• No results found

2. Genomförande

2.5 Programutvärdering av program 2

P

ROGRAMMETS DELAR

Mellan varje programpunkt här nedan så spelas musik.

Detta programs enkätfråga var: Om du skulle kunna samtala med ett djur, vilket som helst, vilket skulle det vara då? (Mer om enkät på sid. 25-26)

L

ÖP

Innehållsbeskrivning:

Efter signaturmelodin, ett kort löp till programmet som introducerar ämnet

kommunikation genom att koppla till vardagshändelser såsom missförstånd och dylikt. I bakgrunden hörs djurljud.

Reflektion:

Bra löp, tycker jag. Kopplingen till vardagen som många kan känna igen sig i fungerar bra – det skall vara lätt att relatera och komma in i programmet. Att några frågor ställs, till exempel: Kan djur och människor verkligen förstå varandra, väcker nyfikenhet: ”Ska man få svar i programmet?”

I

NTRODUKTIONSKRÖNIKA Innehållsbeskrivning:

En längre studio-prata i form av krönika om kommunikation. Jämför människors och djurs förutsättningar och betonar hur komplicerat det kan vara att få kommunikationen att fungera om man är människa. I bakgrunden hörs musik.

Reflektion:

Tanken bakom med det här inslaget är fortfarande detsamma som i program 1 (se sid.

17). Tycker fortfarande att idén med att introducera ämnet i början med en krönika fungerar bra!

Den här gången blev det inte lika mycket fakta eller slutsatser i krönikan, och det var ett val jag gjorde. Jag ville testa att dra ner på fakta och ha en mer reflekterande inställning till ämnet i programmet – vissa frågeställningar i ämnet lutar nästan åt det filosofiska hållet.

B

IOLOGEN

Innehållsbeskrivning:

Telefonintervju med Lars-Åke Janzon, doktor i zoologi och jourhavande biolog. Om de olika sätten som djur kommunicerar på. Bland annat om varför inte apor talar när de är så genetiskt lika människor.

Reflektion:

Befäster här ordningen från program 1 med att ha biologen tidigt i programmet. Detta för att skapa en stabil utgångspunkt till programmet – ambitionen är ju utgå från en vetenskaplig grund och det är bra att poängtera detta genom att börja med intervjun med biologen.

I intervjun frågar jag Lars-Åke vad han tänker fenomenet med människor som säger sig kunna kommunicera med djur genom att de skickar bilder. Detta för att lyssnaren skall ha hans reflektion kring det i bakhuvudet när intervjun med djurtolken Flygare kommer senare, och att det skall skapa en intressant dynamik.

Återigen så är detta en programpunkt där programledaren och experten samspråkar, nappar på varandras förslag, och det fungerar mycket bra tycker jag.

H

ÄSTPRATAREN DEL

1

Innehållsbeskrivning:

Reportage i två delar från en hage vid Pite Ridklubb med ”hästprataren” Lasse Lindvall.

Om westernridning och hur man kan kommunicera med, tolka och träna hästar.

Reflektion:

Äntligen ett reportage på plats. Här applicerar jag metoden Att själv vara på plats och göra saker, skita ned sig och bli blöt (Martin Emtenäs, telefonintervju, 2010-05-03). Jag som reporter skitar fortfarande inte ned mig så mycket, men är på plats och det ger fart i programmets blodomlopp och en skön paus mellan alla telefonare.

Ganska rolig dynamik mellan Lasse som pratar ganska sävligt och fundersamt, och mig, som är betydligt ivrigare.

Min ambition att något ”skulle hända” och att det inte bara skulle vara raka

intervjufrågor lyckades tycker jag! I inslaget hör man hur vi går omkring lite, vi står och pratar vid en häst och kommenterar, hästen gnäggar och låter.

V

ECKANS KONSPIRATIONSTEORI Innehållsbeskrivning:

”Djurradions egna konspirationsteoretiker” konspirerar kring djurens övertagande av planeten och hur det skulle gå till. (Serie i fristående delar)

Reflektion:

Denna del producerades utanför detta projekts ramar och kommer därför inte vidare att analyseras här.

H

ÄSTPRATAREN DEL

2

Innehållsbeskrivning:

Reportage i två delar från en hage vid Pite Ridklubb med ”hästprataren” Lasse Lindvall.

Om westernridning och hur man kan kommunicera med, tolka och träna hästar.

Reflektion:

Jag och Lasse är inne i stallet och han visar lite hur han kan styra hästen med små medel.

Detta inslag är del två av reportaget om hästprataren och fyller samma funktion som jag beskrivit ovan i del ett. I den här delen så ”händer” lite mer, Lasse jobbar praktiskt med en häst.

L

INGVISTEN DEL

1

Innehållsbeskrivning:

Telefonare i två delar med Mikael Parkvall, lingvist. Om språk och hur människans språk skiljer sig från djurens sätt att ”prata”, bland annat.

Reflektion:

Inför det här inslaget så tänkte jag att jag ville hitta en annan vinkel, enligt ett av tillvägagångssätten Hitta en helt annan ingång än den vetenskapliga (t.ex. ringa till lampaffär och fråga om ljusets egenskaper) (Anders Johansson, telefonintervju, 2010-05-07) Det är kanske inte direkt är fullständigt off-topic med en lingvist i ett program som handlar om kommunikation – men inte heller helt självklart, jag hade till exempel istället kunnat ringa en zoolog som är expert på hur ett visst djur kommunicerar, eller något liknande. Lingvisten tycker jag tillför ett lite mer filosofiskt perspektiv till

innehållet, och det tycker jag är mycket positivt.

Parkvall är dessutom slagfärdig och rolig. Han angriper ämnet från en helt annan synvinkel än biologen och har en helt annan attityd, vilket sammantaget utgör en bra helhet tycker jag.

