• No results found

Utmaningar inför framtiden

 Flyktingmottagande och integration

En utmaning är att de nyanlända som kommer till Danderyds kommun ska nå en snabb etablering och integration i samhället. En av de största frågorna hittills och framöver är att klara behovet av bostäder. Danderyd behöver även utveckla nya boendeformer för ensam-kommande ungdomar över 18 år. Under 2018 förbereds en lag om att kommunerna inte ska kunna placera de ensamkommande i andra kommuner utan särskild överenskommelse. Om lagen genomförs kommer det att leda till stora konsekvenser för kommande placeringar.

Danderyd kommun behöver utveckla nya boendeplaster i kommunen för att möta behoven.

För att kommunen på ett framgångsrikt sätt ska arbeta med att underlätta integrationen krävs ett sammanhållet mottagande där frågor kring bostad, arbete och integration ställer stora krav på en väl fungerande samverkan inom kommunen. Kommunen behöver också samverka med externa parter i dessa frågor.

 Strategier inför kommande behov

Danderyd har en hög andel äldre invånare och med planerad befolkningstillväxt kommer antalet äldre att öka om några år. Även andra målgrupper med behov av insatser från socialtjänsten kan förväntas att öka. Det är en stor utmaning att kunna genomföra de projekt som behöver komma igång gällande nybyggt vård- och omsorgsboende, korttids-boende för avlastning och efter sjukhusvistelse samt LSS-korttids-boenden för att tillgodose kom-mande behov. Det finns ett ökat behov av specialiserade tjänster t.ex. med inriktning demens, stroke, neuropsykiatriska diagnoser.

 Digital utveckling inom välfärdstjänsterna – E-hälsa

Den digitala utvecklingen ger möjligheter att erbjuda nya tjänster för att underlätta livet på många sätt. För äldre kan det innebära att möjlighet att bo kvar i sitt hem längre med stöd av olika digitala tjänster som tillsyn på natten via kamera, kommunikations-hjälpmedel, digitala påminnelsesystem m.m. Inom hemtjänst samt vård- och omsorgsboende kan digi-tala hjälpmedel och digital dokumentation bidra till ökad säkerhet och kvalitet. Inom försörjningsstöd finns exempel på robotar som räknar ut försörjningsstöd. Det finns många exempel på e-tjänster. Utmaningen blir att på ett strategiskt sätt införliva detta i de kommu-nala välfärdstjänsterna inom myndighetsutövning, ordinärt boende, vård- och omsorgs-boende samt LSS-verksamhet.

 Samverkan

Samverkan är en viktig framgångsfaktor både gällande enskilda och vid utveckling av kvalitativt bra verksamheter. Det krävs bra fungerande strategier och strukturer för samverkan kring enskilda där rutiner och arbetssätt med tex samordnad individuell plan kommer att spela en allt större roll. Det krävs för att samhällets insatser ska bli tillgängliga för den enskilde medborgaren. Det kan gälla t.ex. för barn och ungdomar, personer med psykisk funktionsnedsättning och missbruk, personer med demenssjukdom som behöver insatser från både kommun och landsting. Utmaningen är att vidmakthålla och utveckla denna samverkan.

 Kompetensförsörjning

Den framtida kompetensförsörjningen inom socialtjänstens alla områden behöver särskilt uppmärksammas.

2 Socialnämnd och socialkontor 2.1 Inledning

Socialnämnden är en myndighets- och beställarnämnd, med elva ledamöter och elva ersättare.

Socialnämnden har under året haft elva sammanträden och socialutskottet femton sammanträden.

Socialkontoret är socialnämndens förvaltningsorganisation. Kontoret är indelat i tre avdelningar och en stab.

Socialdirektörens stab arbetar med övergripande planering, utveckling, uppföljning samt administration.

Kvalitet och uppföljning

I socialnämndens ansvar ingår att följa upp alla verksamheter som har att fullgöra socialnämndens uppgifter oavsett om dessa uppdragits till en utförare genom avtal, överenskommelser eller på annat sätt. Redovisas i en Kvalitetsberättelse, bilaga 2.

Hälso- och sjukvård

Enligt 24 § hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetsförordningen ska det inom det verksam-hetsområde som kommunen bestämmer finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS. MAS har till uppgift att se till att den hälso- och sjukvård som bedrivs är av god kvalitet med en god hygienisk standard i vård- och omsorgsboenden, biståndsbedömd dagverksamhet och psykiatri-boenden där personerna är beviljade insatser enligt socialtjänstlagen.

Upphandlingar som varit aktuella under 2017

 Ramavtalsupphandling inom missbruk

 Ramavtalsupphandling inom socialpsykiatrin

 Ramavtalsupphandling inom LSS

 Upphandling av tidredovisningssystem hemtjänst

 Upphandling av Personligt ombud

 Upphandling av drift LSS-boende

 Upphandling av drift socialpsykiatriboende

 Upphandling av seniorträffar och fixartjänst

 Upphandling av turbundna resor tillsammans med STIC

 Upphandling av enstaka platser för korttidsboende tillsammans med STIC

 Upphandling av låssmed för installation av elektroniska lås för tidsregistrering

 Upphandling av verksamhetssystem - pågår

 Olika direktupphandlingar pågår löpande under året

 LOV inom hemtjänst – löpande annonsering

 LOV inom familjerådgivning – löpande annonsering

 LOV inom vård- och omsorgsboende – löpande annonsering LOV = Lag om valfrihetssystem

Tillståndsfrågor

I Danderyds kommun fanns 25 serveringsställen med stadigvarande serveringstillstånd år 2017.

