• No results found

Redovisning av mål (helår)

Inriktningsmål:

I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser

Resultatmål:

Ett bokslut som överensstämmer med budget.

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

Målet anses uppfyllt trots ett ekonomiskt bokslutsresultat som avviker med -7,6 mnkr mot budgetram utifrån följande:

 förutsättningarna förändrats under året vad gäller sänkta statsbidrag och nytt

ersättningssystem från Migrationsverket avseende ensamkommande barn. Förvaltningen har arbetat intensivt med att omförhandla dygnspriser för HVB-platser och familjehem bl.a.

och majoriteten av platserna ligger nu i nivå med statsbidraget.

 den stora volymökning inom funktionsnedsättning som startade hösten 2016 slog igenom fullt ut med helårseffekt 2017, främst med 22 procent fler boendeplatser. Budgetramen för år 2018 har höjts för att rymma denna ökning.

 en satsning har gjorts för att hinna följa upp och vid ändrade behov ompröva gällande biståndsbeslut rörande hemtjänstinsatser utifrån individens behov som över tid kan

förändras, ibland ökar behovet och ibland minskar det. Detta har bidragit till att totalt antal beviljade hemtjänsttimmar minskat och därmed även kostnaderna.

Inriktningsmål:

Frisk luft

Resultatmål:

Miljökrav ställs vid alla upphandlingar av tjänster, entreprenader och varor.

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

Socialkontoret/nämnden har ställt krav motsvarande de avancerade miljökraven i samtliga upphandlingar där så varit tillämpligt under 2017.

Inriktningsmål:

Giftfri miljö

Resultatmål:

Alla boenden har en handlingsplan för en giftfri miljö

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

För handlingsplan gällande verksamhetens lokaler ansvarar tekniska kontoret. I de krav som socialnämnden ställer på verksamheterna ska miljöhänsyn tas av utföraren. Sopsortering ska ske i den utsträckning som möjliggjorts för fastigheten. Utföraren ska ha ett avtal med leverantör för hantering av stickande och skärande avfall.

3 Individ- och familjeomsorg 3.1 Inledning

Familjeavdelningen handlägger ärenden som rör myndighetsutövning gällande stöd och skydd för barn och unga, rekrytering av familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt familjerätts-liga frågor. Mottagandet av ensamkommande barn handläggs också på familjeavdelningen. Till avdelningens insatser som inte är myndighetsutövning hör fältteamet som arbetar förebyggande, uppsökande och stödjande kring ungdomar samt familjeteamet som arbetar med familjebehandling och förebyggande verksamhet.

Vuxenavdelningen arbetar med de fyra verksamhetsområdena försörjningsstöd, stöd och insatser till personer med missbruk, stöd och insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning (redovisas under separat program) samt flyktingmottagande. Därtill kommer, budget- och skuld-rådgivning och dödsboutredningar. Samtliga verksamheter är lagstyrda. Budget- och skuldråd-givningen i den mening som lagen föreskriver att kommunen ska tillhandahålla denna verksamhet.

Avdelningen utför ett omfattande arbete avseende bostäder i form av korttidskontrakt och har också ett särskilt ansvar avseende handläggningen av våld i nära relationer.

3.2 Periodens resultat

Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostna

d Netto

Insatser missbruk 350 6 250 -5 900 405 5 900 -5 495 55 350 405

Försörjningsstöd 6 700 -6 700 183 7 113 -6 930 183 -413 -230

Övrigt vuxna 1 500 14 000 -12 500 842 15 074 -14 232 -658 -1 074 -1 732

Nyanlända 13 000 7 700 5 300 14 146 10 178 3 968 1 146 -2 478 -1 332

Totalt 92 625 142 775 -50 150 76 409 136 153 -59 744 -16 216 6 622 -9 594

dagvård ökade medan HVB-placeringar och stödboende minskade, vilket även framgår av volymtabellen under rubriken "Prestationer och nyckeltal".

Även insatserna för vuxna missbrukare kostade i stort sett lika stora under 2017 som året innan, insatsen boendestöd ökade stort medan kostnaderna för HVB-placeringar mer än halverades.

