• No results found

Prostorová tvorba

In document Pod kování (Page 55-108)

o počítačová grafika

o monotypie (lze také za adit do oboru malbyě o protisk

o mramorování Ěbenzinový papírě

5.4 Prostorová tvorba

Prostorová tvorba p ináší do výtvarné výchovy t etí rozm r, a proto jí nelze nahradit. P i seznamování se s vlastnostmi r zných materiál hrají nezastupitelnou roli výtvarné materiálové hry. Vedou ţáka k poznávání vlastností materiál nebo prostorových prvk . Dít spontánn objevuje, jak je modelovat nebo tvarovat, destruovat, formovat.

K jednoduchým materiálovým hrám Ěi hmatovým a proţitkovýmě a modelování či tvarování podle p edstavy se pozd ji m ţe p ipojit i modelování motivované skutečností či prostorové kompoziční etudy. ĚPošarová 2012, s. 6ě

Ve školní prostorové tvorb se dle Pošarové Ě2012ě setkáváme s n kolika p ipraveného materiálu, kterým m ţe být pórobeton, polystyren, ale také k ra, mýdlo a sádrový blok. Skulptivní postup bývá pro ţáky v tší nejr zn jších druh materiál , mezi které pat í mačkání, trhání, tvarování horkým vzduchem apod.

55

Konstruování – lepením, zá ezy, provazováním, drátky, a jiným spojováním, tak lze vytvá et prostorové objekty. Tento postup se nazývá konstruování a ve výtvarné výchov vede ţáky k pochopení kompozičních zákonitostí. Vhodným materiálem jsou papírové krabičky, špejle, brčka, d evo, kov, p írodniny, ale také odpadový materiál.

U konstruování je nutná vícepohledovost, proto je t eba b hem tvorby odstupovat od objektu a objektem otáčet.

Netradiční postupy – jsou spojeny s rozvojem společnosti a vnáší do výtvarné výchovy nové moţnosti. Čím dál čast ji za azujeme objektovou a akční tvorbu s cílem vtáhnout ţáka a zap sobit na jeho mysl a fantazii.

S prost edím pracuje nap íklad land art, kdy sice dochází k p etvá ení p írody, ale v naprostém souladu s ní. Tyto nové postupy mohou p inášet spousty metodických obtíţí jako nep ipravenost ţák , náročn jší p ípravu aj., ale pokud chceme ţáky motivovat, je toto nejsnazší cesta.

56

Ţák rozeznává základní geometrické plošné i prostorové útvary.

Ţák v dom volí nástroje a zkonstruuje draka dle popisu pracovního postupu.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Kompetence občanská.

Kompetence sociální a personální.

Kompetence pracovní.

Výtvarný problém:

Práce s návodem, dodrţení technického postupu za účelem sestrojit draka, který bude skutečn létat.

Výtvarná technika:

Prostorová tvorba – konstrukce + kresba.

Pom cky:

Ochranný od v, balicí papír, 2 d ev né tyčky Ěř0 a 60 cmě, lepidlo, provázek, krepový papír, izolepa, pastelky, fixy, n ţky, 30 cm pravítko, poušt cí š ra.

Obr. 1: Papírový drak, ţákyn 5. ročníku

57 Motivace:

Úryvek z knihy Bylo nás p t, který vypráví o tom, jak si chlapci nechali vyrobit draka od Jakuba, který se stará u Bejval o kon . Úryvek popisuje pracovní postup a následn samotné poušt ní draka. Ěviz p íloha č. 1)

 ůby se kostra více zpevnila, spojí ţáci všechny konce tyček provázkem, tím se také vytvo í tvar draka – čty úhelník.

 Tvar hotové kostry ţáci obkreslí na balicí papír a p idají p esah 5 cm z kaţdé strany. Na balicí papír poté nakreslí obličej draka, aby je mohl z výšky pozorovat.

 Kostru znovu poloţí na balicí papír, ten p ehnou p es obvodový provázek po všech stranách a p ilepí. Pro zajišt ní ješt pouţijí izolepu k fixaci.

 Stejn jako ţáci tvo ili k íţ z d ev ných tyček, vytvo í si následn k íţ z krepového papíru. Z n j lze také vyrobit vlasy a jiné ozdoby na draka.

