• No results found

11.1 Rapport från lokalt Vård- och omsorgscollege Södra länsdelen som en del av Vård- och omsorgscollege Sörmland

Syfte/Vision:

VO-College Nyköping, Oxelösund och Trosa ska bidra till personers anställningsbarhet där utbildningens innehåll möjliggör för våra olika verksamheter att arbeta med den service och tjänster som kommuninnevånarna kräver idag och i framtiden. Inom VO-College ska kvalitetssäkring ske så att utbildning speglar arbetsgivarens behov av kvalitetskrav. Detta ska göras i en organisation, utbildning och på arbestplatsen där allas lika värde ska vara den grundläggande värderingen. Innehållet i utbildningen ska bygga på aktuell forskning inom respektive område. VO-College ska samla all utbildning från gymnasieutbildning för ungdomar till högskoleutbildningar, likväl som validering av arbetslivserfarenheter.

Mål

 Öka andelen medarbetare med yrkesexamen. Genom att erbjuda adekvata och attraktiva utbildningar samt erbjuda validering.

 Anställa utexaminerade.

 Utarbeta en handledningsmodell.

 Att kvalitetssäkra handledning och tillhandahålla handledare med adekvat kompetens.

 Utveckla samverkan mellan aktörer.

 Säkra utbildningskvaliteten.

 Arbeta för en gemensam mötesplats för studeranden och arbetsgivare

 Utarbeta en kommunikations och marknadsföringsplan.

Mål enligt certifieringsansökan samt resultat och måluppfyllelse av dem

 Examination av undersköterskor: Många har utbildats via omvårdnadslyftet och ESF medel.

 Anställa utexaminerade: De som har gått utbildning har redan en fast tjänst. Det fortsatta målet är att anställa fler som utbildas.

 Utarbeta en handledningsmodell: Idag finns det en nationell modell för handledning som vi arbetar efter.

 Respektive utbildningsanordnare ska även lämna statistik terminsvis över genomförda utbildningar och resultat samt sammanställning av utvärdering från elever/studenter.

 Utveckla samverkan mellan aktörer: En arbetsgrupp har startat med lärare från varje

anordnare. Målet är att diskutera likvärdig bedömning och betygssättning.

 Säkra utbildningskvaliteten: Nationellt finns det ett krav på olika uppföljningar. De uppföljningarna blir även en grund för det lokala arbetet.

 Gemensam mötesplats för studeranden och arbetsgivare: Målet ännu inte påbörjat.

 Kommunikations- och marknadsföringsplan: Påbörjad med flertal aktiviteter.

Revideras när nya eller avslutade aktiviteter ska har genomförts.

Mål för ny 5-års period:

Nya mål för 5-årsperioden 2014-2019 är att öka andelen utbildade handledare samt valideringshandledare. Handledarutbildning pågår i Vårdpedagogik- och handledning 100 poäng enligt kursplan. Ett flertal kurser har hållits med god uppslutning.

Trots en positiv utveckling behövs fortsatta satsningar för att behålla en god kvalitet.

11.1.1 Behov vård- och omsorgspersonal om 5-10 år

Andelen äldre ökar. Många går i pension. Det innebär i sin tur att kommunerna ha ett växande behov av äldreomsorg och därmed behov av kompetent personal framöver. I Sörmland

förändras befolkningsmängden i åldergrupperna 0-17 år samt 18-64 år marginellt.

Trenden har även vänt vad gäller sökanden till vård- omsorgsutbildningar. Många ungdomar söker utbildning och vill arbeta inom vården. Det är en hög status att vara anställd inom vården. Att alla som examineras blir anställda inom sitt yrke.

Arbetsgivarna ser mervärdet av utbildade medarbetare och lönesätter därefter. VO-College är etablerat inom alla organisationer. Det finns hållbara strukturer.