Försörjningsstöd blev nästan 1 mnkr högre än året innan, varav kostnaderna för tillfälliga bostads-lösningar ("tak över huvudet") ökade med över 30 % till 2,5 mnkr (2016: 1,9 mnkr).

Det totala flyktingmottagandet resulterade, vilket framgår av tabellen nedan, en nettointäkt till kommunen på 1,4 mnkr (2016: 1,8 mnkr). Den ekonomiska omslutningen blev lägre än budgeterat för ensamkommande vilket är förklaringen till den stora intäktsavvikelsen.

mnkr

3.3 Viktiga händelser i verksamheten

IFO Barn o ungdom

 2017-07-01 infördes ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga.

Systemet innebär schablonersättningar utifrån den unges ålder. För barn och unga under 18 år är bidraget 1350kr/dygn och för ungdomar över 18 år 750kr/dygn. Ingen hänsyn tas till de verkliga vårdkostnaderna förutom för de unga som vårdas med stöd av LVU. Familje-avdelningen har arbetat mycket med att se över priser och villkor under hela året. Vid halvårsskiftet hade majoriteten av vårdplatserna förhandlats ned till en nivå som motsvarar den nya ersättningen. Kostnaderna för mer vårdkrävande ungdomar är betydligt högre och svårare att påverka.

 Kommunen hade i december ansvar för 77 ensamkommande ungdomar, varav 46 fått uppe-hållstillstånd. Asylprocessen tar fortfarande lång tid för de ensamkommande ungdomarna vilket påverkar deras psykiska hälsa. 30 ensamkommande ungdomar har avslutats under året och elva nya har tillkommit. Den vanligaste anledningen till avslut var att den unge fyllt 18 år innan asylprocessen avslutats och då hänvisades till Migrationsverkets boenden.

 Akuta situationer med omedelbar fara för den unges hälsa och utveckling minskade i om-fattning under 2017 i förhållande till.2016. 2017 beslutades det om omedelbart omhänder-tagande vid sju tillfällen (varav fyra har gällt ensamkommande ungdomar). Det är dock bara tre av dessa där vården har fortsatt med stöd av stadigvarande LVU (3§). Under 2017 har det funnits stor oro för flera ungdomar (ej ensamkommande) och placeringar har gjorts med samtycke från vårdnadshavare samt den unge. Den totala mängden anmälningar med oro för barn och unga som inkommer till socialkontoret samt även antalet inledda utred-ningar har ökat under året.

 Under 2017 har det varit en stor utmaning att hitta boendeplaster till bra kvalitet och pris efter att antal privata aktörer inom HVB-hem och familjehemsvård ökade markant under 2015 - 2016. Under de två senaste åren har familjeavdelningen utarbetat ett arbetssätt för rekrytering av vårdplatser. I samband med detta görs bl.a. kontroll av tillstånd och en pris- och villkorsförhandling. Det noggranna arbetet får positiva konsekvenser på flera sätt t.ex.

möjliggör det placeringar med gott resultat, skapar en kostnadskontroll samt avlastar socialsekreterarna från administrativt arbete.

 Eftersom antal unga som fått uppehållstillstånd ökar samt att de unga också blir äldre har familjeavdelningen påbörjat arbetet med att hitta nya boendeplatser för personer över 18 år.

En handläggningsrutin har också skapats för att kunna stödja de unga till att bli självför-sörjande och ta eget ansvar. I rutinen klarläggs vilket ansvar de unga har själva gällande bl.a. försörjning och bostad samt vad socialkontoret kan bistå med. Under 2017 har ett arbete påbörjats tillsammans med vuxenavdelningen med målet att förbereda ungdomarna till att bli självförsörjande. Alla ensamkommande unga som bor på stödboende ska numera ansöka om försörjningsstöd samt få kontakt med en arbetscoach och även vid behov stöd i bostadssökande.

