• No results found

7. Resultat

7.2. Rapporteringen 12 juni 2019 Göteborgs-Posten

Göteborgs-Posten publicerade artikeln Gummikulor mot demonstranter i Hongkong klockan 23.35, 12 juni 2019. Informationen är tagen från nyhetsbyrån TT som även står som författare av artikeln.

7.2.1. Aktörer

Demonstranter

I artikeln från Göteborgs-Posten får demokratiaktivisten och parlamentsledamoten Claudia Mo uttala sig:

- Sade vi inte mot slutet av paraplyrevolutionen att vi skulle komma tillbaka? Nu är vi tillbaka!

För förtydligande är politiken i Hongkong uppdelad i två läger: “demokratiförespråkare” och “Pekingvänliga”, där den sistnämnda har regeringsmakten (Rüling, 2020:11). Med andra ord är inte alla politiker i Hongkong “Pekingvänliga” och Claudia Mo är både demonstrant och parlamentsledamot.

25 I artikeln skrivs det om demonstranterna och deras handlingar; exempelvis om blockering och sammandrabbningar med polis. Tidningen skriver även om mängden människor som

protesterade denna dag och benämner demonstrationen som “Den flera tiotusen personer starka demonstrationen […]”.

Polisen

Polisen beskrivs som en aktör som gör något eller som det talas om. Polisen nämns utifrån vad de gör mot demonstranterna för att försöka upplösa protesterna, vilket går under våld- och konfliktkategorin. Polisen får inte uttrycka sig direkt i texten.

Hongkongs ledning/Carrie Lam

Den andra aktören som direkt får komma till tals är styret i Hongkong. Det första citatet i artikeln är från Matthew Cheung, ledande regeringsföreträdande i Hongkong, som uppmanar demonstranterna att skingra sig och sluta blockera viktiga platser.

- Jag uppmanar också medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, sade han i ett videosänt meddelande.

Kinesiska regimen

I faktarutan talas det om fastlandsregeringen och att de har:

Regeringen i Fastlandskina har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom flera fall där bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen har försvunnit, däribland svensken Gui Minhai.

Aktören får inte direkt komma till tals i artikeln.

Andra aktörer

I slutet av artikeln skrivs det att många företag har låtit sina anställda strejka för att pressa myndigheterna i staden. Stora bolag har även stöttat demonstranterna som varit oroade för att den nya lagen kan vara ett hot mot Hongkongs konkurrenskraft. Allra sist skrivs det om hur Storbritanniens utrikesminister ”[...] uppmanar Hongkong att ta människors oro på allvar”.

26

7.2.2. Våld & konflikt

Våld och konflikt används mycket i början av Göteborgs-Postens artikel och syns direkt i rubriken Gummikulor mot demonstranter i Hongkong. Början av ingressen visar både våld och konflikt: “Hongkongpolisen satte in tårgas och pepparsprej och sköt gummikulor när tiotusentals människor gick ut på gatorna.” Här står det endast om våldet som utförts mot demonstranterna. I brödtexten finns fler exempel som visar på konflikt:

Polisen svarade med en varning om att ta till våld, varpå oro utbröt i folksamlingen. Fler än tio människor skadades i sammandrabbningar mellan demonstrationer och poliser, vissa flydde i panik sedan polisen satt in tårgas.

I brödtexten nämns det kort om demonstranternas handlingar mot polisen: ”[…]

demonstranter viftade mot poliser med paraplyer […]”. Trots att artikeln från Göteborgs- Posten mest skriver om vad poliserna gör mot demonstranterna än tvärtom, så tar de

fortfarande upp att det finns konflikter och sammandrabbningar mellan de två olika parterna.

Utöver vålds- och konfliktgestaltningarna nämner artikeln i Göteborgs-Posten att

demonstrationerna 12 juni ”[…] var till en början stillsamma, då en folksamling hade slutit upp utanför parlamentet […]”. Däremot är det endast den första meningen av brödtexten som belyser att protesterna faktiskt var stillsamma till en början. Texten övergår snabbt till att fokusera på de mer våldsamma aspekterna, med stort fokus på polisens våld mot

demonstranterna.

7.2.3. Störning

Göteborgs-Postens artikel från 12 juni tar upp hur demonstranterna under kvällen blockerat gator med bråte, vilket kan ses som en störning för samhället eftersom allmänheten troligtvis inte kan komma fram på vägarna på samma sätt.Det skrivs även att regeringsföreträdande Matthew Cheung uppmanade demonstranterna att ”[…] sluta blockera viktiga platser […]”. Göteborgs-Posten skriver att det är oklart om det var på grund av demonstranterna som debatten om lagförslaget flyttades fram till ett senare tillfälle.

7.2.4. Bakgrund och mål

Redan i Göteborgs-Postens ingress presenteras det att det var en ”[…] lagändring om att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.” som var anledningen till varför

27 protesterna började. Längre ned i brödtexten får läsaren likartad information om att

protesterna är riktade mot lagförslaget. Missnöjet och motståndet mot lagändringen hos demonstranterna lyfts fram samt hur hongkongborna förmedlade ”[…] ett tydligt budskap” när de i ropade i kör: ”Dra tillbaka, dra tillbaka!”. Förutom det direkta citatet från en

demokratiaktivist visar även dessa exempel på att demonstranternas vilja och mål understryks i texten.

7.2.5. Historiska företeelser

I Göteborgs-Postens artikel finns det en faktaruta där det står om Hongkongs bakgrund och anledningen till varför invånarna demonstrerar, inte bara demonstrationerna 2019 utan övergripande sedan överlämningen av Hongkong 1997.

I artikelns brödtext står det även om Hongkongs historia. De nämner exempelvis

paraplyrevolutionen 2014 och hur Hongkong har ett annat rättssystem än Fastlandskina efter överlämnandet från Storbritannien och att det är något som “[..] många befarar ska leda till att kommunistregimen i Peking kopplar ett hårdare grepp om demokratiaktivister och politiskt aktiva i Hongkong.”. Artikeln lyfter fram historiska företeelser som ger mer information kring varför demonstranterna protesterar och är missnöjda med den nuvarande situationen.

7.3. Resultatsammanfattning

Båda artiklarna får med demonstranternas budskap och bakgrund, samt mer information om tidigare händelser som bidragit till ett ökat missnöje hos Hongkongborna med Kinas

involvering i Hongkong. Båda artiklarna skriver dessutom om att det var ett stort antal som demonstrerade. Demonstranter får komma till tals direkt i texterna. Styret i Hongkong får även uttrycka sig i GP medan en från det kinesiska utrikesministeriet är citerad i DN. Både de som är för och emot lagförslaget får ta plats. De utomstående aktörerna som tas med stöttar demonstranterna och Fastlandskina framställs på ett övervägande negativt sätt. Störning av parlamentet och av vardagen finns med i båda texterna. En skillnad är dock att Dagens Nyheter beskriver demonstranternas blockering av parlamentet som anledningen till varför debatten om lagförslaget fick skjutas upp, medan Göteborgs-Posten skriver att det är oklart om det faktiskt var på grund av demonstranterna som detta beslut togs. Konflikt och våld är också mycket framträdande i texterna, men med stort fokus på polisens våld mot

28

8. Analys

I det här kapitlet kommer resultatet av de två nyhetsartiklarna att analyseras. Analysen kommer att handla om hur Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten gestaltar

demonstrationerna och hur de skiljer och/eller liknar varandra i rapporteringen. Varför nyhetsrapporteringen kan tänkas se ut som den gör, samt om rapporteringen stämmer överens med protestparadigmet kommer även tas upp.

Related documents