11.2 Rapport från lokalt Vård- och omsorgscollege Eskilstuna som en del av Vård- och omsorgscollege Sörmland

Syfte/Vision:

Att stärka och förbättra samverkan mellan arbetsgivare, utbildningsanordnare och arbetstagarorganisationer som ska leda till kvalitetssäkrade utbildningar som motsvarar arbetslivets kompetensbehov. Att skapa attraktiva arbeten inom vård och omsorg samt att kunna ge god vård och omsorg med hög kvalitet. Att trygga framtida personal- och

kompetensförsörjning inom vård och omsorg samt att kunna möta verksamheternas framtida behov av adekvat kompetens.

för

Vi vill även nå en samsyn och ett bra samarbete mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare i Eskilstuna kommun samt att höja kvaliteten på vård- och omsorgsutbildningar, handledning och APL/VFU. Att se till att det finns utbildade handledare vid APL/VFU. Att i samarbete med MDH genomföra handledarträffar, med en del som föreläsning och nya forskningsrön samt en del som handledarträff/nätverksträff med möjlighet till erfarenhetsutbyte.

I samarbete med landstinget, Mälarsjukhuset avser vi att kunna uppdatera den mer praktiska delen av undervisningen på ungdomsgymnasiet Rinman, genom att få nya sängar, sängbord

m.m. till metodövningsrummet. Att öka statusen på utbildningar och yrken inom vård och omsorg, så att fler både ungdomar och vuxna söker sig till dessa.

Att erbjuda attraktiva utbildningar med hög kvalité som ger anställningsbarhet. Att arbeta aktivt med olika former av marknadsföring samt att erbjuda sommarjobb. Att utbildning och kompetensutveckling speglar verksamheternas behov av kvalitetskrav samt att arbeta mer med matchning gällande kompetens och spetskompetens, exempelvis utbildning till Silviasyster.

En garanti för kontinuerlig och ömsesidig utveckling och dialog mellan parterna samt utveckling av yrkes- och branschråd.

Efterfrågan på personal inom vård och omsorg kommer att bli stor, därför är det viktigt att säkra rekryteringen för framtiden och satsa på att personer är anställningsbara inom olika verksamheter. Att kunna möta verksamhetens behov i framtiden av rätt kompetens och identifiera behov av nya kompetenser samt möjlighet till karriärvägar.

Mål för ny 5-årsperiod:

Målmatris för VO-College i Eskilstuna kommun 2015-01-20 Mål, vad ska göras Hur

Februari 2015 Avtalsskrivare utses i lokal styrgrupp i

lokal och utbud samt tar fram statistik. vid behov fram till 2019

Fler

Arbetsgivaren Fler och nöjda semestervikarie r.

11.2.1 Behov vård- och omsorgspersonal om 5-10 år

Andelen äldre, personer över 80 år, i befolkningen kommer att öka. Då det innebär att antalet sjuka äldre också kommer att öka är det angeläget att satsa på utveckling av vård och omsorg för de mest sjuka äldre, så kallad sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre i Sörmland.

Allt fler äldre kommer att vara i behov av en utökad vård och omsorg, både i ordinarie boende av hemtjänst och hemsjukvård, inom vård och omsorgsboende samt av sjukvård.

Behov av stöd, service och omsorg för personer med funktionsnedsättning ökar kontinuerligt, eftersom det sker en tillströmning av nya brukare. Även behovet av daglig verksamhet och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning kommer att öka. Eventuellt har vi fler och/eller andra privata utbildningsanordnare och enskilda utförare.

Vi har stora utmaningar inom vård- och omsorgssektorn som vi står inför. Behovet av att rekrytera personal kommer att öka, (se ovan) och det blir viktigt att rekrytera personal med rätt kompetens nu och med sikte på framtiden. Det handlar om både ersättningsrekrytering, för att täcka behovet av naturlig omsättning och pensionsavgångar samt nyrekrytering på grund av den ökade efterfrågan på vård och omsorg. För VO-College i Eskilstuna blir det en mycket viktig uppgift att se till att attraktiva utbildningar finns, både på gymnasial samt eftergymnasial nivå.