Metodické poznámky:

P i zpevn ní kostry draka je pot eba provázek ádn kolem kaţdé tyčky utáhnout, ale zárove nesmí být p íliš napnutý, aby se nedeformoval tvar k íţe.

Spojení provázk do k íţe probíhá tak, ţe spoj se nachází p esn v polovin kratšího provázku. U delšího provázku lze s uzlíkem pohybovat, aby m l drak poţadovanou rovnováhu.

58 Varianty:

Balicí papír, který tvo í pláš draka, lze nahradit hedvábným papírem nebo v tší igelitovou taškou.

Na plášti nemusí být nakreslen obličej draka, ale lze vyuţít i jiné výtvarné techniky nap . dripping apod.

S menšími ţáky lze také vyrobit draka, kterého nelze následn poušt t, ale slouţí p edevším k dekoraci, a to draka malého vyst iţeného z papíru, k íţ m ţe být vyroben ze špejlí.

59

Ţák nachází tvo ivé ešení kompozice pomocí otisk bramborových tiskátek.

Ţák si osvojuje základní dovednosti práce s r znými nástroji.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Grafická tvorba – otisky tiskátek z brambor, textilní tvorba.

Pom cky:

Ochranný od v, brambory, vykrajovátka na cukroví, malý n ţ, barvy na textil, št tec, sv tlé triko, pečící papír, ţehlička, ochranný igelit na lavici had ík, karton.

Motivace:

Motivační rozhovor – „D ti, uţ jste n kdy pracovaly s razítky? ůno? Odkud se ta razítka vzala? Z obchodu? Tak to já vám povím o dob , kdy ţádná razítka v obchodech neprodávali. V té dob d ti chodily pást domácí zví ata, t eba husy, kozy a ovce, starší d ti pásly i krávy. Kdyţ byla d tem zima, rozd laly si ohníček a ve ţhavém uhlí si

60

opékaly brambory, to byla velká pochoutka. Brambory se ale daly také snadno opracovat a mohla se z nich vytvá et práv razítka. Chcete si to také vyzkoušet a naučit se k tomu íkadlo?“

 Na začátku první hodiny prob hne motivační rozhovor Ěviz výšeě.

 Následn si ţáci p ipraví pracovní prostor Ěigelit na lavici, pracovní pom cky, ochranný od vě.

 Nejprve prob hne p íprava tiskátek, ţáci si omyjí brambory, které noţem roz íznou nap l. Do rovné plochy brambory se zasune vykrajovátko na cukroví dle výb ru. Okolí vykrajovátka se o ízne noţem tak, aby se n ţ dostal aţ ke st n vykrajovátka, které se následn odstraní. Vyvýšená část brambory ve tvaru vykrajovátka tvo í tisknoucí plochu.

 Ţáci si rozprost ou svá trika na lavici a dovnit vloţí karton, aby se barva neprotiskla na ob strany. Je pot eba rozvrhnout, která část trika bude potišt na, aby otisky byly p i následném nošení dob e viditelné.

 B hem druhé vyučovací hodiny ţáci nanáší št tcem barvy na tiskátka, která následn otisknou na p ipravená trika. Dle vlastní fantazie skládají z jednotlivých prvk obrazy.

 Pokud mají ţáci hotovo, uklízí si svá místa. Barvy je t eba nechat zaschnout a po zaschnutí n kolik minut p eţehlovat p es pečící papír.

Metodické poznámky:

Tiskátek si ţáci mohou vyrobit, kolik cht jí i b hem doby, kdy zasychá barva na triku, vzhledem k manipulaci s noţem ale výroba probíhá pouze pod dohledem vyučujícího.

N které brambory mohou být mok ejší, proto je dobré p ed nanesením barvy bramboru osušit had íkem.

Pouţity byly barvy na textil, je t eba dbát zvýšené pozornosti, aby si ţáci neušpinili své od vy, náhradní od v je nutností.

61

Na začátku hodiny prob hne také poučení o bezpečnosti chování p i manipulaci s n kterými nástroji jako je n ţ a vykrajovátka.

Varianty:

Tiskátka mohou být vyrobena z jiných materiál , nap . ze stočeného provázku nalepeného na kartonové podloţce.

