• No results found

7. Kvalitativa resultat

7.1 Redovisning av artiklar och bilder rörande män

I artiklarna om män så är det främst positiva meningsuppbyggnader som förekommer.

Artiklarna är dynamiska och spännande. Sportartiklarna präglas av ett aktivt berättande med betoning på enskilda individers positiva prestation. I de fall där kritik riktas så riktas kritiken mot hela laget. Enskilda individer kritiseras inte. Kritiken förekommer endast vid förlust.

Kulturartiklarna följer ett likvärdigt mönster då texterna även här betonar männens positiva prestation och att männen är de som självständigt uppnått prestationen. Texterna fokuserar på

28 männen och deras prestation. Diskursen präglas här av att män är självständiga subjekt som är aktiva och innehar makt.

Att män är aktiva märks tydligast i just sportartiklarna som även betonar enskild prestation. I sportartiklarna beskriver man vad och vem som gjort någonting under matchen. Det blir konkret aktivitet som lyfts fram. Exempelvis skriver man att Anthony Allison som gjorde ett mål i en match ”var i högsta grad inblandad i det första målet också” (VK, nr 87, 2013, s.30).

Allison själv kommenterar målet med att han ”alltid har varit bra på att göra mål” (ibid, s.30).

Tecken på styrka går att finna i sportartiklarna med. I en artikel om en innebandymatch lyfter man fram spelaren Peder Bodéns ord. Bodén säger om sitt mål att han ” bara slog den så hårt”

som han kunde och att det gick bra (VK, nr 80, 2013, s.57)

När det handlar om förlust kritiserar man laget som helhet. I en artikel om en innebandymatch säger spelaren Tomas Holmgren att ”de gör en halvhjärtad insats” och att ”laget inte tar chansen” (VK, nr 76, 2013, s.28). När man skriver om en fotbollsmatch där laget förlorade nämner man inledningsvis i artikeln förra matchen som en ”imponerande bortaseger(n) mot Frej” (VK, nr 93, 2013, s.26) innan man övergår till matchen som blev en förlust.

I en artikel om JP Nyströms orkester skriver man berättande och positivt om föreställningen.

Journalisten Jan Westerlund betonar främst medlemmen Svante Lindqvists prestation.

”Den som mest och bäst drar berättelserna är Svante Lindqvist som dessutom kryddar anrättningen med kommentarer om politik, bilar och allt möjligt annat, dessutom är hans mimik och förmåga att sätta dit en punchline i exakt rätt ögonblick fantastisk”

- Jan Westerlund (VK, nr 84, 2013, s.26)

I samma artikel skriver journalisten att han har lite svårt för en låt som spelas. Anledningen till att journalisten har lite svårt för låten är för att han ”alltid får tårar i ögonen av (låten) vilket kan vara rätt besvärande i vissa lägen” (VK, nr 84, 2013, s.26).

Artiklarna visar att männen har var och en, var för sig, skapat någonting utan hjälp av någon annan. Ett tydligt exempel på självständighet går att hitta i en artikel som handlar om Stefan Sundberg som var trött på det politiska styret i Sverige och därmed flyttade till Norge. Texten visar på hur mannen utan att tveka tog sitt pick och pack och flyttade. Jag tolkar

framställningen av Sundberg och hans beslut som tecken på självständighet. I texten användes även ordet ”jag” flitigt vilket visar på en betoning av självständighet.

29 ”Då kände jag att jag skiter i allt det här och isolerar mig för att samla kraft”

–Stefan Sundberg (VK, nr 82, 2013, s.24) I artikeln om Stefan Sundberg betonar man även att han är aktiv, han har både gjort en ny skiva och skrivit en ny bok under knappt två år. Skivan ”under radarn gick direkt upp in som tvåa på svenska albumlistan” (VK, nr 82, 2013, s.24) . I texten nämns att Sundberg nu följer upp ”skivsuccén med en nu massiv turné” samt att en turné efter den redan är inplanerad (ibid, s.24). Stefan Sundberg är aktiv, man skriver om vad han har hunnit göra på en kort tid samt vad som sker framöver.

Det skrivs inte lika tydligt om makt men när man studerade texterna lite djupare gick det att finna flera representationer av manlig makt. I en artikel skrev man om Herbert Tingsten som framställs som en man med makt, ”ingen fråga ansågs slutgiltigt behandlad innan Herbert Tingsten hade sagt sitt” (VK, nr 82, 2013, s.23). Tingsten ”upplät inte gärna plats i tidningen för dem som ogillade hans åsikter” (ibid, s.23). Journalisten som skrev artikeln lyfter fram Herbert Tingsten på följande sätt:

”Han ansågs vara en person som alla utom hans vasaller på Dagens Nyheters ledarredaktion var rädda för ”

- Per Runesson om Herbert Tingsten (VK, nr 82, 2013, s.23) I en annan artikel som är en intervju med författaren Kristian Lundberg nämns makt kortfattat.

