• No results found

REALIZACE LOŽNÍCH SOUPRAV

In document 4 4 4 (Page 48-58)

Ložní soupravy se skládají vždy ze dvou povlaků na polštář a ze dvou cích na peřiny.

Tvar polštářů a peřin byl zvolen klasický, protože jakékoli kanýry a zdobení by se nehodilo k realizovaným desénům ložních souprav. Hladké povlečení dalo vyniknout finálním vzorům. Zapínání je na zdrhovadlo.

8.1.1 TECHNICKÝ POPIS POTIŠTĚNÉ LOŽNÍ SOUPRAVY Povlak na polštář

PARAMETRY Materiál: Satén Rozměr: 70 x 90 cm Zapínání na zdrhovadlo

TECHNOLOGICKÝ POSTUP VYPRACOVÁNÍ POVLAKU NA POLŠTÁŘ

Polštář je zhotoven z jednoho dílu, který je přeložen na půl. Dlouhá strana polštáře je vypracovaná na zapínání na kryté zdrhovadlo. Zdrhovadlo je vypracováno obalovaným švem. Zdrhovadlo kryje z jednoho dílu přinechaná léga (Obr. 20). Kratší strany jsou sešity dvojnitným vázaným stehem. Takto zhotovený šev byl zapraven obnitkovacím stehem, sežehlen a rozžehlen.

Povlak na peřinu PARAMETRY Materiál: Satén

Rozměr: 140 x 200 cm Zapínání na zdrhovadlo

48 TECHNOLOGICKÝ POSTUP VYPRACOVÁNÍ POVLAKU NA PŘIKRÝVKU

Peřina je zhotovena z jednoho dílu, který je přeložen na půl. Krátká strana povlaku na peřinu je vypracovaná na zapínání na kryté zdrhovadlo.

Zdrhovadlo je vypracováno obalovaným švem. Zdrhovadlo kryje z jednoho dílu přinechaná léga (Obr. 20). Kratší strany jsou sešity dvojnitným vázaným stehem. Takto zhotovený šev byl zapraven obnitkovacím stehem, sežehlen a rozžehlen.

8.1.2 TECHNICKÝ POPIS LOŽNÍ SOUPRAVY Z REALIZOVANÉ TKANINY Povlak na polštář

PARAMETRY Materiál: Satén Rozměr: 70 x 90 cm Zapínání na zdrhovadlo

TECHNOLOGICKÝ POSTUP VYPRACOVÁNÍ POVLAKU NA POLŠTÁŘ

Polštář je zhotoven z jednoho dílu, který je přeložen na půl. Dlouhá strana polštáře je vypracovaná na zapínání na kryté zdrhovadlo. Zdrhovadlo je vypracováno obalovaným švem. Zdrhovadlo kryje z jednoho dílu přinechaná léga (Obr. 20). Kratší strany jsou sešity dvojnitným vázaným stehem. Takto zhotovený šev byl zapraven obnitkovacím stehem, sežehlen a rozžehlen.

Obrázek 20 Technický nákres zdrhovadla s obalovým švem a přinechanou légou.

49 Povlak na peřinu

PARAMETRY Materiál: Satén

Rozměr: 140 x 200 cm Zapínání na zdrhovadlo

TECHNOLOGICKÝ POSTUP VYPRACOVÁNÍ POVLAKU NA PŘIKRÝVKU Přikrývka je zhotovena z PD a ZD. Zapíná se na kryté zdrhovadlo. Do PD je všit obdélník s vytkávaným vzorem z líce. Do ZD je všit vytkávaný obdélník se vzorem z rubu. (Obr. 21) Všité jsou dvojnitným vázaným stehem a švové záložky jsou obnitkovány, sežehleny a rozžehleny. Zdrhovadlo na kratší straně peřiny je vypracováno obalovaným švem. (Obr. 20) Zdrhovadlo kryje ze zadního dílu přinechaná léga. Dlouhé strany a dolní šev jsou vypracovány stejně jako montáž všitých obdélníků - sešít, obnitkovat, rozžehlit, sežehlit.