Vzhledem k inspiraci emesly Ěkrejčíě lze otisky provád t na kousky látky, z nichţ mohou ţáci v následujících hodinách šít nap . potahy na polštá ky nebo jen obšít jako kapesníček.

62

Ţák si osvojuje schopnost výtvarného vyjád ení, hodnotit a zd vodnit vlastní výtvarné pojetí výtvarné výpov di.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Kompetence občanská.

Kompetence pracovní.

Výtvarný problém:

Dekorativní ešení plochy, vyuţití r zných prvk v tvorb . Výtvarná technika:

Koláţ, malba Pom cky:

Čtvrtka formátu ů3, čtvrtka formátu ů4, temperové barvy, št tce, kelímek na vodu, lepidlo, provázek, obvazy, barevné papíry, ochranný od v, ochranný igelit na lavici.

Motivace:

Motivační rozhovor o Halloweenu, jak vznikl tento svátek, kde se slaví, odkud k nám p išel. Typické barvy Halloweenu jsou černá a oranţová barva, které by m ly také dominovat následné práci.

Pr b h:

 Na začátku první hodiny prob hne motivační rozhovor Ěviz výšeě.

 Ţáci si p ipraví pracovní místo a vytvo í podklad pro koláţ. Po obvodu čtvrtky ů3 nanesou ţáci silnou vrstvu tmav modré temperové barvy a následn ji

Obr. 3: Koláţ, ţákyn 5. ročníku

63

mokrým št tce roztírají doprost ed plochy, vznikne tak podklad, který p sobí tajemn .

 B hem zasychání barvy na podkladu si ţáci p ipraví pom cky k vytvo ení koláţe s nám tem Halloween – provázky na pavučinu, čtvrtku ů4 na malbu dýn , barevný papír na vyst iţení netopýr , kočky a dalších dle fantazie.

 Pavučina: nast íhané provázky nalepí ţáci na čtvrtku ve tvaru pavučiny. Nejprve paprskovit šest provázk a následn mezi jednotlivé paprsky kolmo další provázky. Pokud by pavučina byla v rohu čtvrtky, nalepí ţáci paprskovit pouze t i provázky.

 Malba dýn : ţáci si tuţkou nakreslí obrys dýn na čtvrtku ů4, stačil by také formát ů5, a dýni vyst ihnou. Vyst iţený prvek nat ou oranţovou temperou a po zaschnutí domalují černým fixem obličej, jako kdyby byla dýn vy ezávaná.

 Netopýr, kočka aj.: na barevné papíry Ěčerný a oranţovýě si ţáci nakreslí tuţkou obrysy netopýr , kočky a jiných dle vlastní fantazie, které z barevných papír vyst ihnou.

 Z p ipravených prvk sestavují po zaschnutí barvy podkladu r zné motivy, které p ilepí lepidlem.

 B hem druhé vyučovací hodiny ţáci popisují svou koláţ a vysv tlí jednotlivé prvky.

 Nakonec prob hne úklid pracovního místa a učebny.

Metodické poznámky:

Je moţné také hodnotit, zda jsou n které práce podobné, v čem se liší apod.

Popis koláţe je dobrovolný, pokud n kdo nechce komentovat svou práci, nemusí.

Varianty:

Místo vlastní výroby prvk lze také pouţít letáky, noviny a jiné obrázky pro dopln ní koláţe.

64

Ţák si osvojí metodu konstrukce a rozvíjí prostorové vnímání.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Jablko, špejle, tenká červená stuha, sušené ovoce, v tvičky jehličnanu nebo zimostrázu, párátka, barevné papíry, fixy, lepidlo.

Motivace:

Motivační rozhovor o dárcích, které nosí Mikuláš – čokoládové postavy, sladkosti, ovoce. Návrat do minulosti, mikulášské trhy, ozdoby ze sušeného ovoce nap . čert, zahrádka, nebo ozdoby z t sta a fotografické ukázky t chto ozdob.

Pr b h:

 Na začátku vyučování prob hne motivační rozhovor Ěviz výšeě.

Obr. 4: Sv t, ţákyn 2. ročníku

65

 Ţáci si rozd lí špejli na t etiny a fixem na n nakreslí prouţky, následn je zapíchnou do jablka tak, aby tvo ily nohy a jablko na nich stabiln stálo.