Kristian Lundberg betonar att han har en viss makt i och genom sitt skrivande.

”Det finns ett oundvikligt moment av hierarki och äganderätt när man skriver självbiografiskt”. - Kristian Lundberg (VK, nr 87, 2013, 23) I ytterligare en artikel nämns makt. Det skrivs att Werner Aspenströms starka ställning på förlaget gav honom ett ombrutet korrektur och ett fastställt utgivningsdatum en vecka efter han hade lämnat in sitt förslag (VK, nr 92, 2013, s.54). Även positiv betoning går att finna i artikeln om Werner Aspenström som inleds med en positiv beskrivning av Aspenström som författare, man skriver att ”varje spåna av hans hand äger kvalitet” (ibid, s.54).

7.1.2 Adjektiv

Adjektiv som främst beskrev män och mäns sportaktivitet i de utvalda artiklarna visas i tabell 19 nedanför. Orden lugn och avslappnad användes endast en gång för att beskriva en manlig innebandyspelare precis innan han gjorde ett mål. Ordet bleka användes i en artikel där laget

30 hade förlorat. Orden lugn, avslappnad och bleka användes i enstaka fall för att beskriva män och deras aktivitet medan orden som allvarligt, forcerande, hårt, mästerliga och imponerande användes i samtliga sportartiklar som ingick i den djupare analysen.

Tabell 19. Främst förekommande och utmärkande adjektiv i sportartiklar om män.

Allvarligt Forcerade Hårt Mästerliga Imponerande Galna Smickrande Fläckfria Bra

Lugn Avslappnad Bleka

Adjektiven som främst användes för att beskriva män och mäns kulturella aktiviteter visas i tabell 20 nedanför. De adjektiven som främst användes för att beskriva män och mäns

aktivitet var exempelvis ledande, massiv, större och fantastiskt. Adjektiven hårfin, känsligare och rädd förekom endast i en artikel. Män och mäns aktivitet framställdes utifrån adjektiven mer som positiva, moderna och presterande. Man använder sig av fler beskrivande ord inom kultur & nöje jämfört med sport.

Tabell 20. Främst förekommande och utmärkande adjektiv i kulturartiklar om män.

Ledande Betydande Begåvad Massiv Intellektuellt Majestätisk Korrekt Fantastiskt Vildare Stort Vis Bråkigt

Upplyftande Komiska Digitala Moderna Spontant Viktig Fullständigt Tyngre Längre Underhållande Större Laglösa Nattsvarta Gråsvarta Astronomiska Personliga Arrogant Högdragen Slutgiltigt Ofattbart Skoningslöst Oavvisliga

Oupplösligt Banala Allmänt Otrevlig Enskilt

Väsentligt Bra Kul Bättre Bäst Ny

Kamratligt

Bleknat Häpen Förgyllda Rädd Hårfin Besvärande

Känsligare

7.1.3 Bilder

De bilderna som porträtterar män tenderade att visa mannen som aktiv inom sport och med ett allvarligt ansiktsuttryck inom kultur & nöje. Sportbilderna var helbilder med undantag från en halvbild. Kulturbilderna varierade lite mer i typ av beskärning, det var helbilder, halvbilder och ansiktsbilder. Med halvbilder avses bilder där individen är beskuren från midjan och uppåt och helbilder avser bilder där hela kroppen syns i bild.

31 Männen var mitt uppe i en närkamp eller i rörelse på fotbolls/innebandyplanen. Det pågick någonting på bilderna. När tidningen skulle belysa lagkaptenen i innebandy för män var det en bild med tom bakgrund och fokus på mannen som spände sina armmuskler som användes.

Den här bilden är den enda av de undersökta bilderna i båda områdena som visade på manlig objektifiering. Bildens fokus hamnade på mannens muskler och kropp. De manifesta

budskapen som gick att notera var att män är starka och koncentrerade samt att fotboll är en hård sport. De latenta budskapen som mer indirekt går att upptäcka var att sport är allvarligt, män är självständiga och aktiva.

De kulturella bilderna präglades av män som såg allvarliga och hårda ut. Männen ingav känslan av självständighet. De manifesta budskapen inom kultur & nöje var svårare att notera;

det som var konkret noterbart var att musik ses som allvarligt och det latenta budskapet som påträffades var att män är hårda subjekt.

Tabell 23. Känsla och budskap från sportbilder porträtterandes män.

Sportbilder

Känsla Allvarlig Aktiv Stark Kämpigt Kamp

Budskap Manifest: Män är starka och koncentrerade. Fotboll är en hård sport.

Latent: Sport är allvarligt, män är självständiga, aktiva

Tabell 24. Känsla och budskap från kulturbilder porträtterandes män.

Kulturbilder

Känsla Allvarlig Aktiv Uppgiven Skeptisk

Budskap Manifest: Musik är allvarligt.

Latent: Män är hårda subjekt.

7.2 Redovisning av artiklar och bilder rörande kvinnor

Related documents