 Arbetet med att anpassa familjeteamets och fältteamets verksamheter till kommunens aktuella behov har fortsatt under 2017. Det har varit en stor ökning av insatser i form av öppenvårdsbehandling under året. Majoriteten av behandlingarna har genomförts av socialkontorets resursteam. Behandlingsinsatserna har utvecklats och vilka förebyggande arbeten som ska genomföras har förtydligats. Bland annat kommer en ny behandlings-modell för föräldrar i konflikt att implementeras under 2018. Behovet av ett mer nätverks-orienterat förhållningssätt är klarlagt och en planering för att implementera det är påbörjat.

Föräldrastödsprogrammet KOMET pågår intensivt och i stort sett alla familjebehandlare är utbildade i detta.

 Skolnärvaroteamet har påbörjat sitt arbete med målet att öka elevers skolnärvaro. Verksam-heten bedrivs gemensamt av socialnämnden och bildnings- och omsorgsnämnden.

Uppdraget har initialt varit att upprätta och implementera gemensamma handlingsplaner för alla skolor hur skolfrånvaro ska hanteras samt att vara ett stöd för skolorna i detta arbete (både strukturellt och på individnivå).

IFO Vuxen

 Enligt lag är kommunen skyldig att ta emot anvisade nyanlända för bosättning i kommunen.

2017 förväntades kommunen ta emot 148 nyanlända plus de 14 som inte mottags året innan. Det fanns resurser för att klara mottagandet men Migrationsverket aviserade endast 140 personer, 81 vuxna och 59 barn. 89 personer kom från Syrien och övriga 51 personer kom från sex andra länder.

 Kommunen tog under 2016 och början av 2017 främst emot ensamstående personer, vilket har legat till grund för de planerade modulhusens utformning. Sedan sommaren 2017 har kommunen i högre grad tagit emot allt fler familjer och ibland stora familjer. Förändringen har ökat behovet av större lägenheter, vilket lösts genom att seniorlägenheter har använts.

Det rör sig om lägenheter som inte är attraktiva för seniorer. Vid årsskiftet 2017/2018 fanns det inte fler stora lägenheter att tillgå. Socialkontoret har informerat Migrationsverket om den rådande situationen och uttryckt önskemål om att Danderyds kommun i största möjliga mån vill ta emot ensamstående personer och par, alternativt små familjer.

 Kommunen har beslutat att bostadsförsörjningen för nyanlända ska tillgodoses genom kort-tidskontrakt, genom inköp av bostadsrättslägenheter för korttidsuthyrning samt genom uppförande av modulhus. 48 lägenheter i fyra modulhus invid Danderyds gymnasium stod inflyttningsklara med början i september 2017. Tekniska kontoret har också haft en

ambition att möjliggöra uthyrning genom civilsamhällets försorg.

 32 hushåll fick under året ekonomiskt bistånd till kostnader för tillfälligt boende för drygt 3,8 mnkr (3,3 mnkr 2016). Under december hade sexton hushåll, varav åtta barnfamiljer, insatsen tak över huvudet. Fyra av barnfamiljerna har bott i tillfälligt boende i mer än ett års tid. Bosekreteraren kommer arbeta mer med dessa personer för att försöka hitta alter-nativa lösningar.

 Socialkontoret arbetar intensivt med att effektivisera mottagandet av nyanlända. En väl

delar för att nå målet med att kunna erbjuda ett positivt och inkluderande välkomnande av nyanlända till Danderyd.

 I september hölls en föreningsmässa för integration i Församlingens hus. Den arrangerades av Danderyds Kommun i samarbete med Danderyds Församling, En utsträckt hand, Borgenkyrkan, VIDA-projektet och Volontärer i Danderyd. Syftet med mässan var att verka för ett ännu mer inkluderande Danderyd. Genom att bjuda in nyanlända till befintliga verksamheter berikades föreningarna med nya medlemmar samtidigt som nyanlända fick ett utökat kontaktnät i lokalsamhället. Mässan hade cirka 150 nyanlända besökare, både barn och vuxna, varav majoriteten bodde i Danderyd. 40 utställare deltog, alltifrån idrotts-föreningar, kulturidrotts-föreningar, intresseföreningar samt privata och kommunala verksamheter som är engagerade för integrationen. Kommunens volontärer, varav hälften var nyanlända, var nyckelpersoner under mässan för att sammanföra och tolka mellan nyanlända och föreningarna. Under mässan knöts många kontakter mellan föreningar och nyanlända, och mässan har inspirerat till nya initiativ för integrationen i kommunen.