 St ed jablka obmotají červenou stuhou, kterou k jablku p ilepí.

 Dalším krokem je p íprava jednotlivých párátek, na párátka ţáci napíchají sušené ovoce, na kolečka vyst iţené barevné papíry a ze stuţky vytvo ené mašličky.

 Párátka nakonec paprskovit vbodnou do vrchní poloviny jablka. Mezi tato párátka zapíchnou n kolik v tviček jehličnanu a zimostrázu.

Metodické poznámky:

P i práci s jehličnanem lze očekávat nepo ádek okolo lavice, na záv r hodiny je t eba kontrola uklizeného pracovního místa.

Varianty:

Místo jablka lze zvolit v tší bramboru nebo polystyrenovou kouli nat enou zelenou nebo červenou temperou.

66

Ţák se chová tak, aby neohroţoval zdraví své ani ostatních.

Ţák kreativn eší motiv p ání.

Kontrast tmavé a sv tlé linie, negativu a pozitivu a hledání oku p íjemných tvar pro dokreslení.

Výtvarná technika:

Ni ová kresba Savem.

Pom cky:

Barevné čtvrtky Ětmavší barvyě, Savo, provázek, št tec, plastový tácek, nádobka na Savo, zlatý a st íbrný fix, n ţky, gumové rukavice, ochranný od v, ochranný igelit na lavici.

Motivace:

Motivační rozhovor – „Mate rádi p ání? K jaké p íleţitosti m ţete dostat r zná p ání?“

Diskuse na toto téma a zám rné navedení na p ání k novému roku, význam písmen PF.

Pr b h:

 Na začátku hodiny prob hne motivační rozhovor Ěviz výšeě.

Obr. 5: P ání, ţákyn 5. ročníku

67

 Ţáci si pečliv p ipraví pracovní místo, obléknou si ochranné plášt nebo jiné ochranné oblečení, pracovat budou v ochranných rukavicích.

 Na jednom z p edních stol si vyučující p ipraví nádobku se Savem, provázek, plastový tácek a št tec pro aplikaci Sava na provázek.

 Ţáci si p ipraví barevné čtvrtky, kaţdý m ţe mít libovolný formát, který si ţáci upraví dle vlastního uváţení tak, aby bylo vzniklé p ání otvírací.

 Jednotliv p ichází k p ední lavici, kde pod dozorem vyučujícího nanášejí Savo na provázek. Provázek naaranţují na polovinu p ipraveného p ání tak, aby byla část provázku mimo čtvrtku. Následn druhou polovinu čtvrtky p iklopí a drţí dostatečn pevn . Provázek vytáhnou a poloţí na lavici, aby Savo mohlo p sobit.

 Po n kolika minutách se objeví r zné tvary, které kopírovaly pohyb provázku p i vytaţení. Tyto tvary slouţí k dalšímu zkoumání a p ípadnému dokreslení a dopsání novoročního p ání.

 Ţáci dokreslují tvary zlatým a st íbrným fixem.

Metodické poznámky:

Nutnost dbát zvýšené pozornosti p i práci s chemikálií. Ţáci musí p istupovat jednotliv , pouţívat ochranné prvky a pracovat dle pokyn

Varianty:

Ni ovou kresbu lze provád t také provázkem nat eným barvou, jedná se nepravou grafickou techniku, jelikoţ vzniká otisk.

68

Ţák vyuţívá odpadový papír pro další zpracování a vytvo ení masky.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Kompetence občanská.

Kompetence pracovní.

Výtvarný problém:

Vytvo ení tvaru masky a ešení jeho povrchu malbou.

Výtvarná technika:

Kašírování, malba.

Pom cky:

Nafukovací balonek, lepidlo Herkules, novinový papír, rolička od toaletního papíru, n ţky, lepicí páska, zava ovací sklenice, temperové barvy, št tec, kelímek na vodu, nádobka na lepidlo, dopl ky k ozdobení masek Ěvata, flitry, kousky látky apod.ě.

Motivace:

K íţovka, jejíţ tajenkou je slovo MůSOPUST. Slova, která do tajenky vkládají, jsou typické masky, které se na masopustu vţdy objevovaly. Po vylušt ní k íţovky prob hne její rozbor a diskuse na téma masopust.

