• No results found

REKOMMENDATIONER OCH AVSLUTNING

6. Rekommendationer och avslutning

I kapitel sex kommer vi att ge rekommendationer som vi anser att företag bör tänka på då de vill bygga starka varumärken. Vi har haft teori och empiri i åtanke vid upprättning av rekommendationer. Då vi känner att vi skapat oss ytterligare kompetens kring

varumärket som företeelse. Vi kommer även här att avsluta uppsatsen.

Vi anser att varumärket bör förbli ett nyckelbegrepp för företag. Vi tror att just varumärkesnamnet är värt att jobba lite extra med. Då det är varumärket som konsumenterna kommer i kontakt med först genom företagets kommunikation. Företaget bör se till att ha en stark tro på sin organisation. Det vill säga att alla medarbetare vet vad företaget står för, då de ska kunna promota företaget på rätt sätt. Det är viktigt att servicen inte sviktar utan att den håller en god standard där kunden alltid känner sig välkommen och bättre bemöt än hos konkurrenten. Att kunna skapa konkurrensfördelar som ingen annan har funnit och ha en unik innovationsförmåga inom företaget.

Vår åsikt är den att kvalitet bör genomspegla hela organisationen inom företaget. Från det att produkten/tjänsten produceras till att den kommer ut på marknaden och ska kommuniceras till konsumenterna. Vi tror att det kan vara svårt för företag att hålla kvaliteten genom hela ledet. Gör företaget sin del genom att föra ut produkten/tjänsten ut på marknaden inom rätt kommunikationskanal som når det konsumenter som de har för avsikt ska konsumera produkten/tjänsten. Då anser vi att servicecapet får en betydande roll. Det är frontlinjen som kunden kommer i kontakt med vid köptillfället. Ett dåligt bemötande kan skada varumärket och då också företaget. Likaså kan ett varmt och vänligt bemötande stärka varumärket. Kunden kan självmant och omedvetet kommunicerat ut varumärket genom word of mouth. Som senare gynnar företaget på ett positivt sätt. Därför anser vi att kvalitet genom hela processen är en aspekt som bör väga tungt.

Vi tror även att det är av stor betydelse att företag skapa sig en image som förmedlar rätt känsla till konsumenten. Så att konsumenten finner en klar identitet med företagets produkter. Att ha en god kvalitet genomsyrar hela organisationen. Kvaliteten syns i image och identiteten det är därför väsentligt för företag att jobba med just kvalitet som en faktor.

Vi är för varumärkesutvidgning och anser att det är bra faktorer som ger företaget konkurrensfördelar. Samtidigt vill vi förhållas mindre positiva till ”det varumärkta huset”. Vi menar att detta är en mer riskabel utvidgning. Har ett företag ett och samma varumärkesnamn för produkter i olika produktlinjer under samma tak finns det en större risk att någon av dessa produkter tappar marknadsandelar.

REKOMMENDATIONER OCH AVSLUTNING

Om någon produkt får dåliga associationer menar vi att övriga produkter trots att de inte befinner sig på samma marknad kommer att ta skada av detta eftersom de alla anknutna till samma varumärkesnamn. Därför anser vi att det kan vara riskabelt att bara för att företag har ett starkt varumärkesnamn använda samma namn på alla produkter och olika marknader som ett företag verkar på. Det positiva med att använda ett och samma varumärkesnamn på olika konsumentmarknader är att om det går det bra för en produkt på en marknad kommer detta att skapa goda associationer till varumärket som i sin tur överförs på produkter på andra marknader.

Avslutning

Vi anser att denna uppsats har varit uppmuntrade och att den har hjälpt oss att bygga på vår kunskapsnivå som vi kommer att ha nytta av i vår fortsatta utbildning och senare i arbetslivet.

Avslutningsvis vill vi peka på betydelsen av detta område och uppmuntra till fortsatt forskning i ämnet. Detta på grund av att vi anser att företag som satsar på sitt varumärke och är medvetna om det i längden kan tjäna på det. Finns det pengar att tjäna så finns det också utrymme för vidare forskning anser vi.

REFERENSLISTA

Referenslista

Trycka Källor

Aaker, D. (2002) Building strong brands. London : Simon och Schuster, cop

Albertsson, S. Lundqvist, O. (1997) Marknadsföring. Stockholm : Bonnier utbildning

Al Ries – Trout, J. (1992) Positionering, Kampen om ditt medvetande. Studentlitteratur, Lund

Al Ries – Trout, J. (1996) The new positioning the latest on the world's #1 business strategy. New York : McGraw-Hill

Bakka, J. Fivelsdal, E. Lindqvist, L. (2006) Organisationsteori: Struktur, Kultur, Processer. Liber AB

Dahlqvist, U. (2002) Reklameffekter Strategi, utformning och medieval. Liber AB

Davidson, B. Patel, R. (2003) Forskningsmetodikens grunder – att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Studentlitteratur

Godfrey, H. (1999) Snacka om marknadsföring. Anna Förlaget

Grönroos, C. (2002) Service Management och Marknadsföring – en CRM ansats Liber AB

REFERENSLISTA

Holme, I. och Solvang, K. (1997) Forskningsmetodik – om kvalitativa och kvantitativa metoder. Studentlitteratur, Lund,

Kapferer, J.N. (1992) Strategic Brand Management. London: Kogan Page

Kapferer, J.N (2004) The new strategic brand management –creating and sustaining Equity long term. London: Kogan Page

Mats Alvesson, M. och Kaj Sköldberg, K. (1994) Tolkning och reflektion – Vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod. Studentlitteratur, Lund.

Melin, F. (1997) Varumärket som strategiskt konkurrensmedel – om konsten att bygga upp straka varumärken. Lund University Press

Melin, F. och Urde, M. (1990) Varumärket – en hotad tillgång. Liber Ekonomi

Norman, R (2000) Service Management Ledning och strategi i tjänsteproduktionen. Liber AB

Patel, R. och Davidsson, B. (2003) Forskningsmetodikens grunder – Att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Studentlitteratur, Lund,

Rowden, M (2000) The Art of identity. Creating and managing a successful corporate identity. Gower Publishing Limited.

Repstad, P. (2007) Närhet och distans – Kvalitativa metoder i samhällsvetenskap. Studentlitteratur

Trout, J. (1996) The New Positioning. The Latest on the World’s #1 Business Strategy. McGraw-Hill

REFERENSLISTA

Uggla, H. (2002) Affärsutveckling genom varumärket, Brand extensions. Liber AB

Artikel

Cretu, A.E and Brodie, J.R. The influence of brand image and company reputation there manufacturers markets to small firms: A customer value perspective. Industrial

BILAGA

Related documents