Obrázek 21 Technický nákres

přikrývky

50

ZÁVĚR

Autorka věří, že se jí podařilo splnit cíl této práce, tedy vytvoření ložních souprav, které by mohly být svatebním darem. Studovala svatební tématiku a historii svateb. Mnohdy byly její romantické představy o svatebním dni narušeny až drsnou a dnes zcela nepochopitelnou existencí dávných svatebních zvyků.

Přesto se nechala inspirovat dávným magickým svatebním rituálem.

Tato práce podává ucelený přehled o historii svateb, proměně svatebních zvyků a principu výroby sublimačních potisků a žakárových tkanin.

Autorka se ve své práci snažila o využití a prohloubení všech znalostí získaných po dobu studia. Prošla všemi fázemi výroby žakárové tkaniny. Díky spolupráci s firmou Soleta Signum si v praxi vyzkoušela sublimační tisk. Každá ze zmíněných výrobních technologií je diametrálně odlišná. Sublimační tisk autorka hodnotí jako méně náročný na realizaci, protože lze využít běžně dostupný grafický program a je možné natisknout vše, co lze navrhnout.

Naopak aby mohla vzniknout autorská tkanina, je nutné si nejprve osvojit program pro zpracování vzoru a navrhování podrobit parametrům dostupného stroje. Důkazem jsou dvě zcela odlišné ložní soupravy.

„Podle mého názoru je svatba jedním z nejhezčích a nejvýznamnější dnů v životě člověka. Považuji ho za důkaz lásky dvou lidí, kteří k sobě našli cestu. Svatební dar by měl být praktický, neutrální a líbivý.“

51

POUŽITÁ LITERATURA

Ing. DOSTALOVÁ M., Ing. KŘIVÁNKOVÁ M.: ZÁKLADY TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBY. Technická univerzita v Liberci, 2004

FRAJOVÁ J.: MUŽ A ŽENA, OTISKY VZTAHŮ; Bakalářská práce, TUL, 2011 JANČÍKOVÁ E.: Historie svateb od nejstarších dob po současnost. Praha:

Epocha, 2012

JANEČKOVÁ P.: Svatba – vše co potřebujete vědět…. Grada Publishing, a.s., JIROUŠKOVÁ J.: Svatební rituály u nás a ve světě. Praha: NLK, Nakladatelství Lidové noviny, 2012

SLUKOVÁ A.: SVATBA Průvodce pro začátečníky i pokročilé. Praha: Grada Publishing, spol. s r. o., 2001

52

POUŽITÉ ODKAZY

http://www.svatba.cz/magazin/jake-doklady-potrebujete-ke-svatbe-8/

http://www.kapatex.cz/sluzby/sublimacni-tisk/blog

http://cs.wikipedia.org/wiki/Potiskov%C3%A1n%C3%AD_textili%C3%AD http://www.t-shock.eu/cs/sublimacni-tisk

http://www.factory-collection.cz/sluzby/sublimacni-tisk

http://interier-design.webnode.cz/products/vyznam-barev-v-byte/

http://www.mestozen.cz/bydleni/vyznam-barev-v-interieru-a-jak-na-nas-pusobi/

http://www.jub.cz/poradna/barevna-inspirace/barvy-v-interieru/loznice/

53

OBRAZOVÉ PŘÍLOHY:

Příloha 1 Návrh desénu sublimačního tisku Příloha 2 Návrh desénu žakárové tkaniny

54 Příloha 3 Realizovaný návrh povlečení, sublimační tisk

Příloha 4 Původní návrh povlečení, žakárová tkanina, nerealizovaný

55 Příloha 5 Finální návrh povlečení, žakárová tkanina, realizovaný

56 Příloha 7 Realizovaná tkanina , líc

Příloha 6 Realizovaná tkanina, líc a rub

Příloha 9 Ložní souprava 2 v interiéru, satén – sublimační tisk 57 Příloha 8 Ložní souprava 1 v interiéru, žakárová tkanina

In document 4 4 4 (Page 48-58)

Related documents