 I kommunen finns för närvarande 25 volontärer. De är både etablerade svenskar såväl som nyanlända som har bott i Sverige en tid. Volontärerna behärskar sammantaget flera språk förutom svenska och engelska, arabiska, tigrinja, kurdiska och persiska. I Välkomstcentret i Mörby Centrums bibliotek arbetar volontärerna med att länka nyanlända till föreningslivet i kommunen. Centret har sedan starten i april haft öppet vid 113 tillfällen med i genomsnitt fem besökare per tillfälle. Man har även genomfört 66 introduktioner.

 Missbruksgruppen har haft gruppverksamhet inom anhörigstöd, återfallsprevention samt under våren tillsammans med familjeavdelningen parallella barn- och föräldragrupper (Barnkraft).

 Inget omhändertagande och vård med stöd av lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) har varit aktuellt (två personer 2016, fem personer 2015). Det kan sannolikt bero på att avdelningen nu jobbar aktivt med stödinsatser och med ”Bostad först”.

 Tretton hushåll har aktualiserats med anledning av våld i nära relationer. I sju av dem har utredning inletts (tre hushåll 2016). Tre hushåll har varit placerade i skyddat boende.

3.4 Redovisning av mål (helår)

Inriktningsmål:

3.4.1 Danderyds individ- och familjeomsorgsverksamhet ger familjer och individer stöd och vård av hög kvalitet och insatserna stärker den enskilde individens förmåga till egenansvar.

Resultatmål:

3.4.1.1 Barnens bästa prioriteras i all handläggning.

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

Måluppfyllelse:

Socialtjänsten arbetar efter barnkonventionens regler och socialtjänstlagen med fokus på barnets bästa. Barn-och ungdomsgruppen arbetar aktivt med att barnperspektivet ska vara tongivande genom all handläggning bland annat genom att barnet kommer till tals och får relevant

information. Även efter utredningens slutförande och vid beslut och uppföljning av insatser är barnet aktivt. Risk- och skyddsfaktorer hos barnet och dess omgivning värderas regelbundet för att

bedömning ska kunna göras om barnets bästa.

Utvecklingsarbeten har genomförts inom familjeavdelningen men också tillsammans med vuxenavdelningen för att bättre klarlägga barns situation då någon av föräldrarna har missbruksproblem (Tyresömodellen) samt barn som varit våldsutsatta.

Under 2016 och 2017 har de socialsekreterare som arbetar med utredningar barn och unga samt familjerättssekreterarna genomgått en kompetenssatsning där barns utveckling, anknytning och mentalisering varit i fokus. Ett utvecklingsarbete har också påbörjats kring barnsamtalen. Under 2018 kommer det arbetet att fortsätta med ett fokus på samtalsteknik.

Indikator på måluppfyllelse:

Utifrån genomförda aktiviteter och delaktiviteter bedöms målet vara uppfyllt.

Resultatmål:

3.4.1.2 Barn och ungdomar som riskerar negativ utveckling fångas upp tidigt.

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

Måluppfyllelse:

All kunskap om barns och ungdomars utveckling visar att ju tidigare de får stöd desto mindre omfattande åtgärder behövs från socialtjänsten senare i livet.

Ett utvecklingsarbete har påbörjats med resursteamets verksamheter. Samhället förändras samt dess villkor och då behöver också det förebyggande arbetet förändras samt vilka

behandlingsmetoder som erbjuds. En stor satsning har gjorts på föräldrastödsprogrammet Komet. I stort sett all personal på resursteamet har utbildats i metoden och flera gruppverksamheter har genomförts. Verksamheten är mycket eftersökt. En skolnärvaroverksamhet har inrättats i kommunen. Forskning visar att den enskilt största skyddsfaktorn i ett barns utveckling är en fungerande skolgång. Målet är att genom samarbete över nämndgränserna minska skolfrånvaron för barn och unga.

