• No results found

Rekommendationer som stärker lärosätenas

In document Forska tillsammans – (Page 132-136)

11 Utredningens slutsatser och rekommendationer

11.2 Utredningens rekommendationer

11.2.2 Rekommendationer som stärker lärosätenas

Lärosäten rekommenderas att

• ha en gemensam ingång för samverkan kring lärar- och för-skollärarutbildningar och relaterad forskning.

• tydligare forskningsintegrera utbildningen och den verksam-hetsförlagda delen av utbildningen (VFU) inom lärar- och förskollärarprogrammen.

• premiera samverkan i forskning och utbildning.

• arbeta för att attrahera motiverade studenter som är väl infor-merade om vad deras utbildning och framtida yrke innebär.

Regeringen rekommenderas att överväga en översyn av examens-beskrivningarna för lärar- och förskollärarexamina.

En ingång på lärosätet för samverkan kring både utbildning och forskning

Utredningen bedömer att varje lärosäte behöver ha en gemensam ingång för samverkan kring lärar- och förskollärarutbildningarna och forskning med anknytning till dessa utbildningar. En långsiktig samverkan kring praktiknära forskning förutsätter enligt utred-ningen att utbildningssamverkan även tydligt kopplas till samverkan inom forskningen på skolans område.

SOU 2018:19 Utredningens slutsatser och rekommendationer

Utredningen rekommenderar lärosäten att inrätta en ingång på lärosätet för samverkan kring både utbildning och forskning. En sådan gemensam ingång ska i första hand ha i uppgift att hålla ihop samverkan kring utbildning och forskning och behöver inte ha i uppgift att bedriva utbildning och forskning. Det är viktigt för integreringen av forskning i utbildningarna, inte bara att ta del av själva forskningsresultaten utan i lika hög grad att utbildas i att forska. Det är inte minst viktigt att den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) även innehåller utbildning i att medverka i praktiknära forskning och förbättringsarbete som lärare eller för-skollärare.

Utredningen vill också lyfta behovet av en mer systematisk sam-verkan mellan lärosäten och skolhuvudmän kring studenternas själv-ständiga arbete (examensarbetet) på lärar- och förskollärarutbild-ningarna där praktiknära forskning och förbättringsarbete på vetenskaplig grund bör stödjas.

Utredningen kan konstatera att RUC (motsvarande) är en eta-blerad ingång på lärosätena för skolhuvudmännen (se kapitel 5).

Genom det nationella RUC-nätverket finns det också en etablerad kontaktyta för alla lärosäten med RUC. Utredningen bedömer att RUC eller motsvarande funktion är en relevant ingång till lärosäten för aktörer med intresse att samverka inom FoU och förbättrings-arbete i skolan. Det förutsätter dock en utveckling av RUC till att även omfatta samverkan kring forskning. Det är viktigt att ingången har en stark ställning inom lärosätet och att det finns en genom-tänkt samverkansstrategi från lärosätets ledning.

Utredningen rekommenderar lärosäten att ha en gemensam ingång för samverkan kring lärar- och förskollärarutbildningar och relaterad forskning.

Tydligare forskningsintegrering av lärar- och förskollärarutbildningarna

Utredningen menar att det finns ett stort behov av att tydligare forskningsintegrera utbildningen och den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) inom lärar- och förskollärarprogrammen.

Utredningens slutsatser och rekommendationer SOU 2018:19

134

modeller som learning study och lesson study, utgör arbetssätt för att förbättra elevernas lärande och också ett sätt att ta ansvar för såväl den egna som den kollegiala kompetensutvecklingen (profes-sionsutvecklingen).

Utredningen kan också konstatera att det saknas en struktur för hur användningen av praktiknära forskningsresultat kan bidra i att utveckla och förbättra lärarutbildningen. En sådan struktur är en förutsättning för att kunna föda in forskningsresultat i utvecklingen av lärar- och förskollärarutbildningarna och tydliggöra integrering av forskning, även den praktiknära forskningen, och utbildning.

Utredningen rekommenderar lärosäten att tydligare forsknings-integrera utbildningen och den verksamhetsförlagda delen av utbild-ningen (VFU) inom lärar- och förskollärarprogrammen.

Premiering av samverkan i forskning och utbildning

Utredningen menar att den praktiknära forskningen skulle stärkas om samverkan gavs ett större utrymme som merit vid anställningar på lärosäten. För den enskilde forskaren måste det finnas incita-ment att medverka i sådan forskning. Utredningen vill därför under-stryka att det är mycket angeläget att lärosätena använder den möjlighet som redan finns i dag att själv bestämma vilka bedöm-ningsgrunder som ska tillämpas vid anställning och befodran av en professor, lektor eller annan lärare.

Utredningen rekommenderar lärosäten att premiera samverkan i forskning och utbildning.

Utbildning för att vara verksam i en skola på vetenskaplig grund Generellt gäller att endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning får bedriva undervisningen. Vad som krävs för att vara behörig att bedriva viss undervisning i skolväsendet regleras i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare där det bl.a.

framgår vilken högskoleexamen som krävs för att undervisa i en viss skolform.

Utredningen menar att det behöver finnas en ordning för att regelbundet se över målen för en yrkesexamen när förutsättningarna

SOU 2018:19 Utredningens slutsatser och rekommendationer

för en verksamhet ändras och denna ändring medför nya krav på professionen. Regleringen av en skola på vetenskaplig grund och de nya lärarexamina beslutades vid samma tid. Enligt utredningens uppfattning är det nu tydligt att examensbeskrivningarna behöver ses över med hänsyn till den utveckling som skett inom skolan och lärarprofessionen. Utredningen rekommenderar därför regeringen att överväga en översyn av examensbeskrivningarna för lärar- och förskollärarexamina.

För att finna särskilt motiverade studenter till lärar- och för-skollärarutbildningarna vill utredningen peka på den möjlighet som redan finns i dag att lokalt besluta om urvalsgrunder till antagning och rekommenderar lärosätena att använda sig av denna möjlig-het.10

Utredningen kan konstatera att den största delen av lärar- och förskollärarkåren genomgick sin utbildning innan bestämmelsen om att utbildningen i skolväsendet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet infördes. Det är därför mycket viktigt att det finns möjligheter att genomgå utbildning på avancerad nivå och forskarnivå och möjligheter till kollegialt lärande. Lärosätena be-höver utveckla utbildningar på avancerad nivå som möter de behov som verksamma inom lärarprofessionen har och som utgår från deras erfarenheter.

10 Varje universitet eller högskola kan fördela upp till en tredjedel av platserna till en ut-bildning utifrån kriterier som de själva beslutat om (s.k. alternativt urval). Grunden för det här urvalet kan vara ett utbildningsspecifikt urvalsprov, specifik arbetslivserfarenhet eller

Utredningens slutsatser och rekommendationer SOU 2018:19

136

11.2.3 Rekommendationer för att skapa utrymme för

In document Forska tillsammans – (Page 132-136)