När jag från början kontaktade Parkvall så visste jag mest att han var lingvist, så att vi kunde prata om språk i allmänhet, och att han hade vissa tankar kring djurs

kommunikation. Men han hade mycket roliga tankar och en hel del kunskaper, samt en nyfiken attityd som smittar av sig.

Här återknyter jag också till frågeställningen varför inte apor talar när de är så genetiskt lika människor, som också fanns med i intervjun med biologen. Han ger ett annat svar, vilket jag tycker känns mycket stimulerande och skapar dynamik.

L

INGVISTEN DEL

2

Innehållsbeskrivning:

Telefonare i två delar med Mikael Parkvall, lingvist. Om språk och hur människans språk skiljer sig från djurens sätt att ”prata”, bland annat.

Reflektion:

Intervju med Parkvall del två.

På slutet av intervjun återknyter jag till enkätfrågan och frågar Parkvall vilket djur han skulle samtala med om han kunde. Detta tycker jag blir bra eftersom det ger känslan av att debatten mer genomsyrar hela programmet istället för att det är en enskild fråga.

Här så applicerar jag metoden Låt lyssnaren få vara med på resan mot att

programmakaren lär sig (Anders Johansson, telefonintervju, 2010-05-07), på det sättet att jag söker svar på en fråga och att jag gör det på olika sätt (= frågar både experten och

”mannen på gatan”). I övrigt, se reflektionen till del Lingvisten del 1 ovan.

D

JURRADION HISSAR

&

DISSAR Innehållsbeskrivning:

Programledaren dissar ett överskattat djur och bollar efter det till en telefonare med SVTs Martin Emtenäs som hissar ett underskattat djur. (Serie i fristående delar)

Reflektion diss:

Dissen behandlar Homo Sapiens och hur överskattat det är om man jämför med andra djur. Kanske lite oväntat i och med att man lätt kan förvänta sig att programpunkten endast skall behandla ”andra djur”. Inte så mycket oväntat, men kanske i alla fall lite, och det är en bra sak i så fall tycker jag. Ett visst mått av förvåning håller kvar intresset.

Dissen fungerar bra i övrigt tycker jag och är en aning kortare än i förra programmet, vilket är bra eftersom det kanske är lättare att hålla tråden nu.

Reflektion hiss:

Denna del producerades utanför detta projekts ramar och kommer därför inte vidare att analyseras här.

D

JURTOLKEN

Innehållsbeskrivning:

Telefonare med Ann Flygare-Nilsson, djurtolk. Om hur ordlös djurkommunikation fungerar enligt henne, erfarenheter hon haft, med mera.

Reflektion:

En intressant intervju. Återigen, en person med en annan infallsvinkel, och tillsammans med biologen och lingvisten så utgör tolken ett tredje och viktigt perspektiv. Är mycket nöjd med just denna blandning, som ju var något som jag valde som ett viktigt mål att jobba mot. Tycker att jag genom detta gjort rättvisa för ämnet.

Man skulle kunna tycka att det som Flygare berättar om är kontroversiellt eller

”flummigt”. Jag valde att som programledare inte ta ställning utan vill att lyssnaren skall bestämma själv vad han eller hon själv tror på. Tidigare i programmet så har ju också biologen och lingvisten presenterat sina lite mer veteskapliga kunskaper och åsikter och jag tycker att djurtolken utgör en intressant motvikt, som sagt var.

Vid det här samtalet så var jag otroligt nyfiken på ämnet och på vad hon skulle svara, och jag tycker att det hörs när man lyssnar på intervjun. Det är någonting positivt, jag tror att nyfikenhet smittar av sig.

A

VA

Innehållsbeskrivning:

Programledaren avar programmet. Sammanfattar, uppmanar till kontakt samt tipsar om hemsidan. I bakgrunden hörs musik.

Reflektion:

I avan så är det ju, som jag skrev programutvärderingen av program 1, meningen att det skall vara en spontan känsla, och innehållet borde därför improviseras fram. Detta kunde jag då nu inte göra, eftersom skolans datasystem hade kraschat och jag fick spela in alla prator i förhand. Så också med denna ava. Jag försökte dock så gott jag kunde försöka frammana någon slags improviserad känsla. Resultatet blev väl okej men jag tycker att det, på grund av just de yttre omständigheterna, blev bättre i program 1.

Tycker att det överlag hörs att pratorna är förinspelat, energinivån i rösten är lägre än i program 1. Trist, men svårt att göra något åt då det som sagt var på grund av de tekniska problemen på skolan som jag förinspelade.

Låten som spelas i bakgrunden, Henry Mancinis Baby Elephant Walk, är tänkt att spelas i bakgrunden på avan i varje program. Den passar bra och förstärker programmets

ljudidentitet, gentemot signaturmusik och jingelmusik.

M

USIK

Urvalet av musik gjordes på samma sätt som till program 1 och tankarna kring urvalet och mixningen var precis detsamma; läs mer om det på sid. 24-25.

Ö

VRIGT INNEHÅLL

Förutom musik, så innehåller också programmet en tralla för ett annat program i PiteFM samt jinglar för djurradion. Dessas innehåll kan till exempel vara en röst som säger ”Du lyssnar på Djurradion” eller programmets e-mailadress, ”Djurradion, snabel-a, pitefm, punkt s e”.

Dessa jinglar är inmixade i musiken på många olika ställen, till exempel i intron eller mellanspel, på samma sätt som i program 1, ett koncept som jag tycket fungerade bra och skapade lite puls.

En annan komponent är enkäten som dyker upp på sju ställen i programmet. Mer om enkätens upplägg och funktion, se Övrigt innehåll i Programutvärdering av program 1, sid. 25-26.

Related documents