Alla nyanlända föräldrar deltar från och med 2016 i en föräldrautbildning som syftar till att göra dem tryggare i sitt föräldraskap i Sverige. Innehållet är bland annat värderingar, demokrati, jämställdhet, integration, skola/förskola/BVC.

Indikator på måluppfyllelse:

Utifrån genomförda aktiviteter bedöms målet vara uppfyllt.

Resultatmål:

3.4.1.3 Andelen vuxna med missbruk som efter vård och behandling uppvisar en förbättrad hälsa och livssituation ska öka.

Bedömning utfall Målet är uppfyllt Kommentar

Samtliga nya insatser mäts vid inledande av insats samt efter avslutade insats. Förändringen dokumenteras

Indikator på måluppfyllelse:

Av nyckeltalet framgår att andelen som nått sitt mål med insatsen ska vara 85%.

 87,5 % har skattat att man har nått sitt mål med insatsen.

 95 % har skattat via utvärderingsinstrumentet UBÅT att deras problem förändrats till det bättre tack vara den beviljade insatsen.

:

Resultatmål:

3.4.1.4 Nyanlända flyktingar ska integreras skyndsamt.

Bedömning utfall

Målet är delvis uppfyllt Kommentar

Kommentar Måluppfyllelse:

Av nyckeltalet framgår att för att målet ska vara uppfyllt ska 100 % av de nyanlända ha genomgått samhällsorienteringen. Vid kontakt med Centrum för samhällsorientering framkom att

Arbetsförmedlingen har anmält 41 personer till samhällsorienteringen av vilka 36 har fullföljt den.

Utvecklingen är bekymmersam. Vid uppföljningar med Arbetsförmedlingen (AF) framkommer att man därifrån inte följer upp deltagandet i samhällsorienteringen i någon större utsträckning under etableringsperioden. Kommunens flyktingsekreterare är aktiva i mottagningsskedet och därefter i samband med uppföljning av bostäderna, så inte heller i kommunens mottagning har haft fokus på att följa upp samhällsorienteringen. Vuxenavdelningen har under slutet av 2017 inlett ett

samarbete med AF för att bistå med arbetscoachresurser redan under etableringstiden.

Indikator på måluppfyllelse:

88 % av de nyanlända som anmälts till kursen har fullföljt den.

Resultatmål:

3.4.1.5 Barn och ungdomar samt föräldrar får stöd att hantera sin livssituation

Under hela handläggningen av ett barns situation görs regelbundna bedömningar om barnets och familjens behov och mottaglighet för förändring och insatser. Redan vid mottagningen av en ny anmälan eller ansökan påbörjas en förändringsprocess med alla i familjen. Processen fortsätter sedan under utredningen. Om socialtjänsten bedömer att det finns behov av förändringsarbete och

vårdnadshavare och barn samtycker till det ges alltid aktuellt bistånd till familjen. Om det finns behov av omedelbara insatser redan under utredningstiden inleds de skyndsamt.

Under året har flera olika utvecklingsarbeten genomförts för att bättre kunna möta barnens, de unga och deras familjers behov. Det finns behov av ett mer nätverksorienterat förhållningssätt och en implementering av det är påbörjat. Föräldrastödsprogrammet KOMET pågår intensivt och i stort sett alla familjebehandlare är utbildade i detta. Kommunens resursteam har även utbildats i behandlingsmetoden Circle of security. Trygghetscirkelns föräldraskap är ett videobaserat utbildningsprogram som syftar till att skapa trygga och tillitsfulla relationer mellan barn och föräldrar. Metoden ger föräldrar möjlighet att bli mer lyhörda och uppmärksamma på barnets behov och få insikter och verktyg för att utveckla omsorgsförmågan och föräldraskapet.

Indikator på måluppfyllelse:

Utifrån genomförda aktiviteter bedöms målet vara uppfyllt.