Pr b h:

 Na začátku první hodiny prob hne vylušt ní k íţovky a diskuse Ěviz výšeě.

Obr. 6: Maska, ţák 4. ročníku

69

 Ţáci si nejprve p ipraví jádro z nafouknutého balonku. Z jedné strany paprskovit nast íhají roličku od toaletního papíru asi 1 cm do hloubky. Paprsky ohnou a lepicí páskou p ipevní roličku k nafouknutému balonku. Takto p ipravené jádro vloţí do zava ovací sklenice, tu vyuţijí jako stojánek.

 B hem druhé hodiny na polovinu balonku nanesou lepidlo a novinový papír tak, aby vznikla souvislá vrstva, to opakují alespo p tkrát. Poté nechají povrch zaschnout.

 Po zaschnutí lepidla se balonek propíchne a je vytvo en základ pro masku. Ţáci vyst ihnou otvory pro oči a ústa, následn masku nat ou barvami.

 Nakonec dle libosti masku ozdobí.

 Na konci vyučování prob hne d kladný úklid pracovního místa.

Metodické poznámky:

Jelikoţ je zde moţnost, ţe se ţáci budou lepidla dotýkat rukama, je pot eba zjistit, zda se u n kterých ţák neobjevuje alergická reakce. P edcházet tomuto problému lze s vyuţitím ochranných rukavic p i práci.

Část hodiny lze vyuţít k vytvo ení pr vodu v maskách.

70

Ţák pracuje s náčiním a zpracovává keramickou hlínu do r zných podob.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Kompetence občanská.

Kompetence pracovní.

Kompetence komunikativní.

Výtvarný problém:

Motiv zví átka vytvo en dle návrhové kresby.

Výtvarná technika:

Kresba, modelování.

Pom cky:

Papír ů5, tuţka, keramická hlína, podloţky na lavici, špachtle, d ívka, glazura, št tec.

Motivace:

Vypráv ní a rozhovor o hrnčí ské tvorb . Co vše hrnčí umí vyrobit, jak výroba probíhá, zhlédnutí videa dostupného na YouTube – Cesta dţbánu pode Dţbánem Ěhrnčí Duchek). Diskuse o emeslech, která ţáci znají a která mají dodnes význam.

Pr b h:

 Na začátku první hodiny prob hne zhlédnutí motivačního videa a diskuse Ěviz výšeě.

71

 Kaţdý ţák si p ipraví na lavici podloţku a na podloţku část keramické hlíny, kterou rukama dob e zpracuje.

 Po zpracování hlíny začnou ţáci modelovat motiv zví átka dle návrhové kresby.

 Keramickou hlínu je p ed vypálením pot eba nechat ádn vyschnout. Pokud není k dispozici vlastní keramická pec, lze se domluvit s jinou školou vlastnící pec nebo s domem d tí a mládeţe. P ipravené výrobky se p evezou k vypálení a následn zp t ke glazu e.

 Po vypálení ţáci objekty pot ou glazurou a nechají znovu vypálit.

Metodické poznámky:

P i práci s keramickou hlínou je t eba dbát na čistotu pracovního místa a vhodné pracovní oblečení.

Zvýšenou pozornost si vyţaduje zasychání práce, n kdy vyţaduje zvlhčení mlţením.

Varianty:

Nám ty se mohou lišit dle pot eby, seznámení s novým materiálem m ţe probíhat také formou výtvarné hry.

72

Vyuţití vytvo eného objektu k tradiční události pálení Jidáše.

Výtvarná technika:

ůkční tvorba Pom cky:

Staré od vy, seno, karton, papíry, provázek, d ev né lat , hranice, podpal.

Motivace:

Pálení Jidáše je tradiční aktivita, která následuje po ehtání. Na Velký pátek d ti vytvo í postavu Jidáše, objíţdí s ní obec a ehtají. Večer Jidáše p ipevní na bidlo nad hranicí a po setm ní hranici zapálí.

Pr b h:

 Nejprve si d ti p ipraví veškeré pom cky pot ebné k výrob Jidáše.

 Ze d ev ných latí vytvo í k íţ, který sváţou provázkem.

