracování

Heureka.cz klade největší důraz na kvalitu a důvěryhodnost e-shopů. Zákazníci v dnešní době totiž primárně nesrovnávají podle ceny, ale podle toho, jak jsou e-shopy prověřeny.

Heureka.cz proto zavedla službu Ověřeno zákazníky, která je pro spotřebitele mnohem směrodatnější než cena nebo dostupnost produktu. Cena produktů e-shopů není pro Heureku.cz na rozdíl od její konkurence prvořadá, s čímž souvisí i široký rozsah nabídky cenově nejvýhodnějších produktů ze strany konkurenčních podniků, která je u konkurence mnohem větší než na Heurece.cz. Mimo to poskytuje Heureka.cz

VYSOKÉ SKÓRE

NÍZKÉ SKÓRE

Heureka.cz

Ostatní srovnávače cen

84

nadstandardní zákaznické služby ve formě výdejních míst HeurekaPoint nebo pořádá každoroční akci Den dopravy zdarma. Vyvinula také mobilní aplikaci na pomoc zákazníkům s nákupem v kamenných obchodech. Jako jediný z českých srovnávačů cen a on-line nákupních rádců se už od začátku svého podnikání řídí heslem, že nejdůležitější je dlouhodobá zákaznická spokojenost. Ta totiž určuje, zda zákazník jejich služby ještě někdy v budoucnu využije. Na Heurece.cz se ve srovnání s konkurencí nachází nejvyšší počet zapojených obchodů, jejichž počet čítá dohromady 37 000.

Na Obrázku 12 je patrné, že hodnotové křivky Heureky.cz a její konkurence mají velmi odlišný průběh. Zásadně se liší v kvalitě a důvěryhodnosti propagovaných e-shopů a také v šíři sortimentu nejlevnějších nabízených produktů. Rozdílný průběh hodnotových křivek poukazuje na to, že Heureka.cz dokázala vytvořit strategii modrého oceánu. Tato domněnka bude ještě dále v rámci kapitoly Test modrého oceánu a determinanty úspěšnosti SMO v ČR na základě sedmi kladených otázek potvrzena či vyvrácena.

4.4 Profil společnosti Allegria – Firma na zážitky, s.r.o.

Allegria – Firma na zážitky, s.r.o. (dále jen Allegria), je společnost, která nabízí zákazníkům netradiční dárky v podobě zážitků. Název pocházející z italštiny v překladu znamená radost, a právě ta by měla být spojena s prožitkem nevšedních zážitků, které Allegria nabízí.

Předmětem podnikatelské činnosti firmy je prodej dárkových poukazů na masáže, gurmánské zážitky, wellness a lázeňské pobyty, netradiční zážitky se zvířaty, projížďky luxusními nebo armádními vozy a adrenalinové nebo letecké zážitky. V současné době nabízí firma široké portfolio, které čítá přes tisícovku zážitků po celé České republice.

Společnost zaměstnává 20 lidí a jejich služby vyzkoušelo již 250 000 spokojených zákazníků (Allegria – Firma na zážitky, 2015a).

Společnost nabízí zážitky nejen pro jednotlivce, ale vytváří také nabídku přímo na míru potřebám firemních zákazníků. Individuální zájemci o zážitek tvoří 80 % klientely, zatímco zbytek pokrývá poptávka firem (Anon., 2015). Společnost firmám nabízí zážitkové poukazy pro jejich zaměstnance nebo partnery. Allegria vytvořila pro firemní klienty univerzální poukázku na zaměstnanecké benefity, která je osvobozena od odvodů na zdravotní a sociální

85

pojištění i od daně z příjmu do hodnoty 20 000 Kč ročně (Allegria – Firma na zážitky, 2015a).

