• No results found

Rapport över motioner, medborgarförslag och e-förslag 2021:1

In document 2021-03-31 1/58 (Page 42-47)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

1. godkänna Rapport över motioner, medborgarförslag och e-förslag fram till 2021-03-05, daterad 2021-03-03.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Kommunfullmäktiges arbetsordning § 24 föreskriver att kommunstyrelsen två gånger per år ska redovisa vilka motioner som inte har beretts färdigt till kommunfullmäktige.

Vid dessa tillfällen ska även en lägesrapport skrivas om de motioner som tidigare bifallits av fullmäktige. Kommunstyrelsen ska även, enligt kommunfullmäktiges arbetsordning § 25 och § 26, minst en gång om året informera kommunfullmäktige om vilka beslut som fattats med anledning av inlämnade e-förslag och medborgarförslag. Enligt

kommunfullmäktiges arbetsordning bör motioner, medborgarförslag och e-förslag som inte avslutats inom ett år från det att de väckts, avskrivas från vidare handläggning om det finns särskilda skäl för det.

I rapporten listas 14 motioner som i dagsläget är under beredning. Med beredningstid avses tidsperioden från att motionen väcks i kommunfullmäktige till att motionen avslås, bifalls eller avskrivs i kommunfullmäktige. Av rapporten framgår det att 3 motioner kommer att överskrida ett års handläggningstid. För dessa motioner finns en plan för när de ska beslutas i nämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det finns således inte skäl att avskriva motionerna från vidare handläggning.

Rapporten innehåller även en lägesrapport över de motioner som har bifallits fram till 2021-03-05 och som inte tidigare redovisats till kommunfullmäktige via en sådan här rapport.

I rapporten listas även beslut gällande medborgarförslag och e-förslag som inkommit fram till 2021-03-05. I rapporten finns totalt 15 medborgarförslag och 1 e-förslag.

Medborgarförslag och e-förslag som nämnderna tagit beslut om och som tidigare har redovisats i en sådan här rapport finns inte med i denna rapport. Av rapporten framgår det att 1 medborgarförslag kommer att överskrida ett års handläggningstid.

Uppskattningsvis kommer ytterligare 1 medborgarförslag överskrida 1 års

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Rapport över motioner, medborgarförslag och e-förslag 2020:1, 2021-03-03

Rapport, Rapport över motioner, medborgarförslag och e-förslag inlämnade fram till 2021-03-05, 2021-03-03

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige

KS § 90 Dnr KS/2020:572-034

Motion från Maria Nerby (C) om nya hållbara och miljövänliga hus

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

1. motionen inte föranleder någon åtgärd då förvaltningen redan anses utrett frågan löpande under åren och att kommunen tillämpar de styrmedel som kommunen för närvarande förfogar över för att uppnå motionens syfte med att kommunen ska medverka till att nya energi- och klimatsmarta hus byggs.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Mia Nerby, Centerpartiet, inkom till fullmäktiges sammanträde 2020-10-26 med en motion med förslag på att kommunen utreder vilka möjligheter som finns att ytterligare uppmuntra och stödja de företagare och medborgare som vill bidra till vårt Agenda 2030 arbete och bygga nya hus som är energi- och klimatsmarta.

Motionären anför bland annat att Agenda 2030 och hållbarhetsarbetet handlar om att nya hus som byggs bör vara mer miljövänliga än tidigare bebyggelse.

Motionären vill vidare att kommunen uppmuntrar både företag och privatpersoner som bygger nya hus att välja sådana alternativ.

