• No results found

Regelförenkling och skyddsaspekter

In document Regeringens proposition 2009/10:125 (Page 63-66)

Regelförenkling är en av regeringens insatser för att främja fler jobb och växande företag. Målet med regelförenklingsarbetet är att åstadkomma en märkbar positiv förändring i företagens vardag. Som ett led i detta ingår också målet att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med 25 procent till 2010.

Prop. 2009/10:125

64 lagstiftningen. En avvägning mellan regelförenkling och skyddsnivån

måste därför ske i varje enskilt fall.

Krav på tillstånd för olika typer av alkoholhantering finns i dag både i alkohollagen och i lagen om försäljning av teknisk sprit. Bestämmelser om godkännandeförfaranden finns också i lagen om alkoholskatt. Dessa regelverk träffar i viss utsträckning samma företag och samma ändamål.

Den som t.ex. har tillstånd för inköp och tillverkning av sprit eller alko-holdrycker enligt alkohollagen ska också vara godkänd som upplags-havare av varor som är skattepliktiga enligt lagen om alkoholskatt. Den som i sin verksamhet vill servera starköl, vin eller spritdrycker ska ha tillstånd som söks hos kommunen. Hanteringen av tillståndsansökning-arna och den påföljande tillsynsverksamheten kan se olika ut mellan olika kommuner. Det är i viss mån rimligt eftersom lokala hänsyn har betydelse för hanteringen. Det finns dock möjligheter till förenklingar genom att rutiner ses över och förtydligas och blir mer enhetliga i landet.

Därmed ökar också rättssäkerheten i systemet.

Vissa förenklingar har redan genomförts inom ramen för det förenk-lingsarbete som de senaste åren bedrivits i statsförvaltningen. Möjlig-heten till ytterligare regelförenklingar har prövats i det utrednings- och beredningsarbete som föregått detta lagstiftningsärende och noga vägts mot behovet av skyddslagstiftning inom alkoholområdet. Ambitionen i detta lagstiftningsärende har varit att ta bort onödig byråkratisk reglering utan att göra avkall på skyddsintresset.

5 En ny alkohollag

Regeringens förslag: Nuvarande alkohollag omarbetas och ersätts med en moderniserad ny alkohollag. Bestämmelserna om handel med teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat arbetas in i alkohollagen.

De bestämmelser i nuvarande alkohollag som inte kommenteras i denna proposition föreslås i huvudsak oförändrade föras över till den nya lagen.

Utredningens och promemorians förslag: Överensstämmer med regeringens förslag.

Remissinstanserna: De remissinstanser som har yttrat sig ställer sig positiva till utredningens förslag om en ny moderniserad och omredige-rad alkohollag. Inga invändningar har heller framförts när det gäller att i alkohollagen föra in bestämmelserna avseende teknisk sprit och alkohol-haltiga preparat. Socialstyrelsen anför att en sammanhållen lagstiftning innebär en större tydlighet och ger en bättre överblick kring frågor som till exempel rör tillverkning, handel och försäljning av alkohol. Sveriges Kommuner och Landsting anser det särskilt välkommet att den nya regleringen för de tekniska alkoholprodukterna föreslås inarbetas i alko-hollagen, vilket tydliggör sambandet med övriga alkoholpolitiskt motive-rade regler och syftet att skydda folkhälsan. Åklagarmyndigheten anför att genom de omfattande förändringar och omarbetningar av alkohol-lagen som har föreslagits jämte den gemensamma beredningen av

utred-Prop. 2009/10:125 ningens och promemorians förslag, överväger skälen för att arbeta in

bestämmelser om teknisk sprit m.m. i alkohollagen. Även IOGT-NTO tillstyrker förslaget och delar promemorians motiv till den lagtekniska lösningen. Kammarrätten i Sundsvall har i sitt yttrande över alkohollags-utredningen anfört att lagen framstår som bitvis svårtillgänglig. En direkt inarbetning av bestämmelserna om teknisk sprit skulle göra den än mer svårtillgänglig. En översyn och samordning av de olika lagförslagen bör därför ske.

Skälen för regeringens förslag: Alkohollagen trädde i kraft den 1 januari 1995. Den ersatte då lagen (1977:292) om tillverkning av drycker m.m. och lagen (1977:293) om handel med drycker. Vissa av bestämmel-serna från dessa båda lagar överfördes oförändrade. Alkohollagen har sedan dess varit föremål för ett antal omarbetningar och förändringar.

Lagen har därigenom kommit att bli svårläst och innehåller i vissa fall motstridiga bestämmelser. I takt med att samhället har förändrats har också vissa begrepp och företeelser förändrats. Lagen är därför i behov av en genomgående modernisering och redigering. Beträffande de mate-riella förändringarna hänvisas till respektive avsnitt i detta lagstiftnings-ärende.

I detta lagstiftningsärende föreslås också att bestämmelserna om han-del med teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat förs över till alkohol-lagen. Som skäl härför vill regeringen anföra följande.

Det huvudsakliga syftet bakom alkohollagen och lagen (1961:181) om försäljning av teknisk sprit m.m., LFT, är detsamma, nämligen att söka förebygga missbruk och andra alkoholpolitiska olägenheter. Båda lagarna har således sin grund i alkoholpolitiska överväganden. Alkohol-lagen reglerar formerna för försäljning av alkoholdrycker för konsum-tion. LFT fyller funktionen att hindra att teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat missbrukas eller i övrigt konsumeras som surrogat för alkohol-drycker. En särskild fråga gällande den nya regleringen för de tekniska alkoholprodukterna, som föreslås i detta lagstiftningsärende, är var bestämmelserna ska placeras; i alkohollagen eller i en särskild lag. Goda argument kan anföras både för alternativet att även fortsättningsvis ha ett separat regelverk för produkterna och för alternativet att arbeta in det nya regelverket i alkohollagen. Övervägande skäl talar dock för att arbeta in bestämmelserna i alkohollagen. Härför talar kanske främst att en place-ring i alkohollagen tydliggör sambandet med övriga alkoholpolitiskt motiverade regler och syftet att skydda folkhälsan.

Några remissinstanser, däribland Kammarrätten i Sundsvall, har fram-fört synpunkter om att lagen fortfarande är svårtillgänglig och påpekat

Prop. 2009/10:125

66

6 Definitioner

In document Regeringens proposition 2009/10:125 (Page 63-66)