3.5 Utmaningar inför framtiden

Familjeavdelningen

Under 2018 förbereds en lag att kommunerna inte ska kunna placera de ensamkommande i andra kommuner utan särskild överenskommelse. Om lagen genomförs kommer det att leda till mycket stora konsekvenser för kommande placeringar. Danderyd kommun behöver utveckla nya boendeplaster i kommunen för att möta upp de behoven.

Vid årsskiftet 2017/2018 ansvarade kommunen för 77 ensamkommande barn varav 46 har uppehållstillstånd. Vad beslutet blir för övriga 31 ensamkommande är mycket osäkert samt när det kommer att avges. Om de inte hunnit få uppehållstillstånd eller om de fått avslagsbeslut när de fyller 18 år avslutas de hos socialtjänsten och Migrationsverket tar över ansvaret. Det är en utmaning att planera verksamheten med personal och resurser då osäkerheten är stor kring antalet barn som kommunen kommer att ha ansvar för.

Många av de ensamkommande ungdomarnas psykiska hälsa påverkas negativt av osäkerheten kring uppehållstillstånd samt också om de får tillfälligt uppehållstillstånd.

Det blir en framtida utmaning för kommunen att stödja ungdomar ut i ett självständigt liv med boende, försörjning och en god skolgång utifrån de förutsättningarna.

Det är svårt att hitta vårdplatser med hög kvalitet och rimliga priser till ensamkommande som har vårdbehov. Detsamma gäller för stödboende.

Det är troligt att ökningen av placerade barn och unga kommer att bestå. De barn och unga som har behov av vård utanför hemmet måste få det. Socialtjänsten behöver fortsätta sin noggranna handläggning kring barnets behov inför placeringarna, men även se över villkor och prisförhandla med vårdgivarna. Även uppföljningarna behöver vara täta och regelbundna för att följa vården och avsluta placeringar om behoven har förändrats.

Många av de jour- och familjehem som kommunen har placeringar hos, arbetar för företag som kommunen köper tjänsten av (konsulentstödda jour- och familjehem).

Kostnaden för de hemmen är högre än om kommunen själv har ansvaret för jour- och familjehemmen. Det är en utmaning att få dessa familjehem att vilja bli anställda av kommunen istället.

En utveckling av det förebyggande arbetet behöver göras för att försöka minska framtida placeringar.

Familjeavdelningen behöver tillsammans med skolan fortsätta utveckla kompetens och metoder för att stärka barns och ungdomars möjlighet till en god skolgång, eftersom

flera barn som varit aktuella under året har omfattande skolsvårigheter och har varit frånvarande under långa perioder.

Vuxenavdelningen

Det blir en utmaning att klara behovet av bostäder för nyanlända, i det korta perspektivet om de består av stora familjer istället för ensamkommande vuxna eller par. De hushåll som får nya korttidskontrakt erbjuds tidsbegränsade avtal. I ett längre perspektiv är utmaningen att förbereda den övervägande delen av de nyanlända för att de efter 2 - 4 år behöver söka sig ut på bostadsmarknaden. Personer inom gruppen nyanlända

representerar varierande förmåga och kapacitet med avseende på utbildningsbakgrund och språkkunskaper. Detta får konsekvenser för deras möjlighet att kommunicera och söka bostad via de sökvägar som finns. För merparten av nyanlända behövs ett massivt stöd för att de ska kunna söka bostad.

Danderyds kommun förväntas ta emot 139 nyanlända 2018. Det är svårt att överblicka vilka förväntningar som kommer att ställas på kommunerna för 2019 - 2020. Det är angeläget att få en prognos från Migrationsverket avseende kommande kommuntal.

Klart är att kommunerna kommer att få ta emot fler kvotflyktingar, ett mottagande som vanligtvis kräver omfattande insatser för att hjälpa de nyanlända att etablera sig.

Klart är att kommunerna kommer att få ta emot fler kvotflyktingar, ett mottagande som vanligtvis kräver omfattande insatser för att hjälpa de nyanlända att etablera sig.

Related documents