 Na k íţ navléknou staré od vy, které vycpou senem, starým novinovým papírem apod., tak, aby vytvarovaly postavu.

73

 Volné konce od v se zaváţou provázkem, aby obsah nevypadával ven.

 B hem ehtání v tšinou d ti postavu Jidáše vozí na kárce nebo ji nosí.

 Po ehtání poţádají n koho z dosp lých o upevn ní postavy na bidlo nad hranicí, kterou b hem dne vytvo ily.

 Vrcholem celé akce je podpálení hranice, kdy sho í i vytvo ená postava Jidáše.

Metodické poznámky:

P i podpalování hranice je nutný dozor dosp lé osoby, vzhledem k manipulaci s otev eným ohn m na volném prostranství je t eba aktivitu p edem hlásit hasičskému sboru.

74

Ţák zná r zné zp soby zdobení kraslic a jejich význam.

Klíčové kompetence (viz kapitola 4.4):

Velká nádoba, voda, laky na nehty, vyfouknutá vajíčka, špejle, plastelína, stuţky.

Motivace dle Šottnerové Ě200ř, s. 221ě:

Asociace ke slovu Velikonoce: Ţáci sedí v kruhu a p edávají si vajíčko a p itom íkají:

„Kutálej se, vajíčko, kutálej, co pat í k Velikonoc m, povídej.“Co všechno se d tem vybaví v mysli p i slov „Velikonoce“ Ěnap . vajíčko, výroba kraslic, setí obilí do kv tináč , ezání vrbových proutk , pečení beránk a mazanc ,…ě, to eknou.

Pr b h:

 Na začátku hodiny prob hne motivační hra Ěviz výšeě.

 Ţáci si p ipraví pracovní plochu, kam poloţí nádobu, do níţ napustí vodu tak, aby se do ní pono ilo celé vajíčko.

Obr. 9: Kraslice, ţák 5. ročníku

75

 Na hladinu vody nakapou r znobarevné laky na nehty a špejlí barvy promíchají.

 Vajíčko upevní na špejli a modelínou zafixují, aby vajíčko neupadlo.

 Opatrn vajíčko pono í do vody tak, aby se barevné laky ulp ly na povrchu vajíčka.

 Neţ laky na povrchu vajíčka zaschnou, je pot eba vajíčko na špejli zapíchnout do p ipraveného bloku plastelíny nebo polystyrenu.

 Z vajíček a špejlí nakonec vytvo í zápich do kv tináče. Vajíčko upevní na špejli a doplní stuhami.

 B hem zasychání lak vytvá í ţáci další kraslice. Po vytvo ení poslední kraslice uklidí pracovní plochu.

Metodické poznámky:

Sloţení n kterých lak na nehty neumoţ uje tento druh aplikace. Je pot eba nejprve laky vyzkoušet a vyuţívat pouze ty, s nimiţ lze pracovat.

Pro ochranu zdraví ţák je dobré p i práci vyuţívat ochranné rukavice.

Varianty:

Z kraslic lze vytvá et i jiné výrobky, nap íklad dekorace na v nce nebo kraslicový mobil.

76 s moţnostmi roliček od toaletního papíru.

Ţák zná význam stav ní májky v obci.

Roličky od toaletního papíru, tavná pistole nebo papírová lepicí páska, krepový papír, provázek nebo vlna, št tce, temperové barvy, voda, noviny nebo letáky, n ţky.

Motivace:

77 pod okno pro Aničku,

kterou nosím v srdíčku. ĚŠottnerová 200ř, s. 167)

Na íkadlo navazuje rozbor básn , jak májka vypadá, komu je postavena a proč, ve kterých obcích v okolí se májky staví a jaký mají význam apod.

Pr b h:

 Na začátku hodiny prob hne učení íkadla a jeho rozbor, také diskuse o májkách Ěviz výšeě.

 Po nat ení roličky skládají na novinový papír nebo letáky, aby barva usychala, a mezitím si sklidí pracovní místo a p ipraví krepový papír, n ţky a provázek nebo vlnu.

 Po nat ení roličky skládají na novinový papír nebo letáky, aby barva usychala, a mezitím si sklidí pracovní místo a p ipraví krepový papír, n ţky a provázek nebo vlnu.

In document Pod kování (Page 55-108)

Related documents