4.4.1 Historie firmy Allegria

S nápadem založit první zážitkovou agenturu v České republice přišla zakladatelka a spolumajitelka společnosti Linda Vavříková v roce 2004, když ještě studovala vysokou školu. Původně chtěla prodávat hmotné dárky, ale kvůli logistické náročnosti přehodnotila svůj plán a začala obchodovat s adrenalinem a radostí v podobě prodeje zážitkových darů.

Uvědomila si, že prožitky slouží jako skvělá alternativa k hmotným dárkům. Tehdy začala podnikat na základě živnostenského listu, vytvořila svoje první webové stránky, domluvila pár dodavatelů a spustila první malé reklamy na Internetu. Kladný ohlas přišel překvapivě rychle, a to hlavně díky osobnímu doporučení klientů, kteří s produktem od Lindy Vavříkové již měli zkušenost. Když o ní vyšel v roce 2005 článek v novinách, poptávka po zážitcích se zvýšila. Na základě úspěchu byla v roce 2006 založena Allegria – Firma na zážitky, s.r.o.

a Linda Vavříková získala ocenění Živnostník roku, což byl pro firmu zlomový rok, protože se dostala do povědomí lidí. V roce 2008 byla společnost pozvána do celosvětové aliance zážitkových firem (GEA), kde Allegria dodnes jako jediná reprezentuje Českou republiku.

V témže roce vyhrála Linda Vavříková soutěž Začínající podnikatel roku 2008 pořádanou společností Ernst & Young a získala také prestižní ocenění Objev Marketéra 2008 (Allegria – Firma na zážitky, 2015b).

4.4.2 Allegria a její hodnota pro zákazníka

Allegria byla úplně první, kdo s nápadem prodeje zážitků přišel na český trh. Firmě se díky její majitelce podařilo dostat během pouhých pěti let od jejího založení na úplnou špičku ve svém oboru a až do současnosti zaujímá firma první pozici na trhu. Podnikání firmy není založeno na ceně, ale především na kvalitních službách, perfektním servisu a kvalitě dodavatelů. Firemní portfolio zážitků se pravidelně obměňuje. Přidání nového zážitku do nabídky představuje zdlouhavý proces – nejdříve musí firma najít vhodného dodavatele, poté musí produkt sama vyzkoušet a až poté, co se dodavatel prověří, podepíše s ním firma smlouvu. Uzavřené smlouvy má firma se všemi svými dodavateli, se kterými je téměř

86

v každodenním kontaktu. Firma také kontroluje úroveň a bezpečnost dodavatelských služeb.

Zážitky sama nevymýšlí, naopak dodavatelé zážitky firmě sami nabízejí a také je pro ni vymýšlejí (Anon., 2015). Firma není úzce profilovaná na žádnou dominantní cílovou skupinu zákazníků. Mezi její zákazníky patří studenti, důchodci i firmy (Siebert, 2010b).

Firma nabízí možnost zakoupení konkrétního zážitku nebo univerzálního poukazu na určitou hodnotu, kdy si obdarovaný z nabídky firmy vybere zážitek sám. V obou dvou případech nákupu platí možnost využít poukaz 6 – 12 měsíců od data jeho zakoupení. V ceně zážitku je přitom zahrnuto i úrazové pojištění. Dárek je možné koupit on-line na webových stránkách firmy nebo v kamenných prodejnách, které se nachází v několika obchodních centrech v Praze. Firma zavedla také koncept prodeje zážitků prostřednictvím maloobchodu, kdy v nákupních centrech prodává zážitkové krabičky v různé hodnotě, které neobsahují žádné konkrétní služby. V krabičce se nachází jen katalog, z něhož si zákazník vybírá zážitek.

Balíčky jsou cenově velmi přijatelné, cena ovšem nezahrnuje rezervaci služby ani pojištění.

Firma převzala tento nápad od společnosti Smartbox, která je ve světě díky tomuto konceptu velmi úspěšná. Tento způsob prodeje se ve světě osvědčil jako dlouhodobě udržitelný, proto na něj přistoupila i Allegria (Andera, 2012).