Det blir också viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare, så att fler, både unga och vuxna väljer utbildningar och yrken inom vård och omsorg. En satsning på bättre karriärvägar och spetskompetens, till exempel samordnare, gruppledare, utvecklare, specialistsjuksköterska, stödpedagog är angeläget.

11.3 Rapport från lokalt Vård- och omsorgscollege Katrineholm, Flen och Vingåker som en del av Vård- och omsorgscollege Sörmland

Syfte/Vision: B

VO-College i Katrineholm, Flen och Vingåker ska kvalitetssäkra en god utbildning och

därmed en god vård och omsorg för invånarna. Syftet med VO-College Katrineholm, Flen och Vingåker är: Att genom en strukturerad samverkan mellan arbetsgivare och

utbildningsanordnare inom vård och omsorg säkerställa en god kvalité på utbildning. Att genom överenskomna krav utbilda anställningsbar arbetskraft och stärka kompetensen hos redan anställda i olika verksamheter inom vård och omsorg.

Mål för ny 5-års period:

 Alla elever som läser vård- och omsorgsprogrammet (ungdomar eller vuxna) har vid utbildningens slut den baskompetens som krävs för att vara

anställningsbar. Regional styrgrupp kommer att arbeta med frågan om anställningsbar under avtalsperioden.

 100 procent av de anställda har adekvat gymnasieutbildning i vård- och omsorgsverksamheterna.

 60 sökande ungdomar och minst 60 vuxna per år till utbildning inom vård- och omsorg inom lokala VO-College

 Arbetsgivarna erbjuder kvalitetssäkrade APL/VFU/LIA-platser till elever/studenter vid vård- och omsorgsutbildningar.

 Handledare på varje praktikplats finns att tillgå i de olika verksamheterna inom VO-College.

11.3.1 Behov av Vård och - omsorgspersonal om 5-10 år

År 2010 var 10 % av invånarna 75 år eller äldre i alla tre kommunerna. Enligt prognoserna ses en ökning av andelen äldre från 75 år fram till år 2020.

Inom Katrineholms kommun beräknas det fram till år 2020 att 274 personer inom äldre och handikappomsorg kommer att gå i pension.

Inom Flens kommun beräknas det fram till år 2020 att 125 personer inom äldre- och handi-kappomsorgen kommer att gå i pension.

Inom Vingåkers kommun beräknas det fram till år 2020 att 64 personer inom äldre- och handikappomsorgen kommer att gå i pension.

På Kullbergska sjukhuset kommer inom 5-10 år 332 av de anställda att gå i pension. Här finns behov av att rekrytera hälften undersköterskor och hälften sjuksköterskor om sjukhuset har samma inriktning som i dagsläget.

Det landstingsägda sjukhuset Karsudden har stort behov av undersköterskor och då en förändring av vården kommer att ske behövs också en utökning av personalresursen närmsta 5-10 åren.

Den nya lag som träder ikraft för vård av personer med utmätta straff kommer att påverka Karsudden och dess organisation och det är därför svårt att fastställa personalbehovet i framtiden och deras kompetens.

Karsudden med sin psykiatriska vård rekryterar ett stort antal ungdomar och vuxna som utbildas inom kommunens verksamheter. 2011 anställdes 10 stycken av Ellwynska skolans gymnasieelever med fördjupning inom psykatrin.

Framtida behov av rekrytering:

Inom alla tre kommunerna finns ett behov av rekrytering av personal inom framförallt äldre-vården men även inom handikappomsorgen och även rekrytering av personal med adekvat utbildning för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det vore önskvärt att 50 procent av de som utbildas är män eller pojkar. Detta når vi inte idag men 30-35 procent av ungdomseleverna är pojkar och vi ser att inom vuxenutbildningen finns flera män än tidigare.

