• No results found

4.3.1 Provintervju med Elin som går i trean

Elin är en flicka som tycker om att skriva på fritiden och som har lätt för sig i skolan.

Elin tycker om att gå i skolan men säger med eftertryck att skriva tycker hon inte om. Det är jobbigt säger hon, det måste vara så ”exakt jättefint” och så måste man hålla pennan på rätt sätt och tänka på stor bokstav. Hon konstaterar att det är roligast att skriva berättelser, för då är det inte så noga om man stavar lite fel. När hon pratat en stund om att skriva berättelser säger hon att det är ”roligt att skriva om, men tråkigt att skriva”.

Elin tycker att det är bra att man måste öva i skolan, fast det är tråkigt, för annars skulle man inte lära sig. Man övar för att kunna när man är vuxen. Dessutom påpekar hon att det finns en lag att man måste gå i skolan.

Elin berättar att i skolan läser hon tidningar, böcker och uppgifter. Hemma läser hon en bok, tidningar och säger att det borde finnas mer, men hon kommer inte på något.

Hemma skriver hon brev och ”lite av varje” säger hon.

Att kunna läsa och skriva tycker hon är viktigt. Som vuxen måste man kunna skriva kontrakt och man måste dessutom kunna läsa om chefen kommer med ett papper och säger ”läs det här”. Vuxna måste kunna läsa böcker och barnens veckobrev. De måste även kunna skriva på datorn.

Elin säger att det är roligt när det är svårt, för annars lär man sig inget. Lätt kan vara både tråkigt och roligt. Det är roligt att man kan. Om det är för lätt kan man göra något svårare, ”det finns jättesvåra saker att göra”.

4.3.2 Provintervju med Christian i skolår 3

Christian är en mycket verbal pojke som har lätt för sig i skolan. Han pigg och vaken och reflekterar

över många olika saker.

4.3.2.1 En dag i skolan

Christian berättar om en helt vanlig dag i skolan. ”Först när vi kommer dit letar jag efter någon att leka med. När vi kommer in är det morgonsamling och se´n brukar vi ha svenska. Då får vi jobba med ’Stava 2’, stavningsboken, och det är TRÅKIGT, jag brukar kalla den för Stava tråk! Du vet hur det är: man skriver aldrig två k efter varandra i stället använder man ck. Jag har hört det massor av gånger förut men ändå ska jag syssla med det IGEN! Även om man gjort rätt på det mesta måste man öva mer men om allt är rätt kan man kanske få fortsätta”. Han berättar vidare att de arbetar med vokaler och konsonanter. Efter svenskan brukar de arbeta med matte och det är lite varierat om de arbetar ensamma eller i grupp. Under dagen har han även No, musik, tystläsning, matte och läsläxa. ”Och så har vi veckans ord – och det är tråkig läxa!”.

Innan Christian började skolan tänkte han inte så mycket på hur det skulle vara att gå i skolan för han hade så mycket som han måste leka. När han tänkt efter en stund berättar han att matten var en mardröm men att nu tycker han för det mesta att matte är kul men han vill inte bli tvingad att räkna.

4.3.2.2 Att läsa och skriva

Christian berättar att hemma läser han Kalle Anka pocket och serietidningar och i skolan läser han läsläxan, ”Djurspanarna” och han tycker att det är bra att lära sig om Sverige. Det tråkiga är förhöret och det känns onödigt att behöva skriva ”fyra meningar om kronhjorten” i skrivboken. Han tycker att det kunde räcka med att läsa texten och att samtala om den, ”för det är jobbigt att skriva”. Senare berättar han att det kan vara roligt att skriva, till exempel om man varit på en utflykt och skriva och berätta om den. Christian konstaterar att det är tråkigt när man ska skriva om en viss sak och ett visst antal meningar. Hemma skriver han SMS och minneslappar. Sedan konstaterar han ”Jag skriver faktiskt rätt så bra!”.

Vi talar om varför det är viktigt att kunna läsa och skriva, då berättar Christian att man måste kunna läsa skyltar för att följa vägbeskrivningar för att komma rätt. Här pratar han även om att det är viktigt att kunna engelska för att kunna förstå och göra sig förstådd i andra länder. Av samtalet framgår att skriva är samma sak som att kunna stava.

4.3.2.3 Viktigt och onödigt i skolan

Christian berättar att han inte tyckte att han lärde sig så mycket under skolår 2 och det anser han att han behövt eftersom det finns mycket som han inte kan ännu. Det han tycker kan vara onödigt är när det är för enkla saker han får hålla på med i skolan och när det blir många upprepningar. Han anser att göra många liknande uppgifter och uppgifter som är lätta kan bli tråkiga.

4.3.2.4 Intressen

När Christian är hemma tycker han om att åka ”kick-board”, ”se´n blir jag lugnare inne!”. Han tycker att han har nytta av det i gymnastiken eftersom han får starkare benmuskler och orkar mer. Han tycker även om att bygga med lego ”och det är bra för då får hjärnan jobba istället för benen”. Han har nytta av sitt legobyggande genom att det ger honom smidiga fingrar och på matten eftersom man räknar en hel det när man bygger lego.

5 ANALYS

I det femte kapitlet har vi som författare blandat oss i barnens tankar och ger våra kommentarer och tolkningar till dem.

Related documents