Under året genomförde socialkontoret krogkontroller bland annat i samarbete med polisen.

Socialkontoret bedriver även så kallad inre tillsyn genom kontroller avseende ekonomisk

skötsamhet och vandel. Denna tillsyn utförs genom registerförfrågningar och remisser. Under 2017 har två tillståndshavare meddelats varning med stöd av alkohollagen.

Tillsyn avseende tobaks- och folkölsförsäljning samt receptfria läkemedel genomfördes på samtliga försäljningsställen. 21 kontrollköp på ställen som säljer tobak samt på två ställen som säljer folköl gjordes också. Vid tre av kontrollköpen (av större butikskedjor) kunde ungdom köpa tobaksvaror utan att visa legitimation. Uppföljande tillsyn med dialog med anledning av resultatet genomfördes av socialkontoret.

Under året gjorde Länsstyrelsen en verksamhetstillsyn på socialkontoret enligt alkohollagen och tobakslagen, genom en enkät samt därefter granskning av ett antal ärenden på plats på social-kontoret. Efter genomförd tillsyn konstaterade Länsstyrelsen i sitt beslut att ”verksamheten bedrivs på ett förtjänstfullt sätt”.

IT

Arbetet med att införa IBIC inom äldreomsorgen har pågått under året och IBIC-modulen för funktionsnedsättning har köpts in. BBIC med BBIC-formulär i webbformat har införts, så att anpassningar till Socialstyrelsens förändringar i informationsspecifikationen kan ske löpande i Treserva.

Arbetet med att införa e-tjänster har fortsatt under 2017.

Nya arbetsrutiner har införts på enheten för familjebehandling, där behandlarna tar emot sina uppdrag från handläggarna i systemet.

Ett arbete för att använda Treserva för avvikelsehantering har påbörjats tillsammans med egen regi.

Nytt verksamhetssystem ska upphandlas under 2018 och arbetet med kravspecifikation samt förfrågningsunderlag pågick under hösten 2017.

Kommunens insatsregistreringssystem för hemtjänst har upphandlats på nytt under 2017 och Phoniro blev fortsatt leverantör.

FoU Nordost

Danderyds kommun är sedan 2015 huvudman för FoU Nordost. Fram till 2015 var det två

verksamheter, FoU-nordost och FoU Seniorium och med Lidingö stad som huvudman. I och med övertagandet slog man ihop enheterna under namnet FoU Nordost och utökade ansvarsområdet till att gälla även funktionsnedsättning. Deltagande kommuner är Danderyd, Lidingö, Täby,

Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Norrtälje är med avseende IFO. Landstinget deltar i den del som rör äldreomsorg. Syftet är att utifrån politiska mål, kommunala riktlinjer och klienternas behov bidra till en systematisk metod- och kunskapsutveckling då nyttan av socialtjänstens insat-ser bättre kan mätas och värderas.

Socialjour

Nordostkommunerna, Danderyd, Lidingö, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker samverkar i en gemensam socialjour som löper under årets alla dagar och timmar när kontoren är stängda. Politiker i respektive kommun står i beredskap enligt ett fastställt schema, eftersom vissa beslut inte kan delegeras. Vallentuna står som huvudman.

Bidrag till föreningar

Socialnämnden har under året betalat ut totalt 364 tkr i föreningsbidrag till Täby/ Danderyd kvinnojour, pensionärsföreningar och andra föreningar vars arbete är ett komplement till socialnämndens verksamheter.

2.2 Periodens resultat 2.2.1 Driftredovisning

(mnkr) Budget Bokslut Avvikelse

Verksamhetens intäkter 0,5 0,6 0,1

Verksamhetens kostnader 15,7 15,8 -0,1

Nettokostnader -15,2 -15,2 0,0

2.2.1.1 Avvikelse mot budget

(tkr) Budget Bokslut Avvikelse

Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Politisk

nämnd 1 120 -1 120 1 159 -1 159 -39 -39

Alkohol-prövning 350 350 0 386 401 -15 36 -51 -15

socialkontor

m stab 150 13 850 -13 700 233 13 830 -13 597 83 20 103

Förenings-bidrag 350 -350 364 -364 -14 -14

Totalt 500 15 670 -15 170 619 15 754 -15 135 119 -84 35

Jämfört med tidigare år har de gemensamma kostnaderna för socialkontoret minskat eftersom kostnaderna för lokalkostnader, samtliga IT-kostnader och telefoner, tjänster från kommunled-ningskontoret samt andel av gemensamma kostnader för förvaltningarna i Mörby centrum budgeteras och bokförs på avdelningsnivå från och med 2017 och därmed inom respektive verksamhetsområde.

Related documents