Fullmäktige har överlämnat motionen till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för beredning, KF § 298, 2020-10-26.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har sedan mitten av 00-talet prövat olika former för att uppmuntra och medverka till att välja energieffektiva och hållbara lösningar för bostads- och samhällsbyggandet. Nämnden och förvaltningen har under åren medverkat i olika samverkansprojekt bland annat genom medverkan inom olika projekt genom Delegationen för hållbara städer som tillsattes av regeringen under åren 2008–2012 med uppdraget att verka för en hållbar utveckling av städer, tätorter och

bostadsområden. Ett av projekten gick ut på att hitta kreativa åtgärder inom

detaljplaneringsprocessen för att ställa högre hållbarhetskrav på byggnationen vad gäller energiåtgång och andra tekniska lösningar. Strängnäs kommun tillämpade dessa

metoder i planområdet för Stavlund på Tosterö. Planen togs fram som ett pilotprojekt och antogs 2013 av fullmäktige och omfattade en del så kallade särkrav för

energianvändning med mera. 2015 infördes dock en bestämmelse i plan- och bygglagen

Kommunen har även parallellt fortsatt omvärldsbevaka frågan och arbetat med

hållbarhetsbegreppet inom planeringen och kommunens markförvaltning. Kommunen var en av de första kommunerna som tog fram en strategisk översiktsplan där

hållbarhetsbegreppet och fokusområden för hållbar utveckling ingick. Sedermera har även andra styrdokument och målformuleringar tillkommit i kommunens och miljö- och samhällsbyggnadsnämndens styrdokument som till stor del inriktar sig på

hållbarhetsfrågan i sin helhet. Energi- och klimatfrågan är en viktig del av arbetet inom hållbarhetsbegreppet vilket bland annat inneburit att nämnden och förvaltningen arbetat med olika metoder för att åstadkomma mer energieffektiva byggnader med ett mindre klimatavtryck. Under de senaste åren har fokus till större delen legat på klimatfrågan inom miljö- och samhällsbyggnadsnämnden där nämnden tagit fram ett förslag till klimat- och energiplan.

Sammantaget gör nämnden bedömningen att kommunen de senaste 10 åren gjort en resa mot allt större medvetenhet och kunskap inom området och det har gjort att nämnden och förvaltningen redan anser sig har den kunskap som motionären vill att kommunen utreder.

Inom de områden som kommunen har rådighet över, det vill säga när kommunens mark ska exploateras eller när kommunen via sitt bolag ska uppföra egna bostäder eller verksamhetslokaler, tillämpas redan tillgängliga verktyg för att uppnå motionens syfte.

Vid markanvisningar, nu senast bostadskvarteret Kungsfiskaren, tillämpades en modell för att ställa högre krav inom miljö- och hållbarhetsområdet än vad Boverkets regler anger och som beaktats i utvärderingen av de inkomna anbuden och kommunstyrelsens beslut. Förvaltningen arbetar även med markanvisningen för det nya äldreboendet inom Södra stadsskogen där motsvarande krav kommer att ställas. I kommunens egna

produktion har kommunens fastighetsbolag i sina ägardirektiv i uppdrag att aktivt arbeta med hållbarhets-, miljö-, energi- och klimatfrågor.

Inom ramen för genomförandet av kommunens klimat- och energiplan handlar de uppsatta målen om att kommunen även ska påverka och informera kommunens

invånare till att göra goda val för att nå målen om minskad energianvändning med mera, vilket innebär att kommunen även framgent behöver samverka med aktörer för att målen om energi- och minskad klimatpåverkan ska uppnås.

På statlig nivå finns styrmedel i form av bland annat investeringsbidrag till

fastighetsägare och exploatörer för effektivare energianvändning vid nyproduktion och ombyggnad.

Sammantaget gör därför nämnden bedömningen att kommunen inte har behov av att utreda frågan utan istället bör fortsätta utveckla de verktyg man redan använder och fokusera på det redan påbörjade arbetet inom ramen för genomförandet av kommunens klimat- och energiplan.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag, MSN § 34 2021-02-25 Motion om nya hållbara och miljövänliga hus Protokollsutdrag, KF § 298 2020-10-26, Nyinkomna motioner och interpellationer Motion från Maria Nerby (C) om nya hållbara och miljövänliga hus, 2020-10-20 Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

KS § 91 Dnr KS/2020:386-034

Motion från David Aronsson (V) och Yvonne Knuutinen (V) om

In document 2021-03-31 1/58 (Page 42-47)