4.4.3 Konkurence v odvětví zážitkových agentur

Ačkoliv ve světě existují zážitkové agentury už poměrně dlouho, do České republiky přinesla tento nápad jako vůbec první až Linda Vavříková v roce 2004. Konkurenční firmy se objevily až v roce 2006, když vyhrála Linda Vavříková soutěž Živnostníka roku. Firma se najednou stala populární a existovalo mnoho podnikatelských snah její koncept napodobit. Tyto firmy ale podnikaly neprofesionálně, neměly smluvní vztahy s dodavateli a zákazníkům často přinášely nekvalitní služby. Konkurence byla právě v roce 2006 a v několika následujících letech nejsilnější, čítala až stovky zážitkových agentur, ovšem většina z nich z trh rychle opustila. Podle slov samotné zakladatelky firmy Lindy Vavříkové je sice dobré mít konkurenci, ale ta jejich byla nekvalitní a jednala neprofesionálně, což kazilo pověst celému byznysu zážitkových agentur (Anon., 2015).

V roce 2011 koupila Allegria konkurenční firmu Den jak sen, čímž rozšířila své portfolio nabízených zážitků. Jejich přímou konkurenci tvoří ostatní zážitkové agentury, kterých je

87

v současné době na českém trhu velmi málo. Mezi nejvýznamnější konkurenci patří firma Zážitky.cz s.r.o. Ačkoliv jsou tyto konkurenční firmy na trhu už zavedené, nemají své kamenné prodejny, nezaměstnávají více než tři pracovníky a nenabízí ani produkty pro firemní zákazníky. V podstatě má tak Allegria i po 10 letech od jejího založení celý trh jen pro sebe (Anon., 2015).

Jejich nepřímou konkurencí jsou slevové portály. Když se v České republice zahájil jejich provoz, strhlo to velkou lavinu poptávky po službách slevových portálů. Protože se české slevové portály specializují především na služby, Allegria se zpočátku obávala silné konkurence. Ukázalo se však, že jsou pro ně slevové portály menší konkurencí, než si původně mysleli – v době nástupu slevových portálů totiž tržby firmy Allegria jenom rostly. Oproti slevovým portálům může firma nabídnout svým zákazníkům nesrovnatelně lepší kvalitu služeb. A právě vysoká kvalita dodavatelů, nikoliv výhodná cena, je hlavním důvodem toho, proč jsou zákazníci ke společnosti Allegria loajální a její služby opakovaně využívají (Tůma, 2012).

4.4.4 Obraz strategie společnosti Allegria

Faktory, na které se firmy v daném odvětví při nabídce svých produktů či služeb zaměřují, budou převedeny do grafické podoby hodnotové křivky. Bude sestaven obraz strategie s hodnotovou křivkou společnosti Allegria a hodnotovou křivkou odvětví konkurenčních zážitkových agentur. Na základě porovnání obou hodnotových křivek bude určeno, zda se křivka vybrané firmy liší svým průběhem od křivky konkurence. Pokud ano, poukazuje to na znaky modrého oceánu strategie dané firmy. V odvětví zážitkových agentur tvoří základ konkurenčního jednání faktory, kterými jsou spolupráce se spolehlivými a ověřenými dodavateli, šíře a rozmanitost sortimentu nabízených zážitků, cenová výhodnost zážitků, orientace na dlouhodobou zákaznickou spokojenost, originalita zážitkových dárků a zapojení maloobchodního prodeje.

Na Obrázku 13 jsou zkonstruovány hodnotové křivky společnosti Allegria a její konkurence v odvětví zážitkových agentur. Výše popsané faktory zakládající konkurenční jednání firem v odvětví se promítají v Obrázku 13. Na vodorovné ose jsou znázorněny faktory

88

konkurenčního jednání, zatímco na svislé ose úroveň nabídky pro zákazníka, přičemž platí, že čím vyšší skóre na svislé ose, tím vyšší investice na daný faktor firma vynakládá.