I Katrineholms kommun finns i nuläget 1116 anställda inom äldre- och handikappomsorgen.

Fram till år 2020 beräknas utöver pensionsavgångar ett behov av att rekrytera 114 personer.

Behov finns av undersköterskor men även sjuksköterskor.

I Vingåkers kommun finns i nuläget 254 anställda inom äldre- och handikappomsorgen. Fram till år 2020 beräknas utöver pensionsavgångar ett behov av att rekrytera 48 personer med undersköterskekompetens.

I Flens kommun finns i nuläget 527 anställda inom äldre- och handikappomsorgen. Fram till år 2020 beräknas utöver pensionsavgångar ett behov av att rekrytera 40 personer, dels undersköterskor men också områdeschefer till äldreomsorgen med högskoleutbildning.

Inom Landstinget i Sörmland har över hälften av medarbetarna akademisk utbildning.

Ålderssammansättningen varierar för olika yrkesgrupper men sammantaget väntas relativt många i organisationen lämna arbetslivet för pension under de närmaste åren. Största gruppen anställda är sjuksköterskor, 2121 år 2010, därefter undersköterskor 959 år 2010 (12 %). Av dessa är 4 % män och 96 % är kvinnor. Hela 40 % går i pension inom 10 år.

Det kan konstateras att det finns ett stort behov av personal i vår del av Sörmland i framtiden då många går i pension och befolkningens ålder är hög. Vi behöver också behålla våra ung-domar i utbildning och på arbetsplatser i våra kommuner. Det behov vi kan se enligt prognoserna fram till år 2020 visar ett behov av 5-600 ungdomar och vuxna inom vård och omsorgssektorn.

Både kommuner och landsting påverkas av externa, yttre beslut som fattas rörande vård och omsorg. Den vård och omsorg vi bedriver och erbjuder våra medborgare ska leva upp till nationella krav och riktlinjer. Vård och omsorg ska bedrivas utifrån brukarens/patientens per-spektiv och vi ska arbeta med tydliga värdegrunder i våra verksamheter.

Social- och kulturkunskap kommer också att behövas för den vård och omsorg som ska bedrivas för att kunna möta behoven hos människor som kommer från andra kulturer än den svenska.

I våra tre kommuner finns en stor andel människor från andra kulturer, en del med god skolunderbyggnad och en del saknar skolgång från sina hemländer.

Våra verksamheter kommer att utifrån de mer individualiserade kraven behöva vara mer flexibla och anpassningsbara.1 Något som redan börjar användas i våra verksamheter är helt ny teknik såsom IT, digitaliserade hjälpmedel och kommunikation. Nya krav på personalen att tillgodogöra sig ny kunskap kommer att finnas och verksamheterna ska arbeta med

evidensbaserad praktik, kopplingen mellan forskning och praktik. Inom utbildningen är kunskaper om framtida teknik i vården ett utvecklingsområde och detta ska ske i samverkan med personal på olika arbetsplatser och också tillsammans med högskolan, där forskning pågår som ger nya kunskaper. Gymnasieungdomarna som utbildas idag ska arbeta i 30-40 år i framtiden och vara förberedda för nya vårdformer och ny teknik.

Verksamheterna, både inom kommun och inom landsting är konkurrensutsatta. I Katrineholms och Vingåkers kommuner har LOV, lagen om valfrihet, införts och det innebär att våra

brukare har möjlighet att välja annan utförare för sin vård och tillsyn än kommunen, för att få både vård och andra tjänster tillgodosedda.

Socialstyrelsen har beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd2 om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden. Samtliga kommuner ser att detta medför ett ökat rekryteringsbehov redan inför 2014 då föreskrifterna träder i kraft.

Karsuddens sjukhus är under ombyggnation för att tillfredsställa de nya kraven på säkerhet och den nya lagen om vård för människor dömda till fängelse.

Related documents